V Ruhpoldingu naše ženy opäť excelovali, nemecký ženský tím konečne s triumfom

Banská Bystrica 22. januára (Biatlon-Info.sk) Po dvoch víkendoch v nemeckých strediskách očakáva biatlonistov Anterselva. Nielen vysoká nadmorská výška bude lákať najmä Wiererovú s Vittozziovou a takéto podmienky by nemali vyhodiť z rytmu ani doteraz suverénneho JT Böa. Naše pretekárky stále udržujú vysokú výkonnosť a Paulína Fialková sa bude tešiť predovšetkým na červené tričko v masovom štarte.

 Do majstrovstiev sveta zostávajú už len tri kolá SP a biatlonisti pomaly začínajú uvažovať, akým spôsobom budú finalizovať prípravu pred vrcholom sezóny. Anterselva by v tomto smere nemala utrpieť z hľadiska účasti najdôležitejších protagonistov, hoci naplno pretekať vo vysokej nadmorskej výške nedokáže úplne každý. Talianske stredisko ponúkne rovnaký program ako v minulej sezóne. V mužskej časti sa tu prekárali  pred rokom JT Bö a Fourcade. Nórsky borec pokoril Fourcada v šprinte a stíhačke a ten mu to vrátil v masovom štarte. Medzi ženami triumfovala v šprinte Eckhofová, stíhačku ovládla Dahlmeierová a v masovom štarte bola najlepšia Domračevová.

Žlté tričko zobralo všetko, čo sa dalo

Johannes Thingnes Bö oslavoval v Ruhpoldingu tri víťazstvá. V šprinte a masovom štarte si pokazil čisté strelecké konto na poslednej položke, keď zakaždým minul ten jeden výstrel, ale práve vtedy zabrala jeho výborná fyzická kondícia. Najlepšie to bolo vidno v masovom štarte, keď vo finále bojovalo o výhru šesť biatlonistov, ale líder poradia SP predčil každého v behu. Varovný prst stále visí nad jeho streleckou položkou v stoji, pretože okrem spomínaných dvoch disciplín chyboval na stojke aj v štafete, takže napriek vynikajúcim výsledkom má pred MS stále na čom pracovať. V rýchlostných pretekoch sa spolu s ním dostal na stupne víťazov aj jeho brat, vďaka bezchybnej streľbe, ale Tarjei si pokazil dojem v masovom štarte, kde na poslednej položke minul dva výstrely a musel prijať miesto na konci Top 10. Z toho jasne vyplýva, že len presná streľba mu zaručí v cieli vysoké priečky.

Martin Fourcade strieľal veľmi dobre, ale stále sa potrebuje dostať na svoju niekdajšiu úroveň v bežeckej časti. Stopercentná streľba v šprinte ho dostala „iba“ na štvrté miesto a na rovnakej pozícii finišoval aj v masovom štarte, keď mu vo finále došla energia. Obhajca veľkého glóbusu stále hľadá príčiny svojich pomalších bežeckých časov, ale zároveň je spokojný, že v masovom štarte dokázal bojovať o výhru s tými najlepšími až do konca. A to bolo pre neho povzbudzujúce. Francúzskej zostave vyšiel masový štart, keď sa Fillon Maillet dostal na pódium s jednou chybou, a medzi najlepšími sa objavil aj Desthieux. Priebežne štvrtý muž poradia SP však nezvládol podľa predstáv šprint, keď mu ušli až dva výstrely.

Martin Fourcade (© Igor Stančík / SZB)

Prvé pódium v ročníku získal Julian Eberhard, ktorý sa vyžmýkal k perfektnému výkonu v masovom štarte. Znovu bol na trati veľmi rýchly a sekundoval JT Böovi, ktorý mal na konte o jeden trestný okruh menej. Bolo zaujímavé sledovať jeho bežecký výkon, lebo predtým v šprinte mu to na lyžiach veľmi nešlo. Jeho kolega Eder sa naďalej pohybuje v najlepšej desiatke vďaka presnej streľbe, ale v bežeckej časti mu súperi utekajú.

Nemeckú zostavu potiahol v šprinte Doll, s jednou chybou prevetral aj nórske súrodenecké duo, ale v masovom štarte mu už chýbali sily a so štyrmi chybami finišoval vzadu. V tejto disciplíne ho nahradil Peiffer, ale siedme miesto nemuselo splniť jeho ambície. Zvlášť, keď v šprinte skončil až na 22. priečke po slabšom behu a dvoch trestných okruhoch. Alexander Loginov nebol taký výrazný ako v Oberhofe. V šprinte putoval na jedno trestné kolo, ale nevytiahol svoj najlepší beh a skončil piaty. V masovom štarte dokonca minul tri terče a finišoval v druhej časti štartového poľa. Po skvelom predchádzajúcom kole SP sa predviedol v miernejšej verzii.

Ženské disciplíny sú čoraz zamotanejšie

V ženskej časti sa presadili v obidvoch individuálnych disciplínach úplne rozdielne pretekárky. Lisa Vittozziová to mala v šprinte namierené za tretím triumfom v rade, keď trafila všetky terče, ale potom sa musela skloniť pred rýchlosťou Anastasie Kuzminovej. Vo výbornej forme jazdiacej talianskej pretekárky úplne nevyšiel masový štart, kde ju pripravili o najlepšiu desiatku dve chyby, lebo ostatné súperky strieľali presnejšie. Dorothea Wiererová naďalej udržuje líderstvo vo SP, ale na stupne víťazov čaká od stíhačky v Novom Meste. Tentoraz urobila jednu chybu v šprinte, ale niektoré pretekárky boli od nej lepšie v bežeckej časti, a v masovom štarte dokonca putovala na tri trestné kolá a skončila na konci druhej desiatky. Wiererová tak potrebuje výsledkový impulz, preto ju môže opäť nakopnúť domáce prostredie v Anterselve.

V obidvoch individuálnych disciplínach finišovala na vysokých priečkach Hanna Öbergová. Najskôr sa dostala v šprinte na stupne víťazov, keď po čistej streľbe odrazila nástup rýchlejších súperiek, ktoré však vybehli na jedno trestné kolo. Potom v masovom štarte obsadila štvrté miesto, no mohla skončiť aj vyššie, lebo ako výborná strelkyňa putovala až na dve trestné kolá. V nórskej zostave prežila dva dobré dni Marte Olsbuová. V šprinte ju pripravila o pódium jedna chyba stojke a v masovom štarte sa ešte zmestila na ôsme miesto, no dve trestné kolá a chýbajúca energia počas náročného programu jej nedovolili viac. V druhej disciplíne dosiahla životný výsledok jej tímová kolegyňa Ingrid Tandrevoldová, ktorá trafila všetkých dvadsať terčov a len na páske prehrala súboj o výhru s Franziskou Preussovou.

Hana Öbergová (© Igor Stančík / SZB)

Preussová sa stala hrdinkou víkendu, pretože ako prvá dosiahla v tomto ročníku víťazstvo vo svetovom pohári v nemeckej zostave. Od začiatku sezóny podáva stabilné výkony, ale na hranici Top 10, no v masovom štarte trafila všetky terče a tvrdo bojovala až do samého konca o víťazstvo, svoje prvé v kariére. Dobrý výkon predviedla aj v šprinte, keď skončila desiata s jednou chybou. Laura Dahlmeierová neočarila tak ako predtým v Novom Meste. V šprinte síce trafila všetky terče, ale bolo poznať jej slabšiu kondíciu, keď s týmto výsledkom obsadila deviate miesto. V masovom štarte už nezvládla trojdňovú záťaž a so šiestimi chybami skončila úplne posledná. Po súťažnej prestávke má pred sebou ešte dlhú vestu, aby sa dostala na najvyššiu úroveň pred MS.

Ani v Ruhpoldingu sa strelecky nepozviechala Kaisa Mäkäräinenová. V šprinte spravila dve chyby, v masovom štarte putovala na šesť trestných okruhov, takže  sa prepadá do čoraz väčšej streleckej letargie. Uvidíme, či nájde recept a motiváciu, ako sa dostať späť do formy, ktorú predvádzala na začiatku sezóny. Francúzska zostava výborne strieľala v šprinte, ale BescondováChevalierová a Braisazová nevyužili šancu na stupne víťazov. V masovom štarte udržala vysoké nároky len Bescondová, po víťaznej štafete boli ostatné francúzske reprezentantky už poriadne vyčerpané.

Ďalšie vydarené kolo SP u našich žien – triumf, tretie miesto, šiesta štafeta

Slovenské pretekárky sú už zárukou kvality a vynikajúce umiestnenia dosahujú takmer v každých pretekoch, vedia sa pri nich aj prestriedať. Štafeta sa tretí raz za posledné štyri štarty dostala k výbornému výsledku. V sobotu sme sledovali predposledné zápolenie tejto partie a šieste miesto je opäť skvelým výsledkom. V rebríčku národov sú dokonca naše dievčatá na siedmej pozícii, čo tu v novom miléniu ešte nebolo a z toho starého IBU nezverejuje archívne dáta.

Paulína Fialková ostáva na tretej pozícii celkového poradia. Po Novom Meste strácala na Wiererovú 36 bodov. Oberhof jej trochu ublížil a manko narástlo na 64 bodov, no v Ruhpoldingu zasa pár bodov vymazala a skresala stratu na 49. Štrnáste miesto v šprinte s jednou chybou akoby chcelo povedať, že mierny pokles výkonnosti pokračuje, no v piatom kole SP sa výborne strieľalo a dostali sa cez ňu čisté pretekárky. V štafete aj masovom štarte už opäť ukazovala ten najvyšší level. Chutilo jej to na trati i strelnici. V oboch disciplínach sa pomýlila iba raz. Vlastne, tento týždeň mala bilanciu 38/41, a to sú správne ingrediencie na úspechy. V každom štarte sa jej dá veriť aj na trati. V masovom štarte síce mala až desiaty bežák, no bolo to spôsobené najmä pomalými troma kolami, keď šla v špičke a dobiehali iné. To je vždy tak. Ak by tú chybu urobila na prvej položke, jej preteky by vyzerali inak. Červené číslo je pre ňu ďalšou veľkou odmenou a má aj šťastie, že táto disciplína sa v Salt Lake City, kam necestuje, jazdiť nebude.

Paulína Fialková v masovom štarte (© Jaroslav Svoboda, Český biatlon)

„Čakali sme po tom hektickom a výbornom decembri útlm, to je normálne. Nie sme na tom ešte tak, aby sme držali až takú stabilnú liniu. Prišlo to v Oberhofe, no vyzerá to už znova dobre. Po Kanade ešte potrénujeme a dúfame, že MS budú dobré,“ vravela v nedeľu Anna Murínová. Paulíny sme sa pýtali, či vie, kde je hlavná pointa tejto stability. V minulosti mala výborné týždne, no v zápätí ich nepotvrdila. Teraz bojuje o pódium od prvého po piate kolo SP a zrejme bude aj ďalej. „Myslím si, že je to vekom. Za sebou mám už množstvo roboty v tréningoch a odstrieľaných rán. Už som asi dozrela. Povedala by som, že tých 26 rokov je už ideálny vek a pár rôčkov by to snáď mohlo potrvať, aspoň štyri by to mohli byť. Takto, je aj pár pretekárok, ktoré sa dokážu pohybovať v špičke od mladučkého veku, no myslím si, že ide skôr o výnimky. Ja mám skôr za sebou cestu takú normálnu cestu postupného zlepšovania.“ Dôležitým faktorom môže byť aj to, že v každej z minulých sezón ochorela a vyšla z formy. Zatiaľ je (až na mini zvýšenú teplotu cez sviatky) zdravá. „Jasné, zdravie je alfou a omegou všetkého. Ak by nebolo, určite by sa tie výkony nedali držať. Zatiaľ som zdravá, klopem na drevo, takže môžem svoje telo žmýkať kým to ide.“

Anastasii Kuzminovej prvý raz v sezóne dokonale vyšli rýchlostné preteky. Vyhrala po bezchybnej streľbe i najrýchlejšom behu. Takéto niečo sa jej už raz v kariére podarilo, a to treťom kole SP minulej sezóny v Annecy. Vtedy vyhrala s najväčším rozdielom kariéry a jedným z najväčších v celej histórii, keď druhá pretekárka stratila až 34 sekúnd. Teraz to bolo veľmi podobné, pretože druhá Vittozziová stratila síce iba 11 sekúnd, ale bol to jej najlepší výkon kariéry, ešte lepší ako týždeň predtým. Tretia pretekárka už dostala 29 sekúnd. Úžasnú fazónu uchovala aj v štafete, kde nás opäť vytiahla z druhej desiatky na šiestu pozíciu. V pretekoch s hromadným štartom ale prišlo štrnáste miesto, lebo štyrikrát minula.

Príčina tohto horšieho výsledku bola na strelnici. Urobila štyri chyby, a to na najelitnejšie pretekárky v bezvetrí nestačilo. Nasťa sa občas trápi na strelnici, jednoducho nemá na nej stabilné výkony. Lepšie povedané, má, ale pretekárky, ktoré bojujú o víťazstvá, sú ešte presnejšie. Je to už klišé, ale Wiererová s Vittozziovou majú úspešnosť nad deväťdesiatimi percentami. Nasťa 83,7 %. Treba však povedať, že posledné štarty progres ukázali a tiež to, že aj tie najlepšie majú menšie krízy. Cez ne sa môže ešte aj Nasťa zapojiť do boja o glóbusy, čo v prípade veľkého ešte po Hochfilzene nevyzeralo dvakrát reálne. Po Novom Meste strácala na Wiererovú 144 bodov, po Oberhofe 111 a aktuálne je to už iba 84. Do konca sezóny je ešte času dosť.

Víťazná Nasťa (© Igor Stančík / SZB)

Ivona Fialková pokračuje v jazde na húsenkovej dráhe. V Oberhofe predviedla životný bežecký výkon na 7,5 km. Už prvé kolo tohto šprintu však ukazovalo, že to nie je ideálne a keď sa odpálila dvoma minelami na ležke, kde bola dosiaľ stabilná, bolo po pretekoch. 61. miesto je hlboko pod jej možnosťami. Dalo sa uvažovať aj nad štartom v masovom štarte, no túto šancu nevyužila. Prišla ale štafeta, kde sa zasa predviedla vo veľmi slušnom svetle s odovzdávkou na siedmej pozícii s mankom 38 sekúnd. Keďže vynechá obe zámorské kolá, v Anterselve príde jej posledná šanca na prezentovanie svojho potenciálu pred vrcholmi sezóny. Opäť budeme dúfať, že zabojuje o masový štart, no bude musieť výborne zvládnuť až dva štarty po sebe, čo je u nej problematické. No aj jeden by ju snáď potešil. Zatiaľ má 32 bodov. V celej doterajšej kariére ešte po piatich kolách SP, teda v tomto čase, nemala žiadne body.

Kríza Terézie Poliakovej pokračovala aj minulý týždeň. Nedarí sa jej z organizmu dostať to, čo chce. Zaujímavosťou je, že v prvých troch šprintoch mala 83. bežák. No v Ruhpoldingu to zhoršila na 91., a to je už veľmi nepríjemné. Samozrejme, jazdí v najvyššej lige, kde sú len tí najlepší, vždy niekoľko pretekárok poráža, no v porovnaní s ostatnými Slovenkami jazdí veľmi kontrastne, a preto jej to aj niektorí dávajú pocítiť. Problematické sú tie štafety, kde je na treťom úseku príliš viditeľná a na trati sa nikoho nedokáže chytiť, lebo tam sú iba pretekárky najsilnejších krajín. No o hlave je najmä streľba a v sobotu ju máličko delilo od bilancie 0+0 a 0+1. Terč na stojke tesne nedobila a potom ju to zlomilo. Delili ju milimetre od toho, či na úseku stratí toľko čo stratila, alebo o 40 sekúnd menej. Pred Anterselvou boli dve možnosti, buď to v šprinte skúsi ešte raz, horšie byť nemôže, alebo už odíde domov psychicky vypnúť a pripraví sa na ME a MS, keďže za more nepocestuje. Vybrala si prvú možnosť, chce súťažiť.

Na záver si dovoľujeme citovať pondelňajší komentár Michala Červeného„Na olympiádu išli Slovenky ako outsiderky. Poliaková a Ivona Fialková však podali životné výkony. Slovenky šokujúco skončili piate. Najväčší Poliakovej životný úspech sa však stal aj prekliatím. Keďže štafeta sa stala vďaka olympijskému úspechu masovo sledovanou aj počas Svetových pohárov, dostala sa ku všetkým. Nielen k biatlonovým fajnšmekrom, ale aj k jedincom, ktorých zjavne obišla kognitívna revolúcia. Inak by títo nemohli začať Poliakovej začať vypisovať, veľmi diplomaticky povedané, ‚negatívne správy‘. Keby čo len trochu nakopli aspoň jednu z mozgových hemisfér, možno by si uvedomili, že nebyť Poliakovej, Slovensko nepostaví štafetu. Teda nebyť Poliakovej, Slovensko nemá piate miesto z olympiády a dve šieste z tejto sezóny. Nasťa nemôže ísť dvakrát.“

Slovenky pri odovzdávke štafety (© Igor Stančík / SZB)

Chlapi sa po sľubnom Oberhofe vrátili do trápenia pred sviatkami

V prvom nemeckom stredisku dvaja naši muži bodovali, tretí dosiahol životné výsledky. Vyzeralo to na posun hore. No o týždeň neskôr prišlo akési vytriezvenie. Rýchlostné preteky sa nikomu nepodarili. Štafeta vyšla obstojne, 15., 11. a 13. miesto sú znakom stability a koniec-koncov aj slušné výsledky. Vieme, že krajiny okolo majú k dispozícii ďaleko väčšie finančné možnosti. No od Slovákov sa čaká viac. Nie len fanúšikovia, ale aj oni sami a ich tréneri.

Najlepší výsledok opäť dosiahol Martin Otčenáš. Ak by sme sa pozreli na všetky individuálne štarty sezóny, z ôsmich prípadov, kde štartovali dvaja až štyria chlapi, bol päťkrát najlepší. Dvakrát Kazár, raz Hasilla. No v Ruhpoldingu to bolo iba 57. miesto kvôli dvom minelám pri streľbe v ľahu. Opäť to bol Martinov nečakaný výbuch, za ktorý sa na seba veľmi hneval. Ležky mu spoľahlivo šli. Ešte viac sa hneval po štafete. Tú málokedy neposunul, alebo aspoň neudržal na danej pozícii. Lenže tu prišlo trestné kolo opäť po položke vleže. Akoby mu táto poloha na tejto strelnici absolútne nesedela. Napriek tomu mu verejnosť pokojne stále môže veriť, že jeden deň mu vyslovene sadne a skombinuje aspoň takýto beh s dvoma nulami. A to bude paráda. Ďalšia možnosť príde už v piatok.

Matej Kazár nemá zatiaľ ideálnu formu. Daniel Kuzmin dobre vie, čo má uvedené v občianskom preukaze v kolónke ‚dátum narodenia‘. Formu sa mu snaží ladiť až na záver sezóny a Matej je presne ten typ, ktorý sa na finálne podujatie dokáže pripraviť. Od roku 2012 bodoval na každom vrchole sezóny, teda dvoch OH a štyroch MS okrem Osla pred troma rokmi, kde sa mu to veľmi tesne nepodarilo. Problémy má najmä s výkonmi na trati, kde mu to nejde. Pocitovo sa zrejme posunul, no špička ide rýchlo dopredu a bežáky nie sú dobré. S jednou chybou byť na 79. pozícii, to je zlé. Jeho manko 2:18 by v minulosti bez problémov stačilo na bezproblémové umiestnenie v stíhačkách, no rozdiely sa zmenšujú. V Ruhpoldingu potreboval nulu, no aj tak by nebodoval. V štafete ale znova ukázal, že je v našom tíme nepostrádateľný. Aj napriek slabej forme predviedol veľmi dobrý úsek iba s 29-sekundami straty na čelo. Suverénne strieľal v rekordne rýchlom čase. Uvidíme čo ukáže v Anterselve. Jedinou šancou pre neho je čistiť terče.

Matej Kazár na kontrole výstroja (© Igor Stančík / SZB)

Tomáš Hasilla sa tentoraz do rýchlostných pretekov nedostal. V celej sezóne ich kazil, najprv to boli dvakrát dve chyby, potom dvakrát päť. Kuzmin ho už teda v Bavorsku nepostavil. Nemohli sme si tak porovnať, či bola tá jeho veľmi dobrá bežecká výkonnosť v Oberhofe výnimkou, alebo tam ostal. No vštafete prišlo niečo iné, dva vybielené položky. To sa u Tomáša v jedných pretekoch nestalo strašne dávno, prakticky od jeho kariérneho úspechu v podobe 16. miesta na MS pred dvoma rokmi. Po vlaňajšej veľkej kríze sa mu teraz v štafetách darí. V Oberhofe to bola len smola. Teraz v jeho úseku narástlo manko iba o šestnásť sekúnd. V Anterselve má veľkú šancu rehabilitovať sa a pokojne dostať aj na body, no nesmie vybuchnúť. Stíhačka je minimom.

Do Talianska cestoval aj Michal Šíma, ktorý sa vďaka štafetovým výkonom dostal aj do výberu pre nasledujúce dve kolá SP. V šprinte strieľal dobre, urobil iba jednu chybu. No slabo bežal, stratil až dve minúty v 82. bežáku. Aj preto z toho bolo iba 71. miesto. No v štafete opäť bežal ako vymenený. Vieme o ňom, že sa v kontaktných pretekoch dokáže „zmáčknuť“, ale tie výkonnostné rozdiely sú obrovské. Na najrýchlejšieho Jacquelina na svojom úseku stratil iba 21 sekúnd a v šprinte mu Francúz na trochu dlhšej trati nadelil 70 sekúnd. Začiatky štafiet, keď ste vystavení riziku problémov, no na druhej strane sa iba veziete, sú špecifické, no aj tak je rozdiel priepastný. V každom prípade sa na tomto úseku našiel a bude sa môcť ukázať v Anterselve aj Canmore, kde by sa už zišli aj dobré individuálne výkony.

Michal Šíma na trati (© Igor Stančík / SZB)

Šimon Bartko dostal priestor aj v piatom šprinte, teda už o jednom viac ako v minulej debutovej sezóne vo svetovom pohári. Aj keď rovnako ako v Oberhofe už znížil počet chýb na dve, tu to na výsledok stačiť nemohlo. Za 81. miestom bola aj pomalá streľba a zhoršený bežecký výkon so stratou až 1:49, hoci v Pokljuke mal iba 1:15. Necíti sa dobre a potrebuje absolvovať nejaké vyšetrenia, aby sa zistilo, či je zdravotne v poriadku. Prišiel tak o Anterselvu a keďže sa ide štafeta v Canmore, tak aj o zámorské kolo. Keďže na MS môžu štartovať iba traja naši v individuálnych pretekoch a nemá miesto ani v toľkokrát spomínanej štafete, ak sa nikto nezraní alebo neochorie, veľakrát ho už túto zimu v akcii neuvidíme. Najbližšie sa predstaví až o mesiac na ME v Minsku, kde by preto mal ísť kompletný program. Dúfajme, že túto dlhú pauzu využije na regeneráciu a dostane sa do formy. Ak by ju mal, na ME by mal veľké šance na výsledok.

Program 6. kola SP v Antholz-Anterselve

24. január štvrtok 14:30 rýchlostné preteky žien na 7,5 km ( Kuzminová, Poliaková, P. Fialková, I. Fialková)  25. január piatok 14:30 rýchlostné preteky mužov na 10 km (Kazár, Otčenáš, Hasilla, Šíma) 26. január sobota 13:30 stíhacie preteky žien na 10 km 26. január sobota 15:30 stíhacie preteky mužov na 12,5 km  27. január nedeľa masový štart žien na 12,5 km (Kuzminová, Fialková) 27. január nedeľa masový štart mužov na 15 km    

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB