Tarjei Bö skompletizoval zbierku zlata v stíhačke, Šima po dobrom závere 31.

ME Minsk 24. februára (Biatlon-Info.sk) Európsky šampionát tradične vrcholí stíhacími pretekmi, kde si Tarjei Bö priniesol veľký náskok. Náležite ho využil a s veľkým pokojom strieľal všetky položky sám. Zvládol ich a prišiel si po ďalšie zlato. Michal Šima šiel veľmi pekne, aj keď zle začal, potom to vylepšil.

Záverečný deň európskeho šampionátu patril stíhacím pretekom. Najskôr ich absolvovali muži, z ktorých najlepšiu východiskovú pozíciu mal . Tarjei sa do toho pustil od úplného začiatku, v prvom kole dokázal zveľadiť svoj náskok o desať sekúnd. Nór nezaváhal ani na prvej položke. Nulu zaznamenali aj MalyškoBegueJelisejevIlievWeickBabikovBogetveit. Jednu chybu urobil RastorgujevsMoravec sa zmýlil dvakrát.

V druhom bežeckom okruhu  opäť valcoval. Zas sa medzera medzi ním a jeho prenasledovateľmi zväčšila o desať sekúnd. Nór tak mal veľký priestor na manévrovanie na strelnici, ale ani teraz si na konto nepripísal žiadnu hrúbku. Desať z desiatich zostrelili aj MalyškoIliev a Bogetveit. Lotyš Rastorgujevs sa na druhej položke vrátil do hry o medailu, rovnako aj Bočarnikov. Obaja zložili reparát. To Jelisejev a Begue si trošku cestu k cennému kovu skomplikovali, pretože po poslednej ležke museli ísť do jedného trestného kola.

Dobrou správou pre súperov bolo, že  v treťom kole spomalil. Zlou, že aj tak bol rýchlejší ako všetci ostatní. Tarjei prišiel na úvodnú stojku s pohodlným náskokom, mohol si dovoliť urobiť až tri chyby, ale Nór v nedeľu pripomínal bielitko. Vybielil aj tretiu položku. Totožný zápis, čiže tri nuly, mal už len Malyško a Claude. Na prvej streľbe v stoji boli bezchybní aj Bočarnikov a Jelisejev, ktorí si už v ľahu zašpinili strelecké tričko. BogetveitIliev a Rastorgujevs druhú polovicu pretekov nezačali zrovna najlepšie, nezatvorili jeden terčík. 

O víťazovi bolo viac-menej rozhodnuté. Už len veľké zosypanie sa mohlo Böa pripraviť o druhé zlato. Kráľ európskeho šampionátu mohol stíhačku absolvovať bez straty kytice, ale na záverečnej položke raz chyboval. Zaujímavejší súboj sme sledovali v boji o striebro, na ktoré si robili chuť traja biatlonisti. Malyško úplne zlyhal, musel ísť do dvoch trestných kôl. Jeho krajan Jelisejev bol čistý. Tretím mužom do partie bol Bočarnikov, Bielorus urobil jednu chybu. Zozadu tak dostali šancu BogetveitRastorgujevs a Iliev. Nór si vystrieľal nulu, Lotyš urobil jednu hrúbku, Bulhar dve.

Tarjei Bö mal v poslednom kole velikánsky náskok, už len pád a zlomenie lyží by mu mohlo zabrániť v tom, aby po druhýkrát na tomto šampionáte nevyskočil na najvyšší stupienok. Nič podobné sa mu však nestalo a Nór si mohol užívať ďalší zlatý kov na svojom krku. Tarjei dnes ukázal, že má veľkú formu, na trati súperov zničil a darilo sa mu aj na strelnici. Plán, s ktorým cestoval do Minska tak naplnil do bodky. Dostal krídla. 

Túžba po medaile hnala do cieľa Matveja Jelisejeva. Ruský borec v záverečnom okruhu vypustil beštiu a nenechal si zobrať strieborný metál. Matvej môže byť viac ako spokojný, veď do dnešných pretekov vstupoval ako jedenásty v poradí. Dramatická tak bola aspoň bitka o bronz. Sergej Bočarnikov hnaní domácimi fanúšikmi neodolal útoku Haavarda Bogetveita, ktorý ukázal, že nórska bežecká škola je azda tou najlepšou na celom svete. Bogetveit nielenže súpera dobehol, ale ho aj nechal ďaleko za sebou.

Najlepšiu umiestnenie na koniec vybojoval aj Andrejs Rastorgujevs. Lotyš bol dnes piaty. Keby Rastorgujevs absolvoval poslednú položku bez chyby, odniesol by si domov medailu. V športe sa však na keby nehrá. Do Top 10 sa zmestili ešte Malyško, ktorý sa tiež až v úplnom konci pripravil o metál, SmolskiClaudeIliev a Dorfer. Najlepší strelecký zápis s vyššie spomenutých mal Belgičan, ktorý sa zmýlil iba v jednom prípade.

Michal Šima sa vyžíva v kontaktných pretekoch a dnes mal veľké šance na postup vyššie. Umožnila mu to malá strata po štarte na pretekárov pred ním. V kombinácii s tým, že pár pretekárov nenastúpilo na štart, Michal sa zaradil na koniec skupinky a na prvú položku prišiel na 34. pozícii v 20. bežáku prvého kola iba so stratou desiatich sekúnd. Ak by strieľal čisto, mohol sa prepracovať až na parádne 23. miesto. Hneď takto rýchlo. No nezostrelil druhý s tretím terčom a obrovské zdržanie v trestnom kole ho stálo zosun až na 47. pozíciu. No opäť šiel parádne rýchlo a predbiehal súperov na trati. V druhom kole dokonca zdolal šesť ľudí, v tomto kole zaostal iba o sedem sekúnd, a už bol blízko k štartovej pozícii. Nasledovala druhá ležka, kde sa raz pomýlil. Opäť sa teda nekonal veľký postup hore, patrila mu 42. pozícia no s tým problémom, že pred sebou mal blbú šesťsekundovú medzeru. Aj tak sa mu podarilo predbehnúť troch súperov. No už nešiel v takom kontakte a zaostal o 17 sekúnd. Šanca ale prišla po výbornej stojke za 28 sekúnd. Trestné kolo nenavštívil a posunul sa na 36. pozíciu. Opäť nešiel vo väčšej skupinke, mal tam iba Lessinga. Škoda, lebo v dialke pred nimi videli početnú partiu od 28. pozície. Bola príliš ďaleko, aby ju Mišo dobehol, odstup ostal podobný. Záverečná položka mu vyšla. Síce váhal s posledným výstrelom, ale padol a posunul sa na 31. pozíciu. Pred sebou mal ešte Bulhara Sinapova, tak sme boli zvedaví, ako to dopadne. Už po osemsto metroch zdolal Bulhara a dokonca aj Nemca Riethmüllera a šiel na 29. pozícii. No aj za ním ešte boli rýchli pretekári. To bol problém, pretože za Michala sa zacvakli traja pretekári a potiahol ich až na cieľovú rovinku, kde ho dvaja predbehli. Škoda. Finišoval na 31. pozícii(+2:54).

Mišo znova potvrdil, že v kontaktných pretekoch sa vie poriadne chytiť súperov a nepustiť korisť. Zatiaľ čo v šprinte mal 57. bežák, dnes 26., a to šiel v poriadnej skupine iba dve kolá. ME teda zvládol tak, že v každom štarte bral body. To je pekná vizitka pred MS.

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB