V juniorskom IBU Cupe vynikajúca piata pozícia Balogu, Ottinger 19.

IBU Cup Sjusjoen 1. marca (Biatlon-Info.sk) Juniorská časť medzinárodnej sezóny vrcholí v nórskom Sjusjoene, kde je na programe najprv IBU Cup a na budúci týždeň Majstrovstvá Európy juniorov. IBU Cup bol preložený zo švédskeho Torsby. V prvom šprinte zvíťazil suverénny kadet z posledných MS Alex Cisar. Dvaja Slováci predviedli tiež výborné výkony.

Najlepší dorastenec súčasnosti Slovinec Alex Cisar ukázal, že s ním treba veľmi vážne počítať už v najbližšej budúcnosti aj v najvyššej lige. Vynikajúcu streľbu si priniesol aj do Nórska a vďaka čistému kontu zdolal celú plejádu najlepších juniorov. O 23 sekúnd bol lepší ako neuveriteľný Rus Andrej Vjuchin, ktorý predviedol neuveriteľný bežecký výkon, keď až o 36 sekúnd zdolal druhého najrýchlejšieho a nadeľoval straty ako JT Bö vo svetovom pohári. Urobil štyri chyby aj tak skončil druhý. Zaujímavé je, že v tejto sezóne ani neštartoval na MS v Osrblí. Na pódium sa dostal ešte Švajčiar Nico Salutt po jednej chybe.

Baloga sa konečne trafil a dosiahol kariérny výsledok, Ottinger tiež dobre

Naši natúpili iba v trojčlennej zostave, keďže Tomáš Sklenárik kvôli náhlej chorobe na poslednú chvíľu neodcestoval s tímom, takže sa nepostaví na štart IBU pohára juniorov. Pripravený bude až na ME. Ostatní chlapci určite chceli ukázať, že necestovali celý deň do Nórska nadarmo a zabojujú v tejto konkurencii pred MS.

Medzi tými najlepšími v prvej štartovej skupine sme mali Mateja Balogu, ktorý chcel dať zabudnúť na nevydarený juniorský svetový šampionát v domácich podmienkach. Začal trošku pomalšie v 21. bežáku prvého kola, ale aj tak to bol konkurencieschopný výkon. Tak prišla neuveriteľná ležka. Možno sa počítač pomýlil, ale na prípravu prvého výstrelu potreboval iba jedenásť sekúnd a celú ležku odpálil za 24 sekúnd čisto. To bol najlepší výkon zo všetkých pretekárov a vystrelil ho na štvrtú pozíciu s mankom ôsmich sekúnd. To ho veľmi prebralo a v druhom kole už mal deviaty bežecký výkon s mankom 20 sekúnd. Veľký úspech mal vo svojich rukách. No dobre sme vedeli, že stojky mu vôbec nejdú. Rozhodol sa na to vôbec nebrať ohľad a za ďalších parádnych 26 sekúnd to mal za sebou. Žiaľ, štvrtý terč mu ušiel, ale aj tak to bolo parádne štvrté miesto. Ostávalo len utekať naproti životnému výsledku. V poslednom kole už mu trochu dochádzali sily, ale dal do toho všetko, bol trinásty najrýchlejší a keď preťal pásku, bol na druhej pozícii. Čakal, koľko ľudí ho ešte zosunie. Napokon to boli iba traja ľudia a tak sa radoval z vynikajúceho piateho miesta (+0:38). Veľká gratulácia!

Lukáš Ottinger na MS ukázal, že s ním treba v budúcnosti vážne rátať v boji o prvý tím a už sa dostal do Top 20 ako prvoročák medzi juniormi. V prvom kole stratil pol minúty, teda o päť sekúnd viac ako Baloga. Bol to 39. čas, trošku nízko. Prišla aj jedna chybička na ležke, no strieľal pekne rýchlo ako to on vie. Zaradil sa tak na 23. miesto s mankom 33 sekúnd.  V druhom kole už zrýchlil. Opäť zaostal o pol minúty, ale už to bol 24. čas. Ostal na pozíciách po ležke a všetko mal vo svojich rukách. Opäť bol superrýchly za 25 sekúnd. Minul hneď prvý terč, ale ostatné padli. Posunul sa tak na pätnástu pozíciu. To bolo výborné. Konkurencia ale bola veľmi nabitá a v poslednom kole sa našli rýchlejší borci, tam zaostal takmer až o minútu v 42. bežáku. Odsunulo ho to na konečné 19. miesto(+1:34). Aj tak je to ale veľmi pekný výsledok a takmer kariérne maximum, ktorým ostáva 17. pozícia spred mesiaca.

Matej Lepeň nedosahoval bežeckú výkonnosť svojich kolegov, takže od neho sa veľké veci nečakali, no v prípade presnej streľby mal aj on šancu dostať sa do prvej polovice výsledkovej listiny. V prvom kole dostal minútu, teda nebolo to ideálne. Na ležke ale nezaváhal, v rozvážnom tempe sklopil všetky terče. Dostal sa tak na 45. pozíciu. Už behom druhého okruhu ale klesol na 59. pozíciu, takže nutne potreboval zvládnuť aj stojku. Tam to pálil rýchlo za 27 sekúnd, ale nepresne. Dve rany nepadli. Nepomohol si teda a ostal vzadu na 65. pozícii. V poslednom kole mu to tiež príliš nešlo, dostal až 70 sekúnd a zaradil sa na konečné 65. miesto (+2:55). S dvomi chybami sa dalo ísť vyššie, no zasa nebol až medzi exotikou.

Matej Baloga dnes jasne ukázal, že je po odchode Mateja Kazára do biatlonového dôchodku pripravený tvrdo zabojovať o A-tím. Piate miesto ešte aj s jednou chybou nemôže vravieť o žiadnej náhode. Na strelnici si počínal suverénne a aj dvanásty bežecký čas je v tejto konkurencii výborný. O dva roky mladší Lukáš Ottinger ešte taký rýchly na trati nie je, aj keď v rýchlosti streľby už tiež pokojne patrí do SP. Pri streleckej nevyrovnanosti mladých pretekárov má aj on šancu presadiť sa a s jednou chybou by sa už dnes šplhal k Top 10. Rozhodne máme na čom stavať a dnešný deň je pre náš biatlon pozitívny… Trochu horšie to vyzerá s Matejom Lepeňom. Potrebuje byť stopercentný, aby sa dostal vyššie. Dnes sa mu to nepodarilo.

Vyjadrenie Mateja Balogu (5. miesto, životný výsledok)

„Dnes mi to sadlo. Strieľal som ako som zvyknutý z tréningu. Nešpekuloval som. Mal som to veľmi dobre nastrelené na tieto podmienky, ani som necvakal. Celý čas fúkalo mierne z ľavej strany. Na stojke ušla štvrtá rana tesne na jedenásť hodín, ale aj 0+1 je celkom OK.

Bežecky to nebolo ideálne, trochu som sa dával dokopy po tej strašne dlhej ceste autom sem. Tiež sme nemali dnes úplne najlepšie lyže, ale to sa stáva, zasa ani najhoršie, len v zjazdoch mi niektorí pretekári trochu odchádzali. Budem sa ďalej snažiť, ale nechcem si vytvárať stres. Budem sa tu snažiť stále robiť len to, čo viem. Dnešný deň ma povzbudil.“

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB