Štafetu kadetov vyhrali nemeckí reprezentanti, naši skončili 23.

MSJaK Osrblie 29. januára (Biatlon-Info.sk) Druhou disciplínou na MS sú štafety. Ako vždy ich rozbehli kadeti. Na štart sa postavilo 26 reprezentácií, čo je veľmi slušný počet až na hranici toho, koľko družstiev nastupuje na seniorských MS. Predpokladali sa ale veľké výkonnostné rozdiely, pretože sa úseky jazdili na vzdialenostiach elitných kategórií aj u mládežníkov. Najlepší nakoniec boli kadeti z Nemecka.

Zlato z vlaňajšieho šampionátu v Otepää obhajovali v tejto vekovej kategórii ruskí kadeti, ktorí mali na úvodnom úseku Bakieva. Ildan v utorok nepredviedol to najlepšie zo svojho umenia, v bežeckej časti bol pomalý a nedarilo sa mu ani na strelnici. Síce sa vyhol trestnému kolu, ale musel použiť až štyri náhradné náboje. Len trojúsekové štafetové preteky najlepšie rozbehli reprezentanti Ukrajiny, konkrétne Romančič. V popredí sa nachádzal aj nórsky tím zásluhou Haugena, ktorý tiež dobíjal iba raz, či nemecký výber vďaka Rudolphovi. Najlepší bežecký čas dosiahol Girod, ale francúzsky kadet to na strelnici nezvládol. Musel na trestné kolo.

Silu nemeckého tímu na druhom úseku potvrdil Lodl, ktorý pálil na trati a tiež na strelnici. Mladý Nemec na zostrelenie desiatich terčíkov potreboval len jedenásť nábojov. Darilo sa tiež Akimovovi z Kazachstanu, ktorý dokázal vybieliť nielen ležku, ale aj stojku. Do boja o cenné kovy sa na druhom úseku vrátila reprezentácia Talianska. Giacomel dokázal napraviť pomalší štart svojho kolegu. Menší útlm zažili Nóri. Paulsen prvú časť svojho úseku zvládol dobre, no potom prišla stojka a trestné kolo. Spokojný mohol byť aspoň s bežeckou časťou, na trati bol najrýchlejší.

Ilustračný záber z pretekov (© Ján Melicher pre Biatlon-Info.sk)

Finišmanom nemeckého tímu bol Koellner, ktorý už na začiatku svojej časti mohol počítať s luxusným náskokom. Hans preto nemusel nikam uháňať a mohol sa sústrediť na obe položky. Pri streľbe v ľahu nič nepokazil, použil síce šesť nábojov, ale medzera medzi ním a jeho prenasledovateľmi sa vôbec nezmenšila. Úvodnú polovicu svojho úseku zvládol na jednotku tiež Gerhardsen, ktorý sa po ležke osamostatnil na druhom mieste. Zaujímavo vyzeral boj o bronz. Po úvodnej položke sa doň zapojili až traja biatlonisti, Cisar zo Slovinska, Kirejev z Kazachstanu a Bionaz z Talianska.

Ani v predposlednom kole Hans Koellner nič nestratil, práve naopak, ešte zvýšil svoj náskok. Nemecký reprezentant následne predviedol famóznu streľbu, stojku odpálil za 28 sekúnd, a hlavne čisto. O zlate tak bolo definitívne rozhodnuté. Nemeckí kadeti v Osrblí napravili výsledok z Otepää, kde skončili až na 25. mieste. Dnes získali zlato, lebo na trati im to dobre bežalo a na strelnici excelentne strieľalo.

Cieľový súboj o striebro (© Ján Melicher pre Biatlon-Info.sk)

Záverečná stojka bola zaujímavá aj z pohľadu boja o striebro. V predposlednom kole sa ako Vladislav Kirejev, tak aj Tommaso Bionaz a Alex Cisar dotiahli na Tryma Gerhardsena. Posledný menovaný absolútne nezvládol súboj nervov, tri dobíjania znamenali, že nórsky tím vypadol z boja o cenný kov. Zato ostatní traja aktéri dokázali zostreliť päť terčíkov bez použitia náhradného náboja. Ich vzájomný súboj nakoniec pokračoval až na cieľovú rovinku, kde ukázal svoje šprintérske schopnosti Cisar. Bronz putoval do Talianska.

Piate miesto v cieli patrilo ukrajinskej štafete, ktorá sa prezentovala sympaticky najmä na strelnici. Až šiesta skončila nórska výprava, Gerhardsen svoj úsek absolútne nezvládol, bežal veľmi pomaly. Sklamaní budú aj obhajcovia zlata. Ruský tím nielenže nedokázal získať medailu, ale len tak-tak sa zmestil do Top 10. Na vine bola slabšia strelecká časť a hlavne katastrofálny beh v podaní všetkých troch reprezentantov. Najlepšiu desiatku uzatvárali Francúzi, ktorí si oproti Otepää polepšili, ale ani oni nebudú so svojim výkonom spokojní.  

Nemecká radosť v cieli (© Ján Melicher pre Biatlon-Info.sk)

Naši kadeti neudržali krok s najrýchlejšími, dvaja aspoň dobre strieľali

Podľa očakávania sa náš tréner Filip Kramla rozhodol nenasadiť najpomalšieho pretekára z vytrvalostných pretekov Mateja Gregora a do boja sa mala vydať zostava Kolečár – Petráň – Golian. No napokon najrýchlejší z našich Petráň ochorel, poslali ho domov, a tak sa dnes ráno Gregor dozvedel, že bude štartovať aj dnes. Táto trojica výrazne zaostáva v bežeckej stope, takže sme mohli iba prekvapiť. Dnes boli na programe rovnaké 2,5-kilometrové okruhy ako v nedeľu, ibaže sa jazdili tri, nie päť.

Jakub Kolečár zaostal na 12,5 km bežecky až o šesť minút, takže sa nedalo očakávať, že sa v prvom okruhu udrží s najlepšími. No ostal aspoň v dlhom vlaku a dostal iba 22 sekúnd. Minul hneď prvý terč, keď ranu poslal príliš vľavo, no dobil to a pokračoval na peknej trinástej pozícii. No v druhom kole už nakúpil 51 sekúnd a klesol až na záver Top 20. Predviedol položku ako cez kopirák s chybou pri prvej rane, no rýchlo to dobil a posunul sa na 16. pozíciu. V záverečnom kole sa ukázali jeho fyzické rezervy najviac a klesol na 21. miesto s mankom 1:46. Na svojom úseku bežecky stratil 1:51.

Jakub Kolečár (© Ján Melicher pre Biatlon-Info.sk)

Štafetu prebral Matej Gregor Rozdiely ešte neboli veľké, takže sa dalo dúfať v mierny posun. Už v prvom okruhu sa mu ale vzdialili súperi, keď dotal minútu. Ale ležku zvládol slušne, minul iba druhý terč na jedenásť hodín. Dlhšie mu trvalo dobiť, trochu váhal, ale pokračoval ďalej iba s nutnosťou použiť jeden náhradný náboj. Posunul štafetu na 19. pozíciu. No v ďalšom kole o dve miesta spadol dolu, lebo opäť zaostal v bežeckej stope až o 70 sekúnd. No so stojkou sa vysporiadal pekne. Iba štvrtá rana mu ušla, no dobil ju a pokračoval na dvadsiatej pozícii. V poslednom kole ho predbehol Bulhar a dobehol Kanadan. Odovzdával na 21. pozícii s mankom 4:54. Na trati nakúpil spolu až 3:12. Veľmi veľa.

Matej Gregor na trati (© Ján Melicher pre Biatlon-Info.sk)

Ako posledný sa na trať dostal výborný strelec Peter Golian, ktorý vo vytrvalostných pretekoch urobil iba jednu chybu. No zápasil so slabou formou na lyžiach. Dnes mal šancu dostať nás aspoň na to dvadsiate miesto ak by udržal štandard z nedele a súperi sa mýlili. V prvom kole udržal nadohľad Bulhara a hoci ho predbehol Kanaďan, dalo sa s nimi súperiť. No Peter si zrejme urobil zlú polohu na ležke a prvú ranu minul dole, štvrtú vľavo hore a piatu vpravo hore. Bola to veľmi rozhodená položka. Potom ešte aj nedobil a musel absolvovať až dve trestné kolá. Škoda, lebo v nástrele mal centrové rany. Padol na 23. pozíciu a už sa s tým nedalo nič robiť. V druhom kole šiel úplne sám a dostal 1:16. Chcel aspoň veľmi rýchlo vyčistiť stojku, aby sa čiastočne rehabilitoval, no ešte o dva centimetre minul štvrtý terč. Dobil a pokračoval do posledného okruhu, kde stratil až minútu a pol. Naši obsadili 23. pozíciu so stratou 9:55. Golian na trati dostal 3:46.

Peter Golian na trati (© Ján Melicher pre Biatlon-Info.sk)

Spoločným menovateľom našich reprezentantov boli pomalé bežecké časy na trati. Tie nás zosunuli príliš dozadu aj keď sa dvom chalanom podarilo rehabilitovať za strelecké problémy vo vytrvalostných pretekoch. Môžeme veriť, že ak sa v rýchlostných pretekoch trafia, budú sa môcť dostať do stíhacích pretekov. Nervozita z nich trochu opadla.

Vyjadrenie Jakuba Kolečára (prvý úsek našej šafety)

„Nervozita už bola menšia než prvé preteky, už som vedel, do čoho idem. Prvé rany boli čisto moje chyby unáhlené, ale z minula som sa poučil a celkom to padalo. Prvý úsek bol dosť ťažký, lebo tempo bolo vysoké, ale dalo sa to zvládnuť. Som rád, že som bežal už len svoj štandard oproti minulu, lebo minule som bol po chorobe. Prvé preteky sa šli v podstate po chorobe, lebo prvý týždeň pred šampionátom som bol doma chorý. Streľbu som odstrieľal, lebo som sa dal psychicky doporiadku, v minulých pretekoch som sa nechal príliš rozptýliť publikom. Ale lyže dnes boli geniálne, servis sa o to úplne super postaral a myslím, že v šprinte sa určite bude dať nulovať.“

Vyjadrenie Mateja Gregora (druhý úsek našej štafety)

„Dnes to podľa mňa prebehlo celkom dobre, bežecky ma dosť pretekárov predbiehalo, strácal som, na streľbe som na moje pomery fakt dobre strieľal. Som šťastný, spokojný dnes so svojím výkonom, ešte mám čas sa zlepšiť. Nervozita asi už opadla, prvý medzinárodný štart bol dosť stresujúci a dnes to už bolo všetko v pohode. Na to, že som sa v poslednej chvíli dozvedel, že nastupujem na štafetu, som spokojný. Určite chcem ešte svoj beh zlepšiť, som tu najmladší, tak opäť mám ešte čas na zlepšenie a nabudúce to bude lepšie.“

Vyjadrenie Petra Goliana (tretí úsek našej štafety)

„Mohli sme sa možno len o trošku posunúť, ale hneď na prvej ležke sa to nevydarilo, neviem, kde boli tie rany. Chalani to ako-tak dobre rezbehli, potom som to už úplne pokazil. Možno som to na trati prepískol. Ja som si hneď odkrúžil dve kolá, to ma dosť vysililo a išiel som ďalej, ale bol som dosť unavený. Neviem, neviem. Ale lyže šli dobre, musím pochváliť chalanov.“

Vyjadrenie Filipa Kramlu (tréner reprezentácie kadetov)

„Tak hodnotiť sa to určite nebude dobre, čakali sme oveľa viac. Ja si myslím, že chlapci majú určite na viac, prvé dva úseky aspoň strelecky potešili, dobíjali po dvakrát, čiže nebolo to zlé. Škoda Petrovej ležky, dve trestné kolá, zlá poloha. S behom nemôžeme byť absolútne spokojní. Chlapci v príprave podávali oveľa lepšie výkony, toto sa na nich vôbec nepodobá. S chlapcami treba určite pracovať a limitujúci faktor, čo ich takto pribrzdil, bolo domáce prostredie a veľký tlak, ktorý si pripúšťali – predviesť sa pred rodičmi, kamarátmi, urobiť si výsledok. Máme ešte síce rýchlostný, ale dúfame, že sa dostaneme do stíhačky a napravíme si chuť po týchto dvoch vyslovene pokazených pretekoch.“

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB