Vo vytrvalostných pretekoch výborný beh našich žien, Kuzminová 8., Fialková 13.

Canmore 7. februára (Biatlon-Info.sk) Ženy mali to šťastie, že pretekali v najteplejšej fáze dňa, takže ortuť teplomera sa zastavila „iba“ na hranici -10ºC a dalo sa celkom regulérne pretekať. Nasťa Kuzminová takéto podmienky pozná, a preto sa jej dalo veriť. Vyhovovala jej aj veľmi tvrdá podložka.

Podobne ako muži, aj ženy vo štvrtok absolvovali skrátený individuál. Na štart sa postavilo 93 pretekárok, ktoré sa rozhodli vzdorovať mrazu. Niektoré biatlonistky ale svoj štart v Canmore odvolali. Bola medzi nimi napríklad Hanna Öbergová. Napriek tomu už od samého začiatku sa bolo na čo pozerať. Menoslov biatlonistiek otvorila Dahlmeierová. Laura v tejto sezóne patrí k zodpovedným strelkyniam a dnes mohla ťažiť zo svojej silnej stránky. Nemka však pohorela na druhej a tretej položke.

Hneď v úvode opustila priestor štartu a cieľa aj Mäkäräinenová. Kaisa už na úvodnej ležke potvrdila, že streľba je jej slabinou, a svojim spôsobom rozhodla o tom, že dnes nevyhrá. Nakoniec urobila šesť chýb. Prelomovú sezónu v kariére prežíva Tandrevoldová, mladá Nórka pálila akoby bola zrodená pre túto činnosť. Tri položky vybielila, prvú a poslednú chybu urobila až na záverečnej stojke. O veľa horšie sa vo štvrtok darilo Preussovej. Ani druhá nemecká reprezentantka nedokázala potvrdiť dobré strelecké čísla.

Ďalšou zaujímavou biatlonistkou, ktorá mohla miešať kartami v úplnom popredí bola Bescondová. Anais opäť výborne bežala, ale dve hrúbky na trati odčiniť nedokázala. Kvalitný výkon v bežeckej časti mala za sebou tiež Röiselandová, no bohužiaľ pre ňu ani jednu položku nedokázala vybieliť. Na každej sa dopustila jedného zaváhania. Veľké strelecké trápenie v podaní všetkých žien ukončili Vittozziová a Davidová. Obe totiž vymazali dvadsať terčíkov a to bez mihnutia brvou. 

Atraktívne preteky pokračovali naďalej. Solemdalová už dávno nepatrí medzi adeptky na víťazstvo, a papierové predpoklady naplnila aj vo štvrtok, a to do bodky. Tri hrúbky a slabší beh ju odsunuli mimo boja o Top 20. Potom prišla na rad Wiererová, ale líderka Svetového poháru doplatila na svoju rýchlosť pri strieľaní. Visieť jej zostali tri terče a bolo po víťazných ambíciách. O ne prišla tiež Chevalierová, aj ona sa o všetko pripravila na strelnici. Na každej jednej položke urobila nejakú hrúbku. Oveľa lepšie pálila Hinzová, jedna chyba ju posunula do boja o zlato, no vypadla z neho na poslednom okruhu, kde jej totálne došla šťava.

Súboj o výhru stále nebol rozhodnutý. Zasiahnuť do neho mohla Hojniszová, ktorej sa darilo na výbornú v prvej polovici pretekov. Poľka vymazala všetko, čo jej stálo v ceste. Potom ale prišla tretia položka a dve chyby. Jeden nepresný výstrel zaznamenala Eckhoffová, Tiril však utekala ako keby jej bola zima. Najmä jej výkon v piatom kole bol famózny a dokázala v ňom odčiniť jedno zaváhanie. Elitnú skupinu uzatvárali BraisazováHildebrandová. Prvá menovaná zakopla trikrát, v žiadnom prípade preto nemohla pomýšľať na debnu, Nemka dokázala absolvovať preteky bez chyby.

Druhá polovica štartovej listiny nebola už taká nabitá. Našli sa v nej ale mená, ktoré v prípade dobrej streľby mohli milo prekvapiť. Aymonierová sa medzi ne nezarátala, keďže pokračovala vo veľkej streleckej mizérii francúzskych žien. Nezostrelila štyri terče. Rovnaký počet nepresností zaznamenala tiež Herrmannová. Podmienky však rolu v tom nezohrali, keďže Kajševová z dvadsiatich terčíkov nechala visieť len jeden jediný. Menoslov zaujímavých pretekárok ukončila Horchlerová, ale ani ona nepredviedla to najlepšie zo svojho umenia.

Tiril Eckhoffová v každej sezóne zažije preteky, v ktorých zavrie ústa svojim kritikom. Presne dnes bol ten deň. Nórka nespanikárila po prvej chybe, práve naopak. Na každom výstrele si dala záležať a urobila dobre. Kľúč k jej úspechu však treba hľadať úplne niekde inde. Boli to jej nohy, ktoré ju dostali na najvyšší stupienok. Tiril preletela skrátené preteky ako raketa. Na trati doslova vypľula dušu, ale oplatilo sa. Bolo z toho šieste víťazstvo v jej kariére, a prvé v tejto sezóne.  

Ďalší fantastický výsledok dosiahla Markéta Davidová. Stále ešte talentovaná česká biatlonistka pritom nebola ďaleko od výhry, v dnešných pretekoch vôbec nič nepokazila. Nakoniec z toho bolo druhé miesto, čo Davidová určite berie všetkými desiatimi. Tretia skončila Lisa Vittozziová, ktorá si tak výrazne polepšila v boji o veľký krištáľový glóbus. Ani Talianka neurobila žiadnu chybu v streleckej časti, ale na trati bola o dosť pomalšia ako dnešná víťazka.

Aj štvrtá pozícia patrila neomylnej žene. Franziska Hildebrandová môže byť spokojná so streleckou formou, no tá bežecká jej určite nedá spať. Na skrátenej trati stratila takmer dve minúty! Veľmi pekný výsledok dosiahla Ingrid Tandrevoldová na piatom mieste. Nórku bude určite mrzieť jedna jediná chyba, ktorú urobila, pretože nebyť jej bolo by z toho pódium. Do Top 10 sa dostali ešte Nemky Hinzová a DahlmeierováBescondováKuzminová a Schwaigerová. Posledné menovaná Rakúšanka sa zaradila medzi štyri bezchybné pretekárky.

Naše boli veľmi rýchle, no kvôli trom chybám nemohli byť úplne spokojné

Naše pretekárky dnes žreb priradil k sebe a rýchlejšia Nasťa štartovala pol minúty za Paulínou, takže bolo jasné, že sa na trati stretnú. Keďže im táto disciplína, hoci jej dlhšia verzia, v poslednom období sedela, mali sme vysoké očakávania.

Paulína Fialková vyrazila na 2,5-kilometrový okruh typický pre šprint s číslom 25. Rýchle pretekárky štartovali v prvej skupine, takže už sa vedela dobre porovnávať. Začala výborne, prvé kolo zvládla iba o osem sekúnd pomalšie ako najrýchlejšia Roeiselandová. To bola paráda. A superlatívy pokračovali ďalej. Úvodnú položku zvládla bez chybičky a zaradila sa na prvú pozíciu, z ktorej ju vytlačila Nasťa. V druhom kole pokračoval jej skvelý výkon. Opäť zaostala iba o osem sekúnd a patrila medzi absolútne najrýchlejšie. No boj o víťazstvo sa rozplynul na druhej položke, kde si neporadila s druhým a štvrtým terčom. Manko jej vyletelo na 1:25 a padla až na hranicu Top 30. V biatlone sa vie všetko veľmi rýchlo zvrtnúť. Na trati ale pokračoval jej skvelý výkon, keď rýchlejšie boli iba Olsbuová, Eckhoffová, Herrmanová a Kuzminová. Na druhej ležke znova vyzeralo všetko ideálne, no posledný terč minula. Škoda, nedostala sa bližšie k najlepšej desiatke. Šanca na veľmi pekný výsledok ale žila, lebo na trati letela. Podarilo sa jej vyčistiť záverečnú položku, a tak sa posunula na dvanástu pozíciu a s chuťou sa vydala ešte na posledné kolo. Tam jej výkon ešte gradoval a v cieli videla pri svojom mene stratu 1:55. Stačila na trinástu pozíciu, keď ju tesne zdolala najrýchlejšia Nórka. Na trati bola piata najrýchlejšia, keď za Olsbuovou zaostala o necelých 50 sekúnd. To je krásny štatistický ukazovateľ.

Anastasii Kuzminovej dnes bežecky hralo všetko do karát, pretože tvrdú trať má najradšej a so zimou tiež nemá problémy, dokonca jej by oproti súperkám sedeli až podmienky blízko k -20. V Ťumeni či na Kamčatke toho už zažila veľa. Predpoklady potvrdzovala. V prvom kole mala štvrtý najrýchlejší bežecký čas s mankom iba piatich sekúnd. Bol to výborný rozbeh. Ešte lepší, keď za 27 sekúnd vybielila všetky terčíky prvej ležky. Dostala sa na prvú pozíciu s náskokom šiestich sekúnd pred Paulínou. V druhom kole bola opäť suverénna s mankom iba troch sekúnd na Olsbuovú. Bola jasne prvá. No chyba prišla pri siedmom výstrele. Následne sa rozhodla nanovo skoncentrovať a v rýchlom tempe už dorazila položku bez chyby. Padla tak na šiestu pozíciu so stratou 22 sekúnd. V treťom kole pokračovala jej parádna jazda, keď rýchlejšie boli znova iba dve Nórky. No na druhej ležke prišla druhá chyba pri druhom výstrele. To znamenalo zosun na deviatu pozíciu a manko 54 sekúnd. Ďalej ale skvelo bojovala a znížila to pred záverečnou položkou o päť. Tam to čistila, no zasekla sa pred osudným posledným výstrelom. Šesť sekúnd mierila, no nepadol. Znova jej teda patrila deviata priečka so stratou 1:26. V poslednom kole zdolala pomalú Rakúšanku Schwaigerovú a obsadila tak ôsme miesto(+1:29). Pokračoval jej vynikajúci fyzický výkon. Na trati boli dnes rýchlejšie iba tri pretekárky, a to Roeiselandová, Herrmannová a Eckhoffová. Zaostala o 34 sekúnd.

Obe naše pretekárky ostávajú aj na začiatku tretieho a najdlhšieho trimestra veľmi rýchle, Paulína sa dokonca možno vracia k výkonom z decembra. U Nasti je to už dlhodobý štandard. Boj o veľký glóbus sa mierne zamotal, keďže Wiererová dnes skončila až na 22. pozícii za čo je iba 19 bodov. Nasťa získala 34, takže o 15 bodov sa priblížila. No, samozrejme, je tam ešte Vittozziová, ktorá získala až 48 bodov, teda stráca na svoju krajanku už iba päť. Už cez víkend sa bude možno prezliekať žlté číslo. Paulína ostáva na piatom mieste, náskok pred súperkami má stále veľký, no v Amerike oň príde. Ak sa bude cez víkend pretekať naše pretekárky budú mať výhodu vynechania štafety, čo si tu takmer nikto nemôže dovoliť, pretože väčšina tímov sem šla v nižších počtoch.

Kvôli našej absencii v štafete sa skončí aj náš boj o siedmu pozíciu v rebríčku národov. Dnes výrazne bodovali Češky, takže nás z tejto pozície vytlačili. No po zajtrajškou to už bude zrejme pád na deviatu až desiatu priečku.

Podrobná analýza pretekov (bežecký čas, strelecký čas, jednotlivé kolá atď.)

Vyjadrenie Anastasie Kuzminovej pre RTVS (8. miesto)

„Top 10 vždy poteší, no, samozrejme, že som dúfala, že mám aj na lepšie umiestnenie a pochovala som si to aj tou poslednou netrafenou ranou. Sú to vytrvalostné preteky, kde určite treba dobre strieľať a súperky to dnes zvládli o čosi lepšie. Tri netrafené terče pri mojom mene nie je až tak veľa, ale dnes to je tak ako to je, že výsledok v Top 10, ale v nej nie až tak vysoko.

Od tretieho kola som mala nepríjemné pocity s dýchaním, dosť som s tým bojovala, s tempom na trati aj dýchaním na strelnici. Videla som, že tú piatu ranu nestrelím dobre, tak som volila predýchanie a nové mierenie, lebo tu veľmi záleží na každej rane. Odložila som ju teda, aby som ju kvalitne vypracovala, ale nevyšlo to.
Sneh bol tupý a pomalý, bolo to cítiť pod nohami, bolo treba veľmi veľmi tlačiť, ale pocitovo nám pretekárom nebola až taká zima – na trati, v zjazdoch ani na strelnici, zo všetkých dní tu boli dnes najkonfortnejšie podmienky.

Zajtra veľmi rada využijem ten deň voľna, lebo keby sme mali ísť štafetu, tak by to vyzeralo na tri súťažné dni po sebe, tak to by bolo veľmi náročné. Sme tu aj vo vysokej nadmorskej výške.“

Vyjadrenie Paulíny Fialkovej pre RTVS (13. miesto)

„Začala som dobre, vravela som si, že chcem začať nulou a sa mi to podarilo, ale potom hneď prišli dve chyby na stojke. Triasli sa mi tam veľmi nohy, takže som to vôbec neustála a tiež neviem, akú chybu som urobila pri tej druhej ležke, lebo nebola som si vedomá, žeby som ranu strhla alebo niečo také. Aspoň tou poslednou nulou som to vykopla na hrateľnejšie priečky.

Sneh je tu veľmi tupý a ťažko sa na ňom lyžuje, ale podmienky sú pre každého rovnaké. Myslím si, že v rámci toho sa mi šlo dobre. Snažila som sa od začiatku určiť si adekvátne tempo, hlavne to neprepáliť, ale zasa ani neísť pomaly, takže išlo hlavne o konštantnosť a ešte si pozriem analýzy ako sa mi darilo splniť túto úlohu.

Oteplilo sa veľmi citeľne, nemrzli mi ruky ani nohy, takže to nakoniec bolo celkom príjemné. Nasledovať bude zajtra krátky regeneračný tréning a hlavne si oddýchnem, lebo boli to aj po skrátení stále dlhé preteky. Pripravím sa na, dúfam, že mass.“

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB