Posledné zlato získala Basergaová, všetky tri Slovenky s výbornými výkonmi

MSJaK Osrblie 3. februára (Biatlon-Info.sk) Osrbliansky šampionát ukončili stíhacie preteky kadetiek, kde sme mali ešte tri nádeje na dobrý výsledok. Na veľmi krátkej trati šlo najmä o streľbu. Najlepší výkon na strelnici podala Tereza Voborníková, no zo zlata sa tešila Amy Basergaová.

Posledné preteky na svetovom šampionáte juniorov a kadetov na slovenskej pôde boli v réžii kadetiek. Bakkenová do nich vstupovala s najväčšou šancou na zisk zlata. Na jej púti ju však pribrzdila už  úvodná položka, Maren raz minula. Prvým dievčaťom, ktoré otvorilo preteky s nulou bola Basergaová. Po nej úvodnú ležku vybielili tiež MoellerováDe Bescheová a Gandlerová. Jedno trestné kolo musela absolvovať Slattermarková, dva Benedová.

Bakkenová v druhom okruhu stratila líderskú pozíciu, vrátiť sa na ňu chcela po druhej položke. Nórka ale ani druhú ležku nedokázala vybieliť. Opäť sa jej do terča nezmestil jeden výstrel. Naopak Basergaová bola po desiatich výstreloch neomylná. Ďalšiu nulu zaznamenali ešte GandlerováDe Bescheová a VoborníkováSlattemarková na poslednej streľbe v ľahu zložila reparát z úvodu, aj ona tentokrát nemusela do trestného kola. Do neho sa vybrala Moellerová, ktorá pomaly strácala kontakt s najlepšími.

Neskoršia víťazka Amy Basergaová na trati (© Igor Stančík / SZB)

Vedúca Švajčiarka Basergaová aj v treťom kole ukazovala svoje bežecké prednosti, mala však asi spomaliť. Hneď jej úvodný výstrel na prvej streľbe v stoji nenašiel cieľ, rovnako ani posledný piaty. Ponúknutú šancu okamžite zužitkovala De Bescheová, Nórka bola opäť čistá. Pätnásť z pätnástich zostrelila aj Voborníková. Prvú chybu na strelnici urobila Gandlerová, ďalšiu nepresnosť na svoje konto si pripísala aj Bakkenová, či Slattermarková. Zato Moellerová mohla byť spokojná s prvou stojkou, bola to ďalšia nula.

De Bescheová so zlatou vidinou prepla do iného bežeckého módu. V predposlednom kole súperky doslova prevalcovala. V prípade čistej streľby by jej zlato nikto nemohol zobrať, no Nórka raz minula. Do hry o najjagavejší metál sa tak vrátila Basergaová, ktorá bola tentokrát bezchybná. Čistú položku mala za sebou konečne aj Bakkenová. Úžasné strelecké preteky absolvovala Voborníková, Češka dnes vybielila všetky terčíky. Záverečnú stojku zvládla bez zaváhanie tiež SlattermarkováOwrenová a Moellerováukončili svoje vystúpenie na šampionáte jednou hrúbkou.

Tie najlepšie na stojke (© Igor Stančík / SZB)

Amy Basergaová v záverečnom kole musela ukázať svoje rýchle nohy, pretože jej náskok pred prenasledovateľkami nebol vôbec veľký. Švajčiarka však zas zapla doslova raketový mód a dostala sa do veľkého trháku. Do cieľa pribehla ako prvá, a získala už tretiu medailu pre svoju krajinu, druhú zlatú. Basergaová dnes predviedla na strelnici veľmi zodpovedný výkon, menšiu krízu si prežila len na prvej stojke, kde minula dva terče. Inak to boli v jej podaní tri nuly.

Ďalší cenný kov získalo aj Česko zásluhou Terezy Voborníkovej. Mladá kadetka v záverečnom kole preletela okolo Nórky Maren Bakkenovej, a zaslúžene získala jeden z najväčších úspechov v jej začínajúcej kariére. Teraza totiž ako jediná dnes ani raz nezaváhala na strelnici. Tretia Nórka si prehrala preteky na trestných kolách. Aj keď to v jej podaní nebolo na trati také zlé, v záverečnom kole jej už chýbali sily. V poslednom vystúpení sa ukázali aj ďalšie nórske dievčatá. V Top 7 boli až štyri. Okrem Bakkenovej sa tam dostali Anne De BescheováSynne Owrenová, dnes najlepšia bežkyňa, a Marte Moellerová

Dnešné pódium (© Igor Stančík / SZB)

Slovenky mimoriadne potešili, dve sa výborne posunuli, najlepšia klesla málo

Zuzana Remeňová po dokonalom šprinte vybehla na trať desiata, takže mala veľmi náročnú úlohu udržať takúto vysokú pozíciu. V prvom kole sa nechala mierne dobehnúť pretekárkami za ňou, sústredila sa hlavne na streľbu. A tá jej vyšla výborne. V prvej ležke chybu neurobila a vrátila sa na trať deviata so stratou iba 1:06. V druhom kole to bolo výborné, lebo šla v dobrej skupinke od ôsmej po desiatu pozíciu a stratila iba deväť sekúnd na najrýchlejšiu pretekárku. No úplne pokazila prvý výtrel druhej ležky, ktorý šiel na tri hodiny mimo veľký terč, nie len malý. Po tejto veľmi strhnutej rane ale ostatné pekne padli. Zosunula sa na štrnástu pozíciu, no stále to bolo výborné. Strata bola 1:29. No problémom bolo, že pred sebou mala veľkú dieru, teda musela si sama určovať tempo a trochu viac zaostala. Na prvej stojke sa znova raz pomýlila. Štvrtú ranu poslala tesne nad terč. No posunula sa o jednu priečku na trinástu pozíciu so stratou 1:39. Opäť veľmi pred sebou nikoho nemala a musela si ísť vo štvrtom kole svoje tempo. Keby sa ešte pozrela za seba pri príjazde na záverečnú položku, videla by tam až šesť súperiek. Nemala jednoduchú pozíciu. Chcelo to nulu. Takmer prišla. Druhý výstrel poslala tesne na jedenásť hodín, chýbali milimetre. Niektoré pretekárky za ňou to zvládli bez chyby, a tak vyrážala do posledného krátkeho kola sedemnásta, a to už udržala. Finišovala teda na 17. mieste s mankom 2:38. Z jej strany to bol ďalší skvelý výsledok.

Zuzana Remeňová na strelnici (© Igor Stančík / SZB)

Ema Kapustová zažívala svoju prvú veľkú stíhačku a hneď na najvyššom fóre MS. Štartovala z 32. pozície a v prvom nabitom kole sa prepadla iba cez dve súperky. No dôležité bolo, že úvodnú položku vyčistila a posunula sa na 24. miesto. To bola výborná pozvánka na ďalší priebeh pretekov. V druhom kole stratila iba sedemnásť sekúnd a udržala túto pozíciu. Aj druhá ležka vyzerala ideálne, ale poslednú ranu spustila skoro, bola to veľmi tesná hrana vpravo, pokojne mohla padnúť. Trošku teda padla na 27. pozíciu s mankom 2:22, no stále bola vyššie ako na štarte. V treťom kole dostala 23 sekúnd, no udržala svoju pozíciu a nasledovali stojky. Prvú mala veľmi dobrú, štyri rany v malom ležkovom terči, ale piatu strhla vľavo, bola to taká chyba z eufórie, že už chcela byť na trati s nulou. Trvalo jej to iba 24 sekúnd. Ostala na 27. pozícii s úplne rovnakou stratou na čelo. Vo štvrtom kole sa mohla potiahnuť s troma súperkami, takže to bolo ideálne. Vyviezla sa a čakala ju posledná stojka na šampionáte. Dúfajme, že symbolicky na nej ukázala, akou je pretekárkou. Za 22 sekúnd v najrýchlejšom čase zo všetkých pretekárok neurobila ani jednu chybu a posunula sa na 22. pozíciu. Pred sebou ešte videla nejaké súperky a poriadne sa zakusla do záverečného kola, kde dostala iba dvanásť sekúd. Jednu zdolala a sedemnásta Zuzka napokon skončila iba o sekundu a pol pred ňou, lebo sa tam nevedela v cieľovej rovinke prepchať cez kopec dievčat. Konečným rezultátom tenda je 21. miesto so stratou 2:41. Úžasný výsledok pre takú mladú biatlonistku.

Ema Kapustová na štarte (© Igor Stančík / SZB)

Mária Remeňová uzatvárala štartovú listinu, takže absolútne nemala čo stratiť a mala veľkú stratu 3:35. Nemohla jazdiť v skupinkách a ťahať sa s rýchlymi pretekárkami. Napriek tomu mala veľmi slušné prvé kolo iba s dvadsiatimi sekundami straty, keď predbehla tri súperky. No opäť raz pokazila úvodnú položku ako vo všetkých pretekoch. Minula dvakrát a hoci bola 57., mohla ísť oveľa vyššie. Strata bola až 4:08. No v druhom kole pokračoval jej veľmi dobrý výkon a stratila iba 17 sekúnd. Opäť zdolala dve pretekárky. Prišla aj poctivá druhá ležka bez chyby a zrazu sa posunula na 47. pozíciu. Videla pred sebou pretekárky a zapla turbo, štyri predbehla a za najrýchlejšou zaostala iba o jedenásť sekúnd. Vyzeralo to parádne. No prišla chybička pri druhom výstrele stojky a jej posun sa pribrzdil. Bola na 42. mieste, no pred ňou bola obrovská 35-sekundová medzera na prvú pretekárku pred ňou. Celé štvrté kolo si odtiahla, no súperky nemohla na trati vidieť. No šanca na posun bola na strelnici. Podarilo sa. Hoci váhala pred poslednou ranou, trafila ju a po nule sa dostala na 38. pozíciu s mankom 4:22. Opäť pred sebou nikoho nevidela, takže si už polepšiť nemohla. Pásku preťala 38. (+4:36). Posun o 22 miest je sám o sebe úžasným výsledkom. Oproti štartu časovo nabrala iba minútu.

Mária Remeňová na trati (© Igor Stančík / SZB)

Ťažko povedať, ktorá z našich pretekárok dnes šla najlepšie. Zuzana mala pred sebou mimoriadne náročnú úlohu udržať vysokú štartovú pozíciu. So streľbou mala počas sezóny problémy, takže aj tri chyby sú na jej pomery veľmi slušné a sedemnásta pozícia ďalším splneným cieľom. Až nad očakávania zvládla záver šampionátu Ema. Potvrdili sa slová trénera Kazára, že je mimoriadne psychicky vyrovnaná a stabilná na strelnici, teda určite sa presadí. Hoci má iba čerstvých sedemnásť rokov, predviedla dnes siedmu najpresnejšiu streľbu a dokonca piatu najrýchlejšiu. To sú vynikajúce ukazovatele. Kadetkou bude ešte ďalšie dva roky. Mária začínala na veľmi zlej pozícii a chcela ukázať, že nepatrí tam dozadu. Ešte si aj „pomohla“ dvomi minelami na úvod, ale vytiahla sa na 38. pozíciu. Ak by sme očistili šprint, dnes by bola dvadsiata. Ema dokonca šestnásta.

Ema – Zuzana – Mária (© Igor Stančík / SZB)

Hoci sú v závere sezóny Majstrovstvá Európy juniorov v Sjusjoene, kde sa dorastenecké kategórie nejazdia, určite tam uvidíme aj Zuzanu Remeňovú a s najväčšou pravdepodobnosťou by sa tam mala kvalifikovať aj jej sestra. Uvidíme tam teda ich priame porovnanie s našimi juniorkami. Nezabúdajme, že už v piatok letia Kapustová, Horniaková a ďalších šesť našich mladších kadetov na EYOF do Sarajeva.

Vyjadrenie Zuzany Remeňovej (17. miesto)

„Ja som spokojná s troma chybami, síce to je také u mňa čoraz lepšie a lepšie, som rada, že len tri chyby a nemusela som tam točiť viac kôl. Bolo to ťažké, na trati mi to ani moc nechutilo. Už chcem voľno, bolo toho veľa. Snažila som sa do konca. Sedemnáste miesto môže byť. Zrejme pôjdem na ME, budú tam staršie dievčatá, ale keď strelím tak ako na šprinte, mohla by to byť šanca. Myslím, že čím viac budem mať pretekov, tým to bude lepšie. Som rada, že sa to takto podarilo.“

Vyjadrenie Emy Kapustovej (21. miesto)

„Dnes bol na šampionáte najlepší deň, strašne dobre sa bežalo. Ani neviem, kde som v poslednom kole toľko sily našla. V streľbe ma posledné rany mrzia, strhla som ich, hlavne na stojke. Neustrážila som si to tam, ale som spokojná. Pred šampionátom som si nemyslela, že to bude až také dobré. Na EYOF sa budem snažiť čo najlepšie skončiť, uvidím, aké silné tam budú súperky.“

Vyjadrenie Márie Remeňovej (38. miesto)

„Som celkom rada, až na prvú ležku, kde som urobila prvé dve chyby. Potom som sa snažila už neurobiť žiadnu, lebo viem, aké ťažké je dobiehať to, až na jednu, aj keď viem, že posledné dve rany boli hrany, bolo to počuť.  Snažila som sa tú poslednú trafiť, čo mi vyšlo, som rada. Minulý rok bol síce väčší posun, aj keď  bola vtedy ťažšia trať a viac kopcov. Nehovorím, že tu nie ale v tých kopcoch sa dalo viac robiť. Šampionát by bol lepší, kebyže si to lepšie rozbehnem a neštartujem zo šesťdesiateho miesta. Tie prechody boli dosť ťažké, ale šlo sa dobre. Budem bojovať, Viessmann pohár by mal byť nominačný na ME.“

Vyjadrenie Petra Kazára (reprezentačný tréner kadetiek)

„Zuzka to udržala v Top 20, to je veľmi super, mala pekné výkony, dobrú streľbu, po jednej jej tam utekala, ale tie štyri rany mala vždy dobre strelené. Emka tiež, keď mala po jednej, štyri boli veľmi pekné, jedna niekam ujdená, ale celkovo veľmi dobre zvládla preteky. Mária takisto veľmi dobre. Ema je na takejto dĺžke trate viac doma, s ňou sa pripravujeme na päť kilometrov, čo je určite bližšie než desiatka na vytrvalostnom. Ema sa v streľbe vyžíva, ide jej to veľmi dobre a na tréningoch ešte lepšie. Je to skvelé, teším sa, že vie ukázať svoju silu a zvlášť dominanciu v streľbe. Na trati im to šlo tiež dobre. Veľmi sa teším, že sme tu dosiahli výsledky aké dosiahli.“

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB