Naša juniorká štafeta desiata po výborných výkonoch Sklenárika, Balogu aj Ottingera

MSJaK Osrblie 30. januára (Biatlon-Info.sk) IBU dlhodobo razí cestu trojčlenných štafiet na mládežníckych MS, aby si zapretekalo čo najviac krajín a rozdiely neboli až také obrovské. Výnimkou sú ale juniori, ktorých býva tradične najviac na šampionáte. Dominantné postavenie chceli ukázať Nóri s Rusmi či Nemcami.

Otepää suverénnym spôsobom vyhrali ruskí juniori, ktorí do cieľa prišli o skoro celú minútu pred druhým Nórskom. Vlaňajšie zlato si zo súčasnej zostavy Ruska pamätal Chalili, ktorý bol dnes na úvodnom úseku a prežil výborné strelecké preteky. Dobíjať musel len v stojke, a to len raz. Na prvom úseku ale zažiaril najviac Kazach Jeremin, ktorý na prvú odovzdávku prišiel na prvom mieste vďaka bezchybnej streľbe. Čistí v ľahu a stoji boli aj HollandtLabastau a Naglič. Vysoko sa držali aj Fíni zásluhou Rantu. To Nórom sa prvá časť totálne nepodarila. Krogsaeter musel na trestné kolo už po prvej položke, a na odovzdávku prišiel s viac ako minútovou stratou.

Druhá časť štafetových pretekov vyniesla do úplného čela nemecký tím. Grotian sa prezentoval zodpovednou streľbou, ale cenné sekundy získaval hlavne na trati. Behom dokázal odčiniť tri zaváhania, ktoré spáchal na strelnici. Dopredu posunuli svoje reprezentácie aj Braunhofer a Stalder, ktorí zhodne dobíjali dvakrát. Obaja na druhej položke. Medailové ambície udržal aj Harjula z Fínska. Až za nich sa prepadli Rusi. Muchamedzianov sa prezentoval rýchlym behom, čo mu prišlo vhod. Ruský junior totiž musel na trestné kolo. Výrazne svoj tím posunul hore aj Grusd, ktorý použil len jeden náhradný náboj.

Na treťom úseku zažili obhajcovia zlata veľký návrat späť. Istamgulov nakopol vrtule, v bežeckej časti konkurenciu úplne odrovnal. Keďže ani na strelnici nezlyhal, na tretiu odovzdávku prišiel ako prvý. Najslabší článok štafety vyslali na trať v tejto časti pretekov nemeckí tréneri. Lipowitz sa mohol oprieť o kvalitnú paľbu, veď dobíjal jedenkrát, no jeho beh bol príliš pomalý. Ani Christille neťažil zo svojich nôh, ale rúk. Aj on na zostrelenie desiatich terčíkov potreboval len jednu opravu. Úplné iné starosti mal Invenius, ktorý zhorel na stojke. Musel na trestné kolo a bolo po fínskych ambíciách. Zato Sörum a Bourgeois sa vrátili do boja o cenné kovy. Obaja urobili v streleckej časti len dve chyby.

Najcennejší metál z Otepää má aj Tomšin, ktorý dnes zastával rolu finišmana ruskej štafety. Vasilij sa do záverečného úseku pustil s veľkou vervou. Už v bežeckej časti dokázal zväčšiť svoj náskok. Potom nasledovala famózna položka v ľahu, a medzera medzi ním a jeho prenasledovateľmi sa ešte zväčšila. Čisté, ale pomalšie, položky zaznamenali tiež Cappellari a Riethmueller, ktorí začali zvádzať vzájomný súboj o striebro. Do neho chcel doskočil Bakken, ale najväčšia hviezda celého šampionátu ani dnes nenašla bežeckú formu. V ľahu sa Nór držal, raz dobíjal, no na trati znovu stratil.

V predposlednom kole Tomšin trošku na trati spomalil. Vedel, že posledná položka môže rozhodnúť o zisku zlata. Ruský junior urobil dobre, položku vybielil s použitím jedného náhradného náboja. Jeho zaváhanie však využili ako Cappellari, tak aj Riethmueller. Obaja totiž zostrelili päť terčov na prvý pokus, a Talian po poslednej položke strácal na vedúceho pretekára len štyri sekundy. Nemec štrnásť. Posledná stojka vyšla aj Bakkenovi, no jeho strata bola už minútová.

Posledná položka tak o zlate nerozhodla, až posledné kolo, v ktorom zviedli o zlato veľký súboj Vasilij TomšinDanilo Riethmueller a Daniele Cappellari. Nemec sa na vedúce duo dotiahol. Nasledoval šprint, do ktorého si najviac síl ušetril Tomšin. Dlhé  čakanie ruského tábora sa tak skončilo. Až vo štvrtý deň šampionátu sa dočkali medaily, a rovno zlatej. Postarali sa o to ich juniori v štafetových pretekoch, v ktorých sa mohli spoľahnúť hlavne na rýchly beh. V streleckej časti im to trošku škrípalo, ale nakoniec ich to trápiť príliš nemusí. Dokázali obhájiť titul z vlaňajška a zlomiť prekliatie v Osrblí. 

Druhý, len o sekundu, skončili Nemci, ktorí si oproti minulému roku polepšili o štyri miesta. Danilo Riethmueller v záverečnom kole ukázal svoje bežecké vlohy, ale utratil v ňom veľa síl, ktoré mu v záverečnom šprinte chýbali. Tretí skončili Taliani. Daniele Cappellari bol najhorším bežcom z vedúcej skupiny, no napriek tomu dokázal so silnejšími pretekármi udržať krok. Bronz je pre neho veľkým úspechom, rovnako aj pre celý taliansky výber.

Sivert Bakken sa snažil, čo mu sily stačili, ale v Osrblí sa mu bežecky vôbec nedarí. Zatiaľ. Ukázal to aj dnes. Nór na strelnici urobil len jednu chybu, no napriek tomu sa jeho strata zvýšila o celú pol minútu. Štvrté miesto bude pre nórsky tím veľkým sklamaním. Smutný budú aj francúzski reprezentanti. Emilien Claude už chyby svojich kolegov zachrániť nedokázal. Bolo z toho výsledné piate miesto.

Slováci sa tri úseky držali na vynikajúcich pozíciách, aj desiate miesto je dobré

Tréner našich reprezentantov Milan Gašperčík sa rozhodol pre logický krok udržať našu štafetu čo najdlhšie v hre o výsledok, a tak nasadil z hľadiska výkonnosti 3., 1., 2. a napokon 4. pretekára. Kvarteto Ottinger – Baloga – Sklenárik – Lepeň sa chcelo držať na popredných pozíciách, aby sme ukázali, že máme na to byť niekde okolo desiatej pozície, hoci v poslednom úseku sa očakával prepad trochu nižšie.

Odštartoval to Lukáš Ottinger, ktorý vo vytrvalostných pretekoch mierne prekvapil bežeckým výkonom, pretože ešte len začína v tejto kategórii. Mal až štartové číslo sedemnásť, takže to pre neho bolo v prvom kole veľmi komplikované. Aj preto zaostal až o 17 sekúnd, ale troch pretekárov predbehol. Po pondelňajšom Waterloo na ležkách už tentoraz predviedol to, na čo má. Za 25 sekúnd zložil všetky terče a posunul sa na šiestu pozíciou so stratou iba šiestich sekúnd. V druhom kole ho predbehol Nemec, no za veľmi rýchlym Jereminom zaostal iba o chvályhodných 19 sekúnd. Stojka mu však urobila problémy. Po dvoch presných ranách prišlo trápenie. Musel použiť všetky náhradné náboje, ale trestnému kolu sa našťastie vyhol. Tiež treba povedať, že aj napriek toľkým dobíjaniam strieľal rýchlo, 51 sekúnd patrí k špičke aj v SP. Jeho strata narástla na 43 sekúnd a padol na jedenástu priečku. Pred sebou mal až trinásťsekundovú medzeru. Napriek tomu šiel aj v poslednom kole veľmi pekne a hoci ho Kanaďan dobehol, on dostihol Poliaka i Slovinca a priblížil sa aj ku Talianovi so Švajčiarom. Odovzdával jedenásty s mankom minúty. Za dnešný výkon sa Lukáš rozhodne nemusí hanbiť. Na trati zaostal iba o 53 sekúnd za Kazachom, ktorý v tejto sezóne SP nazbieral už 63 bodov.

Nasledoval úsek nášho papierovo najsilnejšieho pretekára Mateja Balogu. V prvom kole to mal ideálne, šiel s Poliakom i Kanaďanom od deviatej po jedenástu priečku. Slovinec za nimi zaostal. Zároveň v diaľke pred sebou videli ešte aj ďalšie dve štafety. Prvých 2500 metrov mu vyšlo výborne, za najrýchlejším Rusom zaostal o necelých päť sekúnd. A jeho skvelý výkon pokračoval aj na ležke, kde mal bilanciu päť na päť a posunul sa na deviatu pozíciu so stratou 32 sekúnd na čelo. Ďalšou dobrou správou bolo, že pred sebou mal pár pretekárov a vedel sa na nich opticky doťahovať. Druhé kolo už bolo z jeho strany pomalšie, stratil až dvadsať sekúnd, ale predbehol Kazacha a bol na ôsmej pozícii. Následne mu vyšla aj stojka. Minul iba prostredný terč, ktorý rýchlo dobil, a tak sa posunul na šiestu pozíciu so stratou iba 27 sekúnd. Tentoraz nemal pred sebou nikoho, musel si v poslednom kole tempo určovať sám a už mu riadne dochádzali sily, držali sa ho Bielorus s Poliakom a blížil sa aj deviaty Čech. Napokon sa do priestoru odovzdávky vyrútili všetci naraz. Odovzdával teda šiesty, no v tesnom závese za ním ďalší traja. Naša strata na prvého bola 45 sekúndAj Matej predviedol výborný výkon. Veľký klobúk dole. Naši sa zatiaľ skvelo rehabilitovali za nevydarené vytrvalostné preteky.

Tomáš Sklenárik mal jasný cieľ udržať nás vysoko. V prvom kole viedol skupinu s Čechom Mikyskom a s nimi išiel aj Poliak, Bielorus trošku začal strácať. No zozadu sa už blížil rýchly Nór Sörum. Na strelnicu prišla partia od šiesteho po desiatu pozíciu spolu. Náš bežecky stratil v prvom kole 18 sekúnd. Žiaľ, Tomáš začal troma dobrými ranami, ale posledné dve nezostrelil a ešte mal problémy aj pri dobíjaní. Potreboval všetky náhradné náboje, no našťastie nešiel do trestného kola. Klesol na desiatu pozíciu, no ešte videl pred sebou Bielorusa, Poliaka i Kanaďana. Kombináciou Čerešne a Grcáku sa dostal cez všetkých troch a už bol razom siedmy. To bol teda parádny výkon. V tomto druhom kole bol dokonca najrýchlejší zo všetkých a stratu na čelo stiahol o 14 sekúnd. Pretierali sme si oči. Ešte viac, keď po tomto skvelom bežeckom výkone bielil terče, až posledný netrafil. No dobil ho na prvý šup a posunul sa na piate miesto so stratou 57 sekúnd. Za sebou mal nebezpečného Nóra, no potom už nasledovala veľká diera. Söruma sa v poslednom kole striasol a hnaný povzbudzovaním stoviek fanúšikov sa rútil do cieľa. Odovzdal piaty(+0:45) a takmer už dobehol štvrtého Fína. Z Tomášovej strany to bol najmä na trati bravúrny výkon. Aj v treťom kole bol najrýchlejší a dokonca vyhral aj celú bežeckú štatistiku svojho úseku. Samozrejme, neboli tam najrýchlejší bežci, ale aj tak bol presne o trinásť sekúnd rýchlejší ako Baloga.

Naši mali obrovskú smolu, že práve táto kategória nepozostávala z troch úsekov, ale štyroch. Matej Lepeň šiel od štartu veľmi zle, zdalo sa, že ho neprešli problémy s vysokými tepmi. Už v prvom kole nakúpil obrovskú minútu. Predbehol ho Nór a dobehli Francúz, Ukrajinec a Švajčiar. Zachrániť ho mohli iba nuly. Tiež sme dúfali v zaváhania súperov. Ležku vysporiadal za slušných 33 sekúnd, raz dobíjal. Zosunul sa zatiaľ iba na siedmu pozíciu, pretože Ukrajinec so Švajčiarom dobíjali viackrát. Blížil sa už aj desiaty Čech Štvrtecký. On spolu s Ukrajincom s ním urobili v oboch najťažších kopcoch krátky proces, teda už sme boli na deviatej pozícii. V závere kola ho dobehol aj Švajčiar. V prostrednom okruhu dostal až 66 sekúnd. Top 10 bola ale stále v hre, pretože jedenásty Kanaďan strácal strašne veľa. Matej znova pálil veľmi rýchlo, no trikrát zaváhal. Aj on ukazuje, že v rýchlosti streľby patrí až do SP. Našťastie ani on nešiel do trestného kola a desiata pozícia vyzerala reálne. Kanaďan po streľbe strácal až minútu. Matej dobehol do cieľa desiaty, aj keď Švajčiar pred ním v samom závere spadol a takmer ho dobehol. Našu stratu síce natiahol presne o tri minúty na 3:45, ale desiatu pozíciu by naši pred štartom zrejme brali. Škoda, že Lepeň stratil na Štvrteckého bežecky až tri minúty.

Včera kadetky a dnes juniori zahodili za hlavu sklamanie po vytrvalostných pretekoch a v štafete podali výborné výkony. Zatiaľ za asi najväčšie slovenské prekvapenie šampionátu považujeme Lukáša Ottingera, od ktorého sa nečakalo až toľko ako od Balogu so Sklenárikom. Je prvý rok medzi juniormi. Nebyť jeho vyslovene blbej chyby, o ktorej vie, by uspel už v pondelok. Dnes to slušne rozbehol. Dôležito sa chytil po bezchybnej ležke a zasa mentálnu silu ukázal na stojke, keď sa vyhol trestnému kolu. Matej Balogapredviedol veľmi skúsenú jazdu, takú, ako sme od neho aj čakali. V bežecky nabitom úseku síce stratil 40 sekúnd, ale iba raz dobíjal a posunul nás z jedenástej na šiestu priečku. Výborne sa tak naladil na záver šampionátu. Tomáš Sklenárik je tak ako jeho kolega zo ŽP tiež iba ročník 1999 a na trati sa poriadne odviazal. Štafetu posunul na piatu priečku, hoci hru nervov predviedol na ležke, kde mu tiež hrozilo trestné kolo. Aj Matej Lepeň sa jednému vyhol pri streľbe v stoji, aj keď by to už zmenu výsledku neprinieslo. Žiaľ, jeho bežecké výkony nie sú na úrovni svetovej konkurencie a nasledoval zosun na desiatu pozíciu. Kým sa ale zosype na neho kritika treba povedať, že taká malá biatlonová krajina ako naša jednoducho nemá štyroch juniorov na špičkovej úrovni, a to nemôže nikoho prekvapiť. Ani Matej za to nemôže. V tejto konkurencii by bolo zázrakom, ak by sme mali aj toho štvrtého a bojovali o Top 5.

Vyjadrenie Milana Gašperčíka (tréner reprezentácie juniorov)

„Desiate miesto je dobré, juniori už veľmi dávno neboli tak vysoko. Samozrejme, po tom priebehu človek vždy dúfa, že by to mohlo aj lepšie skončiť, no zázrak sa nestal. Spokojní sme, aj keď nejaké to ale by sa vždy našlo, no ako vieme, na keby sa nehrá. Realita je aká je. 
Som rád, že sme nešli na trestné kolo, lebo trikrát k tomu bolo blízko, ale chalani to zvládli.

Maťa Balogu trochu škrabe v krku, dnes už šiel tak ltt, dúfam, že sa to v ňom nezlomí zlým smerom. Na 15 km sa nikto necítil dobre, ale dnes už im to šlo lepšie. Len dúfam, že sa to nezlomí do nejakej choroby, lebo to by bola po dnešku strašná škoda. Odovzdávať po troch úsekoch na treťom mieste, to bolo excelentné. 

Veľmi nás mrzeli tie vytrvalostné preteky, lebo to vypálilo veľmi zle, ale hneď keď sme večer sedeli, chalani reagovali ako som čakal, že sa tešia na štafetu a na šprint, kde sa ukážeme. Bežecky sú traja na tom dobre, dá sa urobiť výsledok ak sa trafí. Dúfam, že to zvládnu aj v sobotu a  aspoň niekto strelí k úplnej spokojnosti. Určite chcem, aby všetci vrátane Lepeňa sa dostali do stíhačky. Nie je nič horšie, keď pretekár stojí. Medzinárodných štartov nemajú až tak veľa a konkurencia je tu výborná, skvelá škola. Nie len u juniorov, ale platí to vo všetkých štyroch kategóriách.“ 

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB