V Canmore sa darilo severanom, v Salt Lake City to bude o inom, kadetov čaká EYOF

Banská Bystrica 11. februára (Biatlon-Info.sk) V siedmom kole potvrdil dominantné postavenie Johannes Thingnes Bö, ktorý v Canmore neminul ani jeden terč. Medzi ženami najviac ohúrila Tiril Eckhoffová. Na americkej pôde v Salt Lake City budú chcieť zabojovať o víťazstvo ďalší pretekári a pretekárky. Mladších dorastencov zasa čaká EYOF, kde máme aj osem našich nádejí.

Diváci v kanadskom stredisku Canmore si veľa zábavy neužili. Program bol kvôli veľkým mrazom upravený, a nedeľňajšie šprinty dokonca zrušené. Teraz sa biatlonová elita presúva do Severnej Ameriky, kde panujú prívetivejšie poveternostné podmienky a očakávajú sa teploty okolo nuly. Ôsme kolo však nebudú hostiť tradičné areály vo Fort Kente alebo Presque Isle, tentokrát biatlonisti budú zápoliť v Salt Lake City, na olympijskej trati. Od zimných hier v roku 2002 sa tu nekonala žiadna významná udalosť.

JT Bö nezaváhal ani v Kanade

Líder SP pricestoval do Canmore na rozdiel od Martina Fourcada, a ukázal, že ani krátka prestávka ho nezbavila jeho čara. Johannes Thingnes Bö sa v Kanade predstavil ako v skrátenom individuále, tak aj v štafete. V oboch štartoch sa prezentoval neuveriteľnou pohodou na strelnici, akoby absencia francúzskeho rivala len naštartovala jeho túžbu po víťazení. JT Bö v Canmore nenechal visieť ani jeden terčík, v štafete ani raz nedobíjal. Jeho forma pred vrcholom sezóny graduje, čo bude chcieť potvrdiť tiež v Salt Lake City. Je veľmi pravdepodobné, že ani na americkej pôde nenájde konkurenciu a urobí tak finálny útok na veľký krištáľový glóbus. 

Fourcade boj o glóbusy zabalil, pripravuje sa na svetový šampionát a nebude štartovať ani v Amerike. Zato Alexander Loginov jeho neúčasť v Kanade dokázal takmer naplno využiť. Vo vytrvalostných pretekoch sa ruský reprezentant strelecky hľadal, ale išlo mu to dobre v bežeckej časti. Očividne mu mrazivé podmienky nerobili také problémy, ako iným pretekárom z teplejších krajín. Tretie miesto Loginovovi stačilo k tomu, aby sa posunul na druhé miesto vo Svetovom pohári, a túto pozíciu si minimálne udrží po dvoch štartoch v Salt Lake City, kde bude chcieť ukázať, že jeho nohy sa pred blížiacim šampionátom dostávajú do dobrej formy. 

Johannes Thingnes Bö (© Igor Stančík / SZB)

Špičkové výkony v Canmore podali aj ďalší Nóri. Lars-Hegle Birkeland a Vetle Christiansen dosiahli v individuále najlepšie výsledky v tejto sezóne. Druhý menovaný sa dostal na striebornú pozíciu, Birkeland bol štvrtý. Obaja sa nestratili ani v štafetových pretekoch. Do Salt Lake City tak pocestujú v dobrej nálade, a s odhodlaním ukázať, že vedia pretekať aj v regulárnych podmienkach. Birkeland bude mať viac šancí v šprinte, keďže je lepším strelcom a pomalším bežcom, u Christiansena je to naopak. Vetle beží ako strela, ale na strelnici mu to vie zaškrípať.

Francúzom a Nemcom sa na kanadskej pôde nedarilo podľa ich predstáv. Simon Fourcade síce milo prekvapil, vo vytrvalostných pretekoch bol najlepším pretekárom z francúzskeho tábora, skončil siedmy, ale do kariet mu zahral fakt, že preteky boli skrátené o celých päť kilometrov. Menší pokles formy zažili v Canmore Simon DesthieuxQuentin Fillon Maillet a Antonin Guigonnat. Úplne totožný príbeh napísali Nemci, z ktorých si udržal tvár len Erik LesserArnda Peiffera a Benedikta Dolla zradili ruky. Oba tábory dúfajú, že na americkej pôde nechajú zabudnúť na kanadskú nočnú moru, a napravia si chuť pred svetovým šampionátom.

Vittozziová sa priblížila, Wiererová sa stratila

Medzi ženami je boj o veľký krištáľový glóbus zaujímavejší, už ôsme pokračovanie budeme sledovať v Salt Lake City. Lisa Vittozziová v Kanade urobila ďalší rázny krok k tomu, aby bola najlepšou biatlonistkou na konci sezóny. Síce v skrátenom individuále bol bádať u nej mierny pokles formy v bežeckej časti, zdá sa, že únava si už pýta svoju daň, na strelnici sa stále cíti ako ryba vo vode. Pomalší beh zdobil aj Dorotheu Wiererovú, ktorá však stratila čaro aj na strelnici. Blesková a hlavne bezchybná strelkyňa v Canmore robila veľké množstvo hrúbok, pripravila sa preto nielen o dobré umiestenie vo vytrvalostných pretekoch, ale tiež v štafete, kde popravila šance talianskeho výberu. Obe dievčatá budú štartovať v Salt Lake City, obe s ambíciou vrátiť sa najvyššiu priečku. 

Veľká skúsenosť a fantastické nohy, to boli dve ozdoby Tiril Eckhoffovej. Nórka patrí k najrýchlejším biatlonistkám na svete, no jej výkony v Kanade museli milo prekvapiť aj ju samotnú. Víťazstvo v individuále jej vynieslo hlavne jej tempo na trati, kde pripomínala parník. Rovnakú rýchlosť mala aj v štafete. Zdá sa, že MS ju zastihnú dobre pripravenú. Eckhoffová bude top favoritkou tiež v USA. S blížiacim sa šampionátom podáva čoraz lepšie výsledky aj Ingrid Tandrevoldová. Stále mladá pretekárka v Kanade zažiarila strelecky, bežecky to v jej podaní nebolo zlé, ale ani excelentné. V Salt Lake City bude chcieť ukázať, že jej beh nerobí problém. V prípade dobrej konštelácii hviezd by mohla dokonca zvíťaziť. Jedinou vráskou na výkone Nórok bola Marte Olsbu Röisalandová.

Marte Olsbu Röisalandová (© Igor Stančík / SZB)

Siedme kolo potešilo nemecké ženy, a to aj napriek tomu, že vo vytrvalostných pretekoch sa nezmestili na pódiové priečky. Franziska Hildebrandová našla streleckú pohodu, v Kanade sa mýlila len ojedinele. Ani Vanessa Hinzová nebola vôbec zlá. Obe Nemky budú chcieť vo svojich výkonoch pokračovať aj v tomto týždni, a bude zaujímavé sledovať, či ich progres bude pokračovať, alebo nie. Laura Dahlmeierová po menšej prestávke stratila rýchlosť, no predovšetkým presnosť. Pod zhoršenú streľbu sa samozrejme mohli podpísať zlé podmienky, takže v Salt Lake City by sme mohli sledovať starú dominantnú Lauru.

V Canmore opäť šokovala Markéta Davidová, u ktorej sa dá predpokladať, že bude miešať kartami v úplnom čele aj na americkej pôde. Druhé miesto možno z toho nebude, keďže v programe chýba jej obľúbený individuál, ale Markéte sedí aj stíhačka. Na dobrý výsledok už mesiace čaká Kaisa Mäkäräinenová, ktorá nevie nájsť streleckú pohodu. Po minulotýždňových kolapsoch nevyzerá, že by v areáli Soldier Hollow malo prísť vytúžené zlepšenie.

Slovenky iba s jedným, no dobrým štartom, muži idú domov po slušnej štafete

Slovensko sa v Kanade dopracovalo k pekným umiestneniam. Anastasia Kuzminovánaďalej potvrdzuje skvelú bežeckú formu a aj napriek trom chybám vo vytrvalostných pretekoch obsadila ôsmu priečku. V boji o glóbusy si určite chcela pomôcť viac, tiež jej nezahralo do karát zrušenie massu či rýchlostných pretekov, pretože vedúce Talianky a najmä Wiererová tu nemala ideálnu formu na trati, takže v šprinte by si Nasťa mohla dovoliť možno až o dve chyby viac a vo výsledku by bola na úrovni vedúcej ženy SP. Tak ostáva jej odstup na žlté číslo nad sto bodov, a to 111 na Wiererovú a 106 na Vittozziovú. V Soldier Hollow bude veľmi dôležitá kombinácia pretekov, ak by Nasťa šprint zvládla a vytvorila si ideálnu východiskovú pozíciu do stíhačky, mohla by stiahnuť nemálo bodov. Najmä Dorothea vyzerá byť poraziteľná.

Zrušenie víkendových pretekov najviac zasiahlo Paulínu Fialkovú, ktorá s časťou svojho tímu cestovala do Kanady presne 8120 kilometrov vzdušnou čiarou kvôli jednému štartu. V ňom sa prezentovala výbornou bežeckou časťou, keď mala piaty bežák i troma zvládnutými položkami, no zbabrala jednu stojku, kde sa jej príliš triasli nohy a dvakrát minula. 13. miesto vôbec nie je zlé, no znova sa ako typicky pri biatlone môžeme rozprávať o tom ako by to dopadlo ak by zostrelila o povestný terč viac. V posledných pretekoch pred šampionátom sa presvedčila, že formu má skvelú a môže sa s nadšením pustiť do záverečnej prípravy v Anterselve, kde už je časť jej tímu vrátane Ivony.

streľba Paulíny Fialkovej (© Igor Stančík / SZB)

Z mužov sa vo vytrvalostných pretekoch presadil iba Matej Kazár, ktorý zostrelil osemnásť terčov a bodoval na 33. mieste. Zvyšní Slováci to pokazili na strelnici, no slušne šli na trati, kde mal Martin Otčenáš 36. bežák a Michal Šima prekvapil 46. časom, čo je jeho suverénne kariérne maximum. Aj najpomalší Kazár bol iba 56. v tejto štatistike, takže z tohto pohľadu je veľkou škodou, že sa výsledkovo z tohto štartu nevyťažilo viac. Aspoň štafeta našim vyšla dobre. Celý čas sme sa držali v Top 10 alebo blízko nej a až do ôsmej položky sme sa držali v boji o piatu pozíciu. Napokon to bolo deviate miesto. To potešilo, pretože naposledy sme sa dosiahli jednociferný výsledok ešte v januári 2016 pod vedením Juraja Sanitru.

Veľmi otázne ale vyzerá situácia v rebríčku národov, kde sme síce na pätnástom mieste, ale naša redakcia po Salt Lake City očakáva prepad nášho mužskému tímu mimo Top 17 cez USA, Poľsko aj Estónsko. Nasledovať bude päť disciplín v Östersunde a jedna v Osle, ktoré budeme mať na to, aby sme ich zvládli lepšie a vrátili sa späť. Ak sa to nepodarí, cestovanie na preteky SP iba s tromi mužmi bude pre náš biatlon veľmi smutné. Očakávame však, že na MS sa našim podarí presadiť a túto hrozbu zažehnáme.

Väčšina mladých dorastencov je v Sarajeve pripravená na prvú veľkú akciu

Dnes sa v metropole Bosny a Hercegoviny začali súťaže Európskeho olympijskeho festivalu mládeže, kde už trénujú aj ôsmi naši biatlonisti. Tých čakajú v utorok rýchlostné a v stredu vytrvalostné preteky. Dvaja najlepší chlapci a dve dievčatá v piatok nastúpia na miešanú štafetu. Biatlon je na tomto podujatí určený pre ročníky 2001 a 2002, teda je to taký mačkopes, lebo podľa IBU je dorastenecká kategória 2000 až 2003. Podľa pravidiel SZB starší dorast 2000 – 2002 a mladší 2003.

Veľkou otázkou je, aká bude konkurencia. Väčšina popredných krajín tu neposlala ľudí z MSJaK ale narozdiel od minulosti tu budú štartovať všetky štáty, teda aj Nemci či Nóri, ktorí takéto podujatia vynechávali. Tieto ročníky majú minimum medzinárodných skúseností. U chlapcov by mohli mať najväčšie šance Nemec Köllner či Slovinec Planko, u žien si netrúfame vytiahnuť žiadne meno.

Ema Kapustová na MSJaK (© Igor Stančík / SZB)

Najväčšia slovenská pozornosť jednoznačne smeruje na Emu Kapustovú, ktorá sa 32. a 21. miestom presadila aj na nedávnom Svetovom šampionáte v Osrlí, kde boli aj pretekárky roka 2000. Našou najrýchlejšou mládežníckou pretekárkou je zasa Barbora Horniaková, ktorá by mohla mať bežecké časy na úrovni Top 10, no trápi sa na strelnici. Snáď jej to sadne. Obe pretekárky majú šancu na kvalitné umiestnenia. Barbora hlavne v šprinte, Ema v oboch individuálnych štartoch a najmä vytrvalostných pretekoch.

Ostatných šesť našich pretekárov bude mať tú tradičnú šancu prekvapiť, pretože okrem Mateja Gregora sa nekvalifikovali na MS v Osrblí, teda ich výkonnosť nie je na vysokej úrovni. Možno u dievčat by sa dvojica Hubačová – Vozárová mohla presadiť vo vytrvalostných pretekoch, ktoré sa jazdia iba na 7,5 km, teda na trati veľa nezaostanú a ak by nulovali, mohli by uspieť. Otázni sú chlapci, lebo naši dorastenci na MS výrazne zaostávali v bežeckej stope, tu je práve najpomalší z nich Gregor a traja sem prichádzajú bez akýchkoľvek skúseností v porovnávaní sa so svetom. Adam Koštial by mohol byť na trati najrýchlejší. No problémom týchto chlapcov je, že majú aj problémy na strelnici.

Matej Gregor na MSJaK (© Ján Melicher pre Biatlon-Info.sk)

Náš tím v Sarajeve vedie trénerská dvojica Peter Kazár – Filip Kramla a o servis sa starajú Ondrej Kostolányi so Samuelom Závalcom, ktorí jazdia na IBU Cupy a boli aj MSJaK v Osrblí. Aj z týchto pretekov pripravujeme spravodajstvo, organizátor ale nebude poskytovať streleckúkú grafiku, teda po každej položke sa iba dozvieme počet nezostrelených terčov. Podrobnejšie informácie, samozrejme, budeme zisťovať z nášho tímu.

Pred dvoma rokmi zaznamenala najlepšie umiestnenie Henrieta Horvátová, ktorá bola desiata. V druhej desiatke sa objavili Lukáš Ottinger s Tomášom Sklenárikom. Miešaná štafeta ešte s Haidelmeierovou skončila ôsma, no konkurencia v tureckom Erzume bola nižšia. Mnohé výsledky z dávnejších rokov sa na internete nezachovali, medailu sme v biatlone nezískali.

Nominácia SZB a SOŠV na EYOF 2019:

chlapci: Damian Cesnek (ŠKP Žilina, 2001), Matej Gregor (FAN Team, 2002), Adam Koštial (ŠK ŽP, 2002), Juraj Vološin (Valaská-Osrblie, 2002)
dievčatá: Barbora Horniaková (Brezno, 2001), Michaela Hubačová (Vyhne, 2001), Ema Kapustová (ŠK ŽP, 2002), Viktória Vozárová (ŠKP BB, 2002)

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB