Úvodné kolo dôležitého kvalifikačného Viessmann pohára

OSRBLIE 30. decembra (Biatlon-Info.sk) Aj v tejto zime sa koná Slovenský pohár pod značkou generálneho partnera Slovenského zväzu biatlonu a cez víkend odštartoval prvou dvojičkou pretekov dorastu a dospelých. V Národnom biatlonovom centre v Osrblí súťažili v rýchlostných pretekoch a tiež aj šprinte so štafetovou streľbou.

Úvodné dva víkendy sezóny, teda 29-30. decembra a 12-13. januára, sú nominačnými pretekmi pre našich juniorov a kadetov na Majstrovstvá sveta v Osrblí, ktoré sa budú konať na prelome januára a februára. Budú sa im sčítavať body za dva najlepšie výsledky, teda napríklad za dve víťazstvá pretekár dostane 200 bodov (body vidíte vo výsledkovej listine vpravo). Vzhľadom na túto kvalifikáciu aj dôležitosť týchto kategórií pre budúcnosť nášho biatlonu sa týmto kategóriám budeme v každom sumári venovať obsiahlejšie ako ostatným.  

V juniorskej kategórii sa očakával prvý raz súboj Mateja Balogu s Tomášom Sklenárikom, lebo je medzi nimi dvojročný rozdiel, teda doteraz spolu nesúťažili. Prvé preteky dopadli v prospech mladšieho pretekára ŠK Železiarne Podbrezová, ktorý urobil dve chyby, pri treťom a siedmom výstrele. Prešovčana zdolal o pol minúty, no Baloga bol mierne rýchlejší, pretože urobil až štyri chyby. Aj napriek zlej streľbe Mateja nasledovala viac ako minútová medzera, za ktorou sa umiestnili Matej Lepeň (1+2), Lukáš Ottinger (4+1) a Róbert Valenta (1+2). Samuel Hubač sa odstrelil. Prvý deň potvrdil, že to medzi nimi bude zaujímavý súboj o štyri miestenky na MS a najmä „klubovražedný“, lebo Lepeň, Valenta aj Hubač sú z Vyhní a zrejme dvom ostane Čierny Peter.

Tomáš Sklenárik na strelnici (© Biatlon-Info.sk)

junioriek to bola po dlhých rokoch až neuveriteľne bohato obsadená kategória. Sloveniek bolo deväť. Pomohli tomu zmeny pravidiel IBU o rozšírení kategórie o rok 1997, príchod mini silnej dvojičky H+H z Brezna od trénera Kamenského a aj pritiahnutie dvojice pretekárok z bežeckého lyžovania, o čo sa postaral Lukáš Daubner. Zrazu sa vytvorila konkurencia, ktorá bude znamenať, že sa päť našich dievčat na MS nekvalifikuje. Pripomíname, že na posledných MS v Otepää štartovala iba Veronika Machyniaková. Tá v sobotu potvrdila rolu favoritky a zvíťazila, no zďaleka nie tak presvedčivo, ako by sa asi čakalo. Minula iba druhý terč, no iba o 21 sekúnd zdolala Henrietu Horvátovú, ktorá sa taktiež iba raz pomýlila, keď jej ostal stáť posledný terčík na ležke. Tesne za ňou klasifikovali Veroniku Haidelmeierovú, ktorá oproti predvianočným kolám IBU pohára buď zrýchlila, alebo ostatné dievčatá spomalili. V každom prípade strieľa ako z partesu, iba sa tesne pomýlila pri deviatom výstrele. Na rozhraní súboja o šampionát sa ocitli bežkyne Aneta Smerčiaková s Luciou Michaličkovou. Aneta sa veľmi zlepšuje, už urobila iba dve chyby a zaostala iba o tridsať sekúnd. Horšie je na tom Lucia, ktorá urobila až sedem chýb, no na trati jej to šlo porovnateľne s ostatnými. Každopádne dievčatá potvrdili, že im to naozaj dobre strieľa.

Chlapci dorastenci nepreukázali výkonnosť na IBU poháre a silné 1999 prešli vyššie, takže pred sviatkami sme ich nevideli porovnať sa s medzinárodnou konkurenciou a boli sme zvedaví, ako to dopadne v tejto nabitej kategórii až s 22 účastníkmi. Zvíťazil Jakub Kolečár z domáceho klubu. Urobil tri chyby pri streľbe v ľahu. Päť sekúnd zaostal Damián Cesnek, ktorý sa zasa zdržal v trestnom kole po troch minelách na stojke. Iba pätánsť sekúnd zaostal najrýchlejší pretekár na trati Dominik Petráň, ktorý ale odkrúžil až päť kôl. Štvrtý bol Peter Golian so skóre 1+1 s mankom šestnástich sekúnd. Za zmienku stojí aj piaty Jaroslav Gajdoš, lebo urobil až päť chýb, no zaostal iba o 56 sekúnd, takže ani on určite nie je z hry o šampionát. Tejto kategórie sa dotklo rozšírenie na tri roky, takže sa tu ocitli aj silnejší chlapci ročníka 2002 a GregorVološin či Matovič videli, že ešte im k najleším čo to chýba, ale ak sa trafia, môžu sa pobiť o MS. Prečo nie. Táto kategória je najtesnejšia. Budú rozhodovať detaily.

Sobotňajšie pódium dorastencov Cesnek – Kolečár – Petráň (© Biatlon-Info.sk)

V kategórii dievčat kadetiek došlo k prekvapeniu, keď štyri reprezentantky z ročníkov 2000 a 2001 zdolala čerstvo iba 16-ročná Ema Kapustová a výrazne zamiešala s kartami o MS. Vo veľmi slušnom tempe vyčistila všetkých desať terčov a nedala šancu ostatným dievčatám. Klobúk dole! Rozšírenie tejto kategórie jej dalo šancu na medzinárodnú scénu a zrejme ju využije. S mankom minúty a pol bola druhá Mária Remeňová po troch chybách, zdržala ju aj pomalá streľba a nepríjemný pád v zjazde. Jej dvojča Zuzanaminula až štyri terče a zaostala o 1:47. Prvé tri pozície získali pretekári ŽP. Slabú bilanciu 3+2 predviedla naša najrýchlejšia pretekárka mládežníckyh kategórií Barbora Horniaková, zaostala o dve minúty a bola teda virtuálne posledná s miestenkou. Na ležke sa absolútne necítila dobre, po každej rane menila polohu, veľmi sa tam zdržala. Rovnako na trati má rôzne technické medzery, takže tento talent sa bude mať ako brúsiť. Každá z dorasteniek, ak sa trafí, by mohla mať šancu na MS. Mimo Top 4 skončila Júlia Machyniaková, ktorá s piatimi minemali stratila takmer až tri minúty, takže bude sa musieť zlepšiť, aby získala miesto do tímu.

Po zmenách v kategóriách sa vytvorila taká zvláštna u mladších dorastencov, ktorí sú iba ročník 2003 a nenosia ešte malokalibrovku na pleciach. Medzi chlapcami bol najlepší Jakub Lešťák, ale iba o dvadsať sekúnd pred Matejom Vránskym, ktorý urobil o dve chyby viac. Aj dievčat bolo na štarte sedem a najviac sa darilo Sáre Pacerovej, ktorá sa ale pomýlila až sedemkrát. Tieto deti sa ešte iba zoznamujú s takouto náročnou strelnicou.

Na záver krátky prehľad starších kategórii. Žena nastúpila iba jedna, a to Jana Pustovalova, ukrajinská Slovenka, ktorá tu študuje a veľmi teoreticky sa o nej hovorio ako o pretekárke, ktorá by mohla rozšíriť konkurenciu v našom personálne poddimenzovanom tíme. No štartovala na 7500-metrovej trati a jej výsledok sa tak dá porovnať s juniorkami. Za prvými štyroma výrazne zaostala, takže tadiaľto cesta nepovedie. V druhej ženskej kategórii bola rýchlejšia Katarína Kaliská no a mužské súťaže ovládli Maďar Dávid PanyikĽuboslav Palguta a Pavol Horniak.

V nedeľu sa súťažilo v rýchlostných pretekoch so štafetovou streľbou, takže vedenie zväzu sa tak snaží otestovať najmä deti aj v tejto zložke výkonu – ako ručne dobíjajú pri tlaku plynúcom z pretekov. Takže ak pretekár vedel dobre strieľať, ešte viac rozhodoval výkon na trati, pri minele bolo zdržanie menšie. No zasa ak už niekto trikrát dobíjal a ešte mu aj niečo ostalo stáť, už bolo zdržanie veľké. Poveternostné podmienky boli v nedeľu lepšie, viacerí pretekári nulovali. V najdôležitejších kategóriách sa opäť presadili najmä pretekári z podbrezovských železiarní.

Pretekári ŠK Železiarne s trénerom Petrom Kazárom (© Biatlon-Info.sk)

V juniorskej kategórii to bol opäť súboj Matej Baloga – Tomáš Sklenárik. Tentokrát už potvrdil rolu väčšieho favorita starší Matej, ktorý štartoval za Tomášom a v druhom kole sa k nemu dotiahol. Stojku teda strieľali bok po boku a mali úplne zhodnú streľbu s jedným dobíjaním na ležke a dvoma na stojke. Vo finále bol Matej rýchlejší o osem sekúnd. Obaja už teda suverénne postúpili na MS. Po nepodarenej sobote pri streľbe v ľahu sa blízko k tejto dvojici dostal Lukáš Ottinger, ktorý potreboval iba jeden náhradný náboj na stojke a zaostal o 37 sekúnd. Matej Lepeň skončil štvrtý s mankom 1:24. Zdržali ho tri dobíjania na stojke. Mimo dôležitej Top 4 opäť skončili Róbert Valenta so Samuelom Hubačom. Pripísali si veľké straty a s ich účasťou na MS to nevyzerá dobre. V súčte bodov výraznejšie zaostávajú. Budú sa spoliehať na súťaže o dva týždne.

Junioriek sme mali na štarte desať, a to je ešte prekonanie sobotňajšieho rekordu. Opäť zvíťazila jasne najskúsenejšia Veronika Machyniaková, no aj keď výborne strieľala, opäť to nebolo až také suverénne na pretekárku, ktorá už má vyjazdenú kvótu na SP. Samozrejme, vďaka dvom víťazstvám má už plný počet bodov a zúčastní sa na MS aj keby o dva týždne v ďalších nominačkách neštartovala. Určite s dobrými pocitmi odchádzali domov jej mladšie súperky Henrieta Horvátová s Veronikou Haidelmeierovou, ktoré na ňu nestratili veľa. Heňa v nedeľu iba štrnásť sekúnd, a to dobíjala o jeden terč viac, teda bežecky je naozaj už na Machyniakovej úrovni. To sa ale nedá tvrdiť o Haidelmeierovej, ktorá aj v nedeľu parádne strieľala, ale už sa ukázalo jej manko na trati. Zdá sa, že všetky tri majú istú účasť na MS, pretože ich súčty sa blížia k dvestovke. Všetkých šesť náhradných nábojov potrebovala Aneta Smerčiaková, a to ešte aj jedno kolo musela absolvovať. Aj napriek týmto veľkým zdržaniam na strelnici zaostala iba o 1:18, a tak sa zdá, že by mala byť štvrtou pre MS. Bežecky je stále na ich úrovni aj Lucia Michaličková, no nedarí sa jej na strelnici, odbehla až štyri trestné kolá. Zatiaľ je z hry von.

Juniorské pódium Horvátová – Machyniaková – Haidelmeierová (© Biatlon-Info.sk)

U dorastencov to bolo opäť tesné, dobíjali, no z prvých troch nikto nemusel ísť do trestného kola, a tak zvíťazil Peter Golian o sedem sekúnd pred Jakubom Kolečárom, teda dvojka, ktorá spolu bojuje celú doterajšiu biatlonovú kariéru. Streľba vyšla mladučkému Matejovi Gregorovi, ktorý z deviatej priečky vystrelil na tretiu iba s mankom 18-tich sekúnd, čím prehovoril do súboja o šampionát. Mimo stupňa víťazov sa tentoraz ocitol Damián Cesnek, ktorý musel absolvovať trestné kolo a jeho strata sa vyšplhala tesne nad minútu. Zdá sa, že Kolečár s Golianom už majú MS prakticky isté, ich súčet bodov sa blíži k dvesto, o zostávajúce dve pozície má šancu zabojovať ešte aspoň šesť chlapcov. Bude to zrejme tesné.

Opäť bol zaujímavý súboj aj v kategórii dorasteniek. Pretekárky sa na pódiu poprehadzovali. Výborný výkon na strelnici predviedla Zuzana Remeňová, ktorá minula iba posledný terčík, no rýchlo ho dobila a zvíťazila so slušným náskokom 43 sekúnd na kamarátku zo ŠK Železiarne Emu Kapustovú. Pretekárky, ktoré sa nedostali na medzinárodné súťaže pred sviatkami, sa veľmi priblížili k šampionátu. Dnes Ema zaostala o 43 sekúnd. Dobíjala jediný raz pri ležke. Nie je najrýchlejšia, ale cez víkend vyťažila maximum zo stabilnej streľby, ktorá je na tento vek raritou. Mária Remeňová obsadila tretiu pozíciu s mankom 52 sekúnd. Po bezchybnej ležke si celú túto stratu vyrobila na stojke, kde jeden terč už nemala čím dobiť a prepásla tak šancu na veľmi tesný súboj so sestrou. Aj ona je ale k šampionátu veľmi blízko. Opäť veľké problémy so strelnicou mala Barbora Horniaková, ktorá potrebovala všetkých šesť náhradných nábojov, aj to jej ešte jeden terč na stojke ostal stáť, a tak stratila 1:14. Opäť bola na trati najrýchlejšia, no nie výrazne pred Remeňovými. Toto by mala byť zostava na MS. V nedeľu sa zásluhou dobrej streľby dostala na piatu pozíciu s mankom 1:40 Michaela Hubačová. Júlii Machynaikovej sa naďalej nedarilo na strelnici, kde si účasť na MS zatiaľ odpálila a bude potrebovať dva veľmi dobré výsledky o dva týždne.

Pódium kadetiek Kapustová – Z. Remeňová – M. Remeňová (© Biatlon-Info.sk)

V ročníku 2003 sme videli triumf Mateja Vránskeho. Bolo to teda štvrté víťazstvo pre ŠK Železiarne. Ako jediný z chlapcov, ktorí ešte len začínajú používať malorážku a strieľajú na päťdesiat metrov, nemusel ísť na trestné kolo, teda stačili mu náhradné náboje. Druhý bol Matej Badáň, tretí Samuel Machaj. Zaujímavosťou je, že tu sledujeme brata Barbory Mateja Horniaka, ktorý tiež ukazuje veľmi dobrý fyzický základ a je zrejme najrýchlejší, ale úplne to kazí na strelnici, pretože Horniakovci väčšiu časť roka trénujú s otcom doma na Záhorí, ktoré je od srdca nášho biatlonu veľmi vzdialené. Medzi dievčatami znova triumfovala Sára Pacerová pred Barbarou Skačanovou a Eliškou Smarkoňovou, teda poradie ostalo zo soboty.

V dospelých kategóriách sme videli pár zmien oproti prvým pretekom. No nie medzi mužmi, kde znova vyhral Maďar Dávid Panyik, ktorý u nás trénuje pred svojimi vrcholmi sezóny. U žien to bola jasná záležitosť Ivony Fialkovej, ktorá prišla potešiť miestnych fanúšikov a najmä si kvalitne zatrénovať. Šla v tréningovom tempe, no problémy v stojke ostávajú. Musela ísť až na dve trestné kolá aj po dobíjaní a v cieli mala čas až na úrovni Horvátovej. Škoda, že sa pred druhým trimestrom nenaladila trošku lepšie a stojka ostáva problémom. Vekovo skúsenejšie dámy ovládla Oľga KonupkováĽuboslav Palguta bol znova najrýchlejší v kategórii 40-49 r. a v najstaršej kategórii zvíťazil Eduard Kostelník.

Priebežné poradie kvalifikácie na MS:

juniorijuniorkykadetikadetky
1.Sklenárik 199,5V. Machyniaková 200Kolečár 199,5Kapustová 196,2
2.Baloga 198,1Horvátová 197,5Golian 198,8Z. Remeňová 190,4
3.Ottinger 191,2Haidelmeierová 194,35Cesnek 194,4M. Remeňová 187,1
4.Lepeň 188,7Smerčiaková 192,4Gregor 191,7Horniaková 182,5
5.Valenta 183,1Michaličková 178,5Gajdoš 188,4Holmiková 176,1
6.Hubač 174,7Chovanová 169,8Bury 187,5Hubačová 175,8

Ďalšie kolo Viessmann pohára sa bude konať, tak ako ste čítali v úvode, v druhý januárový víkend 12-13., už budú súťažiť aj detské kategórie.  

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB