Vytrvalostné preteky na EYOFe: Rýchla Horniaková ôsma aj napriek piatim chybám

EYOF Sarajevo 13. februára (Biatlon-Info.sk) Biatlonisti a biatlonistky v druhý súťažný deň zviedli boj o zlato vo vytrvalostných pretekoch. Medzi chlapcami zažiarili talenty z Nemecka. Kvarteto zo Slovenska sa hľadalo na strelnici. Medzi dievčatami prekvapila Noemie Remonnayová. Darilo sa aj Slovenkám, Barbora Horniaková skončila na výbornom ôsmom mieste.

Poobede sa o najcennejší kov rozhodlo zabojovať 78 dievčat. Najlepšie skĺbila biatlonové zručnosti Noemie Remonnayová, ktorá na úvodnej ležke nadviazala na výkon zo včera, kedy sa jej preteky nevydarili strelecky, no ďalšie tri položky vybielila a rozhodla o svojom víťazstve. Francúzka zviedla tesný súboj s druhou Leou Meierovou, v cieli bol rozdiel medzi oboma biatlonistkami len dve sekundy. Švajčiarka urobila o jednu hrúbku viac a zle si rozložila sily, keďže v záverečnom okruhu stratila na súperku až 15 sekúnd, pričom v úvodných štyroch kolách bola rýchlejšia. To Sofia Tsypluchinová sa pripravila o zlato na poslednej stojke, kde nezatvorila dva terče.

Medzi dievčatami sa zviditeľnili aj Slovenky. Veľký reparát v individuále zložila Barbora Horniaková, ktorá včera šesťkrát zaváhala. Dnes bol jej zápis poznačený len piatimi hrúbkami, čo bolo veľké zlepšenie. Barboru nezradila ani jej silná stránka, fantastický beh, opäť dokázala súperky ponaháňať. Výsledkom toho bolo výborné ôsme miesto, pričom jej strata na víťazku bola len dve minúty a šesť sekúnd. Druhým slovenským svetielkom bola Ema Kapustová. Ema aj dnes prežila jednu hororovú položku, konkrétne tretiu, kde urobila tri chyby, no ostatní tri boli excelentné. V cieli jej patrila 28. priečka(+4:17.4), v poslednom kole jej trochu došla šťava. Ďalšie dve naše dievčatá už také dobré neboli. Michaela Hubačová tentokrát nezažiarila na strelnici, vo vytrvalostných pretekoch ani jednu položku nedokázala vybieliť. Obsadila preto 61. pozíciu (+7:47.4). Viktória Vozárová urobila až sedem chýb, a keďže na trati svoje zaváhania nedokázala odčiniť, bolo z toho 71. miesto. Viktória stratila na víťazku cez desať minút, presnejšie 10:15.6.

EYOF 2019: vytrvalostné preteky chlapcov na 12,5 km

V stredu sa podmienky na trati zlepšili, husté sneženie vystriedalo oblačné počasie. Práve táto zmena zahrala do kariet nemeckým biatlonistom, ktorí si podmanili vytrvalostné preteky chlapcov. Z víťazstva a zlatej medaily sa tešil takmer bezchybný Hans Köllner, ktorý sa dnes zmýlil len raz. Hans si tak napravil chuť po včerajšom pokazenom predstavení v šprinte. Aj strieborný kov putoval do rúk nemeckého reprezentanta. Bol ním Benjamin Erik Menz. Podobne ako víťaz nezatvoril len jeden terčík. Tretí v individuále skončil Stepan Kinaš. Ukrajinec nedopustil, aby všetky metále putovali na jednu adresu. Až za ním sa vo výsledkovej listine chúlil ďalší Nemec, Christian Krasman.

Zabojovať o čo najlepšie umiestnenie sa rozhodla štvorica Slovákov, no silný vietor na strelnici našim chlapcom robil veľké problémy. Najmenej chýb, štyri, urobil Matej Gregora nakoniec obsadil 45. miesto (+8:07.0). Ako tak zvládol svoje vystúpenie na strelnici ešte Damián Cesnek, ktorý nezatvoril päť terčíkov. Damián finišoval na 49. mieste(+8:33.2). Obaja vyššie uvedení pretekári sa trápili v bežeckej časti. Ostatní dvaja Slováci bežali lepšie, ale strieľali veľmi zle. Adam Koštial zapísal deväť hrúbok, Juraj Vološinjedenásť. Prvý menovaný skončil na 67. priečke (+11:51.9), Vološin na 70. pozícii(+12:14.2).

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB