Nasťa sa dočkala, je majsterkou sveta

MS Östersund 8. marca (Biatlon-Info.sk) Svetový šampionát sa v individuálnych disciplínach rozbehol hneď tými najdôležitejšími pretekmi – rýchlostnými. Ak si chceli pretekárky siahnuť na medailu aj v nedeľu, museli dnes skončiť vysoko. V našom tíme bola nálada veľmi dobrá, len Nasťa nebola úplne fit. No nastúpila a zabojovala v disciplíne, ktorá je priniesla dve zlaté olympijské medaily.

Program svetového šampionátu je pre ženské pokolenie o niečo krutejší ako pre mužov, aspoň v jeho úvode. Totiž už deň po miešanej štafete museli členky nežnejšieho pohlavia opäť súťažiť. Prvé individuálne zlato spoznalo majiteľku v rýchlostných pretekoch, ktoré sú v tejto sezóne viac ako ťažko predvídateľné. V predchádzajúcich siedmich kapitolách si jednotlivé triumfy rozdelilo šesť žien a ani jedna víťazka dnes nechýbala na štarte. Kto však neštartoval, bola obhajkyňa titulu z Hochfilzenu, Gabriela Koukalová.

Úplný začiatok štartovej listiny príliš nabitý nebol. Prvou zaujímavou pretekárkou bola až Eckhoffová, jedna z troch nórskych es. Tiril ale pokračovala tam, kde včera skončila, chybu urobila v ľahu aj v stoji. Rovnakú streleckú bilanciu mala tiež Hojniszová, lenže v jej prípade hral rolu pomalší beh. Na svoj štandard úplnú katastrofu si na prvej ležke prežila Wiererová, Dorothea minula dva terče. Aký-taký reparát zložila na stojke, bola bezchybná. Talianske nádeje sa preto upínali najmä na Vittozziovú, ale aj ona urobila dve chyby na ležke, ku ktorým pridala ďalšiu nepresnosť na druhej položke.

Veľmi zlou nohou vstúpila do tohtoročného šampionátu Chevalierová. Francúzska žena včera v mixe zlyhala strelecky a dnes chcela ukázať, že to bol ojedinelý kolaps. Anais sa zlepšila, ušiel jej len jeden výstrel, ale aj ten bol kľúčový. Za ňou štartovala Röiselandová, jediná žena, ktorá v aktuálnom ročníku vyhrala dva šprinty. Marte v šprinte pokračovala v trende, ktorý nastolili najväčšie favoritky. Štyri chyby vyzerajú hororovo. Ďalšia Nórka, Tandrevoldová, ale dokázala vybieliť obe položky a razom bola jednou z hrdiniek. Ani Hinzová nezlomila prekliatie silných žien, aj ona nezatvorila štyri terče.

Potešiť domácich fanúšikov chcela Öbergová, včera utrápená bežkyňa. Hanna ani dnes nevyzerala dobre na trati, síce postupom času sme zistili, že to bol len optický klam. Švédka bežala solídne, a rovnako dobre strieľala. Len za jednu chybu. Páliť tak si želali Mäkäräinenová a Hildebrandová, ale obe minuli dva terče. Deväť z desiatich terčíkov zostrelia aj Kuzminová. Potom už trať patrila Dahlmeierovej, teda žene, ktorá vlani na olympiáde suverénnym spôsobom zvíťazila v tejto disciplíne. Laura bola bezchybná, ale na trati pomalá.

Medzi favoritky patrila tiež Jurlová – Perchtová, Ruska v mixe držala ruský tím nad vodou. V šprinte sa držala dobre, do polovice pretekov. Potom prišiel útlm. Naopak, Davidová v ľahu raz chybovala, ale potom bola čistá. Markéte fungovali nohy, ale veľa času strávila na strelnici. Jednu chybu urobila aj PreussováHerrmannová dve. Poslednú menovanú Nemku môže mrzieť stojka, ktorá ju pripravila o zlato.

Prvé individuálne preteky potešili celý slovenský tábor. Anastasia Kuzminová, odpisovaná kvôli zdravotnému stavu, ukázala, aká je bojovníčka. Na prvý titul majsterky sveta čakala až do svojho posledného šampionátu. Hneď svoj prvý štart vo Švédsku pretavila na to najcennejšie, na zlato. Kuzminová vyhrala vďaka tomu, že dokázala skĺbiť kvalitnú streľbu a výborný beh. Dnes nebola najrýchlejšou bežkyňou, ale patrila medzi tie naj. Jej bežecký čas bol šiesty najrýchlejší.

Radosť a prvú medailu zo svetového šampionátu seniorov si na konto pripísala druhá Ingrid Landmark Tandrevoldová, ktorá možno vyťažila z toho, že včera oddychovala. Stále mladá Nórka dnes dokázala bieliť položky, akoby namiesto flinty držala v ruke bielitko. Rovnako bezchybná na strelnici bola aj tretia Laura Dahlmeierová. Dá sa povedať, že choré šampiónky tak dnes ukázali svoju veľkosť a to, že ani v zlom zdravotnom stave ich neradno odpisovať. 

Zlatá Nasťa (© Igor Stančík / SZB)

Zlatá Nasťa sa dočkala, Fialkové pomalšie bežali

Prvé individuálne preteky na šampionáte v Östersunde absolvovali všetky naše dievčatá, ktoré do Švédska cestovali. Veľký otáznik visel nad štartom Anastasie Kuzminovej, ktorá stále nie je úplne vyliečená, ale dnes sa trénerský tím a samotná Nasťa rozhodli skúsiť to. Okrem nej do akcie zasiahli Terézia PoliakováIvona Fialková a samozrejme aj Paulína Fialková. Hlavne tá chcela zabudnúť na včerajšok, keďže jej to príliš dobre nebežalo a sama bola so svojim výkonom nespokojná.

Ako prvá z našich sa v šprinte prezentovala Terézia Poliaková. Pred dvoma rokmi v Hochfilzene chýbala, jej výsledok z minuloročného vrcholu sezóny v tejto disciplíne nebol príliš oslnivý. Na juhokórejskej pôde ju zradila streľba, minula polovicu terčíkov. Terka pod vplyvom rôznych faktorov ani v tomto roku vo výsledkovej listine nedokázala výraznejšie prehovoriť, takže dnes mohla len a len prekvapiť. Lenže mala veľkú smolu a strelnici. Úvodnú ležku pálila viac ako minútu. Dôvodov, prečo sa na strelnici tak zdržala, bolo niekoľko, silný vietor, cvakanie na prvej a tretej rane a tiež fakt, že štvrtý a piaty náboj musela dobíjať manuálne. Zradila ju zbraň. Po prvej chybe vytúžené zrýchlenie na trati neprišlo, druhý okruh v podaní Terky bol úplne totožný ako ten prvý s mankom pol minúty. Potom prišla rozhádzaná stojka a tri hrúbky. Poliaková za štyri trestné kolá veľa zaplatila. Problémy na ležke neskôr vysvetlila vo svojom vyjadrení, ktoré nájdete nižšie.

Terézia Poliaková (© Igor Stančík / SZB)

Anastasia Kuzminová by v prípade ideálneho zdravotného stavu určite patrila medzi adeptky na zlatú medailu, veď tento rok v Ruhpoldingu dokázala šprint vyhrať. Lenže Nasťa nebola úplne v poriadku, a preto bolo otázne, ako sa choroba prejaví hlavne na jej silnejšej stránke, behu, a tiež na jej psychike. Na úvodnom kole bolo cítiť, že Kuzminovú v behu niečo limituje, ale na druhú stranu, bežala solídne. Na najrýchlejšiu ženu stratila len šesť sekúnd. To znamenalo, že dokáže konkurovať aj silným súperkám, čo bola dobrá správa. V prípade dobrej položky by mohla útočiť na vysoké priečky. Nasťa ale otvorila streľbu chybou, ale bola to tesná rana. Ostatné štyri padli dnu. Potom Kuzminová prepla do rýchlejšieho módu, druhé kolo v jej podaní bolo lepšie. Tentokrát stratila len tri sekundy a vrátila sa tak do hry o zlato. Musela však ustáť záverečnú stojku, kde jej zvyknú uchádzať posledné výstrely. Lenže Anastasia bola dnes odhodlaná, zostrelila všetky terčíky a utekala do cieľa ako zmyslov zbavená. Síce z toho najrýchlejší bežecký čas nebol, dokázala poraziť všetky konkurentky, v cieli a bola prvá!

Anastasia Kuzminová (© Igor Stančík / SZB)

Ťažký štart na tohtoročnom šampionáte má za sebou Paulína Fialková, ktorá prežíva životnú sezónu, lenže včera v mixe sa trápila. Vlani na olympiáde v šprinte zažiarila, rovnako aj tento rok v Novom Měste. Preto sme mohli veriť, že dnes uvidíme inú Paju ako včera. Jej želanie sa však nesplnilo, síce husté sneženie ustálo, stále to neboli príjemné podmienky, ktoré Slovenka príliš neobľubuje. Fialková na úvod ukázala, že z jej strany prišlo určité zlepšenie v behu, v prvom kole stratila len desať sekúnd. Potom však prišla streľba v ľahu a dve minely, ktoré našu reprezentantku trošku pribrzdili. Na druhom okruhu nakúpila 17 sekúnd, a s jej ambíciami to prestávalo vyzerať ružovo. Len čistá položka ju mohla udržať v hre, tá však neprišla. Ďalšie dve rany, a to posledné, ju odpísali. Jej manko bolo už 1:51 a v treťom okruhu išla len o česť. Nakoniec obsadila 48. miesto. Paulína preto bola aj dnes smutná.

Paulína Fialková (© Igor Stančík / SZB)

Odlišný príbeh v mixe písala Ivona Fialková. Jej bežecké časy boli solídne, jej strelecká muška výborná. Ak by dokázala pokračovať v rovnakom trende, mohla dnes pomýšľať na Top 20, a možno aj vyššie. Mladšiu zo sestier Fialkových hnalo za dobrým výsledkom aj to, že na vrcholnom podujatí ešte veľa vody nenamútila. Ivona ale do šprintu vstúpila pomalšie, v prvom kole akoby jej čarovný pohon zo včera niekde zmizol. Stratila 20 sekúnd. Fialková mohla len dúfať, že aspoň jej ruky si udržia čaro z mixu, lenže prvý a tretí výstrel nenašli cieľ, a zdalo sa, že je po dobrom výsledku, ktorú by Ivonu povzbudil. Trpké sklamanie pokračovalo aj naďalej, druhé kolo v jej podaní bolo ešte o päť sekúnd horšie a nasledovalo to, čo Fialkovej príliš nesedí. Streľba v stoji. Ivona však hodila za hlavu všetky štatistiky, postavila sa na posledný koberček č. 30 a vypálila päť nábojov. Boli presné. V treťom kole už vydala zo seba všetko, bežala z plných síl, ale opäť stratila 25 sekúnd. Ivona tak len na trati stratila viac ako minútu. Dve chyby však v tak ťažkých podmienkach boli slušný výsledok. Ivona Fialková skončila na 33. mieste a prvý raz sa dostala na body na MS.

Ivona Fialková (© Igor Stančík / SZB)

Veľkou radosťou skončili rýchlostné preteky žien. Anastasia Kuzminová, najnovšie kráľovná šprintu, aj napriek veľkým zdravotným ťažkostiam predviedla na trati nádhernú a fantastickú šou. Zlatá Nasťa v bežeckej časti milo prekvapila, na trati stratila dokopy len 16 sekúnd. Zaujímavý je ale fakt, že na strelnici boli len dve ženy rýchlejšie ako ona. Anastasia odpálila obe položky za 48 sekúnd, ležku za 25, stojku za 23. Dôležitou správou je tiež to, že Kuzminová sa vďaka dnešnému víťazstvu priblížila k veľkému krištáľovému glóbusu, na ktorý momentálne stráca len 57 bodov. Zo štvrtého miesta sa posunula na tretie. A aby toho nebolo málo, dnešné víťazstvo tiež znamená, že Nasťa je momentálne líderkou tejto disciplíny, a to o dva body. Dnes tak môže zaspávať spokojne.  

Druhou najlepšou Slovenkou v dnešných pretekoch bola Ivona Fialková, možno prekvapivo. Ivona spomalila, a to bolo rozhodujúce. Zabrzdili ju žalúdočné ťažkosti a už dnes neutekala tak ako včera, ale jedno je isté, bežala horšie. Nanešťastie, ani druhá zručnosť jej preteky nezachránila. Už v ľahu dvakrát minula, a síce s dvomi chybami mohla pomýšľať na lepší výsledok, 33. miesto je asi spravodlivé. V jej prípade tak úplne platí, že nie každý deň je nedeľa, ale sklamanie to tiež nie je. U Paulíny Fialkovej ale sledujeme niečo, na čo nie sme až tak zvyknutí. Bol to v jej podaní ďalší utrápený deň na trati a na strelnici. Beh bol rovnaký ako včera, slabší, streľba bola tiež horšia na jej pomery. Šprint jej vôbec nesadol, a môžeme len dúfať, že v stíhačke to bude lepšie. Pretože ako Ivona, tak aj Paulína sa do stíhacích pretekov dostali. Posledná Slovenka, Terézia Poliaková, sa v nedeľu na štart nepostaví. Podľa vyjadrenia bol neočakávaný problém v puške.

Anastasia Kuzminová a väčšia časť jej tímu (© Igor Stančík / SZB)

Záverečné slovo šéfredaktora:

Keď sme pred šampionátom písali o Danielovi Kuzminovi a jeho tíme ako najlepšom v príprave na vrchol sezóny, dnes to Nasťa do bodky naplnila. Aj napriek chorobe, ktorá ju úplne pripravila o hlas a necítila sa úplne silná, stratila na trati iba 16 sekúnd. Ukázalo sa, že pred MS mala tak úžasne natrénované, že jej telo zaplo aj cez bolesť. Hoci máva problémy so streľbou a dnes boli podmienky veľmi náročné, vybavila ju za 49 sekúnd. Daniel si isto pred stojkou neskoro štartujúcej Herrmannovej spomenul na Pjongčang a Öbergovú, ktorá vytlačila Nasťu od už istého zlata v individuáli. No našťastie sa to dnes nestalo. Za to, že získala štvrté zlato z OH či MS v rozmedzí desiatich rokov, si ju bude biatlon dlho pamätať. Navyše, ten jej rusko-slovenský príbeh… Úžasný úspech si ale vybral aj svoju daň. Namiesto ohrievania sa v teple musela chorá absolvovať všetky procedúry – dopingovú kontrolu, médiá, vylyžovanie a o 19:20 odchádzala zo štadióna. Už o pol hodiny musela z penziónu vyrážať na medailový ceremoniál, kde znova premrzla. Dúfajme, že sa to ešte viac neodrazí na jej zdraví.

Ivona (33.) je zatiaľ veľmi spoľahlivým aktérom šampionátu. Z dvadsiatich rán minula iba dve, dokonca za blysla krásnymi nulami na stojkách, čo by asi nikto nečakal. Zatiaľ sa jej zásadne neozval chrbát, no nastúpila na dvoje najkratšie preteky. Ak by ju dnes nezabrzdili žalúdočné ťažkosti, mohla byť ešte vyššie. V nedeľu môže opäť zabojovať. Paulína (48.) sa sama trochu nespoznáva. Aj keď sa to v jej tíme snažia brať tak, že táto sezóna je skvelá a nemusí byť na nej prílišný tlak, zdá sa, že blízkosť úspechu ju akoby zväzoval. Na OH to ale preomila. Snáď sa tak stane aj tu. Terézia (86.) je neuveriteľnou smoliarkou. Mala najnižšiu bežeckú stratu v roku aj keď dve tretiny už mohla rovno vypustiť. Pohľad na to, ako zbiera roztratené náboje po podložke bol skľúčujúci. Nikdy doteraz jej takto nezlyhala malokalibrovka, a to bol jej 93. štart v pretekoch SP. Akoby všetkú smolu v Nastinom tíme brala na seba.


Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB