V šprinte Böa porazil Loginov, Kazár s prvými bodmi, v stíhačke traja naši

Oberhof 11. januára (Biatlon-Info.sk) Absolútnu suverenitu nechal Johannes Thingnes Bö v decembri. Dnes ho vďaka dvom nulám a rýchlopaľbe zdolal Alexandr Loginov. Najväčší favorit sa umiestnili hneď za ním, no v stíhacích pretekoch bude musieť likvidovať veľké manko.

V nepríjemnom počasí bolo dôležité presne strieľať a pretekárom robila veľké problémy najmä stojka. Medzi prvými štartujúcimi sme videli pomerne nepresnú streľbu, ale pred domácimi fanúšikmi sa vytiahol Lesser, ktorý urobil jednu chybu práve na druhej streleckej položke. Na chrbát mu dýchal L’Abée-Lund, ten však putoval na dve trestné kolá a v cieli bol napokon rýchlejší nemecký zástupca. Na jedno trestné kolo vybehol aj Jacquelin, ale nepredbehol spomínanú dvojicu, a s tromi chybami nevyšli preteky jeho kolegovi Guigonnatovi.

Potom si vynikajúco poradil s ťažkými podmienkami Loginov. Ruský borec vybielil všetky terče, a keďže predvádzal aj kvalitný bežecký výkon, bol to útok minimálne na pódium. Fourcade urobil jednu chybu na ležke a opäť nebežal vo svojej najlepšej forme, preto mu chýbalo na Loginova tridsať sekúnd po streleckej časti. Na stojke urobil svoju jedinú chybu Tarjei Bö a zaradil sa na priebežné tretie miesto a už sa čakalo na jeho brata. Johannes Thingnes bol stopercentný na ležke, ale na druhej položke musel vybehnúť na jedno kolo a na Loginova strácal štrnásť sekúnd.

Ruský pretekár išiel na lyžiach vynikajúco a v cieli ešte zvýraznil náskok na Fourcada. Tarjei Bö sa zase nedokázal dostať pred Fourcada a aj JT Bö sa musel skloniť pred výkonom aktuálneho lídra pretekov, pretože na Loginova stratil v poslednom kole ďalších desať sekúnd. Ako jeden z mála dokázal trafiť všetky terče rakúsky reprezentant Leitnera razom bojoval o účasť v najlepšej desiatke. Jedna chyba na stojke dostala medzi najlepších aj Hofera a s rovnakým streleckým rezultátom potvrdil svoju aktuálne dobrú formu Desthieux.

Potom predviedli stopercentnú streľbu Moravec s Ederom a obaja mohli v záverečnom kole pri výbornom bežeckom výkone atakovať Fourcadovu pozíciu. Do tejto spoločnosti sa zaradil aj Doll, ktorý im dokázal konkurovať s jednou chybou, a aj on chcel stupne víťazov. Drámu o pódium zdramatizoval Peiffer. Aj ďalší nemecký zástupca urobil jedinú chybu na stojke a preto sa musel spoliehať na svoju bežeckú formu. Aby toho nebolo málo, všetky terče trafil aj Samuelsson a vytvoril si najlepšiu východiskovú pozíciu na prienik medzi trojicu najlepších. Eder s Moravcom na konci nebežali tak dobre, aby atakovali tie najvyššie pozície, ale zvyšní traja pretekári si to rozdali o tretie miesto. V tesnom súboji nepotešil domácich priaznivcov Samuelsson, ktorý pokoril tak Dolla, ako aj Peiffera. Na konci pretekov sa dostal do najlepšej desiatky Eberhard, ktorý minul jeden výstrel, ale bežal výborne.

Alexander Loginov predviedol suverénny výkon, jasne najlepší v tomto roku, a vybojoval svoj prvý triumf vo svetovom pohári. Po dopingovom treste zbieral v predchádzajúcich dvoch sezónach výhry v IBU Cupe, ale dnes mu všetko vyšlo na sto percent aj v tej najsilnejšej konkurencii. Trafil všetkých desať terčov, v behu stratil na JT Böa iba štyri sekundy a strieľal veľmi rýchlo. Do nového roku si priniesol skutočne výbornú formu a pred stíhačkou si vypracoval veľmi sľubnú východiskovú pozíciu.

Johannes Thingnes Bö našiel silného súpera, ktorý dokázal využiť jeho jednu streleckú chybu. V Pokljuke a Hochfilzene zvíťazil v šprinte aj s jedným trestným kolom, tentoraz mu to nestačilo. V poslednom kole už nebol taký razantný ako na začiatku pretekov, po súťažnej prestávke sa potrebuje ešte dostať do toho správneho rytmu. Naopak, prestávka pomohla Sebastianovi Samuellsonovi, ktorý predviedol najlepší výkon v ročníku. Konečne sa mohol oprieť o stopercentnú streľbu a veľmi dobre sa pohyboval aj na lyžiach, dosiahol siedmy najlepší bežecký čas. Napodobnil tak včerajšie tretie miesto svojej reprezentačnej kolegyne.

Súboj o stupne víťazov prehrali Dominik Doll a Arnd Peiffer. Obaja sa ukázali vo výbornej bežeckej fazóne, patrili k najrýchlejším pretekárom na trati, a tá jedna chyba na stojke ich bude dlho mrzieť. Julian Eberhard sa dostal tretíkrát do najlepšej desiatky, keď znovu našiel svoje najlepšie bežecké kvality, a musí byť pre neho povzbudzujúce, že sa dostal pred Martina Fourcada, ktorý takisto minul jeden výstrel. Francúzsky pretekár pokračoval v predstaveniach z minulého roka. S jednou chybou mu to nevydalo vyššie ako na siedmu priečku.

Tarjei Bö predviedol svoj štandardný výkon na úrovni najlepšej desiatky a do tejto spoločnosti sa napokon zmestili aj Desthieux s Hoferom, ktorých spomalilo jedno trestné kolo. Výborný deň prežila rakúska reprezentácia, pretože vysoko skončili aj Leitner s Landertingerom, a po bezchybnom streleckom výkone vybojoval svoj druhý najlepší výsledok v sezóne Moravec.

Alexandr Loginov (© Igor Stančík / SZB)

Kazár prvý raz s bodmi, Bartko premiérovo v stíhačke, Hasilla veľmi dobre bežal

Nový trimester je vždy akýmsi novým začiatkom. Naši chlapi dúfali, že to tak bude, pretože v decembri sa im príliš nedarilo. Dnes si chuť čiastočne napravili.

Šimon Bartko dostal neobvykle priestor v prvej štartovej skupine, keďže si Matej Kazár vybral štart až v závere. Neobvykle sa teda nemohol porovnávať už s celou špičkou. V úvodnom okruhu ale stratil na Böa až 41 sekúnd, takže nebolo to ideálne. Ešte horšie to aj začalo na strelnici minelou, no ostatné terče našťastie padli. Po tretine trate teda strácal 1:12. Dosť veľa, no streľby neboli ideálne, takže šanca na prvé stíhacie preteky žila. O to viac, keď druhé kolo mal rýchlejšie, ale strata 34 sekúnd bola aj tak veľká. Už to bolo iba o vetre a jeho hlave, či šancu znova zahodí, alebo už nie. Všetko si uvedomoval a trápil sa tam štyridsať sekúnd, váhal najmä pred posledným výstrelom, no minul iba štvrtý terč a tušil, že šanca je vysoká. Dával do toho všetko v poslednom kole, no nakúpil tam ďalších 38 sekúnd. Nebol to jeho najlepší deň na trati, no našťastie ho to nestálo príslušnosť v Top 60. Obsadil 57. priečku (+2:54) a v sobotu to bude jeho premiéra.

Martin Otčenáš mal v závere decembra zdravotné problémy, ktoré vznikli v Novom Meste, potom trvali aj počas Vianoc. Martin kvôli tomu vynechal aj sústredenie v Pokljuke. Jeho forma bola teda otázna. Začal ale typicky Otčenášovsky, keď po dvoch kilometroch strácal na JT Böa iba dvanásť sekúnd. Po prvom okruhu hrateľných 24. No prišla hrozná prvá položka, kde nechal tri terče, po prvej minele cvakal, no nepomohlo to. Tri trestné kolá jeho manko dostali na hranicu 1:41, veľmi veľa. Na ďalších 3300 metroch zaostal o 31 sekúnd, už mu na stíhacie preteky mohla pomôcť iba rýchla vyčistená stojka. To sa mu náramne podarilo, postavil sa na posledný stav a po 24 sekundách bolo hotovo. Upaľoval do poslednej tretiny trate. Bol na tom trochu lepšie ako Bartko. V závere nakúpil príliš veľa, 43 sekúnd. Škoda toho, pretože finálne manko 2:50 nebolo dvakrát sľubné na postup. No dnes boli veľmi náročné podmienky na trati i strelnici a štartové pole sa natiahlo, takže to stačilo. Obsadil 54. pozíciu (+2:50). Strašná škoda ležky, mohli z toho byť pohodové body.

Tomáš Hasilla pokračoval v neúspešnom boji o prvé body. Dnes sa rozbehol slušne, prvý okruh znamenal stratu iba 28 sekúnd. To bolo na hranici Top 40. No na ležke to boli z jeho strany veľké problémy. Minul trikrát a padol až do desiatej desiatky. Bol to štart ako zo zlého sna. V druhom okruhu sa poriadne nasrdil a predviedol dvadsiaty najrýchlejší čas s mankom iba 17 sekúnd. No nezopakoval Otčenášov návrat do hry o stíhačku, lebo pridal dve ďalšie chyby. Zvedaví sme už boli iba na to, či aj v poslednom kole udrží rýchly trend. Nestalo sa, aj keď 40 sekúnd nebolo žiadnou katastrofou. Obsadil 71. miesto (+3:33). Na päť chýb ešte solídny výsledok. Obrovská škoda, pretože dnes bol z našich jasne najrýchlejší, za Böom zaostal iba o 1:14 v 32. bežáku. Dovolíme si povedať, že to boljeden z jeho najlepších výkonov na trati vôbec.

Matej Kazár nepredvádzal rýchle časy, takže dôležité bolo zistiť, či sa to dnes zmení. Hlásil veľmi tvrdé tréningy počas sviatkov. Prvé kolo tomu ale nenasvedčovalo, Matej začína pomaly a tentoraz to bol až 47-sekundový zásek na prvých 3300 metroch. Minul druhý terč, no ostatné padli, takže ostal v hre o výsledok. Strata bola 1:16 blízko Bartka. No v druhom kole príliš nezrýchľoval, nakúpil ďalších 40 sekúnd. Nachádzal sa virtuálne až mimo stíhačky. No za 26 sekúnd sa ideálne vysporiadal so stojkou a to ho katapultovalo na 32. pozíciu. Prvé body už boli konečne na vlásku. Dúfali sme, že predvedie najrýchlejšie posledné kolo. Stalo sa, dostal tam už menej, 27 sekúnd. Podarilo sa. Obsadil 31. pozíciu (+2:15) a získal desať bodov. Zatiaľ to bol najlepší výkon sezóny.

Matej Kazár (© Igor Stančík / SZB)

Dnešný deň pre našich priniesol viacero dobrých správ. Matej sa dočkal prvého bodovaného zápisu v tejto sezóne a potvrdil, že v šprintoch vie dobre aj rýchlo strieľať. Na trati sa síce príliš neposunul, strata 1:44 patrí medzi tohtosezónny štandard, no dôležité bolo, že využil skúsenosti a zvládol náročné podmienky. Čistá stojka v Oberhofe je vždy veľmi cenená. Rovnako ju dal aj Martin, ale absolútne pokazil vstup do pretekov troma minelami. Je až skľučujúce, čo všetko sa ešte stane len aby neuspel. Dnes sa dalo bodovať aj s dvoma chybami. Na trati sa trošku zlepšil, 1:27 je v poriadku. Snáď už neprídu ďalšie výkývy. Strieľať vie, ideálne by bolo, keby to potvrdil už zajtra a dostal sa na body. Konečne sa do stíhačky dostal aj Šimon. Podarilo sa mu to na deviaty pokus a paradoxne pri výkone, keď sa trápil na trati a za svojím štandardom zaostal o 10-15 sekúnd, rovnako bol strašne pomalý na strelnici. No konečne sklápal terče a dve chyby už sú v poriadku. Vyhol sa tak cestovaniu na IBU pohár a zrejme získal miesto v tíme aj do Ruhpoldingu. Tomáš, bohužiaľ, pokračuje v streleckých problémoch. Päť chýb je nehrateľných aj pre ľudí zo špičky, nie to Slováka. Ale skvelo vyznel bežecký výkon, ktorý znesie prísne kritériá a ak by takto jazdil vždy, bolo by to skvelé.

Vyjadrenie Mateja Kazára (31. miesto)

„Dá sa povedať, že som spokojný, lebo na strelnici mi to sadlo. Váhal som pred ležkou či cvakať alebo nie, videl som to tak na jeden cvak, ale to sa zasa neoplatí míňať čas, takže som necvakal. Ušla mi druhá rana vpravo, trochu som zaváhal a zasa začal premýšľať, či predsa len necvakať, ale nechal som to tak a ostatné rany boli centrové. Škoda teda tej jednej, lebo dobre sa mi strieľa, v ľahu mám dobrú pevnú polohu, ktorú vietor až tak neovplyvňuje. Stojka mi úplne sadla. Dúfal som, že bude voľný stav č. 30 a bol. Tam som to skúšal aj na tréningu a urobil som tam všetko správne.Horšie to bolo na trati. Nevedel som sa rozbehnúť, dostať sa do vyšších pulzov. Sklamalo ma, že som v prvom kole vôbec nikoho nemal pri sebe, čakal som, že sa s niekym potiahneme. Potom to už bolo ku koncu troška lepšie, posledné kolo už celkom fajn. Mrzí ma ten beh, dnes 1:44 straty, v rámci tejto sezóny ok, ale chcem sa dostať podstatne nižšie. Robíme tvrdo na tom, zatiaľ je to tak, verím, že pôjdeme správnym smerom progresu.Som rád, že sa mi podarilo zabodovať, po dvoch nulách v NMNM som bol sklamaný, že to neboli ani body, tam to bolo na trati slabé, ale tu už som sa potešil. Dúfam, že ostanem na bodoch aj zajtra. Obe decembrové stíhačky mi nevyšli a bol som z toho trochu rozčarovaný. Nenašiel som na strelnici taký kľud ako v šprintoch. No snáď to už zajtra zlomím.“

Vyjadrenie Šimona Bartka (57. miesto, kariérny výsledok)

Počas nástrelu mi prišlo strašne zle od žalúdka, mal som strašné kŕče, silné bolesti brucha. Bavili sme sa, či nastúpim. Nejako som sa premohol, ale šlo sa mi veľmi ťažko, snažil som sa to rozbehnúť, ale nohy neposlúchali. Takže dnes to bolo najhoršie na trati v tejto sezóne.Na strelnici našťastie najlepšie aj keď som začal veľmi hlúpou chybou na ležke, vôbec nemala byť, presne viem o nej. No a v stojke som zaváhal pri štvrtom výstrele, ešte som aj prebil náboj, teda vyletel mi a musel som manuálne dobiť poslednú ranu. Stratil som tam veľa času aj robením novej polohy, ale povedal som si, že ju trafím, lebo naozaj mám šancu. Podarilo sa. Som rád, že to vyšlo. Dnes sa fak dalo ísť na body, no čo už narobím, aj za tento krôčik som rád.Prečo mi to dnes na strelnici vyšlo lepšie? Cítil som sa oveľa viac uvoľnený ako pred Vianocami. Vtedy som bol v pretekoch nervózny, na strelnici som sa cítil vyslovene ináč ako na tréningu. Dnes sa mi podarilo akosi uvoľniť, bol som bez tlaku. Tiež mi dobre padlo to, že som prvý raz štartoval v prvej skupine, teda medzi nástrelom a pretekmi som nemal čas toľko premýšľať. Ešte som mal aj tie kŕče, fakt mi dobre padlo, že som šiel tak skoro na trať.
Zajtra štartujem úplne vzadu, takže dá sa len posunúť, padnúť už takmer nie. Idál by bol, aby som trafil ležky a dostal sa do dobrej skupiny, tak by sa určite dalo pretekať. Teším sa. Možno aj trochu zo mňa opadol tlak, keďže nejdem štafetu.“

Vyjadrenie Tomáša Hasillu (71. miesto)

„Na ležke to vôbec nebolo dobré, celá položka odfúknutá na tri hodiny. Chcelo to zareagovať a upraviť mieridlá, ale nezdalo sa mi, že boli oproti nástrelu až tak zmenené poveternostné podmienky. Škoda, tam mala byť nula a s dvomi by sa dalo bojovať o lepšie miesta. Takto mám za sebou iba ďalší nevyužitý štart.Bežecky sa mi šlo dobre, práveže som ani nenapálil prvé kolo, chcel som sa hlavne trafiť na strelnici, no smola. Druhé som bežal so Simonom Fourcadom, to bolo fajn. No v treťom som predbehol jedneho Kórejca a už bol úplne sám, tak tam mi to už tak nešlo, navyše s piatimi kolami to nebola ideálna motivácia. Myslím si, že sa dalo dnes ísť aj o dosť rýchlejšie. Necítil som sa nejako špeciálne dobre. Skôr to bol taký lepší deň a mali sme výborne pripravené lyže.“

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB