Slovákom sa šprint podaril strelecky, Hasilla bodoval, všetci v stíhačke, zlatý JT Bö

MS Östersund 9. marca (Biatlon-Info.sk) Po krásnom piatku bol náš tím dobre naladený aj dnes. Hoci sa počasie stále menilo a servis mal ťažkú úlohu pripraviť správne lyže, naši chceli zabojovať vo vyše stočlennom poli o pekné výsledky. Svet chcel zasa pripraviť JT Böa o zlato. Slovenské trio plán splnilo do bodky, rovnako aj nórsky fenomén.

Sobotu sa na svetovom šampionáte hľadal držiteľ honoru kráľ šprintu. Prvé individuálne zlato v mužskej kategórii prilákalo na štart všetky špičkové mená, no len traja z nich v tomto roku dokázali v šprinte vyhrať. Nórsku dominanciu v tejto disciplíne, lebo okrem Johannesa Thingnesa Böa posledné rýchlostné preteky vo Svetovom pohári ovládol Vetle Christiansen, prerušil v Oberhofe Alexander Loginov. Na vrcholných podujatiach však vedia zažiaril tiež Nemci, vlani na ZOH vyhral Arnd Peiffer, na MS v Hochfilzene Benedikt Doll.

Svoje opäť mohlo zohrať aj počasie. Podľa predpovede dnes už nemalo fúkať a ani snežiť, lenže realita bola trošku iná. Od rána sa situácia stále menila, husté sneženie prichádzalo vo vlnách. Nástrel však prebehol bez snehových problémov, všetci zúčastnení tak museli dúfať, že sa snehové prehánky nevrátia v dobe, keď budú na trati. Možno aj preto sa skoro všetci adepti na zlato naskladali do prvej tretiny štartovej listiny. Na začiatku pretekov obloha vyzerala viac ako prívetivo. Rýchlo sa to však zmenilo. 

Menoslov favoritov na medailu otvoril Jacquelin, ktorý opustil priestor štartu ako piaty v poradí. Emilien ale už v ľahu netrafil jeden terč a pri jeho súčasnej bežeckej forme to znamenalo koniec ambícii. Tie mal aj Tarjei Bö, lenže po stojke bolo jasné, že medaila z toho nebude. Dve hrúbky boli veľa. Nedarilo sa ani ďalšiemu Nórovi. Christiansennenadviazal na výkony z amerického kontinentu, bežecky to z jeho strany bolo veľmi zlé, a ani na strelnici nezažiaril. Dokopy nezatvoril dva terče. Prekvapivo zle bežal aj Eder, Simon aspoň ako-tak pálil. Zaznamenal dve nuly.

Zlepšujúcu tendenciu ukazoval v poslednom období Fillon Maillet. Quentin preto mohol miešať kartami v popredí, stačilo len dobre zastrieľať. V prvom bežeckom okruhu sa trápil, ale od toho ďalšieho pálil ako strela. Dobrou správou pre Francúza bolo aj to, že zostrelil všetkých desať terčov. To  Windisch sa o dobrý výsledok pripravil tromi chybami, Eberhard dvomi. Ešte horší strelecký zápis ma Hofer, Lukas sa zmýlil až päťkrát. Talianom tak vôbec nevychádza úvod šampionátu.

Ďalšie minúty si pozornosť fanúšikov ukradol JT Bö, fenomén tejto sezóny a zároveň disciplíny. Priebežne vedúci muž Svetového pohára rýchlostné preteky nezvládol prejsť bez menších omylov, jedného sa dopustil v stoji a dal tak šancu svojim súperom. Hneď Lesser sa o ňu mohol prihlásiť, dve nuly boli dobrý predpoklad k tomu. Úplne rovnaký strelecký zápis ako Nemec mal aj Desthieux, Simon však rýchlejšie utekal. Domáca najväčšia nádej, Samuelsson, sa do polovice pretekov držala výborne, potom ale zlyhala a boli z toho tri hrúbky.

Majster sveta Johannes Thingnes Bö (© Igor Stančík / SZB)

Potom reálnu šancu pomýšľať na cenný kov malo už len pár mien, aj keď postupom času sa podmienky zlepšovali. Medzi ne patril Loginov, dnes bezchybný. U Guigonnata stojka rozhodla o tom, že dve nuly nezaznamená. Chybu na druhej položke urobil aj Peiffer, rovnaké konštatovanie neplatilo v prípade Martina Fourcada. Francúzsky borec ale na trati už neoplýval takou rýchlosťou ako v dobrách najväčšej slávy a preto ani dve nuly mu ešte nič nezaručili. Posledným horúcim kandidátom na metál bol Doll, ale ten sa odpálil na stojke dvomi hrúbkami. 

Úvodné zlato z pretekov jednotlivcov poznalo predpokladaného víťaza. Johannes Thingnes Bö síce nepredviedol bezchybnú streleckú šou, dal šancu svojim súperom, lenže tí sa jej uchopiť nedokázali a tak sa nórsky fenomén mohol potešiť z ďalšieho titulu majstra sveta. JT Bö tak úvodne dva štarty vo Švédsku dokázal pretaviť na dve zlaté medaily, a jeho útok na sedem titulov vyzerá rázom viac ako reálne.

Strieborná medaila putovala do Ruska, pretože Alexander Loginov potvrdil, že je druhým najlepším pretekárom v aktuálnej sezóne. Loginov sa dnes prezentoval sympaticky na strelnici, veď zatvoril všetkých desať terčíkov. Po bežeckej stránke to už také ružové nebolo. Z bronzu sa mohla potešiť ďalšia biatlonová veľmoc, a to Francúzsko. Quentin Fillon Maillet tiež skolil všetky terčíky čo bol základ jeho veľkého úspechu. V šprinte prevzal pomyselný štafetový kolík francúzskej jednotky. Martin Fourcade skončil až šiesty, a to bol čistý.

Dnešné pódium (© Igor Stančík / SZB)

Všetci Slováci do stíhačky, najlepší Hasilla bodoval

Do rýchlostných pretekov naskočili traja slovenskí reprezentanti. Matej KazárMartin Otčenáš a Tomáš Hasilla dnes bojovali o svoju účasť v zajtrajších stíhacích pretekoch. Reálnu šancu dostať sa do stíhačky mali všetci traja, teda aspoň na papieri. Posledný dvaja sa už v Östersunde prezentovali, v mixe. To Kazár si v sobotu odbil premiéru na tohtoročnom vrchole sezóny a svojom poslednom svetovom šampionáte v kariére.

Ako prvý z tria Slovákov sa do štartovej brány postavil práve Matej Kazár, ktorý v tejto sezóne naskočil do šiestich šprintov, trikrát sa mu podarilo prebiť do stíhačky. Mateja pred začiatkom mohol strašiť fakt, že lepšie výsledky dosahoval v prvej polovici ročníka, únava bola na ňom badateľná. Na druhú stranu, dnes sa nemal prečo šetriť. Kazár vstúpil do dnešných pretekov pomalšou nohou, podpísalo sa pod to aj husté sneženie, ktoré prišlo na štadión práve v čase, kedy Martin začal svoju púť. Maťo doslova robil ratrák. Svoje strelecké predstavenie však otvoril parádne. V ľahu v peknom tempe trafil päť čistých stredov, a to napriek ťažkým podmienkam, ktoré aktuálne panovali. Ďalšie bežecké kolo bolo o niečo pomalšie ako to prvé. Okruh absolvoval za 8:26 a jeho strata tak opäť narástla. Matej musel vybieliť aj stojku, no doplatil na veľkú smolu. Štvrtá rana bola veľmi tesná, dnu však nepadla. Chýbali len dva milimetre. Na záver zo seba vydal všetko a bolo to vidieť. V poslednom kole bol o celú pol minútu rýchlejší ako kolo predtým. Nakoniec mu to stačilo na 49. miesto.

Matej Kazár (© Igor Stančík / SZB)

Martina Otčenáša existovali obavy ohľadom jeho pohody na strelnici. V mixe sa trápil a podobné zlyhania v šprinte, kde nie je možnosť opravy, by ho mohli stáť draho. Martin tiež vedel, že na trati by mal trošku pridať. Lenže to sa vôbec nestalo, teda v prvom kole. Otčenáš v úvodnom kole stratil trištvrte minúty na najlepších a bežal pomalšie aj ako Kazár. Trápenie v bežeckej časti sa snažil odčiniť v tej streleckej. Martin úvodnú ležku odpálil za 22 sekúnd, veľmi rýchlo. Nanešťastie úplne posledný výstrel minul cieľ veľmi tesne, takže z toho bola jedna chyba. Bola to veľká škoda, pretože čistá položka ho mohla nakopnúť do druhej polovice pretekov, takto sa musel siliť v jednom trestnom kole a daň za to zaplatil už v ďalšom okruhu. Tentokrát vyfasoval 54 sekúnd od najlepšieho. Kľúčom k úspechu však bola záverečná položka a tá bola rovnako blesková ako tá prvá, a hlavne bezchybná. Potom to už bolo len o tom, čo dokáže zo seba ešte Maťo „vymačkať“. Snažil sa z plných síl, v cieli obsadil 54. pozíciu.

Martin Otčenáš (© Igor Stančík / SZB)

Menoslov slovenských pretekárov uzavrel Tomáš Hasilla, teda najmladší z nich. Tomášove tohtoročné výkony v šprintoch boli nekonzistentné, najmä na strelnici mu to vedelo lietať kade-tade. Ďalej sa dostal v Pokljuke a Anterselve, lenže ani raz nebodoval. Tiež vlani v Pjongčangu sa mu nedarilo podľa predstáv, takže dnes mal čo naprávať. Tomáš vstúpil do pretekov skoro totožne ako Otčenáš, teda po bežeckej stránke. Jeho strata na najlepších bola 45 sekúnd. Ležka ale v jeho prípade dopadla o niečo lepšie. Aj tretí Slovák sa na strelnici prezentoval sympaticky, Hasillu v ľahu zdobilo dobré tempo a tiež veľká presnosť. Na začiatok z toho bolo päť centrov, teda čistých stredov. Hasky putoval do druhého okruhu, ktorý však bol o niečo pomalší ako ten prvý. Konkrétne o štyri sekundy. Tomáš sa bežecky trápil už v mixe a zdá sa, že dnes to bolo o tom istom. Aspoň že strelecky sa mu vo Švédsku darí, potvrdil to tiež v stoji. Bol tak jediným slovenským biatlonistom, ktorý vybielil obe položky. Na strelnici tak podal základ k dobrému výsledku. Na konci šprintu sa mohol potešiť z 39. priečky.

Tomáš Hasilla (© Igor Stančík / SZB)

Základný cieľ všetci traja Slováci splnili- Kvalifikovali sa do stíhacích pretekov, a to napriek tomu, že na trati ani jeden nedokázal prekonať svoj tieň. U Mateja bol na vine hlavne sneh, ktorý premenil trať na orné pole pre skialpinistov. Kazár tak otvoril svoj posledný šampionát viac ako solídne, mohol byť lepší, ale prírode ťažko rozkázať. To Martin svoj slabší beh z mixu vôbec neopravil a môžeme preto pomaly konštatovať, že svetový šampionát ho nezastihol v najlepšej bežeckej forme. Aspoň na strelnici zložil veľký reparát, takže aj u neho bolo vidieť určité zlepšenie. Vyzdvihnúť treba aj jeho strelecký čas, bol tretí najlepší! Tomáš v šprinte pokračoval v rovnakom duchu ako v štafete. Najmä jeho presnosť bola dobrá. Získal dva bodíky do hodnotenia SP, takže spokojnosť na jeho tvári je oprávnená. Dnešné rýchlostné preteky slovenských fanúšikov určite potešili, veď troch pretekárov v stíhačke máme iba druhý raz v sezóne, aj to v prvom prípade tam Tomáš prekĺzol veľmi tesne. Dnes to bolo s rezervou.

Naši dnes predviedli dobrý kolektívny výkon, ktorý vyustil v 281 bodov do rebríčka národov. To je vyrovnanie maxima tejto sezóny z Oberhofu. Navyše, našim súperom o 17. priečku sa nedarilo, Poliaci získali 212 a Estónci iba 208 bodov. Už sme sa teda dostali medzi nich na to vytúžené 17. miesto so stratou 26 na Estóncov a náskokom 30 na Poliakov. Ešte ale prídu veľmi dôležité štyri súťaže.

Záverečné slovo šéfredaktora:

Naši chlapi mali dnes ako tím jednu z najlepších strelieb vôbec. Z tridsiatich výstrelov nepadli iba dva, a to totálne hrany, keď malá časť náboja šla dnu. Potvrdili tak chýry z tréningu, že sa im darí a môže to padať. Bohužiaľ, na trati svojich zverencov nespoznával ani tréner Daniel Kuzmin, ktorý bol logicky veľmi nahnevaný, hoci to bol najlepší šprint sezóny spolu s Oberhofom. Opäť sa stalo to čo zvyčajne, že dobrú streľbu neskĺbili s bežeckým výkonom. Neboli to zlé preteky, ale ani ideálne. Našťastie všetci dostali šancu aj zajtra a môžu sa zlepšiť. Nemajú tam aboslútne čo stratiť. Ak by takto strieľali a šli v skupinkách, mohol by to byť veľmi dobrý deň. Musia sa chytiť na ležkách. Škoda, že nie je medzi pretekmi aspoň deň pauzy, pretože tá forma už asi výraznejšie neporastie. Snáď to bude oproti šprintu na trati rýchlejšie vo vytrvalostných pretekoch.

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB

a