Po Oberhofe sú stále dobre naladení JT Bö a talianske ženy, nás už potešili aj muži

Banská Bystrica 16. januára (Biatlon-Info.sk) Oberhof nebol po vianočnej prestávke prívetivý z pohľadu poveternostných podmienok, preto sa už všetci tešia na Ruhpolding, ktorý by mal byť v tomto smere vľúdnejší. JT Bö si naďalej jazdí svoje preteky, ale v ženskej časti sa konkurencia čoraz viac vyrovnáva.

Krátka prestávka počas vianočných sviatkov býva jedným zo zlomových bodov sezóny, keď slúži na vylepšenie formy pred najdôležitejšími podujatiami. Oberhof však zasiahol do jednotlivých disciplín nepriaznivým počasím a miestami to bola na strelnici lotéria, preto medzi pretekármi obľúbenejší Ruhpolding poskytne lepší prehľad o momentálnej výkonnosti biatlonistov. V minulom roku tu ovládli masový štart JT Bö s Mäkäräinenovou a vo vytrvalostných pretekoch boli najlepší Fourcade a Wiererová. Tentoraz sa bude súťažiť v šprinte a masovom štarte a opäť sa predstavia tímové štafety. Minuloročný triumf príde obhajovať medzi mužmi nórska reprezentácia, ženskú štafetu ovládli  v minulej sezóne domáce zástupkyne.

Lídra SP na chvíľu vystrašil Loginov

Aj po štvrtom kole SP platí, že JT Bö momentálne nemá rovnocennú konkurenciu. To však neznamená, že bude automaticky vyhrávať všetky preteky. V šprinte ho zaskočil perfektným behom Loginov a prvýkrát v sezóne sa mu stalo, že jedna strelecká chyba ho pripravila o triumf v tejto disciplíne. V stíhacích pretekoch aj on pocítil nepríjemnosť veternej strelnice, ale keďže jeho súperi boli na tom ešte horšie, víťazný pocit si vychutnal aj v Oberhofe. Nórsky biatlonista stále jazdí vo veľkej pohode a ide za celkovým triumfom vo svetovom pohári. O jeho momentálnom rozpoložení najlepšie svedčila posledná streľba v stíhačke, kde pokoril Fourcada v priamom streleckom súboji o výhru.

Alexander Loginov v novom roku nepoľavil, práve naopak. V šprinte predviedol asi najlepší výkon kariéry, keď v ťažkých podmienkach trafil všetkých desať terčov, bežal vynikajúco a bonusom bol skalp JT Böa, čím sa nemôže pochváliť hocikto. V stíhačke sa pripravil o šieste pódium v ročníku na tretej streľbe, na ktorej neustál Fourcadov tlak, ale ruský borec sa aj tak nemôže sťažovať na doterajší priebeh sezóny. Naďalej dokáže presne strieľať a v bežeckej časti patrí k tomu najlepšiemu.

V Oberhofe neprekročil svoj tohtoročný tieň Martin Fourcade. V šprinte urobil iba jednu chybu, ale stačilo to len na siedme miesto. V predchádzajúcom ročníku by atakoval s týmto rezultátom stupne víťazov. V bežeckej časti síce stiahol niečo na JT Böa, ale nórsky súper má v tomto smere stále navrch. Na spomínanej rozhodujúcej streľbe v stíhačke bolo vidno, ako veľmi chce a aj potrebuje poraziť Böa, preto musel na tejto položke riskovať. Aktuálny líder pretekov SP nebol pod takým tlakom a hneď sa to prejavilo v kľúčovom momente pretekov. Vo francúzskej zostave drží vysokú úroveň aj Simon Desthieux. Ako veľmi dobrý lyžiar minul v ťažkých podmienkach len po jednom výstrele v oboch individuálnych pretekoch, preto sa zaslúžene dvakrát objavil v Top 10.

Johannes Thingnes Bö (© Igor Stančík / SZB)

Na domácej pôde zrýchlili Arnd Peiffer a Benedikt Doll. Obaja bojovali o stupne víťazov v šprinte, ale o dve sekundy ich pokoril Sebastian Samuelsson, ktorý potrestal ich jednu chybu na stojke. Veľká motivácia im však ostala a Peiffer ju pretavil v stíhačke do druhého pódia v ročníku. V nepríjemných podmienkach minul iba jeden terč a potvrdil, že s blížiacim sa vrcholom sezónu bude jeho forma čoraz silnejšia. Doll zase putoval v stíhačke na štyri trestné okruhy, ale pomohol mu silný beh, aby sa udržal v najlepšej desiatke. Nepochybujeme, že obaja budú rovnako bojovne naladení aj na Ruhpolding.

Oproti prvému trimestru sa zlepšil Lukas Hofer. V šprinte sa vytrápil aj on, no s jednou chybou ešte ukoristil Top 10, a potom v stíhacích pretekoch predviedol najlepší výkon v ročníku. Trafil všetkých dvadsať terčov, výborne bežal a v cieli dorazil až na tretiu priečku. A presne takýto výsledok už veľmi potreboval. Na dobrej vlne sa viezli aj rakúski pretekári. Eder opäť presne strieľal, v oboch súťažiach minul len jeden výstrel, ale konkurencia bola na tom lepšie po bežeckej stránke, takže sa musel uspokojiť s pozíciami na hranicami najlepšej desiatky. Julian Eberhard znovu vytiahol svoj kvalitný beh a dvakrát finišoval medzi najlepšími. V stíhačke síce minul päť terčov, ale Oberhof ho správne nakopol pred ďalšími pretekmi. Po šprinte mal dôvod na radosť Sebastian Samuelsson, keď s čistým streleckým štítom vybojoval tretie miesto, ale v stíhačke minul až osemkrát, čo muselo zabrzdiť jeho eufóriu.

Perfektný víkend Vittozziovej

Talianska zostava aj naďalej diktuje tempo vo svetovom pohári a tentoraz bola nosnou pretekárkou celého víkendu Lisa Vittozziová. V Oberhofe len vyšperkovala svoju formu, ktorú predvádzala v doterajšom priebehu sezóny. Doteraz jej vždy chýbal len kúsok k tomu, aby sa dostala na pódium, a všetko jej klaplo na sto percent až v Oberhofe, kde bolo treba predviesť maximálnu koncentráciu. A s tým mali ostatné pretekárky problémy. V šprinte bola strelecky bezchybná, v stíhačke minula dva terče, ale vzhľadom na podmienky to bol výborný výkon, a v bežeckej časti udržala výbornú fazónu, preto mohla oslavovať svoje premiérové triumfy vo SP a správne sa naladiť pred kľúčovou časťou ročníka.

Lisa Vitozziová (© Igor Stančík / SZB)

Dorothea Wiererová už nie je taká razantná, ako na začiatku sezóny, ale stále patrí medzi pretekárky s najlepšou formou. V šprinte urobila dve chyby, ale aj s takýmto výkonom mala skončiť vyššie než na 24. mieste. Akoby jej chýbali fyzické sily, čo bolo badať už v Novom Meste. V stíhačke si však napravila chuť, finišovala piata a ak by zvládla bez chyby aj úplne poslednú streľbu, mohla sa dostať na stupne víťazov. Wiererová tak stále potvrdzuje svoju tohtoročnú kvalitu, len ju momentálne nedokáže stopercentne predvádzať pri každom štarte.

Jednou z hrdiniek štvrtého kola bola Anais Chevalierová. V oboch individuálnych disciplínach sa dostala na stupne víťazov. V šprinte si udržala presnú streľbu, ale v stíhačke musela dobiehať až päť trestných kôl. V bežeckej časti s tým však nemala problém, lebo na lyžiach jej to išlo parádne. A vôbec celá francúzska zostava po novom roku zrýchlila a najviac to prospelo Anais Bescondovej, ktorá sa dvakrát dostala do Top 10. Prvýkrát v ročníku. Zdá sa, že po nevydarenom prvom trimestri sa dostáva na správnu vlnu.

Nemecký tím sklamal v šprinte. V tejto disciplíne skončila najvyššie Karolin Horchlerová, ktorá finišovala na 45. priečke. V stíhačke to bolo o poznanie lepšie a hostiteľská krajina si užívala nástup Preussovej, ktorá skončila šiesta s posunom o 39 pozícii, a na vysokých priečkach prišli do cieľa aj Herrmannová a spomínaná Horchlerová. V stíhacích pretekoch predviedli, že stále disponujú kvalitou a aj morálkou, čo sa môže ukázať už v Ruhpoldingu útokom na stupne víťazov. Nemecký tím určite povzbudí návrat Laury Dahlmeierovej, od ktorej sa očakávajú ihneď výborné výkony.

Druhé pódium v ročníku získala Hanna Öbergová, keď v šprinte trafila všetkých desať terčov a veľmi dobre bežala. V stíhacích pretekoch však ako dobrá strelkyňa zaváhala až päťkrát a musela sa uspokojiť s ôsmym miestom,  ale aj tak začína jej forma naberať tie správne kontúry. Do streleckej mizérie sa dostala Kaisa Makäräinenová. V šprinte minula štyrikrát, v stíhačke päťkrát, až sa nechce veriť, ako si pohoršila na strelnici oproti úvodným dvom kolám vo SP. Po bežeckej stránke jej to stále ide, preto ako skúsená biatlonistka určite nájde spôsob, ako sa dostať z tejto nepríjemnej pozície. Marte Olsbuová v šprinte siahala na stupne víťazov a pokračovala v trende z Vysočina Arény, ale päť chýb v stíhačke si nemôže dovoliť v takejto silnej konkurencii. Irina Kryukovánaďalej udržuje stabilné pozície v Top 10 a prvýkrát v ročníku sa dostala do tejto spoločnosti Susan Dunkleeová. A to hneď v oboch disciplínach.

Nasťa sa pomaly šplhá k minuloročnému postaveniu, Ivona pookriala

Naše dievčatá opäť získali „fúru“ bodov, v dvoch individuálnych disciplínach 137. Nebola to už taká žatva ako pred Vianocami, kde získali v Pokljuke 187, v Hochfilzene 161 a Novom Meste dokonca 248 bodov, ale v prvom i treťom kole SP mali k dispozícii až tri disciplíny. Náš tím je na tom dobre, čoho jasným dôkazom nie je len postavenie pretekárok v poradí SP, ale aj výborná šiesta pozícia štafety.

Anastasia Kuzminová ostala na tom, čo sme videli v prvom trimestri a aj celú minulú sezónu. Na trati bola mimoriadne rýchla a mohla útočiť na tie najvyššie priečky. Opäť jej ale narobili problém strelecké chyby. V šprinte ju dve na ležke stáli okrem boja o triumf či pódia ideálnu východiskovú pozíciu do stíhačky, ktorú zvládla výborne. Opäť začala dvoma chybami, ale tretí bežecký čas a aj čistá posledná stojka ju vyšvihli až na druhú pozíciu. Ležková bilancia v sezóne jej klesla na 78 %, a to je dosť nízka hodnota, v našom tíme má menej iba Bartko. Úžasný výkon predviedla v štafete, kde prvý raz v sezóne zaznamenala dve nuly a opäť sama sebe dokázala, že na to má aj na strelnici.  V Ruhpoldingu bude pokračovať jej stíhacia jazda za najvyššími pozíciami celkového poradia. Či to bude stačiť až na Wiererovú, je veľmi otázne, ale faktom je, že po siedmich pretekoch na ňu strácala 161 bodov a po desiatich je to už iba 111. Štartov je 26. Talianky sa jej pokojne môžu obávať.

Nasťa Kuzminová SZB 

Paulína Fialková neprežila ideálny týždeň. Po tých skvelých výkonoch, keď jej štatistické ukazovatele mimoriadne stúpli, bolo mimoriadne ťažké udržať nastolenú latku. V Oberhofe jej nesadla ani trať ani strelnica. Dve chyby v šprinte predznačili, že to bude menšie trápenie. V stíhačke prišlo päť a v štafete po dlhom čase potrebovala všetky náhradné náboje, dokonca sa musela pozrieť do trestného kola. Mierne klesol aj jej bežecký čas, no stále sa udržal vysoko a navyše v štafete jej to už šlo opäť výborne. 21. a 32. miesto jej teda ublížili v boji o najvyššie priečky poradia SP. Stále je tretia, čo je úžasná vizitka po štyroch kolách SP, ale talianske duo jej ušlo a pretekárky za ňou priblížili. Stále však má veľkú šancu na udržanie sa medzi najlepšími a predpokladáme, že už vo štvrtok by sa mohla späť chytiť.

Paulína Fialková (© Igor Stančík / SZB)

Dôležitý comeback na bodované priečky zažila v Oberhofe Ivona Fialková. V šprinte najprv dokázala, že ležky jej idú parádne a drží na nich úžasných 87 percent, no nevyhla sa dvom chybám na stojke, čo je už u nej klasika. Vytlačila to ale na 23. pozíciu preto, lebo mala skvelý deň na trati. Stratu na 7,5 km prvý raz v kariére stlačila pod pol minúty, mala 17. bežecký čas. Bol to veľmi pozitívny deň. Sínusoida sa podľa očakávania zmenila v stíhacích pretekoch, kde si s náročnou strelnicou neporadila, vypadla z bodov a štvorpoložkové preteky u nej stále ostávajú akoby zakliate. Doteraz sa v stíhačke posunula dopredu vyslovene párkrát. Anna Murínová presadila, aby Ivona otvárala štafetu a na tomto prvom úseku sa možno našla. Opäť výborne zvládla ležku, ktorá je kľúčová na to, aby sa pretekár udržal vo vlaku s najlepšími. Aj keď v stoji dvakrát dobíjala, na tie podmienky to bolo skvelé a sestre odovzdávala štvrtá iba s mankom 24 sekúnd. Dúfajme, že sa jej v Ruhpoldingu podarí niečo podobné. Ak sa chce dostať do masového štartu, potrebovať bude šprint maximálne s jednou chybou za predpokladu, že udrží beh z Oberhofu.

Ivona Fialková v cieli (© Igor Stančík / SZB)

Terézia Poliaková sa naďalej trápi. Zdravotne nie je úplne v poriadku, no biatlonu všetko obetuje a snaží sa držať nad vodou najmä štafetu. V nej predviedla podobne dobrý výkon v prvej časti ako na OH, v prvom okruhu veľa nestratila a dala nulu, no po stojke dvakrát krúžila a zosunula nás dozadu. No treba povedať, že aj bez trestných kôl by sa už Nasťa vyššie neposunula, takže nedá sa hovoriť o tom, žeby Terézia pokazila výsledok štafety. Bola jej súčasťou a ak by ten tretí úsek nešla, nemali by sme ten deň komu fandiť. Nehovoriac o tom, že dievčatá potešila aj prémia 6000 eur (pred zdanením), ktoré si rozdelia. V šprinte dobre vie, že musí dať dve nuly, aby súťažila aj v stíhačke, takže v Oberhofe bolo už po ležke jasné, že sa to nepodarí. Tento týždeň sa stíhačka nejazdí, tak budeme zvedaví, či zákon schválnosti nezaúraduje a podarí sa jej to.

Čiastočne sa chytil už aj Kazár, Otčenáš s ďalším posunom

V decembri to s našimi chlapmi nevyzeralo najlepšie. Určitý progres sme vnímali, štatistiky to jasne ukazovali, ale výsledky pomenej. Nevyšlo hlavne Nové Město, kde nezískali ani bod a iba jeden pretekár bol v stíhačke. Oberhof dopadol lepšie. Bodovali dvaja, v Top 60 sa objavili traja. V štafete siahali na Top 10. Naznačili pozitívny trend, ktorí bude treba ďalej potvrdzovať, lebo stále hrozí, že budúci rok budú nastupovať iba traja v pretekoch SP kvôli tomu, že nepôjdu na 8. kolo SP a za každých okolností musia v rebríčku národov skončiť najhoršie sedemnásti.  

V Oberhofe to bol zasa typický Martin Otčenáš, teda ostrostrelec so skratmi. Výborný výsledok v šprinte si odstrelil troma chybami v ležke, keď mu zmrzli ruky. Stále mu akoby niečo prekazilo plány. Našťastie stojku rýchlo vyčistil a dostal sa do stíhačky. Tam to už bol bezproblémový výkon iba s dvomi chybičkami a videli sme, čoho je schopný. Posunul sa o dvadsať pozícií a získal sedem bodov. Spoločným menovateľom slušného Oberhofu bol zlepšený bežecký výkon. V šprinte prvý raz stlačil stratu pod 1:30 a v stíhačke to ešte vylepšil, kde mal 30. bežák, teda slovenské mužské maximum sezóny. Ak by takto behával bez skratov na strelnici, bolo by to úplne v poriadku. Na trati sa mu darilo aj v štafete. Na rýchlom poslednom úseku nakúpil iba pol minúty a hoci si vyčítal dobíjania na stojke, ktoré nás do Top 10 nedostali, asi by sme už chceli veľa.

Martin Otčenáš na strelnici (© Igor Stančík / SZB)

Matej Kazár sa konečne mohol potešiť z dobrého výsledku. Čakal naň od Pjongčangu. Získal prvých desať bodov v sezóne zásluhou šprintu s jedinou chybou. Ešte máme v živej pamäti 44. miesto z Nového Města s bilanciou 0+0. Mal šťastie na horšie streľby, ale polepšil si hlavne na trati, kde to síce stále nebolo ono s mankom 1:44, no aspoň sa dostal od hrozivých dvoch minút. V stíhačke sa pohyboval vysoko, a tak bol pohľad na jeho prepadávanie sa bolestivý, no tri položky vyčistil, a tak sa držal na bodoch. Žiaľ, skrat prišiel na prvej stojke, kde nechal dve rany a prišiel o pekný výsledok. Škoda aj posledných tristo metrov, kde prišiel o tri pozície. Štafetu po dlhom čase nerozbiehal a opäť to vyzeralo dobre, no na stojke sa mu stalo to, čo Otčenášovi so skrehnutými rukami, a dobrý dojem sa vytratil. Bežecky stratil dosť veľa. Zdá sa, že jeho bežecká forma stúpa iba pomaly, takže aj v Ruhpoldingu bude cesta viesť cez strelnicu. Dajú sa však už očakávať lepšie streľby, takže nevieme, či sa mu s jednou chybou podarí bodovať. Dúfať musíme v dve nuly.

Tomáš Hasilla sa z trápenia nedostal a ako jediný nezlepšil indviduálne výsledky oproti decembru. Nesprávne vyhodnotil poveternostnú situáciu na ležke a necvakal. Všetky rany mu tak odfúklo vpravo, tri nepadli do terča. Okamžite bolo po pretekoch. Na stojke pridal ešte dve minely a s piatimi nemohol pomýšľať na stíhačku. Už dávno ale náš pretekár neskončil na 71. pozícii až s piatimi chybami. Tomáš sa medzisezónne posunul na trati, no v Oberhofe to nabralo veľmi slušnú kontúru 32. bežeckým časom s mankom 1:14. Doterajším kariérnym maximom bol u neho 33. bežák. To je dobrý základ na výborné výsledky, ak sa začne trafiať. To je však otázka, kedy k tomu príde. Deň blbec zažil aj v štafete, štyrikrát dobíjal, čo by ešte nič nebolo, no dvakrát spadol v zjazde. Aj tam ale ukazoval bežecký potenciál. Práve jeho pookriatie na trati ho udržalo v tíme aj pre Ruhpolding aj keď trochu ochorel a nad šprintom u neho visel otáznik. Kuzmin ale určite chce druhý raz skúsiť túto štafetu. Puška by po tých pádoch mala byť v poriadku.

Tomáš Hasilla na strelnici (© Igor Stančík / SZB)

Práve kvôli spomínanej štafete, ktorá vyšla, sme mali informáciu, že Čierneho Petra do rúk by mal dostať Šimon Bartko, a to po dvoch najlepších výsledkoch kariéry. No napokon ostal s tímom a presunul sa do Ruhpoldingu. V šprinte konečne zvládol strelecký výkon. Urobil iba dve chyby, čo bolo na daný deň nadpriemerné ešte aj v celom štartovom poli, lebo vietor robil statočné problémy. Prvý raz sa dostal do stíhačky, teda stalo sa to, čo sme avizovali, že aj dve chyby ho tam pustia. No zle sa cítil na trati, kde dostal až 1:43. 59. bežák v tejto sezóne ešte nemal, videli sme ho podstatne vyššie. 57. miesto bolo ale jeho najlepšie v kariére. V stíhačke sa potvrdilo očakávané, že šprint bol skôr výnimkou potvdzujúcou pravidlo a nechal tam deväť chýb, šesť na stojke. Pretekal sám, skončil na poslednej 53. pozícii. Zdravotné problémy sa ale prehĺbili, cítil sa veľmi zle. U utorok sme sa ho pýtali, či je na tom už lepšie, a potvrdil nám, že áno.

Michal Šíma dostal v nedeľňajšej štafete ešte len druhú príležitosť v aktuálnej sezóne najvyššej ligy. Treba povedať, že verejnosť prekvapil. Štafetu rozbehol nad očakávania aj napriek tomu, že krúžil po stojke. Na trati stratil síce v pomalom, no aj tak 7,5-kilometrovom úseku iba 29 sekúnd v siedmom čase a odovzdával ôsmy. Bez trestného kola by to bola až neuveriteľná šiesta pozícia. To bol určite jeho najlepší štafetový výkon kariéry. Aj keď sa na poslednú chvíľu do Arberu na IBU pohár nešlo, Michal by mal dostať priestor v tohtotýždňových rýchlostných pretekoch svetového pohára.

Šprint mužov kvôli obrovskému množstvu napadaného snehu posunuli na štvrtok a 11:00. Budeme teda zvedaví, koho Daniel Kuzmin postaví a bude pretekať v našich farbách. Podľa našich informácií zrejme nenastúpi jeden z dvojice Hasilla – Bartko. A pravdepodobne najhorší pretekár v šprinte z Ruhpoldingu pocestuje domov a vynechá Anterselvu. Štafeta v sobotu by mala ostať v rovnakom zložení, teda bez Bartka.

V zostávajúcich dvoch januárových IBU pohároch pretekárov nepostavíme, pretože pretekári A-tímu sú v Ruhpoldingu a už máme iba juniorov. Tí sa pripravujú na svoj vrchol sezóny, a to MS v Osrblí.

Program 5. kola SP v Ruhpoldingu

17. január štvrtok 11:00 rýchlostné preteky mužov na 10km (Kazár, Otčenáš, Šíma, Hasilla/Bartko) 17. január štvrtok 14:30 rýchlostné preteky žien na 7,5 km (Kuzminová, Poliaková, P. Fialková, I. Fialková) 18. január piatok 14:30  štafetové preteky mužov na 4x 7,5km (Šíma, Kazár, Hasilla, Otčenáš) 19. január sobota 14:30 štafetové preteky žien na 4x 6km (P. Fialková, Kuzminová, Poliaková, I. Fialková) 20. január nedeľa 12:15 masový štart mužov na 15 km  20. január nedeľa 14:0 masový štart žien na 12,5 km 

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB