P. Fialková po ďalšom skvelom výkone a šiestej pozícii v šprinte tretia v hodnotení SP

POKLJUKA 8. decembra (Biatlon-Info.sk) Po streleckom zlyhaní na prvej položke vo vytrvalostných pretekoch sa v sobotu na trón vrátila Kaisa Mäkäräinenová. S najrýchlejším bežeckým časom a čistou streľbou nemal na ňu nikto nárok. Paulína Fialková pokračuje vo skvelých výkonoch a pridala šiestu pozíciu.

Paulína po ďalšom skvelom výkone a šiestom mieste tretia v hodnotení SP Vytrvalostné preteky poriadne namlsali slovenských fanúšikov, ktorí verili, že aj v sobotňajšom šprinte sa bude našim pretekárkam dariť. Opäť zabojujú o najvyššie priečky a aj výbornú východiskovú pozíciu pred zajtrajšími stíhacími pretekmi. U Paulíny sa to opäť podarilo.

Anastasia Kuzminová si vybrala prvú štartovú skupinu, rada si volí svoje tempo, keď nemá na trati veľa súperiek, ktoré by musela predbiehať. Bežecký výkon z vytrvalostných pretekov (6. čas) bol skvelý, pretože Nasťi vždy pár pretekov trvalo, kým sa do toho naplno dostala. Dnes už bola od úvodu veľmi rýchla a prepisovala vedúcu pozíciu na medzičasoch. Prvá streľba jej trvala veľmi dobrých 28 sekúnd, no v tejto sezóne má problémy s poslednými terčami a nepadol ani na dnešnej ležke. Žiadna panika nebola na mieste, druhé kolo mala opäť veľmi rýchle, stratila iba dvanásť sekúnd. Pri streľbe v stoji sa ale pomýlila pri prvom výstrele a manko narástlo na 55 sekúnd. Posledný okruh priniesol ešte dvadsať sekúnd straty a cieľové manko 1:13 znamenalo osemnástu pozíciu. Opäť bola výborná na trati, na suverénnu Mäkäräinenovú nakúpila iba 36 sekúnd.

Anastasia Kuzminová v cieli (© Igor Stančík / SZB)

Ako ste sa dozvedeli z nášho spravodajstva, Ivona Fialková vo vytrvalostných pretekoch nešla naplno, no veľmi ju povzbudila dobrá streľba a vravela, že ak jej to chrbát dovolí, dnes už pôjde na sto percent. Z nášho tábora ráno hlásili, že to tak bude a nemalo by ju nič obmedziť. Pustila sa do toho poriadne. V prvom okruhu jej sekundičky straty naskakovali veľmi pomaly a bolo to iba necelých štrnásť sekúnd. Na strelnici prišla chybička pri štvrtom výstrele, a tak jej manko nasrástlo na 38 sekúnd. V druhom kole to stúpalo ďalej, dostala tam 22 sekúnd, no stále bola v hre. Žiaľ, stojka jej nevyšla, minula prvý aj štvrtý terč a to ju odsunulo mimo body. Keďže ešte chýbali údaje druhej polovice štartovej listiny, ťažko sa odhadovali šance na stíhačku. Žiaľ, v poslednom kole mala na zľadovatenej položke problém s holeňami a dostala tam až 37 sekúnd. Preto to so zajtrajším štartom nevyzeralo optimisticky. Konečná strata 2:28 nestačila. Obsadila 67. miesto.

Paulína Fialková vo štvrtok pre istotu brzdila prehnaný optimizmus. Vlani v úvode sezóny po piatej pozícii na pätnásť kilometrov nezvládla šprint a nedostala sa ani do stíhačky. Dnes to ale mala byť iná pesnička. Začala znova trošku pomalšie, ale v závere prvého kola pridala a dostala iba deväť sekúnd. Na strelnici si počínala suverénne, v dvojsekundových intervaloch vybielila všetky terče a zaradila sa na štvrtú pozíciu iba s trojsekundovým mankom. V druhom kole podľa očakávania trochu pridala. Bola tretia najrýchlejšia iba s osemsekundovým mankom. Stojka jej ale nevyšla. Nenašla ideálnu pohodu, trvala jej až 36 sekúnd so štvor-päťsekundovými pauzami. Napriek tomu terčíky padali, ale štvrtý, žiaľ, ostal stáť. Aj po absolvovaní trestného okruhu ale ostávala v hre o ďalší vynikajúci výsledok. Patrila jej šiesta pozícia so zásekom 38 sekúnd. V posledných 2500 metroch ďalej makala, pripísala si iba trinásť sekúnd. V cieli sa objavila na piatej pozícii a keďže za ňou už neboli pretekárky svetovej špičky, nedal sa čakať veľký zosun. Bolo to iba o jednu pozíciu, obsadila skvelé šieste miesto (+0:49). Fantastickou správou bol druhý najrýchlejší bežecký čas s polminútovým mankom na Mäkäräinenovú.

Finiš Paulíny Fialkovej (© Igor Stančík / SZB)

Terézia Poliaková nemá dobrú bežeckú formu, takže cesta k výsledku viedla iba cez čistú streľbu. V prvom kole nakúpila 39 sekúnd, no prišla výborná ležka bez chyby. Bolo z toho ale iba 53. miesto a bolo zrejmé, že po ďalších 2500 metroch výraznejšie klesne. Dostala ďalších 47 sekúnd. Podarila sa jej aj stojka. Síce dlho váhala pred druhým výstrelom, ale všetko popadalo. Bola to výborná správa vzhľadom na jej strelecké problémy poslednej sezóny, no keďže bola s mankom 1:36 až na 57. pozícii, nedalo sa očakávať, že sa dostane do stíhacích pretekov. Posledný okruh síce mala najrýchlejší, no zaradila sa na nepostupovú 64. pozíciu. Zásek 2:21 o štyri sekundy nestačil na Top 60, a to je veľká škoda, pretože jej mohlo viac stúpnuť sebavedomie.

Terézia Poliaková na trati (© Igor Stančík / SZB)

Sledovali sme ďalší skvelý výkon Paulíny Fialkovej, ktorá sa po štvrtom a šiestom mieste drží aj nadostrel žltého čísla. V celkovom hodnotení SP jej patrí tretia pozícia s deväťbodovým mankom na Wiererovú a tri body stráca na Hojniszovú. Ak by zajtra predviedla pre ňu typickú vynikajúcu stíhačku, mala by obrovskú šancu dostať sa do čela. Priebežné poradie SP vidíte v článku nižšie pod výsledkami.  

Vysnívaný začiatok sezóny pre Paulínu pokračoval aj dnes. Na trati bola maximálne konkurencieschopná. Ťažko povedať, či jej vyšla stratégia so štartom až v tretej skupine. Podmienky sa zdali nemenné. Tridsať sekúnd straty na lietajúcu Fínku (každý rok v úvode sezóny) je veľmi dobrých, najmä ak práve ona otvárala celú skupinu rýchlych pretekárok. Zvláštny bol ale jej strelecký výkon, keď ležku suverénne naprala za 25 sekúnd vo štvrtom najrýchlejšom čase, ale stojku tak premeriavala, že tam strávila až 36 sekúnd v 87. čase. Škoda tých sekundičiek, ktoré ju obrali o piate, štvrté a možno i tretie miesto. To však už nevadí.

Paulína Fialková bola opäť na malom pódiu (© Igor Stančík / SZB)

Nasťa potvrdila veľmi dobrý bežecký úvod sezóny, bola iba o šesť sekúnd pomalšia ako kolegyňa. Pripomíname, že takto na začiatku sezóny nikdy nebehávala. Problémy jej ale robia posledné rany. Na ležke to bola už tretia, ktorá jej ušla. Keďže sa k tomu pridala aj minela na stojke, musela sa uspokojiť s umiestnením v druhej desiatke. No aj z osemnástej pozície bude mať možnosť útočiť na skvelý výsledok. Po dvoch štartoch je sedemnásta v poradí SP, takže zatiaľ je to v poriadku. Horšie to dnes dopadlo s Ivonou, ktorej zľadovatelé podložky nevyhovujú a pociťuje bolesti v holenných kostiach. Hlava zohrala svoje na strelnici, kde urobila tri chyby a prišla o body. Problémy v poslednom kole ju obrali aj o stíhačku. Aspoň si v nedeľu oddýchne a bude môcť regenerovať. To platí aj v prípade Terézie, ktorá po rokoch konečne vybielala všetky terče a zapla v poslednom kole, ale štyri sekundy ju o zajtrajšok a prvú stíhačku po dvoch sezónach pripravili. Škoda-preškoda váhania pred druhým výstrelom na stojke.