V Canmore panujú silné mrazy, mení sa aj program. Viaceré hviezdy chýbajú, naše nie

Banská Bystrica 6. februára (Biatlon-Info.sk) Po krátkej súťažnej prestávke sa presunula biatlonová pozornosť do Severnej Ameriky a tretíkrát v histórii privíta svetový pohár stredisko v Canmore. Napriek niekoľkým absenciám sa objaví na podujatí líder mužského hodnotenia JT Bö a ani medzi ženami nebudú chýbať najlepšie pretekárky, vrátane Anastasie Kuzminovej a Paulíny Fialkovej.

Kanadské stredisko nepatrí medzi pravidelných organizátorov SP, naposledy hostilo tieto súťaže v sezóne 2015/2016. Teraz sa musí zmieriť s tým, že na štarte budú chýbať viacerí biatlonisti, ktorí uprednostnil individuálnu prípravu pred MS. Do Canmore tak nepricestoval Martin Fourcade, ktorý chce nájsť svoju bežeckú formu, chýbať budú najlepší švédski pretekári Hanna Öbergová a Sebastian Samuelsson a doma zostal aj Tarjei Bö, ktorý sa chystá na európsky šampionát. Ondřej Moravec sa rozhodol trénovať na svojej bežeckej forme a svoju maximálnu výkonnosť bude chcieť konečne nájsť aj Simon Schempp, ktorý naposledy súťažil v štafete v Oberhofe. V Kanade sa nepredstavia ani najsilnejšie ruské pretekárky Jurlovová so Starykchovou a na pretekoch neuvidíme ani bieloruskú reprezentantku Kryukovú, ktorá mieri na majstrovstvá Európy odohrávajúce sa v Minsku. 

Siedme kolo SP sprevádzajú aj problémy s poveternostnými podmienkami. Mrazivé teploty atakujú mínus tridsať stupňov, a aj keď sa má postupne otepľovať, pravdepodobne sa bude musieť pristúpiť k zmene programu. Individuálne preteky by mali byť skrátené v mužskej časti na pätnásť kilometrov a ženy by mali odbehnúť 12,5 kilometra. Netrafená rana sa bude trestať 45 sekundami. A ak budú pretrvávať silné mrazy, organizátori sú pripravení posunúť súťaže o jeden deň skôr, čiže štafety by sa odjazdili v piatok a masový štart v sobotu. Naposledy tu zvíťazili v šprinte Fourcade s Pidhrušnou a masový štart si podmanili Taliani Windisch a Wiererová.       

Nórsky líder poradia pripravený na trhák

Johannes Thingnes Bö sa nesie na perfektnej vlne a z vysokých nárokov nechce poľaviť ani v Severnej Amerike. Na čele poradia SP má vytvorený veľký náskok a počas nasledujúcich dvoch kôl chce urobiť rozhodujúci krok k zisku veľkého glóbusu. Pomôže mu neúčasť Martina Fourcada, ale nórsky biatlonista bol natoľko suverénny v ostatných pretekoch, že cestu za víťazstvom si skomplikoval len sám svojimi chybami, prevažne  na stojke.

Z hľadiska celkového poradia bude jeho hlavným konkurentom Alexander Loginov, ktorý sa rozhodol cestovať do Kanady, hoci väčšina jeho reprezentačných kolegov dala prednosť tréningu. Aj z toho vyplýva, že chce získať čo najviac bodov a veľmi ho láka druhé miesto v rebríčku. V Anterselve sa mu príliš nedarilo, no parádny beh a kvalitná streľba sa nemohli len tak vytratiť z jeho portfólia. Jeho problémom je však to, že Rusom neprišla načas batožina so zbraňami a ani v jednom oficiálnom tréningu so svojimi malokalibrovkami nestrieľali.

Alexander Loginov (© Igor Stančík / SZB)

Francúzska reprezentácia musí síce oželieť Fourcada, ale nemusí zúfať, lebo DesthieuxFillon Maillet a Guigonnat v tomto roku dosahujú výborné výsledky. V predchádzajúcom kole sa dostali dvakrát na pódium Fillon Maillet s Guigonnatom a vysokú výkonnosť predvádzal aj Desthieux, preto je veľký predpoklad, že v podobnom duchu sa budú prezentovať aj v kanadskom stredisku. Parádnu streleckú úspešnosť drží Simon Eder a to je podmienkou jeho umiestnení v Top 10. Na druhej strane Julian Eberharddokáže rýchlo bežať, ale len málokedy to vie podporiť aj presnou streľbou.     

Na prvý triumf v ročníku čaká nemecká zostava a jedna z najsilnejších biatlonových krajín sa bude aj tentoraz spoliehať na Benedikta Dolla a Arnda Peiffera. Prvý menovaný nemá za sebou úspešné účinkovanie v Anterselve, ale Peifferova forma rastie každými pretekmi, preto pred MS nepochybujeme, že nebude trvať dlho a obaja sa dostanú na svoju najvyššiu úroveň. V priebehu ročníka predvádzal striedavé výkony Lukas Hofer a podľa želania sa nevytiahol ani pred domácimi priaznivcami v Anterselve. Skúsený taliansky pretekár určite vie, že jeho výborný beh musí byť podporený aj kvalitnou streľbou, inak sa nedostane na stupne víťazov.

Vyrovnaná konkurencia sa presúva aj do Severnej Ameriky

Medzi ženami sa predstavia všetky najsilnejšie pretekárky. Talianska dvojica Dorothea Wiererová a Lisa Vittozziová bojuje o životné výsledky v celkovom poradí svetového pohára, preto zostávajú v súťažnej pohotovosti. Majiteľka žltého dresu dostala v predchádzajúcom kole veľkú vzpruhu, keď sa jej podarilo konečne zvíťaziť, v stíhačke, čo sa určite odrazí na jej mentálnej sile. Vittozziová si takisto udržuje vysokú formu, stále vynikajúco strieľa, a keď ju budú poslúchať lyže ako doteraz, bude patriť medzi favoritky na víťazstvo v oboch individuálnych disciplínach.

Od Nového Mesta na Morave preteká v parádnej forme Marte Olsbuová, ktorá je rýchla v bežeckej časti a dokázala aj stabilizovať svoju streleckú úspešnosť. Podobne ako jej talianske súperky aj ona mieri za vysokým umiestnením vo SP, čo dodá jej výkonom potrebnú motiváciu. U Tiril Eckhoffovej je to stará pesnička. Vynikajúci beh podporuje len 76-percentná úspešnosť streľby, a preto sa v sezóne ešte nedostala ani do Top 10. Kaisa Mäkäräinenová potrebovala presne taký výsledkový impulz, aký dostala v Anterselve, a určite ju to povzbudilo, že dokáže podávať rovnaké strelecké výkony ako na začiatku ročníka. V nasledujúcich pretekoch sa môže definitívne presvedčiť, že zlé obdobie má už za sebou.

Kaisa Mäkäräinen na strelnici (© Igor Stančík / SZB)

Francúzske pretekárky sú rýchle, ale väčšinou doplácajú na nepresnosť streľby, čo sa ukázalo aj v Anterselve. Po krátkej prestávke bude zaujímavé sledovať, či sa zlepšili v tomto parametre. Monika Hojniszová stále patrí medzi biatlonistky s najvyšším bodovým ziskom, ale v ostatnom čase akoby jej dochádzala energia, lebo sa začala objavovať v cieli v druhej desiatke. Vo výbornom období sa nachádza Markéta Davidová. V Anterselve vybojovala svoj prvý triumf v kariére, za ktorý vďačila nielen výbornému behu, ktorý je jej silnou stránkou, ale aj presnej strebe. Ak bude naďalej pokračovať v tomto trende, ďalšie veľké výsledky bude mať na dosah.

V kvalitnom zložení sa predstaví aj nemecký celok a právom bude očakávať najlepšie výsledky od Laury Dahlmeierovej. Tá v minulom kole SP získala druhú priečku v stíhačke a následne ovládla masový štart. V obidvoch prípadoch predviedla vynikajúci strelecký výkon a keďže sa výrazne zlepšuje aj v behu, ďalší progres by sme mali vidieť aj v Canmore. Dahlmeierová pôjde v kanadskom stredisku úplne naplno, pretože nasledujúci týždeň neplánuje cestovať do Salt Lake City.

Slováci sú po krátkej pauze plní elánu, obe ženy v Canmore debutujú

Anastasia Kuzminová sa ako jediná z našich biatlonistov zbalila až na dva týždne a pokúsi sa v Kanade aj USA priblížiť k talianskemu duu na čele poradia SP. Stíhaciu jazdu zahájila v NMNM, no v Anterselve sa karta trochu otočila a nezažila najlepšie kolo SP. Desiate miesto v šprinte a následné vylepšenie na piate v stíhačke boli ešte v poriadku, ale šesť chýb v masovom štarte ju odsunuli na dvadsiatu priečku. Talianky sa navyše v domácom stredisku dostali aj na pódium. Nasťa teda stráca na Wiererovú 126 a Vittozziovú 92 bodov.

Krátky čas na regeneráciu využila pobytom doma a načerpala energiu najmä vďaka svojim deťom. Koniec-koncov, už v dlhodobom pláne po OH mala čo najčastejšiu prípravu doma a ak sa udrží sneh, možno nepôjde do zahraničia ani pred MS. Uvidíme ako sa jej bude dariť za morom, pretože naposledy v Kanade bola na olympiáde pred deviatimi rokmi a všetci máme v živej pamäti ako to tam dopadlo. Zaujímavosťou je, že ešte neabsolvovala zámorské turné pretekov SP. V sezóne 10/11 ich vynechala celá reprezentácia v príprave na MS a pred troma rokmi bola na materskej dovolenke. Takže v Kanade štartovala iba vo Vancouveri a v Spojených štátoch nesúťažila nikdy. Fischer jej dodal úplne nové lyže, takže dúfajme, že jej to na nich pôjde ako doposiaľ a viac sa jej bude dariť na strelnici, kde si to často prehráva.

Finiš Anastasie Kuzminovej (© Igor Stančík / SZB)

Paulína Fialková sa po rokoch vydala na zahraničné preteky bez svojej sestry, ktorej sa tréneri rozhodli šetriť chrbát a namiesto zámorskej dvojice SP absolvuje Majstrovstvá Európy v Bielorusku. Po úžasnom decembri už nezažila taký podarený január a z druhej pozície SP klesla na piatu. Vzhľadom na to, že po Canmore cestuje domov, boj o tie najvyššie priečky SP ju už tak nemusí zaujímať. Pre ňu je to úplná premiéra v zámorí a dobre vie, že tie najlepšie súperky kvôli vzdialenosti prišli o viaceré výhody ich skvelého zabezpečenia, teda ich výkon znížený o pár percent chce využiť. Dobre vieme, že sa jej to napríklad podarilo pri oboch návštevách Pjongčangu. Isté má oba disciplíny a vo vytrvalostných pretekoch i masovom štarte sa jej zvykne mimoriadne dariť. Navyše, medzi nimi sa jazdí štafeta, počas ktorej bude odpočívať. Mimochodom, možno trochu zaniklo, že naďalej vedie súboj o malý glóbus hromadného štartu, kde má 127 bodov a druhá pretekárka Hanna Öbergová do Kanady necestovala, teda úplne odtiaľ vypadne. Jej najbližšou súperkou je Nasťa s mankom devätnástich bodov, Wiererová stráca 22.

Chlapi by mohli využiť nižšiu konkurenciu, nutne potrebujú body do národov

Mužská časť reprezentácie cestovala do Kanady v štvorčlennom zložení kvôli štafete, ktorú chcú pred MS úplne doladiť a už vytúžene čakajú na prienik do Top 10. Tiež nutne potrebujú zbierať body, pretože kvôli vynechaniu Salt Lake City budú mať v rebríčku národov veľké problémy s udržaním sedemnástej pozície pred Poľskom. Top 17 totiž zaručuje štyroch pretekárov na podujatiach SP v celej budúcej sezóne. Zaujímavosťou je, že náš tím sa pýtal Poliakov či idú do zámoria a jeden z trénerov pred dvoma týždňami povedal, že pôjdu iba v obmedzenom počte, lebo sa sústredia na ME. No napokon pricestovali v plnom zložení a pôjdu obe kolá. Pred severnými susedmi sme si zatiaľ vybudovali 260-bodový náskok, no potrebujeme ešte aspoň dvojnásobok, pretože v USA to bude pre malé tímy veľká žatva.

Martin Otčenáš na strelnici (© Igor Stančík / SZB)

Viaceré tímy neprišli za more v najsilnejšom zložení a zatiaľ čo Tarjeiho Böa či Martina Fourcada nahradili veľmi silní borci, to sa už nedá povedať napríkad v prípade Švédov a ďalších stredných a menších krajín. Preto by to mala byť veľká šanca pre náš tím. U Martina Otčenáša celú zimu čakáme na ideálny deň, keď mu všetko sadne a dobre vie, že bude mať šancu na skvelý výsledok. Bolo by skvelé ak by si spomenul na predpredposledné vytrvalostné preteky na ME, kde urobil iba jednu chybu a skončil piaty. Dúfajme, že už nezažije nejakú pohromu na strelnici alebo vypnuté telo na trati. Po dlhom lete ho škrabe hrdlo, no dúfajme, že ho to príliš neovplyvní. Za morom ešte nikdy neštartoval, na OH vo Vencouveri sa nenominoval.

Matej Kazár má v celej kariére najlepšiu formu vo februári, no práve v tej zrejme poslednej sezóne bude štartovať iba na jednom podujatí, a to v Canmore. Musí teda zo seba dať všetko. Pred troma rokmi tu behal ako pán, v šprinte skončil pätnásty s jednou chybou, mal 24. bežák. Tým sa kvalifikoval do masového štartu a tam dosiahol životný výsledok, keď skončil desiaty. Snáď si na to spomenie a sebe i fanúšikom urobí radosť. Dúfajme, že rozšíri chudobných jedenásť bodov z tejto sezóny a dostane sa aj do masového štartu, prečo nie. Ak mu sadne streľba i trate, je to možné. No v posledných hodinách má seriózny problém, keďže má chytené hlasivky a v tej obrovskej zime je otázne, či vôbec nastúpi. Snáď áno a až tak ho to neobmedzí.

Matej Kazár na štarte (© Igor Stančík / SZB)

V Anterselve potešil Tomáš Hasilla, ktorý sa poriadne rozbehol na trati a už zlepšil aj strelecké štatistiky. Získal prvé body po dvoch rokoch, keď sa v stíhacích pretekoch posunul zo 47. pozície na 33. Jeho bežecký prejav sa už začal približovať  k tomu, čo od našich očakávame na MS. Z tímu prichádzajú signály, že by na tom nemal byť horšie a je aj plne zdravý. Pripomíname, že v úvodných vytrvalostných pretekoch minul iba dva terče. V kombinácii s bežeckým výkonom z Anterselvy by mohol aj on zabojovať o masový štart, ktorý ešte v pretekoch SP nešiel nikdy. Tiež doteraz nikdy nebol v Kanade.

Michal Šima sa zasa pred dvoma týždňami ešte len druhý raz pozrel do stíhacích pretekov a dobre si pamätá, že prvý raz sa mu to podarilo práve v zámorí pred troma rokmi. Paradoxne je práve on jedným z dvoch súčasných reprezentantov, ktorý už v Canmore štartoval. Momentálne by mal byť možno aj vo svojej životnej forme, takže vo vytrvalostných pretekoch by sme mu mohli veriť, no na jeho škodu to tu bude bez stíhacích pretekov. Rovnako sa na neho tréner spolieha v štafete, ktorú zatiaľ dvakrát veľmi slušne rozbehol.

Práve v štafete má náš tím v plnom zložení veľkú šancu uspieť. Chlapi si veria a predošlé kolektívne výkony ich povzbudili. Už boli blízko k najlepšej desiatke a všetci dúfajú, že nadišiel čas sa tam dostať.

Napokon sa organizátori rozhodli vymeniť preteky s hromadným štartom za rýchlostné preteky a pôjdu sa v sobotu.

Pravdepodobný program 7. kola SP podľa správ z nášho tímu

07. február štvrtok 18:30 vytrvalostné preteky mužov na 20 km (Kazár, Otčenáš, Hasilla, Šíma)

07. február štvrtok 22:10 vytrvalostné preteky žien na 15 km ( Kuzminová, P. Fialková,) 

09. február sobota 20:30 preteky štafiet mužov na 4x 7,5 km

09. február sobota 22:45 preteky štafiet žien na 4x 6 km

10. február nedeľa 19:00 preteky s hromadným štartom mužov na 15 km

10. február nedeľa 22:00 preteky s hromadným štartom žien na 12,5 km

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB