V štafete v krutom mraze triumfovali Nóri, Slováci potešili deviatou pozíciou

Canmore 8. februára (Biatlon-Info.sk) Celý biatlonový svet dnes sledoval predpovede počasia a videl, že dnešná dvojica pretekov bude na hranici regulárnosti pravidiel IBU. Okolo obeda sa ortuť teplomera dostala k -18ºC, a tak sa mužská štafeta mohla odjazdiť.

Na mrazivej kanadskej pôde prebehli predposledné štafetové preteky v tejto sezóne. Ako prví ich absolvovali muži, medzi ktorými rolu najväčšieho favorita zastával nórsky tím. Biatlonisti zo severu Európy totiž v Canmore prežili fantasticky individuál, a na výkony zo včerajška chceli nadviazať aj dnes. Ich najväčšími vyzývateľmi, aspoň papierovo, mali byť celky Nemecka a Francúzska. Všetky tri reprezentácie postavili do generálky pred svetovým šampionátom upravené kvartetá. V takomto zložení neštartovali v predchádzajúcich troch edíciách.

Náročné podmienky panovali v dnešnej štafete a veľké množstvo biatlonistov sa len horko-ťažko s  nimi vedelo vysporiadať. Už na úvodnom úseku sme sledovali veľké trápenia a menšie športové tragédie. Napríklad v podobe Garaničeva a Reesa, obaja použili tri náhradné náboje a svoje zaváhania vôbec nevedeli odčiniť v bežeckej časti. Úplne iný príbeh však napísal Guigonnat, ktorý síce dvakrát dobíjal, ale v priamom súboji proti ostatným súperom ťahal za dlhší koniec lana. Rovnaký zápis na strelnici mal tiež Birkeland, lenže Nórovi to dnes tak excelentne nebežalo. Spomenúť treba aj Prymu,ktorý na zostrelenie desiatich terčov potreboval len jedenásť nábojov. 

Na druhom úseku sa medzera medzi vedúcim duom a ich prenasledovateľmi zväčšila. Jacquelin a Christiansen síce nevybielili obe položky, prvý menovaný raz dobíjal v stoji, druhý menovaný použil dva náhradné náboje, no obaja ťažili z dynamického behu. Práve v bežeckej časti konkurenciu doslova odrovnali, a Nór aj Francúza v záverečnom kole. Do boja o pódium dokázal vrátiť svoj celok Latypov, a to hlavne vďaka čistej ležke a stojke. Prvá polovica štafety sa vydarila tiež domácim. Gow síce používal toľko náhradných nábojov, koľko sa mu len ráčilo, ale bežecky bol na tom výborne. Posun v druhej časti pretekov zažil ešte Eder. To Lesser len podčiarkol katastrofálny deň Nemecka. Síce ležka mu vyšla solídne, po stojke musel do trestného kola.

Bjöntegaard mal luxusný náskok už na odovzdávke a preto sa na trati nikam nemusel hnať, aspoň v úvodnom kole. Nór však bežal veľmi zle, skoro prehajdákal kvalitnú prácu svojich kolegov už v prvej polovici svojho úseku. Potom sa trošku spamätal, ale prišla stojka a jeho slabý strelecký výkon. Jeho dva dobíjania mohol využiť Simon Fourcade, ktorý minul len raz, a svoju chybu dokázal bleskovo opraviť. Francúz však na trati lapal po dychu. Najväčšiu hviezdu v tretej časti štafety vyslali na trať ruskí tréneri. Loginov sa im zato odvďačil, osamostatnil sa na tretej pozícii a to aj napriek tomu, že musel použiť až štyri náhradné náboje. Oveľa lepšie paľby ako Rus mali Landertinger a Nawrath. Rakúšan a Nemec dokázali vrátiť svoje tímy do boja o pódum.

Finišmanom nórskej štafety bol JT Bö, aktuálne najlepší biatlonista na planéte. Líder Svetového pohára už na prvom okruhu predviedol, že zima mu problémy nerobí. Nór totiž zveľadil svoj náskok o celých 15 sekúnd. Následne sa vo výbornom svetle prezentoval aj na strelnici a bolo skoro rozhodnuté. Fillon Maillet vedel, že len v prípade čistej streľby sa môže vrátiť do boja o zlato. Francúz ale musel dobíjať už v ľahu. Výborný vstup do svojho úseku prežil tiež Povarnicyn, ktorý pálil bleskovo a hlavne čisto. Bez zaváhania ležku absolvoval aj Kühn, ktorý ešte mohol pomýšľať na tretie miesto. Z boja oň vypadol Eberhard, Rakúšan už po prvej položke musel ísť na dve trestné kolá. 

Takmer celú minútu mal k dobru JT Bö po streľbe v ľahu. Nór vedel, že o výhru ho nepripraví ani absolútny kolaps na poslednej položke. Na ňu prišiel vo veľmi ťažkých podmienkach, vietor ho skoro zvalil na zem. Tak či tak JT Bö vybielil aj túto položku a bolo rozhodnuté. Fillon Maillet už pri príjazde na strelnicu videl, že koberček vedľa neho zíva prázdnotou. To akoby Francúza úplne vykoľajilo, veď na zostrelenie desiateho terča použil až tri náhradné náboje. Nakoniec bol úspešný. Zozadu sa na neho mohol dotiahnuť Povarnicyn, ale ruský pretekár na stojke zlyhal. Dve dobíjania ho stáli drahocenné sekundy. Potom, čo predviedol na strelnici Kühn bolo definitívne rozhodnuté. Nemec bol rád, že je rád. Výsledkom toho boli dve trestné kolá.

Nórsky tím ako prvý v tejto sezóne dokázal obhájiť svoje predchádzajúce víťazstvo v štafetových pretekoch. Rozhodla o tom fantastická forma troch z nich. Boli nimi Lars-Hegle BirkelandVetle Christiansen a Johannes Thingnes Bö, ktorým sa dnes nedá vôbec nič vyčítať. Kvalitné bežecké časy a dobrá muška ich posunula na prvé miesto, ktoré stratili len na malú chvíľku. To kvôli Erlendovi Bjöntegaardovi, ale nakoniec pre nich všetko dobre dopadlo. Podobné zaváhania si však Bjöntegaard na svetovom šampionáte bude musieť odpustiť. Teda, ak ho dnešný slabší výkon nevyradil z nórskej štafety.

Druhí v piatok skončili reprezentanti z Francúzska. Tí až do tretieho úseku dokázali trápiť Nórov a to hlavne vďaka lepšej streľbe, bežecky to v ich podaní vôbec nebolo ono. Quentin Fillon Maillet na záverečnom úseku už mal neriešiteľnú situáciu, ani v prípade čistých položiek by svoj tím na prvé miesto neposunul. Tretí skončili ruskí biatlonisti. Aj oni sa dokázali vyvarovať trestných kôl, čo bol základ ich pódiového umiestnenia.

Štvrtý nemecký tím a piaty rakúsky výber si vôbec nepotykali so strelnicou v Canmore. Oba celky absolvovali až tri trestné kolá, čo je ich najhorší zápis v tejto sezóne. Pred MS tak majú ich tréneri o čom premýšľať. Rovnakú katastrofu dnes prežil ešte výber Talianska, no úplne najväčším negatívnym prekvapením bol švédsky tím. Tí boli bez svojej najväčšej hviezdy, a bolo to cítiť. Obhajovať sa môžu len tým, že podmienky boli dosť neregulárne. 

Naši konečne splnili cieľ aj keď mali na dosah neuveriteľné piate miesto

Slovenskí muži cestovali do ďalekej Kanady vo štvorčlennom zložení práve najmä kvôli dnešnému dňu, kde chceli všetkým ukázať, že po dlhom prenasledovaní umiestnenia v Top 10 sa tam už konečne dostanú. Vo vytrvalostných pretekoch mali celkom vyrovnané bežecké časy, takže potencionálny problém sme skôr videli na strelnici.

Tretí raz rozbehol našu štafetu Michal Šima. Štartoval s číslom desať, teda v najväčšom chumli pretekárov. Mal smolu, že v prvej zákrute bol na pravej strane, kde ho trochu súperi zavreli, takže sa prepadol niekde ku pätnástej pozícii, ale v priebehu prvého okruhu sa dostával vyššie a na ležku prišiel už deviaty s minimálnou stratou na čelo. No pre Kuzmina s Kosom hneď prišli infarktové stavy. Michal zo zásobníka zostrelil iba dva terče, takže ak nechcel ísť do trestného kola, musel trafiť všetky náhradné náboje. Našťastie to zvládol. No ležal tam až minútu a odchádzal zo strelnice štrnásty s mankom 39 sekúnd. Strieľalo sa ale dosť zle, takže aj v druhom kole mal pri sebe pekný vlak a predbehol Američana i Švéda. Držal sa Nemca Reesa. Manko na vedúceho Rusa v druhom kole stúplo na 47 sekúnd. Michal sa pred príjazdom na svoj strelecký stav poriadne rozcvičil a za pol minúty to vyčistil. Oproti štvrtkovým stojkám to bol obrovský kontrast. Posunul sa na deviatu pozíciu so stratou 39 sekúnd. V poslednom kole bojoval ako vládal, ale došli mu sily a stratil na trati pol minúty. Odovzdával desiaty so stratou 58 sekúnd na čelo. Na svojom úseku mal dvanásty bežák so stratou 41 sekúnd.

Matej Kazár už takmer ani nevidel pretekárov pred ním, no za sebou mal Rumuna s Nemcom a oboch pustil pred seba. Najmä Lesser vzbudzoval dojem nastolenia rýchleho tempa. No na čelo a rýchlu dvojicu Guigonnat – Christiansen veľmi strácali. V prvom kole Matej dostal až 24 sekúnd. Na strelnici sme mu po včerajšku verili, ale biatlon je v týchto náročných podmienkach nevyspytateľný a tak ako Šima prekvapujúco zvládol stojku, Maťo nezvládol ležku. Potreboval všetky tri náhradné náboje. Našťastie trestné kolo z toho nebolo, ale strata výrazne narástla až na 1:45. Klesol na dvanástu pozíciu. Pred sebou opäť nikoho nemal a kým ho v závere kola nepredbehol Švéd, musel si sám určovať tempo. V prostrednom kole zaostal o 25 sekúnd a priblížili sa k nemu súperi zozadu. Našťastie prišla parádna stojka, už druhá v týchto pretekoch. Za 22,6 sekundy bolo po všetkom. Takto suverénne to zatiaľ dnes nezvládol nikto. Posunul sa však len mierne na jedenástu priečku. Aj keď mal pred sebou tri štafety, v záverečnom kole už nakupoval veľmi veľké straty a stratil súperov z dohľadu, konkrétne 35 sekúnd. Predbehol ho Krčmář a odovzdával dvanásty so stratou 2:31. Po polovici pretekov sme na Top 10 strácali jedenásť sekúnd.

Tomáš Hasilla dostal k sebe do prvého kola rýchleho Václavíka a spoločne dobehli pomalšieho Belgičana. Na čelo nestrácali takmer nič, hoci tam neboli práve tí najrýchlejší pretekári tretieho okruhu. Aj preto od najrýchlejšieho Nemca dostali dvadsať sekúnd. No podstatná bola streľba, kde to Tomášovi vychádzalo, ale posledné dva terče nezostrelil. To bol škrt cez rozpočet a šanca na posun k ôsmemu miestu sa rozplynula, navyše ešte jeden dobíjaný nepadol a tretí raz sme sa na ležke dostali pod hrozbu trestného kola. Našťastie tam nesmeroval. No strata stúpla na 2:48. Bol jedenásty. Pred sebou ale v diaľke videl Estónca s Belgičanom. Zdalo sa, že na nich by mal mať. Na Estónca úplne nie, ale aspoň Belgičana zdolal a už sme boli na desiatej pozícii. V druhom kole stratil 21 sekúnd. Súperi sa na stojke trápili, ale Tomáš pomerne zázračne zvládol položku iba s jedným dobitím a posunul sa na ôsmu priečku s mankom 2:54. To bolo výborné a ešte v diaľke videl aj Estónca s Kanaďanom. Za ním bol po trestnom kole Václavík, no už sa nepribližoval. V poslednom kole zaostal o 26 sekúnd, ale bolo to celkom fajn. K súperom pred sebou sa priblížil. Štafetu teda posunul na výbornú ôsmu pozíciu (+3:13) a poslal na trať nášho najrýchlejšieho bežca. Zo strany Tomáša to bola paráda. Dokonca žila šanca na šiestu priečku.

Martin Otčenáš ešte nikdy nemal možnosť bojovať takto vysoko. Už v prvom kole si poradil s Estóncom a dobehol aj Kanaďana. Síce sa k nemu približoval Čech Krupčík, ale boj o šiestu priečku mal vo svojich rukách. Ostávalo sa nám modliť, aby mu nezamrzli ruky, alebo sa mu niečo nestalo. Všetci sme vedeli, že má na to, aby výborne strieľal. Prvé dva terče nešli do čierneho, bolo to zlé, no nasledovalo päť presných rán a mohol tak pokračovať na siedmom mieste. Predbehol ho Krupčík s náskokom ôsmich sekúnd. Za ním to už nebolo také plné, no ešte tam bol nebezpečný Ukrajinec Pidručnij a superrýchly Hofer. Šanca na najlepší výsledok za posledné tri roky ale bola obrovská. V druhom kole zaostal o 25 sekúnd a už boli súperi za ním. No piaty Rakúšan smeroval na trestné kolo, takže všetko bolo neuveriteľne otvorené od piateho po desiate miesto. Bohužiaľ, Martinovi položka nevyšla a opäť sme museli až trikrát dobíjať. Našťastie to nebolo trestné kolo ani v tomto prípade, ale predbehli ho Čech, Ukrajinec aj Talian a bola z toho „iba“ deviata pozícia. Obrovská škoda tejto položky. Aj tak to ale nebolo vôbec zlé. Vo veľkom mraze si „užil“ ešte posledné kolo a finišoval deviaty s mankom 4:21.

Zo strany nášho tímu sme sledovali výborné preteky a prvý raz od Anterselvy 24. januára 2016 sme sa dostali do najlepšej desiatky. Vtedy to bola siedma pozícia. Atakovať sme však mohli aj historické maximum, no každý z našich zažil strastiplnú položku, kde bol iba krôčik od trestného okruhu. Prví traja v ľahu, finišman v stoji. Pätnásť dobíjaných nábojov sa radí medzi naše najhoršie strelecké štatistiky, ale v tomto obrovskom mraze sa veľmi ťažko súťažilo. Našťastie, nikomu z našich tak nezamrzli ruky, aby museli ísť metre navyše. Potvrdilo sa, že na trati nám to celkom ide aj keď Tomáš a najmä Martin už nemali za sebou veľa súperov, pretože boli stiahnutí o kolo. Ale strata na úrovni štyridsať a niečo sekúnd na 7,5 km hovorí o veľmi dobrom výkone, s ktorým sa dalo pomýšľať na vysoké priečky. No ešte raz opakujeme, že pätnásť dobíjaní, je veľmi veľa. Na druhej strane, iba tri iné štafety nemuseli ísť na trestné kolo, takže môžeme byť radi, že to naši chlapi takto zvládli.

Bežecké výkony našich boli veľmi podobné. Aj keď nemali úplne rovnako dlhé úseky, Otčenáš mal aj s vypusteným posledným kolom 17:32, rovnako Šima 17:32, Hasilla 17:34 a Kazár 17:51. Na trati to naozaj bolo dnes z našej strany stabilné.

Výborne sme si pomohli aj v toľko omieľanom rebríčku národov, kde sme dnes získali 230 bodov a naši súperi z USA i Poľska nedopadli dobre. Už sme písali, že Fíni tu vôbec nie sú. Ale pozor si ešte musíme dať na Estóncov, ktorí sú teraz vo veľkej forme. Aj z tohto pohľadu škoda, že to nevyšlo ešte na jednu-dve priečky vyššie, pretože tam už body rapídne narastali, no momentálne sme na pätnástej pozícii s 2816 bodmi. Náskok na udržanie sa medzi najlepšou sedemnástkou je už takmer presne štyristo bodov, a to by nám mohlo vynechaním Ameriky tesne stačiť, prípadne bude strata minimálna. Snáď sa ešte cez víkend budú jazdiť rýchlostné preteky, ktoré by nám mali pomôcť. Na sobotu to príliš nevyzerá, možno v nedeľu.

Naďalej to pekne vyzerá aj v hodnotení štafiet, kde sme na delenej desiatej pozícii, ale od deviatej po dvanástu je rozdiel iba kozmetický a rozhodne záverečná štafeta na MS.

Podrobná analýza pretekov (bežecký čas, strelecký čas, jednotlivé kolá atď.)

Keďže sú v sobotu hlásené obrovské mrazy, rýchlostné preteky boli preložené na nedeľu. Muži by mali nastúpiť o 20:20 a ženy o 22:45… 

Vyjadrenie Michala Šímu (prvý úsek našej štafety)

„Dnes to bola veľká zima. Keď sme štartovali, bolo -18, takže nič príjemné. Ešte k tomu aj fúkalo, čím sa ešte sťažili podmienky na strelnici. To mi aj narobilo trochu problémy na ležke. Našťastie som to zvládol bez trestného kola. Čo sa týka bežeckej časti, dnes mi to šlo trochu horšie ako včera. Hlavne v poslednom kole som už nemal dosť síl a tam som dosť stratil. Ale chalani podali dobré výkony a máme z toho deviate miesto, čo je super.“

Vyjadrenie Mateja Kazára (druhý úsek našej štafety)

„Štafetové preteky boli pre mňa o sebazapretí. Na trati som sa necítil dobre. Každé zrýchlenie za súperom bolo veľmi bolestivé. Snažil som sa ísť čo najlepšie, nech je štafeta čím vyššie. Na streľbe v ľahu som mal omrznuté končeky prstov, tak to bolo o to zaujímavejšie – zvládnuť jemnú prácu na spúšti.

V druhom kole už tak nefúkalo a prsty som si opäť začal cítiť. Aj bežecky to bolo menej bolestivé, snažil som sa dotiahnuť na súperov, ktorých som videl v diaľke pred sebou. Aj keď som veľmi chcel, telo nemohlo pridať, bolelo a zaplo obmedzovač. To je vždy zlý pocit pre pretekára. V sebazapretí som to hranil až tesne pred strelnicu, predýchaval poriadne tesne pred stavom. Urobil som rýchlu polohu a začal páliť ako som zvyknutý na tréningoch. Vyšlo to výborne.

Posledné kolo dalo zase zabrať, tam už pretekár ide čo to dá. Počul som veľké povzbudzovanie českých kolegov, podľa toho som vedel, že ma doháňa Krčmář, tak som chcel ešte zrýchliť, ale nohy tuhli. V polovici kola ma dobehol a potom som sa ho už nepustil, závetrie je závetrie. V cieľovej rovinke som ho ešte chcel predbehnúť, ale ešte mi nastúpil, tak som odovzdal tesne za ním.

V týchto štafetových pretekoch sme sa posunuli vpred, ale vieme, že máme ešte na kvalitnejšie umiestnenia.“

Vyjadrenie Tomáša Hasillu (tretí úsek našej štafety)

„V prvom kole som sa zviezol s Václavíkom, no na ležke mi postupne zamrzli ruky a od štvrtej rany som nemal cit v ukazováku, tak prišli chyby na spúšti. Bol to boj aj s dobíjaním, no nakoniec sa podarilo. V ďalšom kole som šiel sám, tak som si tempo prispôsobil, aby som zvládol stojku čo najlepšie. Skoro to vyšlo úplne, až na jedno dobíjanie. Vo finiš kole som videl pred sebou dve štafety a snažil som sa dotiahnuť čo najbližšie, aby pri odovzdávke mal Martin kontakt a mohol to využiť, škoda, že sa ich nepodarilo doraziť úplne.“

Vyjadrenie Martina Otčenáša (štvrtý úsek našej štafety)

„Povedzme si, že deviate miesto nie je zlé, no mohlo to byť aj lepšie. Nezvládol som to k úplnej spokojnosti. Potreboval som aspoň o dva alebo tri dobíjania menej. Našťastie z toho dnes pre nikoho nebolo trestné kolo, aj keď to asi bolo blízko. Mrzí ma, že som urobil tie chyby a zavážili na výsledku. Ale znova poviem, že na všetky tunajšie okolnosti deviate miesto nie je zlé.“

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB