Nasťa Kuzminová po ďalšom skvelom výkone strieborná, P. Fialková 32.

Oberhof 12. januára (Biatlon-Info.sk) Tri najlepšie ženy poradia SP v šprinte nedopadli najlepšie, takže v dnešnej stíhačke sa chceli posúvať späť na svoje klasické pozície. My sme boli zvedaví, či sa podarí štart aj Slovenkám. Jednej áno, dvom nie.

V premenlivých podmienkach potvrdila Vittozziová na prvej streľbe, že táto disciplína jej sedí, a po čistej položke si ešte upevnila náskok na čele pretekov, lebo jej konkurentky mierili nepresne. Na jedno trestné kolo vybehla Öbergová, ktorá tak strácala 42 sekúnd, a za švédskou biatlonistkou sa pohybovali Olsbuová s Kryukovou, tie takisto minuli jeden terč, a v poradí sa mierne prepadla Chevalierová, ktorá absolvovala dva trestné okruhy. Po presnej streľbe sa posúvali dopredu Wiererová a Tandrevoldová. Najhoršie odštartovala Vita Semerenková a po troch chybách jasne vypadla z Top 10.

Nepresnosti pokračovali aj na druhej položke. Chybu urobila už aj Vittozziová, ale nijako to neovplyvnilo jej líderskú pozíciu, lebo na ďalšom trestnom kruhu sa ukázali ÖbergováChevalierová. Francúzska pretekárka výborne bežala a držala sa vpredu aj napriek trom chybám. Pekný posun predvádzala Hauserová, ktorej zatiaľ vychádzala streľba, a súboj o stupne víťazov mali na dosah Aymonierová a Tandrevoldová. Wiererová tu urobila dve chyby a musela opäť tvrdo bojovať o najvyššie pozície. Prvú polovicu stíhačky zvládli výborne aj dve domáce pretekárky a Preussová s Horchlerovou mierili do najlepšej desiatky.

Vittozziová urobila jednu chybu aj na tretej streleckej položke, ale je priame súperky to nevyužili. Öbergová, Chevalierová a Hauserová netrafili dva terče a za vedúcou biatlonistkou museli prepustiť miesto ostatným. Túto položku zvládla bez chyby Wiererová a razom sa objavila na druhej pozícii, a spoločnosť jej robila Bescondová.Obe pretekárky však v jednom momente spadli, čo využila Kauzminová, aby sa k nim pridala a pred poslednou streľbou bojovala o pódium. Potom nasledovala Preussová,ktorá si zatiaľ polepšila o perfektných štyridsať miest, a až potom bojovali na trati Öbergová, Chevalierová a aj Aymonierová.

Na rozhodujúcu streľbu priletela Vittozziová s pekným náskokom a ako sa ukázalo, aj koncentrovaná. Trafila všetkých päť výstrelov a neohrozene mierila za druhým víťazstvom v Oberhofe. Musela však odraziť bežecký nápor našej Kuzminovej, ktorá potrebovala zmazať manko dvadsať sekúnd. Slovenská reprezentantka bola stopercentná na poslednej položke a využila jedno zaváhanie Wiererovej, Bescondovej a Öbergovej. Všetky terče trafila aj Chevalierová a vytvorila si výbornú pozíciu, aby finišovala na treťom mieste.

Lisa Vittozziová zaknihovala ďalší výborný výsledok a s dvomi chybami obhájila výhru zo šprintu. Talianska pretekárka predviedla jeden z najlepších streleckých výkonov a to bol rozhodujúci faktor jej triumfu, lebo mnohé jej priame konkurentky boli na lyžiach silnejšie. Na druhej priečke finišovala Anastasia Kuzminová, keď si pomohla vynikajúcim behom a trpezlivou streľbou. Parádny výsledok vybojovala Anais Chevalierová, ktorej takisto chutilo pretekanie v Oberhofe. Po druhom mieste zo šprintu sa síce trošku trápila na strelnici, ale aj tak to stačilo na výborné umiestnenie.

Vysokú pozíciu v poradí získala aj jej kolegyňa Anais Bescondová, ktorá potrebovala o čosi lepšiu streľbu, aby mohla skončiť na stupňoch víťazov. Pekný výkon ponúkla Dorothea Wiererová, ktorá sa posunula do Top 10, a keby zvládla na vyššej úrovni streľbu v stoji, mohol to byť útok na najvyššie miesta. Skvelé predstavenie predviedla Franziska Preussová a jej posun o 39 miest dostal do varu nemeckých fanúšikov. Jej dve chyby a silný beh patrili dnes k tomu najlepšiemu na trati.

Stíhačku si vychutnala aj Denise Herrmannová, ktorá takisto napravila svoj zlý dojem zo šprintu, a určite ju veľmi poteší, že opäť dosiahla najrýchlejší bežecký čas. ÖbergováKryukovou si zaiste mysleli, že predvedú lepší strelecký výkon, a svoju pozíciu zo šprintu obhájila Dunkleeová. Zle strieľala Olsbuová a stálo ju to miesto medzi najlepšími.

Nasťa zvládla streľbu a aj vďaka behu sa dostala na pódium, Fialkové klesli

Anastasia Kuzminová mala na štarte polminútové manko, no k dispozícii taký rýchly beh, že v prípade nuly na prvej ležke sa mohla pred tou druhou už dostať úplne na dostrel najlepších. No to bola iba hypotéza. V prvom kole si poradila so Semerenkovou, Öbergovou, Olsbuovou, i Krijukovou a dostala sa už na dostrel tretej pozície s mankom iba 15 sekúnd. No stalo sa to, čo nemalo. Minula druhý aj štvrtý terč a tristo metrov v trestnom okruhu ju veľmi zdržalo. Strata vystúpala na 1:10 a bola z toho deviata pozícia. V druhom kole pokračovala jej veľká stíhacia jazda, keď si suverénne poradila s Bescondovou a znižovala odstup na čelo. Stratu znížila na minútu a prišla druhá položka. Súperky strieľali tak zle, že ak by sa trafila, mohla vypáliť na druhú pozíciu. No posledný terč jej ostal stáť, a tak sa posunula „iba“ na siedmu pozíciu, aspoň strata bola hrateľná, na hranici 59 sekúnd. Druhá pozícia stále ostávala v hre, strácala na ňu iba 16 sekúnd a bol predpoklad, že to v ďalšom kole pôjde zasa dole. Už to tak nebolo, aj keď stále bola rýchla, od Aymonierovej dostala iba šesť sekúnd. Stojky šli rozhodnúť. Nasťa pálila tú prvú dobre, ale predsa len jeden ušiel. No súperky tiež mali problémy a tak nasledoval posun na štvrtú pozíciu. Strata na striebro bola iba desať sekúnd. A keďže sa Wiererová s Bescondovou zrazili a spadli, dostala sa už k nim pred poslednou položkou. A tú zvládla parádne, za 27 sekúnd odchádzala bez nutnosti navštíviť tresné kolo a bola jasne druhá s mankom dvadsiatich sekúnd na Vittozziovú. za ňou bola veľká medzera. V poslednom kole makala a dobiehala Talianku, ale tá predsa len bola priďaleko, takže záver už vypustila a v cieli jej ukázali 14,5-sekundovú stratuDruhé miesto bolo takmer maximum, čo dnes mohla dosiahnuť, Vittozziová šla skvelo. Za dnešný výkon si Nasťa zaslúži veľké uznanie. Pripísala si aj dôležitých 54 bodov.

Paulína Fialková nemala šťastie na dobrý vlak pred ňou, keďže hneď po štarte tam mala menšiu medzeru, no jej tohtosezónny bežecký výkon bol skvelý a aj napriek tomu pár pretekárok dobehla. Veľmi sa chcela rýchlo-rýchlo posunúť Wiererová, a keď Paulínu predbehla, šli spolu. Ostala teda zhruba na tom, kde štartovala. Úvodná položka jej urobila problémy, po prvom netrafenom terči cvakala a hoci ostatné padli, zdržala sa tam nepríjemných 46 sekúnd. Spolu s trestným kolom strata vyšla na 1:42 a bola to zasa 21. pozícia. Aj ona ale predbbiehala, konkrétne Preussovú aj Horchlerovú a znižovala stratu na čelo. Bola v skupine od šestnástej pozície. Bežecky šla slušne, v druhom okruhu dostal iba dvanásť sekúnd. Tak prišla opäť jedna chyba, nezdolala posledný terč. Nemohla tak pomýšľať na veľké posuny. Klasifikovali ju na devätnástej pozícii s mankom 1:38. Ten aj v treťom kole klesal a posúvala sa dopredu. Na prvú stojku už prišla pätnásta, to bola paráda. A tak vyzerala aj stojka. Zvládala ju s bravúrou, ale pred posledným výstrelom zaváhala, robila si polohu ešte raz, predýchavala a terč nepadol. Vrátila sa teda do tretej desiatky na 22. pozíciu s mankom 1:45. Aj vo štvrtom kole ale predbiehala, konkrétne Merkušinovú, Hauzerovú i Sanfilippovú a šla dopredu, toto kolo jej vyšlo. No prvé dva terče nezdolala a až potom, keď si urobila novú polohu a nanovo sa skoncetrovala, ostatné výstrely padli. No znamenalo to zosun na 31. priečku. Navyše, nemala tam už veľa pretekárok pred sebou, takže veľké zlepšenie už v závere prísť nemohlo. Naopak, zdolala ju ešte Estónka Talihaermová. Bola z toho 32. pozícia (+2:30). Paulína teda zažila najhoršie preteky tejto sezóny. Päť chýb na strelnici bolo dnes príliš veľa, rovnako aj pomaly strieľala, jednoducho jej to dnes na strelnici nesadlo tak, ako sa to niekedy stáva. Brala teda iba deväť bodov.

Ivona Fialková mala šancu definitívne sa ustáliť medzi špičkou, štvorpoložkové preteky sú ešte u nej otázne, no dnes sa hotovala dobre naladiť. V úvodnom okruhu mala možnosť ísť so sestrou aj líderkou SP Wiererovou, takže to bola výborná partia. Bolo tam množstvo pretekárok, musela ísť tempo aké bolo nastolené. Nepachtila sa ale maximálne, bola si vedomá toho, že musí hlavne ležky zvládnuť a až potom môže pretekať. Streľba jej trvala až 44 sekúnd, bola poriadne vypracovaná, no štvrtý terčík jej ušiel, a tak s mankom 1:51 padla na 26. pozíciu. V treťom kole si pokojne šla svoje, dve pretekárky sa cez ňu dostala, ale mala na zreteli, že musí hlavne dať nulu. No nestalo sa, hneď prvý terč nepadol. Ostatné našťastie áno, no mierne sa posúvala dozadu. Bola 32. Tu už ale neboli fyzicky tak dobre pretekárky a dve zdolala, no pred ňou bola už nepríjemná desaťsekundová medzera. Stojky mali moc všetko zmeniť. No pri prvej ju rozhodcovia poslali na nepopulárny stav číslo jeden hoci sa už chystala na tridsiatku. Tam aj dvakrát minula a už sa dostala iba na rozhranie bodov, presne na štyridsiatu pozícu, kde už nemala skupinky. Odstupy tam boli väčšie. No a klasické problémy pri streľbe v stoji sa naplnili do bodky, prišli ďalšie tri minely a pád mimo bod na 46. pozíciu. V samom závere si ešte poradila s Poľkou Žukovou a klasifikovali ju na 45. pozícii (+4:09).

Nasťa si veľmi dobre poradila s tunajšími podmienkami a aj z jej slov bolo zrejmé, že je spokojná so streľbou. Štyri chyby sú na Oberhof v poriadku, hoci jedna chybička ju delila od víťazstva. Získala masívnu porciu bodov a v celkovom hodnotení je už piata. Navyše, Chevalierovú má iba na dva body. Potom už je väčšia medzera. Aj tento rok ale môže byť atak niektorých glóbusov stále reálny, celkovo môže byť v Top 3. Vieme, že Fialková nebude cestovať do Salt Lake City, Nasťa áno.

Paulína dnes nemala dobrý deň. Nepotykala si so strelnicou, strávila tam priveľa času a minula v každej položke. Tiež ani beh nebol taký dobrý ako pred Vianocami, vravela o šmýkajúcom sa mydle na trati. Nemá ale žiadny dôvod na paniku. Síce jej v celkovom poradí ušiel taliansky vlak, no stále má na tretej pozícii pekný náskok pred ďalšími súperkami. So 374 bodmi po novom stráca na Wiererovú 64 a Vittozziovú 22 bodov.

Ivona ešte túto disciplínu častejšie nezvláda ako zvláda, je to dané najmä streleckým výkonom, stojky opäť robili neplechu. Dobre si tieto svoje nedostatky uvedomuje, bude na nich pracovať. Z Oberhofu si ale odniesla body, takže to je fajn.

Vyjadrenie Anastasie Kuzminovej pre RTVS (2. miesto)

„Som rada, že sa dnes zasa podarilo pódium. Začiatok pretekov nebol úplne pocitovo dobrý, ale bežalo sa mi perfektne, lyže fungovali na sto percent a s tým vetrom som musela poriadne zabojovať. Sfúklo mi všetky rany hore, keďže sme nastreľovali pod centrom. Takže vietor tie ležky veľmi ovplyvnil. Na stojke sa mi však podarilo strieľať, keď bolo viac-menej bezvetrie. Som rada, že som udržala krok so súperkami a aj som sa s nimi na trati trochu zapretekala. Cítim sa dobre a posnažím sa, aby tá forma ešte vydržala. Bežecky to ide a štyri chybičky dnes nie sú zlé.“

Vyjadrenie Paulíny Fialkovej pre RTVS (32. miesto)

„Dnes sa mi to ťažko hodnotí, lebo som sa snažila ani tak sa nepretekať so súperkami, ale s vetrom. Dnes som bola preň asi slabým súperom na tej strelnici a bohužiaľ mi to nevyšlo. Trať bola také mydlo, na ktorom sa všetci veľmi šmýkajú a ja osobne som si s tým nevedela veľmi poradiť. Takže dnes nie som spokojná ani na trati, ani na strelnici. Na strelnici fúkajú návaly silnejšieho aj slabšieho vetra, takže neexistuje univerzálne cvakanie, každú ranu si treba kontrolovať. Ale nielen ja, ale všetky súperky to tak mali, takže niektoré si s tým poradili lepšie, mne to nevyšlo. Ak sa preteky nepodaria, človek spozornie a začne o sebe trochu pochybovať, ale ja verím, že nový deň je nová šanca a môže sa to ešte vrátiť tam, kde to bolo. Na Oberhof teda nebudem v dobrom spomínať, nevyšlo mi to tu tak, ako som si priala.“

Vyjadrenie Ivony Fialkovej pre RTVS (45. miesto)

„Bohužiaľ, nepodarilo sa mi posunúť sa dopredu. Na tieto kontaktné preteky musím stále ešte trénovať, aby som dokázala podať lepší výkon. Na strelnici to bolo strašne veľa chýb, bola to lotéria. Na ležkách je tá jedna rana ešte hrateľná, lebo vietor je nárazový a nedá sa na to reagovať, ale stojky sú buď – alebo. Mne sa to dnes nepodarilo, tak uvidíme.“

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB