Pri premiére na tohtoročných MS Ivona Fialková zažiarila, dostala sa do Top 10

Už počas druhého dňa Majstrovstiev sveta v biatlone v Anterselve slovenský tábor prežil veľký úspech. Ivona Fialková sa v rýchlostných pretekoch prebojovala do Top 10, čo sa pred ňou podarilo ôsmim slovenským reprezentantom, respektíve reprezentantkám.

Počas druhého dňa svetového šampionátu sa do akcie dostali ženy, ktoré súťažili v najkratšej individuálnej disciplíne v programe MS. Do rýchlostných pretekov nastúpili štyri Slovenky, spomedzi ktorých najväčšiu radosť slovenským fanúšikom urobila Ivona Fialková. Mladšia zo sesterského dua sa v piatok prezentovala výbornou streľbou, veď v tak ťažkých podmienkach, ktoré panovali na strelnici zostrelila deväť z desiatich terčov. Len pár žien dokázalo jej výkon napodobniť. Už na strelnici tak podala základ k neskoršiemu deviatemu miestu, ktorým si vytvorila osobné maximum nielen na vrcholných podujatiach v sezóne, ale aj vo Svetovom pohári.

„Som veľmi šťastná. Je to asi môj najlepší výkon v celom doterajšom priebehu svetových pohárov, ktoré jazdím, a som nesmierne šťastná, že to vyvrcholilo práve na MS,“ vyhlásila Ivona po pretekoch. „Ja som v takýchto náročných podmienkach rada aj za jednu chybu. Lyže boli skvelé, veľká vďaka servismanom, odviedli dobrú prácu. Dnes to bolo určite ťažšie namazať, lebo okraje boli trochu hlbšie, čerstvejšie a stred vyjazdenejší. Snažila som sa tak držať v líniách, ktoré vyjazdili pretekárky predo mnou, aby som ušetrila každú sekundu a nespomaľovali mi lyže. Výsledok patrí celému tímu. Veľmi sa tešíme.“

Radosť z deviateho miesta Ivony Fialkovej neskrývala ani trénerka Anna Murínová, potešila ju najmä jej streľba. „Za Ivku som veľmi šťastná, že sa jej konečne niečo takéto podarilo. Ivona už dlho v tréningu ukazovala, že vie strieľať, ale na pretekoch to stále nevyšlo. Tak som rada, že práve na takýchto pretekoch jej to vyšlo,“ povedala Murínová.

Dobrý výsledok dosiahla tiež Paulína Fialková, ktorá s dvomi chybami obsadila 16. miesto a taktiež nebude chýbať v nedeľňajších stíhacích pretekoch. Zvyšné dve Slovenky sa do stíhačky nedostali. Terézia Poliaková v šprinte skončila na 82. mieste, Veronika Machyniaková urobila šesť chýb a ušla sa pre ňu 92. pozícia. Majsterkou sveta sa stala Marte Olsbu Röiselandová.