Bö opäť suverénne vyhral, Hasilla a Šíma sa konečne dostali do Top 60

Bö opäť suverénne vyhral, Hasilla a Šíma sa konečne dostali do Top 60

Anterselva 25. januára (Biatlon-Info.sk) Anterselva je už šiestym strediskom tejto zimy, no Johannes Thingnes Bö suverénne vládne vo všetkých. Dnes aj napriek jednej chybe v rýchlostných pretekoch nedal nikomu šancu a zvíťazil pred kolegom Bjöntegaardom.

Dnes boli na programe už šieste rýchlostné preteky mužov v aktuálnej sezóne. V predchádzajúcich piatich edíciách až štyrikrát zvíťazil JT Bö. Nóra v jednom prípade dokázal poraziť Loginov, a to v nemeckom Oberhofe. O niečo podobné sa chcel Loginov pokúsiť aj v piatok, v Anterselve. Pridať sa do zoznamu víťazov mohli tiež Martin Fourcade alebo Tarjei Bö, v prípade kvalitného streleckého výkonu. Podmienky na trati pretekárom priali, rovnako ako včera ženy, aj muži si dnes užívali krásne slnečné počasie, problémy nerobil ani vietor.

Vôbec ako prvý vybehol na trať Weger. Benjamin v Novom Měste zažil rozprávkový šprint. Po bezchybnom predstavení na strelnici obsadil štvrté miesto. Na talianskej pôde však Weger zlyhal už v ľahu, ušiel mu jeden výstrel, v stoji ale zložil reparát. Aj ďalší biatlonisti v úvode štartovej listiny sa strelecky trápili. Lesser si dnes pripísal dve chyby, po jednej na každej položke. Rovnako dve trestné kolá musel absolvovať Fillon Maillet, či Garaničev. Úplnú katastrofu zažil na strelnici Landertinger, ktorému zostali visieť až štyri terčíky.

Najlepším lotyšským biatlonistom v poslednej dekáde je Rastorgujevs, a potvrdil to aj v piatok. Andrejs síce zaváhal na prvej položke, ale v porovnaní s ostatnými pretekármi strieľal výborne. Potom svoje preteky absolvoval jeden z najväčších favoritov na víťazstvo. Martin Fourcade zas a znovu ukázal, že anterselvská strelnica mu vyhovuje. Fourcade vybielil desať terčíkov, k tomu pridal rýchly beh a hodil tak rukavicu najmä priebežne vedúcemu mužovi Svetového pohára. V dobrom svetle sa ukázali domáce esá. Ani Hofer, ani Windisch síce šprint neabsolvovali bez trestného kola, no v oboch prípadoch sa jednalo len o jedno.

Nie každý deň je nedeľa. Presne to si musel v cieli hovoriť Tarjei Bö, ktorý mal pred dnešným šprintom väčšie ambície. Potom ale prišiel na strelnicu a pochopil, že ambície sú jedna vec, a streľba druhá. Starší z rodinného klanu Bö nechal visieť dva terčíky, a bolo vymaľované. Na maliarov sa zahrali aj Loginov a Eberhard, ktorí urobili ešte o jednu chybu viac. Rakúsky tábor ale potešil Eder, ten z desiatich terčov zostrelil deväť, a útočil na výhru. Eder tradične fantasticky bežal.

Otázkou pretekov bolo, ako sa so svojou streľbou popasuje JT Bö. Fenomén tejto sezóny nenechal nič na náhodu, od prvého kola začal bežať ako o život. Hnal sa za desiatym víťazstvom v sezóne, no ak ho chcel dosiahnuť, musel aj dobre strieľať. Úspešný základ položil už v ľahu. JT Bö pálil rýchlo, a hlavne čisto. Aj v ďalšom priebehu šprintu pokračoval v nastolenom trende. Po ďalšom rýchlom kole nasledovala kvalitná streľba v stoji. Na nej Nór trošku zdramatizoval priebeh pretekov, raz sa netrafil.

V druhej polovici štartového poľa biatlonisti vedeli, čo musia urobiť, ak chcú zvíťaziť. Nachádzali sa v nej zaujímavé mená, rešpekt budili predovšetkým Nemci a Rusi. Peifferpo úvodnej položke miešal kartami na popredných priečkach, ale potom prišli dve zaváhania a pád smerom dole. Ešte horšie si viedol Doll, päť chýb a pád na cieľovej rovinke akoby len podčiarkli mizerný deň, ktorý dnes Benedikt prežil. Nedarilo sa ani ruským reprezentantom. Jelisejev strelecky zhorel, výsledkom čoho bolo, že musel odbehnúť 450 metrov naviac. Malyško strieľal lepšie, urobil dve chyby, ale zas pomalšie bežal.

Medzi biatlonistov, ktorí ešte mohli premiešať výsledkovú listinu patril tiež Guigonnat. Francúz prežil najlepšie preteky v sezóne. Na strelnici nepredviedol žiadny kolaps, a to, čo ukázal v záverečnom kole bola neskutočná vec. Na posledných kilometroch nakopol svoje vrtule, Guigonnat bol v poslednom kole rýchlejší ako JT Bö o skoro 20 sekúnd! Svojmu reprezentačnému kolegovi robil vrásky tiež Bjöntegaard, ktorý bol dnes len jedným z mála pretekárov, ktorý nemusel absolvovať žiadne trestné kolo. Menoslov zvučnejších mien ukončil Birkeland, ktorý po prvýkrát v sezóne zostrelil všetky terčíky.

Johannes Thingnes Bö sa dočkal. Dnešný triumf bol už jeho jubilejným desiatym v tejto sezóne. Nór na dosiahnutie tohto míľnika potreboval len 13 pretekov, len trikrát nevyhral. JT Bö dnes znovu ukázal, že je momentálne najlepší biatlonista na svete. Opäť raz si upevnil vedúce postavenie nielen v šprinte, ale tiež v celkovom poradí Svetového pohára. Jeho náskok pred druhým pretekárom je viac ako komfortný. Už len neskutočná strata formy ho môže pripraviť o veľký krištáľový glóbus.

Aj druhé miesto putovalo do Nórska, nie však zásluhou Tarjeia Böa, ale na debnu sa dostal Erlend Bjöntegaard, ktorý za to môže vďačiť svojej streleckej forme a možno aj zrýchľujúcej sa trati v závere pretekov. Bjöntegaard dnes bežal rýchlejšie ako Martin Fourcade, čo sa mu nestáva každý deň. Rýchlejší ako Fourcade bol v bežeckej časti aj Antonin Guigonnat, ktorého ani jedna chyba nepripravila o tretie miesto.

Ďalšie super vystúpenie má za sebou Simon Eder. Rakúšana len dve sekundy delili od štvrtej pozície. Veľké sklamanie musel zažiť Martin Fourcade. Na strelnici neurobil nič zle, no napriek tomu skončil až na štvrtom mieste. Potešiť ho môže aspoň fakt, že aj ďalší dvaja Francúzi sa dostali do Top 10, konkrétne Simon Desthieux a Quentin Fillon Maillet. Do najlepšej desiatky sa dostali aj dvaja domáci biatlonisti, Lukas Hofer, ktorý si pripísal body za ôsmu pozíciu, a Dominik Windish, ktorý uzatváral najlepšiu desiatku. Medzi nich sa dostal ešte Arnd Peiffer, ktorý bol v dnešnom šprinte najlepším Nemcom.

Slováci nebodovali, ale konečne sa dostali do stíhačky Hasilla so Šímom

Pre našich mužov to bol dnes šiesty šprint, v ktorom mali možnosť ukázať natrénované a v náročnejšej nadmorskej výške dobre zastrieľať, čím by sa mali možnosť dostať do stíhacích pretekov. Bežecký výkon potom určoval, či sa dokážu dopracovať až k bodom a akým.

V prvej skupine sme mali Martina Otčenáša, ktorý si vyberá ako prvý, pretože má najviac bodov. S číslom osem nemal ideálny prehľad o súperoch, no v prvom kole dostal od rýchleho Wegera 21 sekúnd, napokon od znova lietajúceho Böa 29. Zdalo sa, že je to hrateľné, určite z toho lepšieho v tejto sezóne. No streľba nebola. Tam predviedol úplnú katastrofu s troma minelami na ležke. V tej chvíli sme nevedeli, či sa po nástrele menil vietor, alebo zle zareagoval, či mal iný problém. Trápil sa tam až 45 sekúnd. Jednoducho už po ležke bolo po pretekoch a prakticky celom víkende. V druhom kole už zaostal viac, až o 3? sekúnd. Boli sme zvedaví, či udrží tradíciu a po zbabranej položke predviedie suverénnu. Presne tak sa stalo. Martin za 24 sekúnd vyčistil stojku. Čo na to napísať? No strata ostávala veľká, až 2:11. Na stíhacie preteky to nevyzeralo. Neostávalo mu nič iné, len sa pokúsiť ísť čo najrýchlejšie v závere a dúfať, že jeho súperi budú mať tiež problémy na strelnici. Vo finále to bola strata 2:30 a 68. miesto, teda čakala ho cesta domov.

Matej Kazár začal tradične veľmi pomaly. Už po necelých dvoch kilometroch nakúpil pol minúty, čo predznamenávalo jeho veľký boj s traťou, ktorý dokáže čiastočne vykompenzovať na strelnici. No dnes to nebol tento prípad. Na ležke mu ušla hneď prvá rana a pridal ešte aj minelu pri štvortom výstrele. S mankom 1:27 bol teda hlboko v poli porazených. V druhom kole pokračovali problémy na trati s mankom 38 sekúnd. Vyzeralo to tak, že ak chce súťažiť aj zajtra, nesmie sa na druhej položke pomýliť. No jedna chyba prišla. Takže so stratou 2:08 šiel do posledného kola. Tam bol podobne rýchly ako Otčenáš, keď za Fillon Mailletom zaostal o 29 sekúnd. Cieľová strata 2:27 postačovala na 65. miesto.

Tomáš Hasilla dostal priestor v tejto disciplíne po kratšej pauze. Šprinty veľmi kazil. Dnes sa prirodzene chcel rehabilitovať. V prvom okruhu ale vôbec nepotvrdil trend zlepšenia na trati, keď zaostal až o 40 sekúnd. To bolo na úrovni ôsmej desiatky. Chyboval aj na ležke. Minul druhý terč. Strata sa teda vyšplhala cez hranicu minúty a bol za 70. priečkou. No v druhom kole poriadne zrýchlil. Zaostal iba o devätnásť sekúnd a zväčšil svoje nádeje na výsledok. V prípade nuly bodovaný, jednej chyby aspoň so šancou na stíhačku. Minul prostredný terč, takže sa dostal tesne za Top 50. Strata 1:33 bola celkom sľubná na stíhačku. V záverečnom kole už nepotvrdil zlepšený bežecký trend, zaostal o pol minúty, no na stíhačku to bezpečne stačilo. Škoda, že nie na body, no vzhľadom na to, že doteraz bol v stíhačke iba raz, aj to je niečo. So stratou 1:55 obsadil 47. pozíciu, teda druhý najlepší výsledok sezóny.

Michal Šíma dostal prednosť pred unaveným Šimonom Bartkom, štafety rozbieha dobre a má teraz aj streleckú formu. V prvom okruhu predviedol zhodný výkon s Matejom i Tomášom. Minul prvý terč, no ostatné padli. S jednou chybou sa teda zaradil na 72. pozíciu. Nevyzeralo to ani s ním dobre. V druhom okruhu pokračoval jeho výkon so štyridsiatimi sekundami záseku, teda ostával na tom, čom bol. No stojku zvládol veľmi dobre. Dával si záležať a bolo to neho tradične pomalšie, no hlavne čisté a razom sa dostal na 49. pozíciu s mankom 1:31. Zdalo sa, že prvý raz od sezóny 2015/16 postúpi do stíhacej disciplíny. Stalo sa. V poslednom kole cítil šancu a vyžmýkal zo seba trochu lepší výkon ako v prvých dvoch. S mankom 1:56 obsadil 50. miesto.

Pri pohľade na štatistiky vidíme, že dnes naši pretekári bežali rýchlejšie ako je ich štandardom. Súčet umiestnení bežákov slovenských reprezentantov je suverénne najnižší v sezóne. V Top 60 sme mali všetkých štyroch ľudí, a hoci je to príliš odvážne a nepotvrdené konštatovanie – možno sa to ešte nestalo nikdy. Je to až na úrovni vlaňajšej OH. Tomáš sa opäť dostal do Top 40, Martin bol 42. a ešte aj Matej predviedol najlepší výkon sezóny s mankom iba 1:37 na 57. pozícii. Michalova strata 1:46 je taká ako jazdil v IBU pohári, teda tam vidíme až zásadný posun. Škoda, že sa im dnes nepodarilo lepšie strieľať, pretože mohli si siahnuť na body a rozhodne všetci štyria na stíhačku.

Veľkou škodou je opäť Martinovo zaváhanie na jednej z položiek, tentoraz to bola ležka. Znova si musí spytovať svedomie a nebude na tom psychicky najlepšie. Aj u Mateja sú tri chyby pod jeho štandardom. S takouto bilanciu sa nedá útočiť na výsledok v pretekoch SP. Pookriali ale konečne dvaja mladší členovia tímu. Tomáš šiel zvláštne na trati – postupne so zlým, výborným a napokon priemerným kolom. No bilancia 1+1 je na neho fajn. Konečne dostane možnosť zapretekať si aj v stíhačke. To isté platí pre Michala, ktorý sa dostal do tejto disciplíny iba počas zámorského turné pred troma rokmi, kde bola nižšia konkurencia, aj to po dvoch nulách. Aj keď to dnes nebol jeho kariérny výsledok, výkon zrejme áno. To je dobrá správa.

Pre naše farby to boli zvlášne preteky. Opäť sme nedosiahli na body, no aspoň sa k lepším umiestneniam dostali pretekári, ktorí sa trápili. Pozitívny je bežecký posun nášho kvarteta. I streľby u prvých dvoch. Škoda, že to dnes nepotiahli tí skúsení. S troma chybami sa pretekať nedá. A to mali konečne slušnejšie nohy.

porovnaní národov sme dnes obsadili štrnástu pozíciu, teda to bol jeden z tých lepších štartov. Dokonca sme sa posunuli cez Fínov na 16. pozíciu. Pred problematickými Poliakmi sme náskok zvýšili zo 164 na 260 bodov. Šuská sa ale, že ani Poliaci nebudú cestovať za more v kompletnom zložení, takže by sme si mohli tú potrebnú 17. pozíciu uchrániť. Škoda len, že ktokoľvek z našich dnes nezostrelil o jeden terč viac. To by nás pre Canmore posunulo do Top 15 a mohli sme nastreľovať na ležkových stavoch.

Vyjadrenie Tomáša Hasillu (47. miesto)

„Dnes som práve v prvom kole nechcel prepáliť tempo, aby si to nevyžiadalo daň v poslednom. Tým pádom som sa možno aj lepšie pripravil na ležku, kde však prišla jedna chyba, úplne zbytočná. Od druhého kola som už šiel naplno bez ohľadu na strelnicu, čo to dá. Škoda v stoji ďalšej rany, lebo body ušli a nie o veľa. Možno to prvé kolo bolo až príliš opatrné, ale zasa celkový beh nebol zlý, takže svoje opodstatnenie to asi malo.“

Vyjadrenie Michala Šimu (50. miesto, tretí najlepší výsledok kariéry)

„Konečne sa mi podarilo dostať do stíhačky. To som rád. Na trati to bolo náročné, bola dosť technická a tá nadmorská výška tiež robí svoje. Ja mávam v takejto výške niekedy problémy, preto som začal trochu opatrnejšie. Našťastie sme mali tento rok veľa sústredení vo výške, takže mi to asi trochu pomohlo. Na strelnici to bolo celkom fajn, jedna chyba nebola zlá, lebo bolo dosť zlých strelieb.
Rád by som napodobnil tú stíhačku z Ridnaun (posun o 19 miest), no uvidíme zajtra. Nuly sa dajú strieľať, len vždy treba rozumne prísť na strelnicu.“

Vyjadrenie Martina Otčenáša (68. miesto)

„Nástrely nie sú zlé, no nemám istotu na ležke. Zbraň ako keby nebola moja. Začalo to štafetou a trvá to. Necítim sa komfortne. Urobil som úplne školácke chyby.

Čo sa týka behu, aspoň som rád, že som sa v poslednom kole udržal skupinky Fourcade, Rastorgujevs, Lesser, Iliev. Aj keď neboli najrýchlejší, trochu mi to psychicky pomohlo.“

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB