Stíhačka našim nevyšla strelecky, zlato oslavuje s Pidručným aj Sanitra

MS Östersund 10. marca (Biatlon-Info.sk) Po ženách v nedeľu absolvovali stíhacie preteky tiež muži. V štartovej listine nechýbali ani tri slovenské mená, ktoré verili v to, že nájdu spôsob, ako vyšperkovať svoje umiestnenia zo včera. Vo svetovej časti súperi hľadali postup, ktorým by zastavili nórskeho fenoména.

V mužskej stíhačke bolo hlavnou otázkou, či niekto dokáže zastaviť JT Böa, ktorý sa postavil na štart s pekným náskokom. Podmienky boli lepšie ako počas ženských stíhacích pretekov. Nórsky biatlonista to potvrdil pri svojej prvej streľbe, keď trafil všetky terče, a pohodlne si udržal vedúcu priečku. Loginov minul jeden výstrel, Fillon Maillet a Pidručnij putovali na dve trestné kolá, takže JT Bö ešte zvýšil svoj náskok na čele pretekov. Na druhú pozíciu sa dostal Fourcade, ale ten už strácal štyridsať sekúnd. Loginov sa prepadol na tretie miesto, s takmer minútovou stratou nasledovali Lesser s Wegerom.


JT Bö vybehol na jedno trestné kolo na druhej položke, ale nič to nemenilo na jeho pozícii. Fourcade s Loginovom dorazili na túto streľbu pokope, a keď obaja vybielili všetky položky, rátali stratu presahujúcu tridsať sekúnd. Výborne zatiaľ strieľal aj Lesser, ktorý sa dostal do tejto skupinky a bojoval o stupne víťazov. Potom nasledovali s väčším odstupom strelecky bezchybní Weger, Tarjei Bö a Doll,  však urobil jednu chybu. Švajčiarsky jazdec sa však dostal v behu do Fourcadovej skupiny.


Tretia streľba videla ďalšiu chybu lídra pretekov, ale nemuselo ho to príliš mrzieť, pretože výborne bežal a jeho hlavní prenasledovatelia tu zaváhali. Fourcade, Loginov, Lesser a aj Weger minuli na tretej streľbe zhodne po dva výstrely a výrazne si skomplikovali cestu na stupne víťazov. Na druhú pozíciu sa posunul Pidručnij, ktorému robili spoločnosť Tarjei Bö a Guigonnat (obaja boli zatiaľ strelecky bezchybní). Bitku o pódium nevzdával ani Garaničev, ktorý takisto trafil všetkých pätnásť terčov, a o medailu bojoval aj Fillon Maillet. Druhá skupina strácala na JT Böa cez päťdesiat sekúnd.

Johannes Thingnes Bö na stojke (© Igor Stančík / SZB)

Nórsky biatlonista si bol vedomý svojho veľkého náskoku, ale na záverečnej položke výrazne zaváhal, keď netrafil tri výstrely. Perfektne to využil Pidručnij a vybielil všetky položky. Ukrajinský borec sa dostal na vedúcu pozíciu a získal na JT Böa pätnásť sekúnd. O stupne víťazov sa bili medzi sebou Fillon Maillet a Tarjei Bö, ktorí tu minuli po jednom terči, a na priebežnú piatu pozíciu sa posunul Fourcade. Druhú časť pretekov veľmi dobre zvládol Rastorgujevs, po čistom streleckom výkone sa posúval dopredu Eder a na ôsmej pozícii sa pohyboval Guigonnat, keď na záverečnej streľbe chyboval dvakrát.


Dmitro Pidručnij dokonal v poslednom kole obrovské prekvapenie a vybojoval zlatú medailu. Ako vynikajúci strelec si udržal nervy v tom rozhodujúcom momente a vo finále mu ešte zostala energia, aby odrazil bežecký nástup najlepšieho biatlonistu súčasnosti. Pidhručnij už predviedol kvalitný výkon v šprinte, ale len dnes sa mu podarilo získať vôbec svoje prvé individuálne víťazstvo v kariére. A hneď na svetovom šampionáte. Je to pre neho obrovská satisfakcia po včerajšom štvrtom mieste, keď mu medaila ušla o tri desatiny sekundy tým, že pred ním spadol pretekár. Obrovskú radosť z toho majú aj dvaja Slováci, a to Pidhručného strelecký tréner Juraj Sanitra, ktorý dnešok zaradil na vrchol svojej kariéry. Gratulujeme !

Zlatý medailista Dmitro Pidručnij (© Igor Stančík / SZB)

Johannes Thingnes Bö bude ešte dlho dumať nad tým, ako mohol prísť o druhú výhru na MS. Suverénny výkon si totálne pokazil na poslednej streľbe, tri chyby boli šokom pre celý biatlonový svet. O druhú zlatú medailu sa pripravil len sám nekoncentrovanou streľbou. Na pódium sa ešte dostal Quentin Fillon Maillet, ktorý na páske pokoril Tarjei Böa. Francúzsky biatlonista obhájil svoj výsledok zo šprintu, do dejiska MS si priviezol vynikajúcu formu. Blízko k cennému kovu bol aj Tarjei Bö, ale jeho mladší súper bol vo finále dravejší.


Svoj výkon z rýchlostných pretekov viac-menej obhájil Martin Fourcade, na strelnici sa nedarilo Loginovovi alebo Desthieuxovi, ktorý minul až deväť terčov. Viacero úspešných jazdcov zo šprintu nenadviazalo na svoje výkony, preto sa dnes dostali do Top 10 Rastorgujevs, Guigonnat, Garaničev alebo Eder.               

JT Bö – Dmytro Pidručnij – Quentin Fillon Maillet (© Igor Stančík / SZB)

Hasillu zradila streľba, prepadol sa o 18 miest, ostatní si mierne polepšili

U mužov sa do stíhačky kvalifikovali všetci traja naši reprezentanti, hlavne vďaka výkonom na strelnici. Tomáš HasillaMatej Kazár a Martin Otčenáš sa dnes chceli posúvať smerom hore, lenže k tomu potrebovali buď nájsť potrebnú rýchlosť na trati alebo zopakovať streleckú šou zo včera. Pomôcť im mohol fakt, že stíhačka je kontaktná disciplína, čiže na trati sa mohli zviesť za niektorým zo súperov.

Najlepšiu východiskovú pozíciu mal Tomáš Hasilla, bezchybný strelec vo včerajšom šprinte. Ak by nadviazal na sobotňajší výkon a potvrdil by famóznu streleckú formu, mohol dnes atakovať minimálne pozície v Top 30, ale aj vyššie. Na štarte strácal rovné dve minúty, s ktorými sa dalo pracovať. Tomáš od prvého medzičasu nekrúžil sám, v jeho okolí bolo niekoľko pretekárov, za ktorými sa mohol zviesť. Možno aj preto v prvom kole milo prekvapil, stratil len šesť sekúnd na najrýchlejšieho bežca, čo sa dalo prirovnať k senzácii. Hasilla ale na úvodnej položke netrafil štvrtú ranu, minul ju na desiatej hodine, takže musel svoje bežecké kvality preveriť na trestnom okruhu. Kvôli tomu stratil kontakt so súpermi a v ďalšom okruhu krúžil sám. Absencia kolegov na trati sa hneď odzrkadlila, druhý okruh už taký svetoborný nebol. Rovnaké konštatovanie platí aj o jeho predstavení na druhej ležke, minul dvakrát. Ďalšie chyby akoby mu zobrali vietor z plachiet, Hasky sa v treťom kole úplne zastavil. Dosiahol najhorší čas spomedzi všetkých. Prepad nezastavil ani na úvodnej stojke, Tomáš sa trafil len raz a bolo vymaľované. So stíhačkou sa rozlúčil dvomi chybami a do cieľa pribehol ako 57. v poradí, klesol tak o 18 pozícií.

Matej Kazár mal včera veľkú smolu. Zlé podmienky ho na trati brzdili a nemohol to tak naplno rozbaliť. Tiež na strelnici si vybral deň blbec, pri jednom nepresnom výstrele sa mu náboj rozpadol, časť zašla do terčíka, časť nie. Dnes však bol iný deň a ďalšia príležitosť zabojovať o čo najlepšie umiestnenie. Na začiatok mal manko 2:18. Matej sa do dnešných pretekov nepustil po hlave, na úvodnom okruhu si nemal s kým pomôcť, krúžil sám ako kôl v plote. Hlavne preto jeho strata narástla a nezachránila to ani úvodná ležka. Ušla mu rana na desiatu hodinu. Kazár ďalej pokračoval presne tak, ako začal. Na trati sa nikam neponáhľal, snažil sa postrážiť si streľbu. V druhom prípade sa mu to podarilo, Matej tentokrát strieľal bez zaváhania. Bol veľmi presný. Presnosť akoby vliala nové sily do žil Kazára, tretie kolo bolo od neho kvalitné a doposiaľ najrýchlejšie. Lenže rýchlejšie tempo si často vyžiada daň v podobe chýb na strelnici a tie sa dostavili. Matej minul trikrát, sklz nastal aj u neho. V ďalšom kole sa Kazár vrátil do starých koľají, a aj keď na záverečnej položke zložil reparát, bol bezchybný, už sa výraznejšieho posunu smerom hore dočkať nemohol. Nakoniec svoje predstavenie ukončil na 45. mieste, teda si polepšil štyri miesta.

Matej Kazár na trati s Annou Murínovou (© Igor Stančík / SZB)

Ani Martin Otčenáš nebol dnes bez šance, lenže prvé dva jeho štarty v Östersunde ukázali, že v bežeckej časti sa Maťovi nedarí podľa predstáv a čakať nejaký výraznejšie lepší beh v stíhačke sme v jeho podaní preto očakávať nemohli. Otčenáš musel dúfať, že najmä na strelnici mu to pôjde rovnako dobre ako včera. Zo štartovej brány vybehol so stratou 2:33. Podobne ako Kazár aj Martin musel v úvodnom kruhu ísť na vlastnú päsť, a aj jemu sa strata zväčšila. Potom však prišla čistá položka, všetkých päť rán bolo do stredu a posunul sa smerom hore. Otčenáš v druhom okruhu nezrýchlil, ale ani nespomalil. Udržoval si svoju rýchlosť. Na druhej položke zapísal dve chyby, obe mu ušli dole. Treba dodať, že necvakal, len zmenil polohu a už to padalo. Na rad prišiel tretí okruh, v ktorom Maťo pokračoval v nastolenom trende, opäť čo-to stratil. Spomedzi našich aspoň on úvodnú stojku ako-tak ustál. Urobil na nej len jednu chybu, pri poslednom výstrele. Veľká konzistentnosť zdobila Martina na trati, ani vo štvrtom okruhu sa neutrhol, dosiahol takmer na vlas rovnaký čas ako v úvodných troch. Lenže jeho stojka na záver už taká dobrá ako tá prvá nebola, tri chyby popravili jeho šance na lepší výsledok. Otčenáš dnes obsadil 51. priečku.

Martin Otčenáš, za ním Matej Kazár (© Igor Stančík / SZB)

Spomedzi slovenských chlapcov na strelnici obstál len Matej a ani ten nemohol od radosti vyskakovať. Mateja pripravili o lepší výsledok úvodné položky v ľahu a stoji, s tými druhými žiaden problém nebol. Na trati boli vidieť svetlejšie, ale aj tmavšie momenty. Ukázalo sa, že keď nebol sám, vedel byť konkurencieschopný. Oproti šprintu si polepšil, ale zas nie o veľa. To Martin bol samostatná kapitola sama o sebe. V bežeckej časti len potvrdil, že tento šampionát jeho nohám nevonia, lenže dnes preteky nechutili ani jeho rukám. Šesť chýb je dosť. V stredu v individuále by za to mohol draho zaplatiť. Tomášadnes zradila streľba. Sám už pred pretekmi vedel, že len v prípade dobrých položiek bude môcť dúfať v zlepšenie, ale ani jedna položka mu nevyšla podľa predstáv. Deväť chýb vyzerá desivo, ale hold, aj taký vie byť biatlon. Zaujímavo vyzeral jeho prvý okruh, bežal v ňom viac ako dobre, veď mal 12. najlepší čas. To však bolo od neho všetko, potom sme v jeho prípade sledovali už len veľké trápenie. Suma sumárum, dnes si dvaja naši chlapci polepšili, ale nie o veľa. Bohužiaľ na body nesiahol ani jeden, takže dnešok môžeme hodnotiť ako sklamanie.

Tomáš Hasilla (© Igor Stančík / SZB)

 
Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB