Nové Mesto sľubuje napínavé súboje, Slováci chcú ďalší progres

NOVÉ MESTO 18. decembra (Biatlon-Info.sk) V Hochfilzene predviedol bojovného ducha Martin Fourcade, JT Bö ukázal v stíhacích pretekoch svoju temnú stránku a pre fanúšikov je len dobré, že ich rivalita naberá na intenzite. Medzi ženami pútajú súboje medzi Wiererovu a Mäkäräinenovou, obidve pretekárky sú mimoriadne vyrovnané. Úvodný trimester zakončí Nové Město na Moravě a biatlonisti sa už nevedia dočkať perfektnej atmosféry. Týka sa to aj našich reprezentantov a najmä Paulína Fialková s Anastasiou Kuzminovou budú chcieť predviesť svoju formu pred slovenskými priaznivcami.

Poslednú biatlonovú zastávku pred Vianocami si vyslúžilo Nové Město na Moravě. České stredisko sa vracia do svetového pohára po ročnej prestávke, preto si môžeme byť istí, že v hľadisku bude opäť panovať výnimočná atmosféra nielen českých priaznivcov. Podobne ako v sezóne 2016-2017 sa bude súťažiť v šprinte, stíhačke a prvýkrát v tomto ročníku aj v masovom štarte. Naposledy tu jasne dominoval Martin Fourcade, ktorý vyhral všetky tri individuálne disciplíny, a medzi ženami zaznamenali výhru Akimovová, Chevalierová a Koukalová.

Fourcade sa vzchopil, JT Bö vie stále strelecky vybuchnúť

Po super výkone v šprinte sa zdalo, že JT Bö je neprekonateľný. Súperi nedokázali využiť jeho jednu streleckú chybu, fyzická kondícia nórskeho pretekára všetkých jasne predčila. Ale výnimočný športovec sa môže pripraviť o piedestál len vlastnými chybami a tie prišli v stíhačke. Líder poradia SP minul až šesť terčov, viac chyboval v ten deň iba bieloruský reprezentant Raman Jaliotnau so siedmimi chybami, a všetko sa otočilo v jeho neprospech. Mizerný strelecký výkon nadviazal na ten z Pokljuky vo vytrvalostných pretekoch, takže JT Bö má stále pred sebou veľký kus práce, aby sa vyhol podobným zaváhaniam a naplno využíval svoju fyzickú pripravenosť. Zatiaľ sa prezentuje ako pretekár dvoch tvárí. Jeho brat Tarjei nezvládol šprint s tromi nepresnosťami, ale dojem si napravil v stíhačke, kde chyboval len raz a posunul sa o šestnásť miest dopredu. Ak strieľa dobre, zvyčajne patrí medzi najlepších na trati. Hviezdne chvíle prežil v stíhacích pretekoch Sjastad Christiansen, ktorý sa prvýkrát v kariére dostal na stupne víťazov. Stopercentná streľba je vždy znamením veľmi dobrej formy.

Martin Fourcade sa rýchlo otriasol z nečakaných výsledkov úvodného kola SP. V šprinte ešte nestačil na JT Böa, ale desať trafených terčov boli signálom návratu kráľa. V stíhačke chladnokrvne využil slabý strelecký deň  držiteľa žltého dresu a nikto iný mu nemohol byť na trati férovým súperom. Francúzsky borec si počínal skúsene, maximálnu energiu vrhol na strelnicu a v Hochfilzene vybielil všetky svoje terče. Bolo to správne rozhodnutie, lebo v bežeckej časti stále výraznejšie zaostáva za svojím hlavným konkurentom. Vo francúzskom tíme pokračuje vo výborných výkonoch Antonin Guigonnat, ktorého hlavnou zbraňou je presná streľba. Ale ak mu vypadne presnosť, ako v stíhačke, výsledky sa nedostavia. Na hranici Top 10 sa pohybuje Desthieux, on by pre zmenu potreboval vylepšiť svoje pôsobenie na strelnici.

Martin Fourcade so svojim trénerom (© Igor Stančík / SZB)

V nemeckom tíme sa vrátil medzi najlepších Arnd Peiffer. Začal lepšie strieľať. Bezchybný výkon v šprinte mu ešte nestačil na pódium, ale v stíhačke chyboval iba raz a vďaka dobrému behu vybojoval stupne víťazov. V prvej disciplíne pokračoval vo výborných výkonoch Dominik Doll, no päť chýb v stíhačke mu znepríjemnilo pobyt v Hochfilzene. Schempp je stále pomalý na lyžiach, ale bezchybný strelecký výkon v stíhačke ho môže odraziť k lepším výsledkom. Z domácich reprezentantov prežil najlepší víkend Julian Eberhard. Šieste miesto v šprinte a štvrté v stíhacích pretekoch boli peknými rezultátmi, ale kvalitný beh si žiadal lepšiu streľbu najmä v stíhacích pretekoch. S tromi chybami sa pripravil o pódium. Simon Eder nenadviazal na Pokljuku. Bol pomalší v bežeckej časti a na strelnici nebol bezchybný. Formu si udržiava Alexander Loginov a stáva sa pravidelným účastníkom v najlepšej desiatke. Jakov Fak strieľa dobre, ale kvôli slabšej bežeckej forme neútočil na najvyššie pozície. V talianskom celku stúpa výkonnosť Lukasa Hofera. Je rýchly na lyžiach, ale po dve chyby v šprinte a stíhačke mu zabránili zaútočiť na pódium. V českej zostave dosahuje najlepšie výsledky Michal Krčmář, ale stále tam je priestor na zlepšenie, a to najmä v bežeckej časti. V šprinte trafil desať terčov, no skončil dvadsiaty. Stíhačka mu veľmi nevyšla s tromi trestnými kolami. Rýchlejšie potrebuje bežať aj Ondřej Moravec a pred Novým Městom ho musel nabudiť veľmi dobrý výkon v stíhačke, kde sa s jednou chybou  posunul o 29 pozícii.

Líderky poradia vo skvelej forme, niektorým rastie výkonnosť pomaly

V ženskej časti sme videli hneď v šprinte strhujúci súboj dvoch najsilnejších biatlonistiek. Dorothea Wiererová a Kaisa Mäkäräinenová jazdia na špičkovej úrovni, sú takmer vyrovnané, ale každá z nich jazdí inak. Najlepšie to bolo vidno v šprinte. Čo talianska pretekárka stratila na fínsku konkurentku v bežeckej časti, rovnakú časovú porciu si vzala späť svojou rýchlo-paľbou. A v napínavej koncovke strhla na svoju stranu rozhodujúce desatiny sekundy. V stíhačke zase dominovala Mäkäräinenová a bolo to po perfektnom nástupe v záverečnom bežeckom kole, čo bola demonštrácia jej fyzickej sily. Wiererová doteraz získala jednu výhru a trikrát stupne víťazov, Mäkäräinenová tri víťazstvá a jedno druhé miesto, v priebežnej klasifikácii ich delí iba sedem bodov, pred Vianocami tak nemôže byť lepšia pozvánka na tretie kolo SP. Výbornú formu predvádza Lisa Vittozziová. Doteraz neskončila horšie ako na šiestom mieste. V Hochilzene urobila jednu chybu v šprinte, a stratila pódium, no  stíhačke minula až trikrát, čo sa často nestáva tejto parádnej strelkyni. Vysoký štandard udržiava Monika Hojniszová, ktorá takisto od začiatku ročníka okupuje najvyššie miesta. V rakúskom stredisku trafila všetky svoje položky. Ruskú reprezentáciu potešilo prvé pódium v ročníku, ktoré dosiahla Jekaterina Jurlovová v šprinte po čistej streľbe, no v stíhačke už musela vybehnúť na štyri trestné kolá. Irina Starykchová stále strieľa perfektne, v Hochfilzene sme ju nevideli ani na jednom trestnom kole, preto sa pravidelne umiestňuje v Top 10. Vo francúzskom celku stále len hľadajú najlepšiu formu. V šprinte skončila ôsma Chevalierová, stíhacie preteky zakončila desiatou priečkou Simonová, a to bolo z ich strany všetko. Ani jedna francúzska pretekárka ešte nie ja taká rýchla na lyžiach, ako sa očakáva, a aj na strelnici majú výraznejšie problémy. Hochfilzen nevyšiel ani nemeckej zostave. V šprinte nemala nikoho v najlepšej desiatke, v stíhačke to dokázala Hildebrandová. Aj ony potrebujú zrýchliť na lyžiach a neustále vylepšovať úspešnosť streľby. Pomalší vstup do ročník predvádza Hanna Öbergová, no švédska biatlonistka smeruje pozornosť najmä na svetový šampionát. Ale ani jej sa nevyhýbajú zbytočné chyby na strelnici. V nórskom celku sa vrátila do SP po chorobe Tiril Eckhoffová, ale nepodarilo sa jej prekročiť svoj tieň. V šprinte urobila dve chyby na stojke a v cieli sa priznala, že sa na tejto položke cítila mizerne. V stíhačke absolvovala až štyri trestné kolá, jej hlavná úloha tak zostáva už roky nezmenená. Oproti Pokljuke sa zlepšila Veronika Vítková. S jednou chybou v šprinte však skončila až 25. v poradí, ale v stíhačke si urobila radosť posunutím o jedenásť miest. A v ďalšom kole SP bude ešte silnejšia.    

Paulína s Nasťou sú zatiaľ garantkami zápletky na najvyšších priečkach

Minulý týždeň vo vynikajúcich výkonoch pokračovala Paulína Fialková, ktorá po štvrtom, šiestom a treťom mieste v Pokljuke pridala siedme i druhé a výborne rozbehla štafetu. Tento raketový štart do sezóny je úžasný a zotrváva na tretej pozícii celkového hodnotenia SP s 219-timi bodmi. 33 stráca na vedúcu Wiererovú. V šprinte bola trošku pomalšia ako predtým, ale v stíhacích pretekoch sa vrátila medzi úplne najrýchlejšie. Za úspechy pochopiteľne vďačí aj streľbe, ktorú dostala na úroveň 92,2 %. Je pravdou, že stále ide o úvod sezóny, ale odstrieľala už 102 nábojov, teda štatistika už nie je irelevantná. Zo všetkých pretekárok je desiata najlepšia. Paulíne sa darí aj získavať dôležité financie pre svoje osobné prilepšenie aj ďalšiu profesionalizáciu tímu, veď na prize money v tejto sezóne zarobila už 37 tisíc eur, od ktorých ale treba odpočítať daň. Rovnako sa už dostala aj do spoločnosti pretekárok, ktoré budú mať od januára hradené ubytovanie aj stravu. Všetci sú určite zvedaví, ako bude Paulína jazdiť v Novom Meste. Už má istý štart v masovom štarte, ktorý ešte nikdy pred Vianocami nešla.

Ďalšou výbornou správou je, že Anastasia Kuzminová sa už dostala k piatemu miestu a aj v jej prípade boli stíhacie preteky úžasné. Ak by zvládla trafiť niektorý z problematických posledných terčov, vyhrala by. Apropo, záverečné výstrely. Nasťa v tejto sezóne minula 16 terčov, z toho presne polovicu pri poslednom výstrele. Sama si tento nedostatok uvedomuje a chce ho odstrániť, no športovci veľmi dobre vedia aké to je, že ak niečo veľmi chcete, o to viac to nejde. Uvidíme, či sa jej tento nedostatok podarí obmedziť do takej miery, že bude môcť vyhrávať. Streleckých 82,6 % je na jej pomery slušné skóre, ale s útokom na víťazstvá je to zložité. V Hochfilzene sme už ale videli od nej perfektný bežecký výkon najmä v stíhacích pretekoch. Už to bola Nasťa ako ju poznáme z minulého roka. V Novom Meste na Morave by mal do streľby prehovoriť už aj vietor, takže o to to bude mať náročnejšie.

Finiš Anastasie Kuzminovej (© Igor Stančík / SZB)

Ivona Fialková má za sebou nevyrovnaný úvod sezóny. Je to podobné ako minulé roky. Je nesporné, že je výborne pripravená a už bodovala pekným 27. miestom, ale trápi sa ďalej najmä na stojkách aj kvôli tomu, že ju prenasledujú zdravotné problémy. Čiže preteky výborne rozbehne, ale pri druhej zastávke na strelnici je všetko za pár sekúnd preč. V sobotu chcela štartovať v stíhacích pretekoch aj z 58. miesta, hoci veľkú šancu na body nemala. Čakali sme, že možno sa bude šetriť na štafetu, aby nezaťažovala organizmus tri dni po sebe. No sama cíti, že táto zima je a zrejme aj bude bolestivá, preto veľmi chce pretekať, keď jej to telo dovoľuje. Lebo môže sa stať aj to, čo jej nikto nepraje, že bude nútená sezónu predčasne ukončiť. Alebo v nej robiť veľké prestávky. Vo februári ju to čaká určite. Ak to ale jej tím zvládne, na MS môže oddýchnutý organizmus excelovať.

Veľmi zvláštny úvod má za sebou Terézia Poliaková. V oboch rýchlostných pretekoch urobila spolu iba jednu chybu, no na stíhacie preteky jej to nestačilo. Bežecky ostala tam, kde v posledných rokoch. Bohužiaľ, v štafete neuniesla ťarchu na pleciach. V ľahu ešte podobíjala chyby na posledných terčoch, no v stoji už jedno kolo prišlo. Tretí raz po sebe sa tak pôjde tesne pred Vianocami naladiť na IBU Cup, kde sa bežecky porovná s našimi dvoma najstaršími juniorkami a aj rýchlokvasení diskutéri, ktorých svorili nedávne úspechy, uvidia, koľká bije.

Terézia Poliaková v cieli (© Igor Stančík / SZB)

Podarí sa udržať bodovanú vlnu Otčenášovi a pridá sa k nemu niekto ďalší?

Martin Otčenáš vo všetkých siedmich štartoch tejto sezóny ukázal, že už naozaj vie strieľať. 83,5 % je najviac v doterajšej kariére a základom úspechov je to, že mu idú najmä rýchlostné preteky, ktoré tvoria základ pre stíhacie. Tam zatiaľ minul iba raz a veľmi dlho ho asi bude ešte mrzieť kríza na trati v Pokljuke. S návratom na svoje bežecké pozície v Hochfilzene by už s nulou bol trinásty. Kľúčová je ale konzistentnosť, ktorú Martin predvádza, bodoval v troch štartoch a už má polovicu bodov minulej sezóny. Dobre vie, že má na to a zatiaľ ťahá náš mužský tím. Na strelnici si mimoriadne verí, strieľa rýchlo. K Martinovi sa veľmi chce pridať Tomáš Hasilla, ktorý naposledy bodoval pri jeho životnom výsledku na MS v Hochfilzene ešte vo februári 2017. Strelecké štatistiky posunul o šestnásť percent a klope na výsledok. Veď v minulotýždňovom šprinte bol po ležke 21. V štafete šiel parádne. Bol by v tom čert, ak by tento štvrtok už ani nepostúpil do stíhačky.

K čomukoľvek uchopiteľnému sa snaží dopracovať aj Matej Kazár, ktorý sa medzi 1. a 2. kolom SP výrazne posunul na trati, no v šprinte urobil na jeho pomery nevídané tri chyby. To sa mu v pretekoch SP naposledy stalo pred rokom. Dúfajme, že to opäť bola najhoršia sezónna bilancia a dostane sa aj on k bodom po dvoch nulách, maximálne jednej chybe. V stíhačke bude mať tak ďalšiu šancu, lebo hromadné preteky mu sedia.

Matej Kazár s Martinom Otčenášom (© Igor Stančík / SZB)

Šimon Bartko dostal po zbabranej štafete od Daniela Kuzmina akúsi milosť a nevymenil ho do IBU pohára, kde sa darilo Michalovi Šímovi. Domnievame sa, že kvôli bežeckému rozdielu oboch pretekárov, pretože Šimon je z našich na trati najrýchlejší. No stále má problémy so streľbou a najmä stojkami, kde mu to naozaj nejde a dokonca neguje časť bežeckého výkonu dlhým pobytom na strelnici. V nižších ligách mu pár šprintov vyšlo, no v tej najvyššej ho dobrá streľba obchádza. Zmení sa to už na Morave?

Všetci naši pretekári vedia, že s dvoma nulami sa vo štvrtok dokážu dostať do druhej desiatky a okamžite by zaútočili aj na nedeľňajší masový štart. Nikdy sme v našom tíme nemali takých vyrovnaných pretekárov a po slušných výkonoch Šímu v Ridanne dokonca môžeme povedať, že nikdy sme nemali aj takú silnú päťku v tíme. Mnoho fanúšikov si to neuvedomuje. V minulosti tu bol Hurajt, vyskočil Matiaško, bodovali Šimočko s Kazárom, ale taký štvrtý pretekár (piaty ani nehovoriac), nemal často ani v prípade čistej streľby šancu na stíhacie preteky, nie to ešte body. Dnes môže byť štvrtý bežec z našich s dvoma nulami dvadsiaty.

Matej Kazár (© Igor Stančík / SZB)

S Matejom Kazárom sme sa rozprávali aj o Novom Meste ako takom a vravel nám, že tunajšia strelnica by mala byť veternejšia ako v Slovinsku aj Rakúsku, kde vietor nehral rolu takmer vôbec. Výhodou pre našich je to, že často na Morave trénujú a snažia sa popri tom analyzovať poryvy vetra, pretože ak pretekár správne zareaguje, môže tým získať výhodu oproti ostatným a povedzme si, že viacerí naši pretekári sú už mimoriadne skúsení. Rovnako dobre poznajú trate, kde by mohli vychytať sekundičky na zlomových miestach a tiež sa tešia na priazeň slovenských fanúšikov, ktorých sa v dejisku očakáva asi najviac v histórii pretekov SP mimo Osrblia.  

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB