Reprezentanti sú v záverečnej fáze prípravy, dolaďujú detaily

Po lete poznačenom pandemickými opatreniami, keď sa naši biatlonisti snažili improvizovať ako sa dalo, sa postupne dostali aj na zahraničné sústredenia. Dôležitý bol ako zvyčajne ľadovec Dachstein a momentálne sú už reprezentanti v záverečnej fáze prípravy.

Sestry Fialkové sa pod vedením Anny Murínovej a Jakuba Leščinského pripravujú vo švédskom Idre. Využívajú tu infraštruktúru strediska, kde sa každý druhý až tretí rok jazdieva IBU pohár a tradične sa tu pripravujú reprezentácie. Tiež tu nie sú až také pandemické opatrenia ako v kontinentálnej Európe. Tento víkend sa tu uskutočnia aj prípravné preteky viacerých reprezentácií, ktoré tu sú prítomné. Okrem nášho dua by mali určite štartovať Češky a domáce Švédky vrátane Hanny Öbergovej aj nového biatlonového objavu Stiny Nilssonovej, olympijskej víťazky z Pjongčangu v šprinte klasickou technikou.

Viac sa o príprave Fialkových dozviete z našich videorozhovorov, ktoré postupne zverejňujeme. „Fialiek“ sa budú pred štartom sezóny týkať ešte tri.

Ostatní reprezentanti v sobotu odcestovali do obľúbeného Obertilliachu, hoci nebolo im všetko jedno, pretože v Rakúsku sú obmedzenia veľmi veľké a nie sú otvorené ani klasické hotely. Tréner Tomáš Kos tam má partiu Tomáš Hasilla, Michal Šima, Šimon Bartko a Matej Baloga. Spolu s nimi tam sú aj juniori Lukáš Ottinger s Tomášom Sklenárikom.

V dejisku nadchádzajúcich Majstrovstiev sveta juniorov a kadetov sa pripravuje aj skupina dievčat reprezentačného trénera Lukáša Daubnera, a to sestry Machyniakové, Henrieta Horvátová, Aneta Smerčiaková a Lucia Michaličková. Ak to okolnosti, aj tie snehové, dovolia, dievčatá si zmerajú sily v budúcotýždňových kontrolných pretekoch 18. a 19. novembra.

Následne sa väčšina tímu na pár dní vráti domov a v Obertilliachu ich 20. novembra vymenia mládežnícki reprezentanti. Malo by ich tam byť až šestnásť. Tí začnú prípravu na snehu neskôr, pretože v decembri nemajú v kalendári IBU žiadne podujatia.

Do Kontiolahti na prvé dve kolá SP budú cestovať štyria muži a sestry Fialkové doplnia dve dievčatá z Obertillachu.