Slováci a sezóna očami čísel, kto z našich súťažil najviac a koľko získal bodov?

BANSKBANSKÁ BYSTRICA 28. marca (Biatlon-Info.sk) V týchto dňoch pracujeme na veľkých sumároch sezóny našich žien aj mužov, ale rozhodli sme sa ešte na tomto mieste publikovať krátky všeobecnejší článok zahrňujúci spoločné štatistiky slovenských biatlonistov a aktualizovanú historickú bilanciu. Ďalšie grafy dodáme do osobitných článkov – sumárov sezóny.

Najskôr sme sa pozreli na to, koľko medzinárodných pretekov Slováci absolvovalia kto bol z našich najvyťaženejší. Anastasia Kuzminová obhájila svoje prvenstvo z vlaňajšieho roka. Nastúpila až na 29 pretekov, teda zaznamenala iba o jeden menej ako vlani v rekordnej sezóne. Nastúpila na všetky individuálne preteky najvyššej ligy, vynechala iba päť štafiet. Je jedinou Slovenkou, ktorá absolvovala všetky kolá SP. Precestovala aj najviac km, keďže štartovala aj v Salt Lake City.

Po Kuzminovej nasleduje Paulína Fialková s 28 štartmi, vynechala Salt Lake City, prvý raz aj ME, ale nahnala to účasťou v massoch aj štafetách. Na tretiu pozíciu poskočila Ivona Fialková, ktorá síce nešla do zámoria, ale namiesto toho súťažila na ME. Výrazne si pohoršili starší muži, ktorí tiež vynechali jedno kolo SP, ale necestovali ani na ME a tiež sa im nedarilo postúpiť do stíhačky, tobôž nie massu. Skokankou je pochopiteľne Aneta Smerčiaková, ktorá absolvovala svojich prvých 11 medzinárodných pretekov.

Celkový počet štartov v sezóne 2018/19 

1.Anastasia Kuzminová29
2.Paulína Fialková28
3. Ivona Fialková23
4.Martin Otčenáš22
5.Tomáš Hasilla20
6.Michal Šima20
7.Matej Kazár19
8.Terézia Poliaková18
9.Matej Baloga18
10.Veronika Machyniaková17
11.Matej Lepeň16
12.Šimon Bartko13
13.Tomáš Sklenárik12
14.Aneta Smerčiaková11
15.Róbert Valenta7

zaradili sme tých biatlonistov, ktorí nastúpili v SP alebo IC, im sme potom už rátali všetky medzinárodné podujatia vrátane univerziády, MSJaK, MEJ a ICJ.

Nasleduje bilancia Slovákov v dvoch najvyšších ligách biatlonu. Na koľkých podujatiach súťažili a do koľkých pretekov nastúpili. Vo svetovom pohári sme tento rok videli o jedného pretekára menej, keďže kariéru ukončil Michal Kubaliak a nedebutoval  nikto. V IBU Cupe to ale bolo iba desať ľudí, čo je výrazne zdvihnutý prst pre budúcnosť nášho biatlonu! Veď v sezóne 2015/16 ich tam nastúpilo neuveriteľných 23! Tento rok sme zaznamenali jedno odstúpenie kvôli dostihnutiu o celé kolo. Stiahli nám z trate single miešanú štafetu na MS, no ani jedného pretekára v individuálnych pretekoch najvyššej ligy.

Slováci vo Svetovom pohári 2018/2019 – naj. výsledok

Anastasia Kuzminová(10 podujatí / 29 pretekov)1. Östersund (šprint) – MS
Paulína Fialková(9 podujatí / 28 pretekov)2. NMNM (masový štart)
Martin Otčenáš(9 podujatí / 22 pretekov)27. Hochfilzen (šprint)
Ivona Fialková(9 podujatí / 20 pretekov)23. Oberhof (šprint)
Tomáš Hasilla(9 podujatí / 20 pretekov)33. Anterselva (šprint)
Matej Kazár(9 podujatí / 19 pretekov)31. Oberhof (šprint)
Terézia Poliaková(7 podujatí / 15 pretekov)47. Östersund (vytrval.) – MS
Michal Šima(7 podujatí / 12 pretekov)50. Anterselva (šprint)
Šimon Bartko(5 podujatí / 8 pretekov)53. Oberhof (stíhačka)

Slováci v IBU Cupe 2018/2019 (všetky štarty) – naj. výsledok

Matej Baloga(4 podujatia / 9 pretekov)43. Martell Val Martello (šprint)
Michal Šima(3 podujatia / 8 pretekov)18. Ridnaun (stíhačka)
Veronika Machyniaková(3 podujatia / 8 pretekov)38. Martell Val Martello (šprint)
Matej Lepeň(3 podujatia / 7 pretekov)44. Martell Val Martello (masák 60)
Šimon Bartko(2 podujatia / 5 pretekov)20. Martell Val Martello (masák 60)
Aneta Smerčiaková(2 podujatia / 5 pretekov)44. Martell Val Martello (masák 60)
Robert Valenta(2 podujatia / 4 preteky)88. Obertilliach (šprint)
Ivona Fialková(1 podujatie / 3 preteky)29. Minsk (šprint) – ME
Terézia Poliaková(1 podujatie / 3 preteky)54. Obertilliach (superšprint)
Tomáš Sklenárik(1 podujatie / 2 preteky)51. Duszniki-Zdrój (šprint)

V štafetových rebríčkoch sme sledovali hrôzostrašný pokles miešanej štafety u deviatej na 25. priečku, no to je dané tým, že vlani sa tá zbabraná na OH do hodnotenia SP nerátala a tento rok sme zasa tri zo šiestich vynechali, teda nie je to reálny ukazovateľ.  Sledovali sme ale veľmi pekný posun mužskej štafety. Tá roky súťaží vždy, teda jej umiestnenie sa zhoduje s realitou. Zo sedemnástej priečky sa našich chlapi posunuli na dvanástu a neboli ani ďaleko Top 10. Je to jedno z mála pozitív ich sezóny. Ženy aj v tejto zime jednu súťaž vynechali, teda skončili dvanáste, nižšie ako si zaslúžili. Mohlo to byť aj historicky najlepšie umiestnenie, keďže sme boli trikrát na šiestej pozícii. No do Canmore polovica tímu necestovala.

Veľmi dôležitým rebríčkom je ten, kde bodujú traja pretekári v rýchlostných i vytrvalostných pretekoch a všetkých štafetách. Je to štatistika, ktorá najvýstižnejšie prezentuje silu jednotlivých krajín, pretože je v nej oveľa viac údajov ako napr. v poradí štafiet. Na základe tohto rebríčka národov IBU prispieva reprezentáciám a podľa neho sa určujú aj nominácie na nasledujúcu sezónu. Rovnako sa podľa nich žrebuje nástrel pred pretekmi, ktorý potrebujete dostať na ležkové terče, teda do Top 15. Naše ženy sa v sezóne 2018/19 zaradili na slušné dvanáste miesto a treba povedať, že ak by sme nevynechali až štyri súťaže, Top 10 by bola zaručená. Podľa očakávania sa výrazne ukázali body Kuzminovej s P. Fialkovou. Bez Nasti mali pred dvoma a troma rokmi ženy veľké problémy udržať Top 17 a o ňu tvrdo bojovali naši muži. Vôbec sa to nemuselo stať ak by neabsentovali v štyroch pretekoch. S nimi by určite zachovali status-quo šestnástej pozície, no asi by neboli ďaleko ani štrnástej. Tak či onak musia byť vzhľadom na priebeh sezóny chlapi radi aj za sedemnástu priečku a budú pokračovať so štyrmi pretekármi v SP. Žiaľ, na MS v Anterselve budú môcť postaviť iba troch. Uvidíme ako sa bude vyvíjať nasledujúca zima bez Kuzminovej s Kazárom. Ženy určite čaká pokles. Mužov snáď nie.

V tejto sezóne získali Slováci najviac bodov v histórii, až 1677, a vylepšili si svoje osobné skóre. Až vyše 85 % si ale zapísali Kuzminová s P. Fialkovou, takže je to najmä ich zásluha. Takmer všetci ostatní si pohoršili. Upozorňujeme, že sme rátali všetky body vrátane piatich Nastiných šrtnutých, pretože v našej historickej bilancii zaznamenávame všetky.

Keďže dlhodobo Nasťa Kuzminová výrazne nafukovala naše bodové štatistiky, pre zaujímavosť dopĺňame aj graf, ako by vyzeral bodový zisk Slovákov bez nej, čo si už koniec-koncov čochvíľa vyskúšame. Jej bodový prídel je zobrazený červenou farbou, takže sa dá ľahko odmyslieť.


historickej bilancii Slovákov si viacerí polepšili. Najťažšie je to, samozrejme, v horných poschodiach, kde sa už stúpa ťažko. Paulína Fialková aj napriek životnej sezóne poskočila iba o jednu pozíciu na šiestu priečku našej histórie, keď prekonala Pavla Hurajta. No už čoskoro sa chystá na svoju trénerku Murínovú a zrejme aj Gerekovú s Mihokovou. O jednu pozíciu si polepšil jedenásty Otčenáš, o dve dvanásta Ivona Fialková. Podčiarknutí pretekári sú tí, ktorí ďalej pokračujú v individuálnej kariére.


Historická bilancia slovenských biatlonistov na vrcholovej scéne:


Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB