Úvodné zlato putuje do Švajčiarska, zo Slovákov najvyššie Golian

MSJaK Osrblie 27. januára (Biatlon-Info.sk) Naše národné biatlonové centrum tretí raz hostí juniorský svetový šampionát a šestnásť súťaží odštartovalo vytrvalostnými pretekmi dorastencov. Medzi 107 účastníkmi boli aj štyri naše želiezka, ktoré ale doteraz nemali na svojom konte žiadny medzinárodný štart.

Program svetového šampionátu juniorov a kadetov na slovenskej pôde otvorili v nedeľu doobeda vytrvalostné preteky kadetov. Mladých chlapcov čakala hneď na úvod azda najnáročnejšia disciplína, na ceste za úspechom museli zostreliť až dvadsať terčov, pričom každé zaváhanie bolo potrestané časovou penalizáciou. Zároveň mali pred sebou až 12 kilometrov. Potešiť ich mohlo aspoň počasie, v Osrblí panovali skoro ideálne podmienky na biatlon. Teploty sa pohybovali okolo nuly a na strelnici bolo takmer bezvetrie.

Prvým pretekárom, ktorý sa vydal zdolať nástrahy trate bol Vidmar. Mladému Slovincovi trať a aj strelnica v Osrblí chutila. Urobil len dve hrúbky, položil tak základ k výbornému umiestneniu. Ani prvý z nemeckých reprezentantov sa nestratil. Rudolph urobil po jednej chybe na prvých troch položkách, potom však zaznamenal nulu. V bežeckej časti to už v jeho podaní tak dobré nebolo, hlavne preto nemohol pomýšľať na žiaden cenný kov. Z úvodných pretekárov zaujali ešte Tulatsin z Bieloruska, ktorý minul tri terče, no viac sa mu darilo na trati a Westberg, ktorému zostali visieť štyri terče. Švéd nielenže slabo strieľal, ale aj pomaly bežal.

Excelentný individuál prežil Kirejev. Kazach v bežeckej časti letel ako víchor, a dobre si viedol tiež na strelnici. Len dva jeho náboje nenašli cieľ. Sľubné preteky mal za sebou ďalší rýchlo bežiaci kadet. Bol ním Coltea z Rumunska, no na rozdiel od Kirejeva sa mu nepodarilo až tak dobre zastrieľať. Za štyri chyby dostal veľkú časovú penalizáciu, ktorú už na trati stiahnuť nedokázal. To Paulsen pálil o niečo lepšie, a hlavne bleskovo, no Nór v bežeckej časti vôbec nepredviedol nič z nórskej bežeckej školy.

Potom už prišiel čas na prvého z veľkých favoritov. Invenius však zlyhal na úvodnej stojke, kde netrafil dva terče, a keď k tomu pridal po chybe na tretej a tiež štvrtej položke, bolo vymaľované. Už po príchode do cieľa bolo jasné, že medaila z toho dnes nebude. Úplne iný príbeh písal dnes Leonesio z Talianska, ktorý bol vôbec prvým pretekárom z celého štartového poľa, ktorý neurobil na strelnici ani jednu chybu. Hneď za ním dobehol do cieľa Kocian, ďalší kvalitný strelec. Český kadet minul jeden terč na záverečnej stojke.

Na rad potom prišla najzaujímavejšia časť pretekov. Otvoril ju Gerhardsen, ale ani tento nórsky reprezentant bežecky neohúril. Kde sa mu darilo bola streľba. Gerhardsen totiž zostrelil 19 z 20 terčíkov a mohol preto pomýšľať aj na cenný kov. Na medailu mohol po svojom vystúpení myslieť tiež Hartweg. Ani Švajčiar sa nepridal do maličkej skupiny bezchybných, ale nebol od toho ďaleko. Na strelnici zaznamenal len jednu hrúbku, čo pri jeho bežeckej forme nebola žiadna tragédia. Niečo podobné sa nedalo konštatovať o  výkone Lodla. Nemec minul až štyri terče a na trati stratil skoro dve minúty.

Najlepším kadetom v juniorskom IBU Cupe je Cisar, a svoje výsostné postavenie chcel Slovinec uhájiť aj dnes, ale bohužiaľ pre neho, vo vytrvalostných pretekoch sklamal po streleckej stránke. Tri chyby boli v tak dobrých podmienkach viac ako luxus, a aj keď sa Cisar v bežeckej časti snažil svoje zaváhania odčiniť, nepodarilo sa mu to. Nakoniec mu došli sily a už po prechode cez cieľovú pásku bolo jasné, že v nedeľu bude bez metálu.

Vo veľmi zlom svetle sa dnes ukázali ruskí kadeti. Najlepším z nich bol Chasankajev, ktorý svoje ambície doslova zabil na úvodnej stojke. Na nej sa Rus dopustil troch chýb, inak ostatné položky odstrieľal s prehľadom a hlavne čisto. Úplne rovnaký strelecký zápis mal tiež Bakiev, ktorému však trať v Osrblí príliš nechutila. Jeden z najhorších výkonov na strelnici spomedzi všetkých zúčastnených podal Emerchonov, zostalo mu visieť až sedem terčov a úplnú streleckú katastrofu nezachránil ani jeho pomalší beh.

Aj záver štartovej listiny obsahoval niekoľko zaujímavých mien, ktoré mali tie najvyššie ambície. Girod vstúpil do individuálu správnou nohou, ale sľubne rozbehnuté preteky totálne pokazil na druhej položke. Na nej netrafil ani jeden terč. Aj ďalší Francúz sa strelecky trápil. Lombardot si dnes na konto pripísal až šesť chýb. Prehovoriť do boja o cenný kov chcel Mikyska, ale ani tretí top favorit neustál tlak a po troch chybách bolo jasné, že medailu nezískal. Tiež Nór Mo sa o jeden z metálov pripravil na strelnici, konkrétne na poslednej položke, kde mu zostali visieť dva terče.

Úvodné zlato na šampionáty vybojoval prekvapivo pretekár zo Švajčiarska. Niklas Hartweg sa dnes prezentoval výborným výkonom ako na strelnici, tak aj na trati. Hartweg na ceste za svojim doposiaľ najväčším úspechom v kariére minul len jeden terč, pričom jeho strelecký čas bol ôsmy najlepší. Bleskový bol tiež v bežeckej časti, kde síce na toho najlepšieho stratil viac ako minútu, ale tak či tak bol jeho beh 12. najlepší.

Cenný kov, presnejšie striebro, si z úvodných pretekov odnáša aj nórska reprezentácia. Trym Gerhardsen sa o zlato pripravil na strelnici. Urobil na nej jednu chybu, no oproti dnešnému víťazovi na nej strávil podstatne dlhší čas. Ani v behu zo seba nevydal toľko, koľko dnešný víťaz. Bronz z individuálu kadetov putuje do Česka. Tiež Jakub Kociannebyť jednej chyby mohol útočiť na najcennejší metál. Kociana môže mrzieť, že sa o zlato pripravil na záverečnej stojke, dovtedy bol bezchybný.

Do najlepšej desiatky dostali svojich jazdcov aj ďalšie tímy. Kazachov v Top 10 reprezentoval štvrtý Kirejev, ktorého od pódia delili len tri sekundy. Najlepší výkon spomedzi Nemcov podal piaty Koellner. Jeho strata na víťaza bola viac ako minútová. Najlepším strelcom bol dnes Leonesio, ktorý ako jediný z celého štartového poľa dokázal zostreliť všetky terčíky. Odmenou za to mu bolo šieste miesto. Najbohatšie zastúpenie v Top 10 mali ale Slovinci. Okrem ôsmeho Cisara sa do nej dostal aj siedmy Vidmar. Najlepšiu desiatku uzatváral Invenius, ktorý si tak na prvú medailu z Osrblia musí počkať ešte nejaký ten deň.

Stupne víťazov (© Ján Melicher pre Biatlon-Info.sk)

Naši boli veľmi pomalí na trati, no strelecky to výborne zvládol Golian

Ako prvého sme mali na trati Petra Goliana, ktorý zažil veľmi dobrý strelecký debut v medzinárodnom poli. Už od prvého kola ale veľa strácal na trati. V prvom kole 53 sekúnd. No predviedol parádnu ležku, kde mierne zaváhal iba pri štvrtej rane, ktorú vytiahol hore, ale padla. Nachádzal sa v prvej tretine štartového poľa. V druhom kole sa už naplno ukázalo, že fyzicky nie je na tom najlepšie, ešte bol aj pred pár dňami chorý. Dostal 1:20. No opäť prišla výborná položka. Prakticky všetky rany na stojke boli centrové. Na trati ale nakupoval veľké záseky. V treťom kole 1:24. Tretia položka už znamenala aj chybičku. Tretiu ranu mierne strhol doprava. Padol k 60. miestu, čo prehlbil najhorším predposledným kolom so stratou až 1:32. No v závere opäť zostrelil všetky terče. Mierne zaváhal pred posledným výstrelom, potreboval to predýchať, ale rana padla a s bilanciou 0+0+1+0 vyrážal do posledného 2,5-kilometrového kola. Tam našťastie stratil už iba 54 sekúnd a vyšlo to na 51. pozíciu so stratou 5:16.

Peter Golian (© Ján Melicher pre Biatlon-Info.sk)

Jakub Kolečár bol našim druhým reprezentantom. Aj on mal pred šampionátom zdravotné problémy a tiež to s ním na trati nevyzeralo dobre. Predviedol podobný výkon ako Golian. No nedarilo sa mu na strelnici. Aj sám nám priznal, že zaúradovala nervozita a hneď prvé dve rany minul, jednu strhol hore, druhú dole. Prvá položka bola dosť vľavo. Hneď bol veľmi vzadu a už začal nakupovať stratu cez minútu na kolo, v druhom 1:17. Stres zaúradoval aj pri druhej položke, kde pri druhom náboji zle prebil a zdržal sa manuálnym dobíjaním posledného náboja. Minul raz. V bežeckej štatistike sa pohyboval iba okolo 90. miesta, v treťom kole so stratou 1:33. Nasledovala ďalšia chyba pri druhej ležke, štvrtú ranu poslal príliš nízko. Veľmi podobný výkon na trati aj strelnici pokračoval až do cieľa. V závere ešte minul druhú ranu a s mankom desiatich minút ho klasifikovali na 88. pozícii.

Jakub Kolečár (© Ján Melicher pre Biatlon-Info.sk)

Dominik Petráň mal byť z našich najrýchlejší a potvrdzoval to celé preteky. Ani v jednom okruhu nedostal viac ako minútu. V tom prvom iba pol minúty. No nezostrelil hneď prvú ranu, ktorá šla na tri hodiny. Bol okolo 60. pozície. V druhom kole dostal 42 sekúnd, stále mal šancu dopadnúť lepšie ako Golian. No prišli tri chyby a bolo po všetkom. Prirátala sa mu penalizácia 2:15 a a už bol v ôsmej desiatke. V treťom kole dostal 54 sekúnd a opäť nestrieľal dobre. Minul dve rany a stále sa zosúval dozadu. Štvrté kolo mal najpomalšie zo zásekom 56 sekúnd. V závere minul ešte jeden terč, no aspoň trošku sa posunul. Takže s bilanciou 1+3+2+1 sa dostal k 69. miestu a strate 7:24.

Dominik Petráň (© Ján Melicher pre Biatlon-Info.sk)

Posledným Slovákom na štarte bol aj najmladší Matej Gregor. Rozbehol to so 47-sekundovým zásekom v prvom okruhu, bolo to hrateľné. No ani on nezvládol tlak a prišli hneď na prvej ležke tri chyby. Okamžite strácal tri minúty blížil sa k trojcifernému výsledku. Ďalšie tri kolá to bolo ako cez kopirák s kolegami, jeho manko sa tam pohybovalo na hranici minúty a pol na 2,5 km. Na druhej položke si nepotykal s druhým a štvrtým výstrelom. Strata už bola päťminútová. Potom už prišli trochu lepšie položky, tretiu aj štvrtú zvládol s jednou chybou. No bilancia 3+2+1+1 v kombinácii so slabým bežeckým výkonom znamenali iba 87. pozíciu s desaťminútovou stratou na najlepšieho.

Matej Gregor (© Ján Melicher pre Biatlon-Info.sk)

Vyjadrenie Petra Goliana (51. miesto)

„Išiel som sem hlavne so streľbou, čo sa mi podarilo, tá chybička nemusela byť, ale nevadí. Bežalo sa mi trošku horšie, bol som chorý, ale nakoniec to dobre skončilo. Našťastie som štartoval v prvej vlne, nesnežilo až tak, potom sa to zbrzdilo. Bol som po chorobe, inak by to bolo o minútku lepšie, ale nie som z tých najrýchlejších bežcov. Spolieham sa hlavne na streľbu, keď vyjde, tak je to dobre, a väčšinou vyjde. S mojím trénerom strieľame veľmi veľa, strieľame s nábojmi, okolo desaťtisíc nábojov za sezónu, je to pomerne veľa, keďže niektoré kluby strieľajú najviac 3000. Môj výkon by sa určite ešte dal posunúť, ešte dlhšie budem na sebe pracovať a uvidíme, či to pôjde dopredu alebo ostane stagnovať. Čakal som umiestnenie okolo tridsiatky, ale zmestiť sa do prvej polovice je zaujímavejšie, než byť na konci.“

Vyjadrenie Jakuba Kolečára (88. miesto)

„Preteky boli veľmi ťažké, na strelnici vládlo bezvetrie, ale nezvládli sme to. Trať bola ťažká, lebo napadal čerstvý sneh a nevládali ani nohy. Určite by to bežecky mohlo byť lepšie, ale strelecky sme to nedávali. Prišiel tlak z prvých väčších, medzinárodných pretekov a nezvládli sme to. Sedem chýb je strašne veľa, lebo nástrel bol bezproblémový, boli to centre, a toto boli zbytočné chyby. S toľkými ľuďmi to bolo omnoho ťažšie. Teraz je úlohou zregenerovať a ukázať sa v lepšom svetle.“

Vyjadrenie Dominika Petráňa (69. miesto)

„Trať podľa mňa bola dobrá, servis bol úžasný, chcem im poďakovať. Bohužiaľ, nezvládli sme streľbu a až potom sa môžeme porovnávať so svetovou špičkou. Na tej stojke som sa veľmi odviazal a to nebolo dobre. Trochu to chcelo skľudiť, tí fanúšikovia veľmi burcujú. Po streľbe je to úžasné, ale pred streľbou si to musí športovec dať v hlave dokopy. Pre mňa je toto pridlhá trať, mne viac vyhovujú kratšie, ale päťdesiatka je dobrý čas, dobre som si rozložil sily. S behom som ako tak spokojný, ale streľba veľmi zle.“

Vyjadrenie Mateja Gregora (87. miesto)

„Prvýkrát som štartoval v medzinárodnej konkurencii, prvé vytrvalostné preteky. Ťažké to dnes bolo, na trati som sa cítil všelijako, streľba dopadla priemerne. Strelecky som zatiaľ dosť nevyrovnaný, a beh – prvýkrát som dnes šiel trasu, tak som nevedel, čo od toho čakať. Trať mi dosť vyhovovala, čerstvý sneh sa mi páči a servis bol tiež celkom dobre.“

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB

ax