Single mix prvýkrát na MS, JT Bö a Fourcade favoritmi medzi mužmi, u žien Talianky

Banská Bystrica 5. marca (Biatlon-Info.sk) Už tento týždeň vo švédskom Östersunde začne svetový šampionát. Vrchol prebiehajúcej sezóny je obohatený o jednu disciplínu a na štarte nebude chýbať ani jedno zvučné meno, a to ako medzi mužmi, kde bude pozíciu najlepšieho pretekára sezóny brániť Johannes Thingnes Bö, tak aj medzi ženami, kde by prím mali hrať talianske fenoménky.

Tradičný a neodmysliteľný hostiteľ Svetového pohára, ktorý v boji o veľký krištáľový glóbus napísal už dvadsaťjeden pokračovaní. To je biatlonový areál v Östersunde. Je to miesto, na ktorom sa zvykne otvárať sezóna, je to lokalita, kam všetci pretekári a pretekárky obyčajne prichádzajú oddýchnutí a pripravení vstúpiť do dlhej, štvormesačnej, bitky, z ktorej vzídu len dvaja veľký hrdinovia na dvoch frontoch. V lese v blízkosti nórskych hraníc však v tomto roku pôjde aj o niečo viac, o dvanásť titulov majstrov sveta, o ktoré sa prídu popasovať tí najlepší z najlepších.

Švédska národná biatlonová aréna bude hostiť svetový šampionát už po tretíkrát vo svojej histórii. Prvýkrát sa tu o zlaté medaily bojovalo už v roku 1970, konkrétne o dve. Vytrvalostné preteky si podmanil Alexander Tichonov, ktorý bol tiež súčasťou zlatého sovietskeho výberu. Druhýkrát Östersund privítal majstrovstvá sveta až v novom tisícročí, presnejšie v roku 2008. Program už bol bohatší, v hre bolo jedenásť honorov. Najviac z nich získali Emil Hegle Svendsen na mužskej strane, ktorý vyhral individuál a masák, a Andrea Henkelová medzi ženami, ktorá dominovala v šprinte a v stíhačke.

Single mix zažije premiéru

Tohtoročný svetový šampionát sa zapíše do análov hrubými písmenami. Vôbec po prvýkrát v histórii sa bude udeľovať nie jedenásť, ale až dvanásť titulov, osem v individuálnych pretekoch a štyri v štafetových. Práve v Östersunde sa do programu MS dostala aj miešaná štafeta jednotlivcov, ktorá tak zažije premiéru na vrcholnom podujatí, keďže ešte vlani na zimných hrách v Pjongčangu chýbala. Inak veľmi atraktívny single mix bude vo Švédsku uzatvárať druhý pretekársky blog, pôjde sa v poslednom týždni vo štvrtok.

To klasický mix uvidíme už v úvodný deň šampionátu, po ktorom bude pokračovať tradičný program prvého pretekárskeho blogu. To znamená, že nasledovať budú rýchlostné preteky, ženy pôjdu v piatok, muži v sobotu. Prvá nedeľa bude patriť stíhačkám, pôjdu sa obe v jeden deň. Potom si všetci zúčastnení budú môcť oddýchnuť, pondelok by mal byť voľným dňom, no už v utorok bude ženy čakať najdlhšia a najnáročnejšia disciplína, individuál. Muži si ňou prejdú o deň neskôr. Posledný víkend odštartujú klasické štafety a v nedeľu svetový šampionát vyvrcholí pretekmi s hromadným štartom.

JT Bö a kto ďalší?

Teoreticky až sedem zlatých medailí môže získať jeden jediný pretekár. Je to teória, ktorú do praxe môže premeniť len zopár mien. Jedným z nich je fenomén tejto sezóny, Johannes Thingnes Bö, ktorý však tesne pred šampionátom prežil mierny pokles formy. Proti mladšiemu z bratského dua hrá tiež fakt, že na švédskej pôde sa mu len málokedy zvykne dariť. Areál v Östersunde totiž nepatrí medzi jeho najobľúbenejšie, prvého víťazstva v individuálnych pretekoch sa tu dočkal až vlani. A to prišlo po dvoch rozporuplných výkonoch v šprinte a v stíhačke. Táto sezóna mu ale vychádza podľa predstáv, len v Soldier Hollow neokúsil pocit víťazstva. Bolo by preto veľkým prekvapením, keby si JT Bö domov neodniesol minimálne jedno zlato.

Najväčším vyzývateľom nórskeho borca, aspoň na papieri, je Martin Fourcade. Francúzsky držiteľ siedmych veľkých krištáľových glóbusov má svojmu najväčšiemu rivalovi čo odplácať, veď v tejto sezóne ho porazil len v dvoch prípadoch, inak zakaždým ťahal za kratší koniec lana. Fourcade tak môže v Östersunde nechať zabudnúť na nevýrazné výsledky, ktoré v tomto roku dosahoval a získať aspoň aké-také zadosťučinenie. Štatistiky hovoria v jeho prospech, veď vo Švédsku sa mu zvykne dariť. Už svoje prvé vystúpenie tu premenil vo výhru, bolo to presne pred desiatimi rokmi. Odvtedy skoro každý štart priviedol do zdarného konca. Očividne mu trať v Östersunde sedí, už to len potvrdiť.

Bez šance nebudú ani ďalší nórski či francúzski pretekári. Medzi adeptov na jeden z piatich individuálnych titulov patria tiež zlepšujúci sa Quentin Fillon Maillet alebo Simon Desthieux, obaja prichádzajú do Švédska zdá sa naladení na správnu vlnu. Quentin a Simon využili absenciu Fourcada a v Kanade a Amerike sa stali vlajkonosičmi francúzskej lode, ktorá vďaka nim mala ďaleko od prívlastku potápajúca. Tiež Tarjei Böprichádza do Östersundu v dobrej nálade a s novými krídlami, ktoré dostal na ME v bieloruskom Minsku. Svoje určite povie aj Alexander Loginov, síce ten po silnom úvode sezóny začal trošku stagnovať. Mierny útlm chcel zastaviť na ME, lenže kvôli chybe a nie celkom pochopiteľným pravidlám hneď ako prišiel do Bieloruska z neho aj odišiel.

Samostatnou kapitolou je nemecká reprezentácia. Simon Schempp patril k ozdobám posledného svetového šampionátu, v Hochfilzene získal dve zlatká. Lenže v aktuálnom ročníku to išlo s ním dole kopcom, čo štart to trpké sklamanie. Pomyselný štafetový kolík v zbieraní cenných kovov by mali v nemeckom tíme prevziať Benedikt Doll a Arnd Peiffer. Z ostatných mien treba spomenúť ešte Simona EderaMichala KrčmářaLukasa Hofera a predovšetkým Sebastiana Samuelssona, ktorý sa na vrcholnom podujatí dokáže vybičovať ku skvelým výsledkom. Minuloročná olympiáda toto konštatovanie potvrdzuje.

Proti Taliankam bude stáť svet

U žien menoslov favoritiek obsahuje oveľa viac mien. Jednou z nich bude bezpochyby Dorothea Wiererová, ktorá by v bitke o honor kráľovnej šampionátu mala hrať prím. Talianska extrovertka v prvej polovici sezóny kraľovala ženskému biatlonu, ťažila najmä z výbornej mušky, no potom prišla dlhá cesta na americký kontinent a začala sa na nej prejavovať únava. Wiererová v Canmore a Soldier Hollow padla na strelecké dno, lenže to nebol jediný problém, ktorý ju začal trápiť. Ani na trati už neoplývala takou ľahkosťou. Dva týždne voľna jej preto určite prišli vhod, a teraz prichádza do areálu, kde vie zbierať dobré umiestnenia. Posledné roky jej Östersund zakaždým pripravil pekné darčeky, takže dá sa očakávať, že na svetovom šampionáte uvidíme úplne inú Wiererovú ako v posledných dvoch kolách SP.

Druhou dominantnou ženou tejto sezóny je ďalšia talianska hviezda. Lisa Vittozziovávšak píše skoro totožný príbeh ako jej slávnejšia krajanka. Na začiatku roka bola ťažko poraziteľná, ešte v úvode druhého trimestra vedela vodu poriadne zamútiť, no ako čas postupoval inak rýchla bežkyňa začala na trati spomaľovať. Vittozziová ale tiež dva týždne nikde nesúťažila a všetky myšlienky koncentrovala na nadchádzajúce MS. Snažila sa vypilovať streľbu a svojim nohám dopriala aspoň aký-taký oddych. Na rozdiel od Wiererovej však Lisu neteší, že šampionát hostí Östersund, pretože tu nikdy nevyhrala a nikdy sa jej tu ani príliš nedarilo. Zatiaľ. Všetko môže zmeniť už tento týždeň, keďže medzi jej silnejšie disciplíny patrí šprint a stíhačka. Ani v tých ďalších nezvykne hrať druhé husle, čo je dobrý predpoklad k tomu, aby konečne vyhrala zlato na vrcholnom podujatí.

Úlohu naháňať dve silné Talianky na seba zoberie veľmi veľa žien. Reálnu šancu uchmatnúť nejaké zlato pre seba budú mať až dve nórske biatlonistky. Marte Olsbu Röiselandová je zaujímavou pretekárkou. Okrem rýchleho behu ju zdobí doslova veľká konzistentnosť, len málokedy vybuchne. Hlavne preto ešte môže snívať svoj sen o veľkom krištáľovom glóbuse. Naopak, Tiril Eckhoffová horí častejšie akoby sama chcela. Pri jej výkone veľa závisí od toho, ako jej sadnú podmienky v daný deň. Trebárs v Kanade, kde všetky dievčatá mrzli, vyhrala. Rovnaký problém má počas celej kariéry tiež Kaisa Mäkäräinenová. Sympatickú Fínku brzdí streľba, a to nielen tento rok. Kaisa ale v posledných dvoch kolách trošku pookriala, takže môže veriť, že na obľúbenej pôde vybojuje len druhé zlato z MS. K úplným top favoritkám sa v tejto sezóne zaradila ešte Markéta Davidová.

Podobne ako u mužov, tak aj medzi ženami veľký otáznik visí nad nemeckým výberom. Laura Dahlmeierová z Hochfilzenu odchádzala s piatimi zlatými, no odvtedy je skoro nonstop chorá a postupne prenecháva svoj post ostatným kolegyniam. Na tohtoročnom šampionáte jej budú robiť spoločnosť momentálne najvyššie postavená Nemka Franziska HildebrandováFranziska PreussováVanessa Hinzová a Denise Herrmannová. To vo Francúzsku nájdeme len dve kujné želiezka, a to Anais Chevalierovú a Anais Bescondovú. Medailovú ambíciu má tiež Monika Hojniszová, ktorá prežíva veľmi pekný rok. Menoslov favoritiek končí domácou kráľovnou. Hanna Öbergová na domácej trati svoju kožu určite nepredá zadarmo, bude z nej čierny kôň celého šampionátu.

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB