Slováci chcú v Östersunde atakovať životné maximá, Kuzminová s Kazárom sa lúčia

Banská Bystrica 5. marca (Biatlon-Info.sk) Sezóna vrcholí. Svetová elita sa už pripravuje v dejisku svetového šampionátu na dvanásť súťaží. V Östersunde sa rozdá najviac medailových sád v histórii. Už ste v utorňajšom všeobecnom úvode k MS čítali, že premiéru na vrcholnom fóre zažije aj miešaná štafeta jednej ženy a jedného muža. Slováci cestovali na sever starého kontinentu v pondelok a s nemalými očakávaniami. Nižšie si môžete prezrieť aj aktuálne štatistické ukazovatele našich biatlonistov.

Naše najžeravejšie želiezka Anastasia Kuzminová s Paulínou Fialkovou sa budú snažiť vylepšiť slovenskú medailovú bilanciu na MS. Nasťa má z OH šesť cenných kovov, z MS zatiaľ iba dva, a to už zaprašené striebro z roku 2009 a bronz z 2011. Okrem nej sa zo striebra tešila ešte Martina Jašicová v roku 1994. Pomer medailí OH vs. MS je aktuálne 7:3, hoci ako vieme, svetový šampionát je trikrát častejšie.

Muži medailové ciele nemajú, no aj tu je dôvod na optimizmus, pretože ich tréner Daniel Kuzmin je v súčasnosti snáď najlepším trénerom v časovaní formy na vrchol. Ak to dokázal pri svojej manželke, snáď sa to aspoň sčasti podarí aj u chlapov. Šance máme aj vo všetkých štyroch štafetách. Dokonca by sme si dovolili povedať, že ešte nikdy neboli také veľké. Žiaľ, vo štvrtkovom mixe nenastúpi Nasťa Kuzminová, ktorú v dejisku chytila menšia choroba a radšej sa bude šetriť. Ak sa nič mimoriadne nestane, predstaví sa zostava I. Fialková, P. Fialková, Hasilla a Otčenáš. Definitíva ale padne až v stredu na obed. V klasických štafetách by oproti tým posledným zmeny na úsekoch nastať nemali.

MS s dvoma Slovenkami v Top 6 rebríčka SP vzbudzuje veľké očakávania

Už to tu bolo spomínané, že Anastasia Kuzminová sa vie na vrchol mimoriadne poctivo pripraviť a vývoj tejto zimy je veľmi podobný ako vlani pred OH. Má zhruba rovnakú bežeckú formu a dokonca aj strelecké čísla. To, že je o dve priečky nižšie v poradí SP je dané rozdielnou formou talianskych súperiek a Nastiným rozložením chýb, a to tak, že v aktuálnej sezóne ich urobila viac v šprintoch, ktoré sú určujúce pre stíhacie preteky. Inak je to takmer rovnaká Nasťa ako pred OH. Ak by sa jej v Östersunde darilo tak ako v Pjongčangu, mohla by atakovať aj veľký glóbus. No Vittozziová sa zdá byť úžasne strelecky stabilná. Aktuálne je medzi nimi 93 bodov. Na prvý pohľad je to veľa. Preteky ukážu. Snáď Nasti odznie aj menšia choroba, ktorá ju chytila v dejisku.

Kuzminovci sa rozhodli, že v tejto príprave i samotnej sezóne prispôsobia program sústredení tak, aby bola viac doma, a to sa obstojne darilo. Dokonca bezprostrednú prípravu na MS absolvovala v Osrblí a každý deň dochádzala k deťom domov. Tiež sa počas zimy zistilo, že jej väčšie množstvo času doma prakticky neubralo z formy. Preto sa šepkalo, či ešte nebude pokračovať v kariére ďalej s týmto modelom. No samotná Nasťa sa už vyjadrila, že o dva a pol týždňa definitívne končí a jej ďalšou úlohou bude „rozhýbať Slovensko“. Držíme palce!

Pred odcestovaním do Švédska sme sa spojili s Danielom Kuzminom, no nechcel špekulovať o forme a prakticky o ničom, čo sa týka šampionátu. Pýtali sme sa ho aspoň, ako hodnotí záverečnú prípravu v Osrblí aj či to plánovali dlhšie. Odvetil, že im to dopadlo veľmi dobre, stredisko im ponúklo perfektné podmienky a dobre zapôsobilo i to, že nemuseli znova cestovať. Pre naše NBC sa rozhodli až počas zimy, keď už bolo jasné, že v ňom budú dostatočné podmienky.

Nasťa Kuzminová (© Igor Stančík / SZB)

Paulína Fialková zažila raketový nástup do sezóny. Od začiatku sa pohybovala iba na najvyšších priečkach poradia SP a až od januára (aj kvôli vynechaniu Salt Lake City a absencie jedného štartu v Canmore) sa cez ňu dostali postupne Kuzminová, Oslbuová a napokon aj Mäkäräinenová. Dobre však vie, že šiestu priečku celkového hodnotenia môže udržať, prípadne ani ten súboj o Top 5 ešte nie je stratený. Bude sa snažiť vyťažiť z toho, že zatiaľ čo jej súperky súťažili v USA, Paulína už pod dohľadom Martina Bajčičáka riešila prvý tréningový blok.

Aj samotná Paulína si počas prvého trimestra uvedomovala, že takúto úžasnú formu si nebude môcť udržať. Koniec-koncov, aj Taliankám už za morom začali dochádzať sily na trati. O to lepšie niesla pár horších výsledkov v druhej časti sezóny. Z decembrovej úspešnosti streľby 89,6 percent klesla pred MS na 84,5, teda logicky strieľala iba niekde okolo 81 %. Alfou a omegou bude, ako sa jej podarí zabojovať v tejto zložke výkonu. Dovolíme si tvrdiť, že na trati bude veľmi silná. Hovorí o tom minulosť vzdialenejšia aj bližšia.

„Vieme, že na tréningoch strieľame dobre, ale so štartovým číslom nastupuje tlak a vždy je otázkou ako sa s ním vyrovnáme. No to riešia aj všetci ostatní. Je to veľmi ťažké. Ale Paulínu sa snažíme upokojovať, že sezóna je skvelá. Úžasne začala a ani neskôr to nebolo vôbec zlé. Veď byť na šiestom mieste celkového poradia je výborné. Nechceme u nej vytvárať tlak a tlačiť. Keď sa niečo podarí, poradí, ale aj keby nie, nebudeme z toho robiť drámu. Tým, samozrejme, nechcem povedať, že sme sa nepripravovali najlepšie ako sme vedeli,“ povedala o Paulíne trénerka Anna Murínová.

Ivona Fialková už túžila o vydarenej sezóne a začalo to hneď 27. miestom v prvých pretekoch, ale potom prišla séria problémov, hlavne na stojkách, kde sa odpaľovala. Medzi trápením sa objavilo ešte jedno 23. a 33. miesto. Treba povedať, že pomohla aj štafetám k dvom šiestym miestam a našla si aj miesto pri jej rozbehu. No celkovo nemohla byť spokojná. Do zámoria necestovala, chcela sa naladiť na ME, no ani to jej ideálne nevyšlo. Tiež môžeme očakávať, že na trati pôjde svižne, no čo jej povedia chrbát i hlava, keď sa postaví na strelecký stav, to bude kľúčové. V ľahu má bilanciu 86 %, kde už patrí k elitným pretekárkam, no stojkových 64 % je hrozivých. Ak ju ale bude chrbát poslúchať, najlepšia desiatka nemusí byť vzdialená.

Prípravu odštartovala už 4. februára v Anterselve a podľa trénerky to dopadlo veľmi dobre a na šampionát je aj Ivka naladená. „Škoda, že tie ME úplne nevyšli, tam sa dal urobiť každý deň výsledok. No nevedeli sme sa úplne sústrediť na streľbu a boli tam veľmi ťažké poveternostné podmienky. Ale snažíme sa na to nemyslieť, príprava bola super, v Anterselve veľmi pekne. Teraz síce bola na prvom tréningu v Östersunde trošku sopľavá, no dúfam, že to prejde. Mysleli sme si, že má ešte do piatka čas, ale napokon pôjde aj vo štvrtok, tak dúfajme, že to bude v poriadku,“ povedala o Ivone Anna Murínová.

Na pleciach Terézie Poliakovej by v individuálnych disciplínach nemal byť veľký tlak. Bude si môcť ísť v tej tretej či štvrtej štartovej skupine svoje a široká verejnosť si bude všímať iné pretekárky. Jej bežecká forma postupom času klesala, a tak sa Daniel Kuzmin rozhodol pre radikálny krok, a to obrovskú súťažnú pauzu, ktorá trvá od 24. januára do 8. marca, teda presne 45 dní. Takúto dlhú pauzu v rámci sezóny ešte nezažila. Uvidíme ako sa to prejaví na jej forme. Horšie by to už isto byť nemalo. Ak sa jej podarí bežeckú stratu na 7,5 km priblížiť ku dvom minútam, bude mať šancu zabojovať o stíhacie preteky. Vlani na nich nemala nárok aj kvôli veľmi slabej streľbe, no v tejto zime sa zlepšila o trinásť percent a pravdepodobnosť „strieľajúcej motyky“ je vyššia. Tlak sa ale dostaví v závere šampionátu pri štafete, kde bude aj Terézia dôležitým kamienkom na miske váh úspechu. No to je známa pieseň…

Chlapom sa v sezóne ideálne nedarilo, ale veria, že prišiel čas to zmeniť

Pred touto zimou mali naši muži veľké očakávania. Zmenili sa tréneri, do tímu prišiel nový impulz a dúfali, že Otčenáš ešte viac posunie svoje maximum, Kazár sa priblíži k najlepším rokom, Hasilla dostane zo streleckej krízy, Šima sa výkonnostne priblíži ku kolegom a Bartko sa vďaka svojej rýchlosti i s prispením šťastia dostane k pár výsledkom. Priebeh sezóny miernu eufóriu zabrzdil. Svetový mužský biatlon je nabitý, rozpočty jednotlivých reprezentácií stúpajú a presadiť sa v je z roka na rok ťažšie.

Treba však povedať, že v súčasnosti sa náš tím ešte viac vyrovnal a z hľadiska bežeckých výkonov sme nikdy v histórii nemali piatich ľudí s takouto výkonnosťou. Znamená to teda to, že ktorýkoľvek náš pretekár by v prípade dobrého dňa mal šancu zabojovať o výborný výsledok a veľká šanca sa otvára aj v štafete. Práve náš posledný štart v Canmore je toho jasným príkladom, keď sme mali ešte pred poslednou streľbou šancu na piatu pozíciu, ktorú sme ešte nikdy nedosiahli.

Práve na štafetu budú cieliť naši chlapi a 16. marec by mal naplno ukázať potenciál tejto generácie biatlonistov, keďže to bude už posledná štafeta Mateja Kazára. Po sezóne definitívne končí kariéru. Zaujímavé je, že naši chlapi majú z vrcholných podujatí veľmi pekné výsledky. Maximom je deviata pozícia práve z Östersundu v roku 2008. Ale okrem toho už boli naši chlapi na MS a OH aj dvakrát na desiatej, raz jedenástej a päťkrát dvanástej pozícii. Jasne to svedčí o tom, že na vrcholné fórum sa naša zostava vedela pripraviť a až na dva či tri šampionáty nevybuchla. Teraz to bude dôležité aj z toho pohľadu, že bojujeme o 17. priečku v rebríčku národov s Poliakmi a v štafete máme rozhodne na viac. Môžeme tam získať rozhodujúci náskok.

Matej Kazár (© Igor Stančík / SZB)

Veľkú nádej budeme mať aj v oboch miešaných štafetách, no vzhľadom na toľko omieľanú vyrovnanosť nášho tímu bude musieť mať Daniel Kuzmin aj šťastnú ruku na výber tých správnych chlapov. O to náročnejšie to bude, že klasický mix 2+2 je hneď prvou disciplínou. S kusiskom šťastia môžeme aj tam dosiahnuť veľký úspech. V tíme tiež vládne veľmi dobrá nálada prameniaca aj z toho, že chlapi dva týždne strávili v Osrblí, viacerí dokázali odbehnúť aj domov, keďže sú Horehroncami. To bola veľká rarita a vraj im to na tréningoch aj dobre padalo. Bodaj by nie…

Matej Kazár sa definitívne lúči so súťažným biatlonom a je to typ pretekára, ktorý sa na vrchol sezóny vie pripraviť, hoci pravdou je, že viac mu vychádzali OH ako MS. Navyše, túži sa rozlúčiť peknými výsledkami i pomocou v štafete. Že jednoducho neskončí kariéru v poli porazených ako sa to stalo mnohým pred ním, ale dostane sa aj k bodom ako veľmi platný člen tímu. V sezóne zatiaľ nazbieral iba 19 bodov, no veľmi často bol od nich jeden výstrel a tiež mu krížil plány fenomén, že ak strieľal dobre, bol pomalý na trati. Keď mal trochu lepší deň, nevyšlo mu to na strelnici. Od tak skúseného pretekára budeme čakať vyrovnanú streľbu a bežecky to v tejto sezóne nevyzerá na vysoké méty, ale dobre vie, že má na to, aby sa zaradil do stredu poľa.

Dúfali sme, že Martin Otčenáš bude čiernym koňom sezóny, no prišlo ešte pár skratov známych z minulosti a vo dvoch strediskách mal aj bežecké problémy. Dostal sa preto iba k 33 bodom. Ale všetkým je jasné, že strieľať vie veľmi dobre. Musia mu sadnúť okolnosti. V oboch štatistikách, behu i streľbe, si oproti poslednej sezóne príliš nepolepšil, je čas ukázať zlepšenie na MS. Martin sa zatiaľ presadil iba na jednom šampionáte, a to v Osle pred troma rokmi, keď bol 25. v šprinte a 30. v stíhačke. Daniel Kuzmin je známy ideálnym vyšpičkovaním formy na vrchol. Snáď sa to prejaví aj na našich chlapoch a sadne im deň.

Martin Otčenáš (© Igor Stančík / SZB)

Tretím a, žiaľ, posledným mužom v individuálnych disciplínach by mal byť Tomáš Hasilla. Po zbabranom vlaňajšku zažíva lepšie obdobie, bodové suchoty už prelomil aspoň raz a strelecké štatistiky posunul z hrozivých 66 % na 76. Stále to má ďaleko od ideálu a vyskytli sa aj skratové položky, no už to dáva priestor na klišé výraz o strieľaní motyky. Koniec-koncov, Tomáš má už za sebou presne tento príklad, keď sa pred dvomi rokmi na šampionáte v Hochfilzene s 0+0 dostal na šestnástu pozíciu. Pozitívom je, že nikdy nebol na tom tak dobre po bežeckej stránke. Ak to preženieme, so štyrmi nulami vo vytrvalostných pretekoch má šancu až na medailu, v šprinte určite na Top 15. No v šprinte sa túto sezónu ešte nedostal pod dve chyby. To bude nutne potrebovať.

Michal Šima sa ukázal ako ideálny typ do štafety a na prvý úsek. Kontaktné preteky vedia robiť s jeho nohami divy. Potvrdil to už mnohokrát či už v tej disciplíne, ale aj troch tohtosezónnych stíhačkách. Tiež sa zlepšil na trati a vo februári aj celkom stabilizoval streľbu. Nevedno či dostane priestor aj mimo štafety. V šprinte isto nie, vo vytrvalostných pretekoch možno keď to niektorý z jeho kolegov výrazne pokazí. Odmena za dobré ME by ale mala spočívať v tom, že pocestuje do Osla na záverečné kolo SP, kde bude mať ešte šancu o dva kvalitné štarty, ak sa dostane do stíhačky.

Aj keď sa uvažovalo o tom, že piaty člen tímu bude cestovať do Švédska ako prípadná rezerva do štafety, napokon sa na zväze rozhodli Šimona Bartka nechať doma a pocestuje na záverečný IBU Cup do Martellu, kde sa predbežne ráta s piatimi pretekármi. Predstaviť by sa tam mali okrem Šimona ešte štyria juniori.

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB