Na juniorskom IBU pohári ďalšie 19. miesto Ottingera, Baloga zbabral stojku

IBU Cup Sjusjoen 2. marca (Biatlon-Info.sk) IBU pohár juniorov v Sjusjoene pokračoval v sobotu ďalšími rýchlostnými pretekmi ako príprava na buducotýždňové ME tiež v tomto stredisku. V tesnom súboji o víťazstvo sa stretli traja borci. My sme boli opäť radi za presadenie jedného Slováka.

Svoj prvý triumf na medzinárodných pretekoch zaznamenal Nemec Tim Grotian, ktorý v piatok urobil až päť chýb a asi málokto si ho všimol, ale dnes po slabšom rozbehu vynuloval ležku a na trati začal lietať. Aj napriek jednej chybe na druhej položke triumfoval s náskokom siedmich sekúnd na Taliana Tommasa Giacomela. Veľmi rýchly Filip Andersen doplatil na dve chyby a od triumfu ho delilo osem sekúnd. Včerajší víťaz Alex Cisar, ktorý ťahal sériu troch triumfov krásne ukázal, že na víťazný deň sa musíte vyspať. Dnes sa s dvoma chybami nedostal ani do Top 10.

Ottinger sa pomaličky približuje k špičke, Baloga doplatil na zradnosť biatlonu

Po krásnom piatom mieste dnes nastupoval Matej Baloga do pretekov uvoľnený a s veľkou vervou, čoho dôkazom je, že v prvom kole bol piaty najrýchlejší s mankom iba pätnástich sekúnd. Aj s ležkou sa vysporiadal rýchlo. Ak by mal čisté konto, bol by prvý. No urobil chybu pri štvrtom výstrele. So stratou 23 sekúnd mu patrilo trináste miesto. V druhom kole trochu spomalil, ale stále to bolo vysoko nadpriemerné, mal 17. beh so stratou 29 sekúnd. No na stojke sa mu zablokovala hlava. Veľmi chcel ďalší skvelý výsledok, no po prvom presnom výstrele prišli štyri chyby. Okamžite tak padol hlboko do poľa porazených so stratou 2:07. V poslednom kole nemal o čo hrať a prakticky ho vypustil. Dostal tam až 47 sekúnd a so stratou 2:40 obsadil 40. pozíciu. Na päť chýb i slabé posledné kolo je to výborný výsledok svedčiaci o tom, že jeho možnosti sú úplne inde.

Pre Lukáša Ottingera sú také umiestnenia ako včera okolo dvadsiatej pozície veľmi pekné. Bežecky ešte nie je úplne v špičke, aj keď aj v tomto smere to je okolo prvej tretiny. Ale jeho cesta aj dnes viedla cez streľbu. Prvá položka bola veľmi rýchla aj presná, no predsa sa chybička prihodila pri druhom výstrele. So stratou 36 sekúnd ale bol v Top 30 a stále mal šancu. V druhom kole pokračoval jeho slušný výkon na trati, dostal 37 sekúnd, a to bol 27. čas. Mal šancu zaútočiť aj na životný výsledok a dostať sa do prvej časti druhej desiatky. Všetko tomu nasvedčovalo, vo výbornom tempe sklápal terče, ale akoby sa trošku zľakol príležitosti. Sedem sekúnd váhal pred posledným výstrelom a netrafil ho. Škoda-preškoda. Manko mu narástlo na 1:08 a znova to bol boj o Top 20. S rovnakou bilanciou, teda to isté čo včera. Napokon to bola aj zhodná 19. pozícia. Dnes stratil na víťaza 1:38. Pozitívom je, že v poslednom kole ešte vyšperkoval svoj výkon a aj celkovo mierne zrýchlil na trati. Kým v piatok mal 35. bežák, dnes 26. Veľmi pekné!

Matej Lepeň sa znova chcel zapojiť do boja o stred štartového poľa. V prvom kole ale dostal pomerne veľkú „nakladačku“ v podobe 63-sekundovej straty v 77. čase. Ale po veľmi dobrej ležke sa prepracoval na 43. pozíciu a stratu stlačil pod minútu. V druhom kole jeho strata ostala navlas rovnaká, ale bol o pár pozícií vyššie v bežeckej štatistike. No záver svojho streleckého výkonu pokazil. siedmy, deviaty aj desiaty terč sa nesklopili a padol do siedmej desiatky s mankom dva a pol minúty. Nádej na slušné umiestnenie zhasla. V poslednom kole to už bolo logicky veľké trápenie a zásek až na hranici 1:09. Napokon z toho bolo 64. miesto (+3:30). S nulou by siahal na body, no, bohužiaľ.

Zo slovenského pohľadu to boli ďalšie slušné preteky. Na trati patrili Baloga s Ottingerom k tomu nadpriemernému, rovnako ako Lepeň s Ottingerom v rýchlosti streľby. Aj dnes mohli dvaja chalani siahať na vysoké priečky. Baloga jasne mal aj na desiatku po bežeckej stránke. Hoci zbabral stojku, nič sa nedeje. Taký je biatlon. Pred ME je to veľmi dobrý signál. Snáď bude zdravotne fit aj Tomáš Sklenárik, ktorý je výkonnostne na tom zhruba tak ako Matej s Lukášom.

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB