Peter Vozár sa stal novým šéfom biatlonového zväzu

  • nedeľa 29 decembra, 2019
  • SZB

Peter Vozár sa stal novým šéfom biatlonového zväzu
Viceprezidentom pre technické záležitosti je Radovan Šimočko, disciplinárnu komisiu povedie Jana Gereková.
Slovenský zväz biatlonu (SZB) zvolil na svojom sobotňajšom mimoriadnom Valnom zhromaždení v Osrblí nového prezidenta. Stal sa ním Peter Vozár, ktorý získal z 96 platných hlasov 74.
Vozár bol jediný kandidát na uvoľnený post po odchode predchádzajúceho prezidenta Tomáša Fuska, ktorého odvolali delegáti na novembrovom mimoriadnom valnom zhromaždení.
O prezidentskú funkciu sa zaujímal aj Rene Bevelaqua, no ten sa svojej kandidatúry vzdal pred týždňom práve v prospech Vozára pre podobnosť ich vízií a programu, zároveň mu verejne vyjadril plnú podporu.
Kluby a členovia zväzu mohli navrhnúť kandidáta na prezidenta SZB do 14. decembra. Najviac klubov navrhlo Vozára – bývalého biatlonistu, v súčasnosti podnikateľa a manažéra v oblasti reklamy a marketingu.
„Predovšetkým chcem ako prvé nastaviť efektívne a manažérsky riadené fungovanie do vnútra zväzu. Druhým mojim plánom je naštartovať spoluprácu s novými sponzormi a partnermi. Tretím hlavným bodom je vyriešenie problematickej prevádzky Národného biatlonového centra v Osrblí a štvrtým je budovanie drobnej infraštruktúry aj v iných strediskách biatlonu,“ uviedol po zvolení 34-ročný nový prezident SZB Peter Vozár.
Vozár má pripravené dva programy na získanie nových sponzorov. Prvý je zameraný na podporu mládeže a druhý na podporu štátnej športovej reprezentácie.
Zároveň priznal, že ekonomika vo zväze nie je priaznivá.
„Na bežnom účte je mínus 140 tisíc eur. To netreba tajiť, ale povedať to ako holý fakt. Okrem aktívneho hľadania finančných partnerov chcem preto začať sám od seba. Nebudem poberať žiadny plat a ani žiadnu odmenu za výkon funkcie prezidenta zväzu. Musíme zoštíhliť administratívu, pospájať viaceré pracovné funkcie. To, čo bude možné delegovať na externé firmy a partnerov,“ uviedol Vozár.
„Výsledkom musí byť, že na administratívu bude zväz míňať oveľa menej finančných prostriedkov než je tomu doteraz. Náklady na administratívu však chceme znížiť tak, aby neboli ohrozené bežné športové činnosti,“ doplnil Vozár.
Novozvolený prezident SZB má mandát na dva roky do konania riadneho valného zhromaždenia v roku 2022.
„Najväčším problémom v biatlonovom hnutí sú vzťahové veci. Chcem byť ten, kto bude zväz spájať, nie rozdeľovať. Neprichádzam do tejto pozície ako ‚niekoho‘ človek, ako ‚niekoho‘ nepriateľ. Chcem spolupracovať s každým jedným človekom pohybujúcim sa v biatlone. Rád by som odovzdal a využil moje pracovné a profesionálne skúsenosti . Je to pre mňa obrovská výzva,“ dodal Peter Vozár.
Delegáti mimoriadneho Valného zhromaždenia zároveň v sobotu zvolili v Osrblí za predsedníčku disciplinárnej komisie Janu Gerekovú a viceprezidentom pre technické záležitosti sa stal Radovan Šimočko, ktorý uviedol.
„S nástupom nového prezidenta sa kluby zjavne spojili. Predtým sme mali problém usporiadať nejaké slovenské súťaže, no teraz sme v priebehu dvoch – troch týždňov vedeli zohnať nových organizátorov našich domácich podujatí. Vidno, že sa ľudia v biatlonovom hnutí trošku spájajú. Aj predsedníctvo viac komunikuje,“ uviedol Radovan Šimočko.
„Verím, že kreatívna práca bude o čosi lepšia ako tomu bolo doteraz. Ja chcem využiť našich úspešných športovcov Nasťu Kuzminovú i Pavla Hurajta na rozšírenie našej základne. Technicky by to mohlo pomôcť našim trénerom i celkovo nášmu športu, ktorý by sa tak dostal viac do povedomia širokej verejnosti,“ dodal Radovan Šimočko.

Čítajte viac: https://sport.sme.sk/c/22291620/peter-vozar-sa-stal-novym-sefom-biatlonoveho-zvazu.html