Veľký slovenský sumár osrblianskych MSJaK s vyjadreniami

MSJaK Osrblie 5. februára (Biatlon-Info.sk) Osrblie má za sebou najvydarenejšiu akciu posledného desaťročia. Majstrovstvá sveta juniorov a kadetov priniesli nášmu biatlonu mnoho pozitívneho – od financií na ďalší rozvoj strediska cez skúsenosti s organizáciou po pekné výsledky niektorých našich nádejí. Ponúkame aj audiovyjadrenie Ivora Lehoťana, prezidenta organizačného výboru a člena exekutívy IBU.

Fanzóna počas MSJaK (© Igor Stančík / SZB)

Porovnanie s MSJaK 2017 vraví o našom miernom zlepšení

Toto podujatie sa u nás konalo aj pred dvomi rokmi a zaznela aj veta o tom, že výsledky ukážu, ako sa pracovalo s mládežou v tomto, hoci krátkom období. Či sme dopadli lepšie. Porovnanie je nasledovné – pred dvoma rokmi sa

presadili Bartko 13., Lepeň 17., Ottinger 22., Haidelmeierová 24., Bartko 25., Haidelmeierová 26., Ottinger 29., Bartko 29., Hubač 32., Baloga 33., Hubač 33., Ottinger 36. a Haidelmeierová 40. Štafeta kadetov Ottinger, Hubač, Lepeň na 7. mieste, ostatné 12., 15. a 16.

Na aktuálnom šampionáte dosiahli bodovaný výsledok Z. Remeňová 10., Ottinger 17., Z. Remeňová 17., Sklenárik 19., Kapustová 21., Machyniaková 22., Ottinger 26., Sklenárik 32., Kapustová 32. a M. Remeňová 38. Štafety juniorov aj kadetiek boli desiate, juniorky 15., kadeti 23.

Pomer výsledkov je 13 k 10 pre rok 2017, no viacero terajších bolo kvalitnejších. V prospech vyššej kvality súčasných reprezentantov hovorí aj umiestnenie dvoch štafiet v Top 10 a tiež viac výsledkov v juniorskej kategórii, ktorá je prirodzene vždy dôležitejšia v danom čase. Zatiaľ čo pred dvoma rokmi sa dostal k Top 20 iba Bartko, teraz až traja juniori. IBU zároveň dosiahla čo chcela a juniorské kategórie sa rozšírením skvalitnili. Rozdiely boli menšie a konkurencia väčšia, v šprinte štartovalo o 16 chlapcov a 22 dievčat viac. Na kvalifikáciu do stíhačky ste potrebovali výrazne menšiu stratu na víťaza, u chlapcov o 50 sekúnd, dievčat o neuveriteľné dve minúty. Nie je to exaktné meranie, ale trend zobrazuje jednoznačne. Aj preto sú terajšie výsledky našich juniorov hodnotné.

Lukáš Ottinger v cieli (© Igor Stančík / SZB)

Končiaci juniori zatiaľ nie sú pravými adeptmi na prvý tím

Tiež však treba dodať, že v aktuálnom výbere nemáme jasného kandidáta na prienik do nášho elitného A-tímu. Pred dvoma rokmi mal Bartko v šprinte druhý najrýchlejší bežecký čas, od čoho boli terajší naši najrýchlejší pretekári vzdialení. Najviac sa darilo Balogovi vo vytrvalostných pretekoch s pätnástym bežákom, Sklenárik letel v štafete, ale aj tam bola desiatka rýchlejších. Práve Sklenárik či Ottinger ale ešte majú čas, aby sa dostali na Šimonovu úroveň. Navyše, Baloga už dlhšie ukazuje, že za Michalom Šimom nezaostáva veľa, zvyčajne iba 15-30 sekúnd, a to sa dá pri tvrdom tréningu aj za rok kvalitnej prípravy zmazať. Otázne je, či dostatočnú podporu dostane. To je ale iná téma. Horšie je to u žien, kde už je päť minút po dvanástej a šampionát príliš optimizmu nevlial.

Ak by sme sa pozreli na bežecké výkony Balogu s Machyniakovou, tak pred dvoma rokmi už boli na domácich MS prvým rokom juniori. Matej mal vtedy spriemerovaním vytrvalostných a rýchlostných pretekov 35. bežák, minulý týždeň už 27., teda aj napriek zvýšenej konkurencii zrýchlil. No Veronika vtedy mala 48. bežák a teraz 46. To znamená, že jej sa za dva roky nepodarilo až tak zrýchliť, aby sa priblížila k špičke a tým aj svetovému poháru.

Negatívom je, že sa absolútne nevieme presadiť v zložitých podmienkach. To sa tiahne od ľudí vo svetovom pohári až po kadetov. Napriek dokonalej znalosti strelnice všetci juniori okrem Machyniakovej vyhoreli vo vytrvalostných pretekoch, kde snežilo a mierne aj fúkalo. Akonáhle sa vyčasilo, začali padať aj nuly. Kompetentní by sa mali zamyslieť nad tým, čím to je. Zaváňa to paušálnym konštatovaním, že keď je vonku zlé počasie, netrénuje sa. Náš laický pohľad vraví, že náročné podmienky robia z biatlonistu ozajstného pretekára, a práve dobrou streľbou v snehovej či veternej metelici s prispením šťastia viete dosiahnuť na méty, ktoré by boli za normálnych okolností v rovine sci-fi.

Matej Lepeň pri streľbe počas sneženia (© Ján Melicher pre Biatlon-Info.sk)

Veľký boom Podbrezovej, získali deväť z desiatich bodovaných výsledkov

V úvode ste videli výpis všetkých bodovaných výsledkov našich pretekárov a ak poznáte naše biatlonové kluby, viete, že deväť z desiatich umiestnení na bodoch získali pretekári ŽP Šport Podbrezová. Štartovali piati a všetci sa presadili. Pozitívne prekvapenia boli dve – Zuzana Remeňová na strelnici a Lukáš Ottinger na trati. Vynieslo im to skvelé výsledky a určite veľmi povzbudilo do ďalšej práce. Zuzka sa desiatym a sedemnástym miestom dostala do elitnej spoločnosti a konečne predviedla stabilitu na strelnici, kvôli ktorej sa nedostala na decembrové IBU poháre juniorov. V bežeckej časti ešte má rezervy a medzi juniorkami to bude mať ťažké, ale oplatí sa bojovať. Lukášovi sa zasa vrátila niekdajšia strelecká pohoda, pálil veľmi rýchlo a presne. Sme presvedčení, že vynikajúci výsledok by dosiahol už vo vytrvalostných pretekoch, ale zabudol si pred štartom v bunke remeň na ruku a z toho pramenili obrovské chyby na prvej ležke. 22. bežák zo stíhačky je zasa parádnym predpokladom na ďalšie výsledky v budúcnosti.

Trochu nezaslúžene menej pozitívne sa písalo o Tomášovi Sklenárikovi. Bolo to preto, lebo uňho sa už čakalo, že bude konkurencieschopný na trati i strelnici, veď vlani ešte ako kadet bol 3x v Top 10. Aj keď sa dostal k 19. a 32. miestu, nebol so šampionátom spokojný. Na trati bol najrýchlejší v štafete, v individuálnych štartoch chcel bežať lepšie, v stíhačke ho zdržal aj rozladil pád, inak by mal bežák v Top 20. Ale aj u neho platí, že má pred sebou ešte dva mládežnícke MS a tri ME. Času dosť. Až nečakane sa k výsledkovej línii Sklenárika zaradila kadetka Ema Kapustová, ktorá síce vo veku čerstvých šestnástich rokov logicky strácala na trati, ale nie toľko, aby sa po parádnej streľbe nedostala k 32. a 21. miestu. To je najväčšie pozitívum šampionátu. Ešte len prvý rok nosí na chrbte malokalibrovku a druhý strieľa na päťdesiat metrov a už je to z jej strany presné aj rýchle na úrovni pretekárok svetového pohára. Neuveriteľné. Podotknime ale, že zatiaľ strieľala iba na domácej strelnici. Už o pár dní na EYOFe uvidíme, ako na tom bude v zahraničí.

Ema Kapustová (© Ján Melicher pre Biatlon-Info.sk)

Nasleduje dvojica, ktorá sa presadila, ale iba čiastočne. O Veronike Machyniakovej už reč bola. Problémom je u nej pomalé napredovanie. Stagnácia by bola asi silným slovom, no mladšie Slovenky ju na trati jednoznačne dobiehajú. Pred dvoma rokmi a ešte aj vlani bola našou najrýchlejšou mládežníckou pretekárkou. Smerčiaková, Remeňové, Horniaková a zrejme už aj Michaličková sú však zrazu na jej úrovni. 22. pozícia z vytrvalostných pretekov je výborná, o tom niet pochýb. No v šprinte nie je dobré skončiť s 1+0 na 44. mieste. Trochu viac sa čakalo aj od kadetky Márie Remeňovej, ktorá ukázala zvláštny fenomén – pokazenie úvodnej položky. Vo vytrvalostných pretekoch urobila dve chyby, v štafete dobíjala trikrát, v šprinte netrafila dva terče a v stíhačke tiež. To je smutná rarita. Všetky preteky tým boli poznačené. Na druhých MS po sebe sa odpálila v šprinte a v stíhačke musela predbiehať súperky. V nedeľu sa dostala cez 22 a prenikla na 38. pozíciu. No určite si lepšie predstavovala posledné dorastenecké MS. Nie je sa však čoho obávať, budúcnosť má pred sebou.

Potom tu máme trojicu nešťastníkov, z ktorých niečo bude, ale odišli domov sklamaní, či so slzami v očiach. Najviditeľnejším príkladom toho je kadetka Barbora Horniaková, ktorá mala vo vytrvalostných pretekoch osemnásty bežák, ale nezvládla streľbu. Opakovalo sa to v šprinte, hoci štafetu aj napriek chybám pekne potiahla. Vďaka výbornému vedeniu zo strany jej otca má výbornú fyzickú výkonnosť a je u nej obrovský potenciál, ale tým, že je zo Záhoria, nemá systematické strelecké vedenie. Keďže je veľmi šikovná na všetkých úrovniach a možno by sa mohla rozhodnúť pre štúdium nezlúčiteľné s biatlonom, pred biatlonovými funkcionármi je veľmi náročná úloha udržať ju pri tomto športe. Dúfame, že si to uvedomujú, lebo momentálne v mládežníckych kategóriách nemáme rýchlejšiu pretekárku! Ešte má pred sebou EYOF a aj budúcu sezónu medzi dorastencami. Náročnú situáciu má pred sebou aj Matej Baloga. Odpálil sa už na treťom svetovom šampionáte za sebou, hoci veľmi pomohol štafete k desiatej pozícii a bežecky je na tom dobre. Šancu ešte dostane na ME v marci, snáď sa chytí. Potrebuje sa dostať do mužského A-tímu. Záležať bude aj na tom, či ukončí kariéru Kazár, ale SZB sľubuje podporu týchto pretekárov ročníka 1997, ktorí by mali budúcu zimu jazdiť IBU poháre. To by mal byť aj prípad Anety Smerčiakovej, ktorá počas zimy pomaličky zrýchľuje a zžíva sa s puškou na chrbte i samotnou strelnicou. V superrýchlej mládežníckej kariére sa už asi nepresadí, ale vzhľadom na alarmujúcu situáciu v ženskom tíme ju vôbec nemusíme odpisovať, aj ona sa môže dostať do najvyššej ligy.

Matej Baloga (© Igor Stančík / SZB)

Sklamaním boli výkony ostatných reprezentantov. K svojmu štandardu sa nedostala Henrieta Horvátová, prechod k juniorkám bol pre ňu veľmi bolestivý a minulý týždeň nemala formu na trati ani strelnici. Keďže na 90 % nepôjde na ME, už má po medzinárodnej sezóne. To isté platí pre Veroniku Haidelmeierovú, ktorá je celkom pomalá na trati a keď si ešte raz hore pozriete výsledky spred dvoch rokov, vidíte, že jej výborná streľba u kadetiek stačila k pekným výsledkom. No medzi juniorkami už nestačí. Obe dievčatá majú našťastie pred sebou ešte dva roky. Aj junior Matej Lepeň veľmi zaostával na trati, no troška rástol od štartu k štartu a dostal sa do stíhacích pretekov. Dobre strieľa. Ešte aj on môže pracovať na sebe jeden rok medzi juniormi. Najväčším sklamaním boli výkony kadetov. Ani jeden zo štvorice Peter GolianJakub KolečárDominik Petráň a Matej Gregor sa nepresadili. Strelecky suverénnemu Golianovi vyšli iba vytrvalostné preteky, ale strašne nakúpil na trati. Aspoň Petráň na najdlhšej trati slušne bežal, ale ochorel a bolo po forme. Nie je to s nimi dobré. Ak sa nič mimoriadne nestane, všetkých troch z ročníka 2000 zrejme budúcu zimu v medzinárodných pretekoch neuvidíme, pretože u juniorov končí iba Baloga a je tam ešte Hubač.

Okienko vyjadrení

Vyjadrenie Milana Gašperčíka (tréner repre. juniorov a šéftréner mládeže)

„Škoda, že začiatok nebol dobrý. Až v závere prišli dobré strelecké výkony v šprinte, okrem výbuchu Maťa Balogu. Škoda, že sme tak dobre nestrieľali v štafete, bolo tam príliš veľa dobíjaných nábojov, mohlo to byť ešte lepšie, ale desiate miesto nie je zlé. V záverečnom víkende urobili veľmi pekné výsledky Sklenárik s Ottingerom. Škoda, že Baloga mal ten strelecký výpadok. No vieme, že tam patrí.

Ukázalo sa, že kluby vedia dobre pripraviť biatlonistov na takýto šampionát, najmä u kadetov bolo všetko na kluboch. Ukazuje sa, že veľmi silným klubom je Podbrezová, ich pretekári mali najlepšie výsledky. Majú najlepšie podmienky na prípravu, prispôsobené vyučovanie, takže to sa od toho očakáva. Početne zastúpený bol aj brezniansky klub, ale výkonnosť tam nebola dobrá, nepresadili sa.
Vidíme, že ročník 1997, ktorý prechádza už k mužom a ženám, nie je žiadnym zázrakom, Machyniakovej trochu, ale Balogovi ani Smerčiakovej šampionát nevyšiel. Verím, že ešte na ME majú šancu ukázať sa a ukončiť mládežnícku kariéru v lepšom svetle.

Veľmi dobre sa ukázali skôr mladšie ročníky, takže s nimi treba usilovne pracovať, nemalo by sa nič unáhliť. Mohli by občas dostať šancu aj na väčších pretekoch, IBU pohároch, ale hlavne by mali fungovať ešte vo svojich kategóriách. Už o týždeň v utorok sa zídeme znova v príprave na ME. Najprv nás čaká sústredenie v Osrblí a následne aj v Novom Meste na Morave. Tak sa vrátime, aby si mohli pretekári odjazdiť Majstrovstvá SR a hneď autami vyrážame do Švédska na juniorský IBU pohár a následne sa presunieme do Nórska na ME.“

Vyjadrenie Petra Kazára (tréner reprezentácie kadetiek a CTM Podbrezová)

„Celý šampionát hodnotím výborne po bežeckej, ale aj streleckej stránke výkonu našich reprezentantov. V konkurencii 35 krajín sveta sme vybojovali 10. miesto v štafete kadetiek a skvelé 10. miesto doslova bezchybnej Zuzky Remeňovej v rýchlostných pretekoch. Za veľmi hodnotné považujem aj výborné 21. miesto Emky Kapustovej v stíhacích pretekoch, ktorá patrila medzi najmladšie pretekárky v trojročníkovej kategórií kadetiek. Mária Remeňová veľmi dobre rozbehla štafetu na prvom úseku a zvládla aj stíhacie preteky. Jej najlepším výsledkom je aj napriek výbornému behu 38. miesto zo stíhacích pretekov, v ktorých si vylepšila svoju štartovaciu pozíciu až o 22 miest. Počas MS som bol zodpovedný aj za Barborku Horniakovú, ktorá sa aj naďalej profilovala ako výborná bežkyňa, ale nevyšla jej strelecká časť výkonu.

V dôležitej juniorskej kategórii súťažili aj ďalší moji dvaja zverenci. Lukáš Ottinger získal v stíhacích pretekoch výborné 17. miesto a Tomáš Sklenárik v rýchlostných pretekoch 19. miesto. Ich významné výsledky budú mať vplyv na ich prípadné zaradenie do mužského RD. Veľmi dobré bolo aj  ich 10. miesto v štafete juniorov. Dôkazom toho, že v CTM Podbrezová máme reálne fungujúci systém prípravy, ktorý každoročne produkuje mladých reprezentantov na vysokej medzinárodnej úrovni v dievčenských ale aj chlapčenských kategóriách, boli ich hodnotné slovenské výkony v individuálnych disciplínach, výborne zvládnuté štafetové úseky a fakt, že v záverečných stíhacích pretekoch uspelo všetkých päť Železiarov.

Pre nasledujúce sezóny je v rámci Športového klubu ŽP a.s. pripravený model úzkej spolupráce s rezortným športovým strediskom na kvalitnejšie zabezpečenie elitných mládežníkov až do seniorských kategórií, aj počas štúdia na VŠ v Banskej Bystrici.

Veľké poďakovanie za dlhodobú podporu a prácu patrí najmä spoločnosti Železiarne Podbrezová a.s., Slovenskému zväzu biatlonu, ŠK ŽP a.s., členom oddielu biatlonu ŠK ŽP, žiackym materským klubom a Súkromnému gymnáziu ŽP.  Za pomoc počas MS ďakujem aj ďalším trom trénerom M-RD, masérovi, skvelému fanklubu a servisnému tímu, ktorí počas MS odvádzali výbornú prácu!“ 

Dodajme ešte dve poznámky k nášmu tímu. Všetci chválili trojicu našich servismanov, ktorí pripravovali skvelé lyže. Pred sezónou sa zdalo, že v tomto budeme mať veľký problém, ale rýchlo sa nám chytila mladučká trojica René Bevelaqua (25 r.), Ondrej Kosztolányi (23 r.) a Samuel Závalec (21 r.). V Osrblí prirodzene ťažili aj z výhody domácej trate a znalostí podmienok, no snáď budú ďalej dobre mazať.

Veľa sa tiež hovorí o ŽP Šport Podbrezová ako klube, ktorý v uplynulom týždni mimoriadne vyletel. Fanúšikom, ktorí nemajú podrobný prehľad, v krátkosti vysvetlíme, aký to je klub. Pod hlavičkou Slovenského zväzu biatlonu funguje niekoľko desiatok klubov, z toho sú štyri v programe Centier talentovanej mládeže a dostávajú extra financie. Tam sú sústredení všetci reprezentanti. Sú to MŠK BreznoKB Valaská-OsrblieŠKP Banská Bystrica – Vyhne a ŽP Šport PodbrezováZoznam športovcov vidíte tu. Títo mladí pretekári buď študujú na akýchkoľvek vysokých alebo stredných školách/gymnáziách a väčšina má individuálny učebný plán, aby mohla sa venovať biatlonu. No iba jediné gymnázium na Slovensku má biatlon ako kmeňový šport vo športovej profilácii, a to je Súkromné gymnázium Železiarne Podbrezová. Tam majú teda študenti suverénne najlepšie podmienky na biatlonovú prípravu.

Tréner ŽP Šport Podbrezová Peter Kazár (© Igor Stančík / SZB)

Komentár autora k MSJaK

Minulotýždňové podujatie bolo jednoznačne najlepšou akciou v našom Národnom biatlonovom centre za posledných desať rokov. V porovnaní s minulými podujatiami rástlo vo všetkých smeroch, myslelo sa na desiatky detailov viac ako zvyčajne a hoci Osrblie nikdy nebude mať megalomanský status ako strediská v Alpách či na Morave, už od takého Kontiolahti ďaleko nie je a Annecy či zámorské podujatia vo viacerých aspektoch už nedosahujú osrbliansku kvalitu. Fan zóna bola veľkým krokom vpred. V areáli to naozaj žilo. Samozrejme, treba pokračovať progrese. Dobrovoľníci vôbec nekontrolovali vstupy do vyznačených zón, iba postávali, alebo chýbali úplne. Press centrum bolo mimoriadne hlučné, nachádzalo sa prakticky na chodbe, kde prechádzali stovky ľudí. To by bolo pre svetový pohár neakceptovateľné. A viacero ďalších detailov. Ale o všetkom organizátori vedia a majú pripravené riešenia.

Sklamalo nás, že Kuzmino-Fialkománia neprilákala na Horehronie toľko fanúšikov, ako by sa patrilo. Výborne obsadené boli hneď úvodné vytrvalostné preteky dorastencov v nedeľu a aj keď to cez týždeň bolo logicky chudobnejšie, cez záverečný víkend sme čakali rekordy. No ukázalo sa, že táto akcia nedokáže prilákať ľudí z celého Slovenska a mnohí z okolia zvolili Winter Classic v Banskej Bystrici. Méta nakumulovať desaťtisíc fanúšikov sa nepodarila. Minimálne štvrtina prišla zo zahraničia – početní boli Nóri či Ukrajinci. Rovnako nás negatívne prekvapil záujem médií. Posledný víkend tam okrem ľudí robiacich pre IBU a nás bol iba zástupca českého zväzu, poľský novinár a nemecký fotograf. Nebolo tam jediné slovenské médium. Ani RTVS vysielajúca prenos tam nemala redaktora. To je doslova katastrofa. Pred dvoma rokmi bolo viac zahraničných a oveľa viac slovenských novinárov. Pár sa ich ukázalo v priebehu podujatia, ale už od piatka tam nebol nikto.

Už v minulosti sme chválili um budovateľov strediska a po dostavaní polyfunkčnej budovy sa môžu fanúšikovia dostať až na časť jej strechy a z nej vidia obrovskú časť pretekárskeho okruhu. Musia sa síce na tej streche pohybovať, ale ak tam nie je príliš veľa ľudí, dá sa to bez problémov. Navyše, v chlade je pohyb vítaný. Zo strechy mohli ľudia sledovať 95 % 1,5-kilometrového okruhu, na ktorom odjazdili kadetky stíhacie preteky a zhruba 80 % pri dvojkilometrovom kole, ktoré sa jazdilo až pri šiestich pretekoch. Ak teda napríklad máte svojho favorita a chcete ho sledovať, prakticky ho nemusíte ani pustiť z očí. Podľa nás je to svetový unikát.

Fanušíkovia na streche budovy – zozadu (© Igor Stančík / SZB)

Sezóna sa ešte nekončí, pred mladými Slovákmi sú ešte ďalšie vrcholy

Ak vás zaujíma, kde ešte budete môcť sledovať tieto naše nádeje, osem našich reprezentantov už tento týždeň cestuje na Európsky oympijský festival mládeže do Sarajeva, kde nastúpia Barbora HorniakováEma KapustováMichaela Hubačová a Viktória Vozárová. Cestujú aj chlapci Matej GregorAdam KoštialDamián CesnekJuraj Vološin. 12. februára ich čakajú rýchlostné preteky, 13. februára vytrvalostné a 15. miešané štafety dvoch chlapcov a dvoch dievčat.

23. a 24. februára čakajú všetkých v Osrblí Majstrovstvá Slovenska v biatlone. Budú to rýchlostné a vytrvalostné preteky. Zároveň to bude posledná previerka pred následným odcestovaním na záverečné kolo IBU pohára juniorov vo švédskom Torsby (1-2.3.) plus Majstrovstvá Európy juniorov v nórskom Sjusjoene (6-10.3.), kde kadetské kategórie nie sú. Z chlapcov majú prakticky istú účasť Matej Baloga, Tomáš Sklenárik i Lukáš Ottinger a na 90 % aj Matej Lepeň, iba žeby ho na MSR zdolal napríklad jeho kolega z klubu Samuel Hubač. U dievčat je jasná účasť Veroniky Machyniakovej a Zuzany Remeňovej, keďže tá splnila aj nominačné kritérium cez MS. Predbežne sa ráta aj s účasťou Anety Smerčiakovej a Márie Remeňovej. Vytlačiť by niektorú mohla na MSR rýchla Lucia Michaličková, no musela by sa trafiť.

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB