Sezónu uzatvoril mužský masák. JT Bö v ňom nechyboval a získal aj posledný glóbus

Holmenkollen 24. marca (Biatlon-Info.sk) Mužské preteky s hromadným štartom dali definitívnu bodku za aktuálnou sezónou. Medzi tridsiatkou biatlonistov absentovali slovenské mená. Zásadnou otázkou dňa bolo, či Johannes Thingnes Bö vybojuje aj posledný krištáľový glóbus. Nór nakoniec predviedol parádne divadlo na záver a vyhral. Doma tak nenašiel premožiteľa.

Najnapínavejšia disciplína medzi mužmi, alebo preteky s hromadným štartom. Až dvaja pretekári mohli pomýšľať na zisk malého krištáľového glóbusu, a to Johannes Thingnes Bö, ktorý tak mohol skompletizovať krištáľovú zbierku, a Quentin Fillon Maillet. Francúz mal pred dnešným dňom rovnaký počet bodov ako nórsky fenomén, takže mu stačilo skončiť pred ním, aby na konci dňa bol korunovaný. JT Bö v predchádzajúcich dvoch štartoch na domácej pôde nenašiel súpera, takže Fillon Maillet mal pred sebou veľmi ťažkú úlohu.

Úvodné kolo tradične nenapovedalo o tom, ako bude vyzerať dnešný víťaz. Ani jeden účastník sa neodpútal, celý balík súťažiacich prišiel na prvú položku pohromade. Až po prvej položke vznikli určité rozdiely, výborne sa s prvými piatimi terčíkmi popasoval Guigonnat. Nebol však sám. Nula chýb si na konto pripísali ďalší štrnásti pretekári. Boli medzi nimi JT BöEberhardChristiansenSamuelssonPeiffer a PidručnijFillon Maillet sa vzdialil od glóbusu, urobil jednu hrúbku. Rovnaký vstup mali aj Tarjei BöDoll a HoferWindisch a Fak sa prepadli na dno, pretože sa zmýlili dvakrát. 

Prvá položka pretekov (© Igor Stančík / SZB)

V druhom kole tak v popredí krúžilo stále ešte veľa mien. Skupinu však natiahol JT Bö, ktorý svojim tempom dostával pomalších bežcov do problémov. Aj preto už druhá ležka toľko presných strelcov nepriniesla. Vedúci muž a už istý držiteľ veľkého krištáľového glóbusu sa opäť nepomýlil, desať z desiatich okrem neho zostrelili ChristiansenPeifferNawrathPidručnij a Claude. Reparát zložili DollDesthieuxHofer a Tarjei Bö. Ostatní veľkí favoriti už nuly nezaznamenali. Eberhard a Samuelsson išli do jedného trestného kola, Guigonnat do dvoch.

Čelo tak v treťom okruhu osirelo. Už v ňom boli len traja biatlonisti. Zaujímavú taktiku zvolil JT Bö, ani na chvíľku súperom nepotiahol. Zato Peiffer bol skoro stále na prvom mieste, tesne pred treťou položkou sa schoval do závetria. Obaja vyššie spomenutí biatlonisti nezaváhali ani na úvodnej stojke, najmä výkon Nóra bol obdivuhodný. Päť terčíkov zostrelil za pätnásť sekúnd a preto súperovi odskočil. Christiansen z čela vypadol, pretože musel absolvovať o 300 metrov naviac. Šancu posunúť sa na priebežné stupne víťazov využil Nawrath, aj on zatiaľ ešte nechyboval. Tiež Doll dokázal nadviazať na výkon z poslednej ležky. Ostatní pretekári už chybovali. Jeden terč nechali visieť Tarjei BöEberhard a RastorgujevsPidručnij bol opäť čistý, lenže na trati mu to dnes príliš nechutilo.

Tretia položka pretekov (© Igor Stančík / SZB)

JT Bö opustil strelnicu s desaťsekundovým náskokom, a ďalej ho šperkoval v štvrtom bežeckom okruhu. Nór od Peiffera doslova odletel o viac ako 15 sekúnd a vytvoril si tak priestor na jednu streleckú chybu. Lenže kráľ tejto sezóny hnaný fanúšikmi nedopustil žiadnu drámu, do streleckého zápisu pridal štvrtú nulu a bolo rozhodnuté. Nič na tom nezmenila ani štvrtá nula v podaní Arnda, prví dvaja pretekári boli dnes strelecky excelentní. Nemeckí biatlonisti boli blízko aj k tretiemu miestu, konkrétne Doll a Nawrath, ale obaja na záverečnej položke zlyhali a otvorili dvere na stupeň víťazov pre reprezentantov iných krajín. Ponúknutú šancu využil len Christiansen, bol čistý. Rastorgujevs a Eberhard išli do jedného trestného kola. 

Posledné kolo už nemohlo pripraviť Johannesa Thingnesa Böa o ďalšiu, v poradí už šestnástu výhru v tejto sezóne. Len keby vybehol medveď a odtrhol mu nohu, lenže pri súčasnej forme by mu JT Bö buď dokázal utiecť, alebo ho zastrelil. Jeho dnešný výkon bol len pomyselnou čerešničkou na torte, ani jedno strelecké zaváhanie a ďalšia ukážka jeho bežeckej sily. Jedným slovom, paráda. Nór tak dal bodku za sezónou snov, vyhral aj posledný krištáľový glóbus. 

Johannes Thingnes Bö (© Igor Stančík / SZB)


Druhý do cieľa pribehol v pohodovom režime ďalší bezchybný pretekár. Arnd Peifferdnes neurobil nič zlé, jednoducho na víťaza nemal. Nemec môže byť spokojný s tým, ako sa dokázal popasovať s nástrahami na trati. Drámu sme tak videli len v súboji o bronz. Vetle Christiansen nemal nárok, nielen Benedikt Doll, ale aj Julian Eberhard sú dlhodobo lepší bežci a nórskeho súpera si vychutnali. Tretí nakoniec dobehol do cieľa Doll, ktorý tak v poslednom kole odčinil jedno zaváhanie z poslednej stojky. 

Christiansen tak uzatváral najlepšiu päťku, dnes opäť potvrdil, že s blížiacim sa koncom jeho strelecká forma upadala. Tak či tak je to pre neho dobrý výsledok, s dvomi chybami na lepšie umiestnenie mohol len ťažko pomýšľať. Šieste miesto patrilo Hoferovi, ktorý urobil tri chyby. Rovnaký počet trestných kôl odbehol aj Desthieux. Za ním skončilL’Abée-Lund, ktorý urobil len dve hrúbky, podobne aj deviaty Nawrath. Do Top 10 sa zmestil ešte Tarjei Bö, starší z bratského dua si preteky pokazil na strelnici. Úplne rovnaký strelecký zápis mal aj Fillon Maillet, Francúz však skončil hlboko v poli porazených. Bol až na 23. pozícii.

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB