Najlepšie preteky našej histórie pre Kuzminovú tesne pred Fialkovou

NOVÉ MESTO 23. decembra (Biatlon-Info.sk) Program tretieho kola Svetového poháru v českom Novom Měste na Moravě ukončili ženské preteky s hromadným štartom. Zasiahli do nich aj dve slovenské reprezentantky, ktoré dúfali v lepšie podmienky na strelnici ako boli vo včerajšej stíhačke. To sa stalo, obe si rozdelili tie najvyššie pozície.

Rovnako ako doobeda, tak aj poobede zasiahlo do pretekov s hromadným štartom 30 najlepších, tentokrát biatlonistiek. Chýbala medzi nimi Dahlmeierová, ktorá sa rozhodla neštartovať kvôli veľkej únave z predchádzajúcich dní. V prvom kole sa nič výrazné nestalo. Všetky pretekárky sa držali pospolu a na prvú streľbu v ľahu tak prišiel kompletný 30-členný balík. Úvodnú ležku zvládla najrýchlejšie tradične blesková Wiererová, ktorá opustila strelnicu na prvom mieste. Bez zaváhania boli aj Fialková, Hildebrandová, Hinzová, Mäkäräinenová a Jurlovová – Prechtová. To Olsbuová a Kuzminová museli ísť na  jedno trestné kolo, Bescondová dokonca na dve.

V druhom kole sa vpredu držalo deväť dievčat, ale tempo, ktoré diktovala Wiererová sa nepáčilo Mäkäräinenovej. Fínka zapla motory a odskočila od súperiek, na druhú streľbu prišla ako prvá, ale len s minimálnym náskokom. Možno mala ísť pomalšie, pretože urobila jednu chybu a stratila priebežne vedúcu priečku. Druhá ležka výborne vypálila pre Wiererová, Fialkovú, Jurlovová – PrechtováHinzovú, Preussovú a Kuzminovú, ktorá sa razom posunula do vedúcej skupiny. Ďalšiu chybu urobila Olsbuová a aj Semerenková, ktoré už na víťazstvo pomaly mohli zabúdať.

Vedúca skupina (© Igor Stančík / SZB)

Vedúca skupinka obsahovala päť mien aj keď zozadu si snažila doskočiť Mäkäräinenová, do úvodnej stojky sa jej to nepodarilo. Spomedzi čelnej päťky najlepší bežecký výkon podala Kuzminová, ktorá sa zo skupiny urvala. Na strelnicu prišla v absolútnom bezvetrí a bolo to vidieť, ďalšia čistá položka. Ešte lepší strelecký výkon však podala Wiererová, ktorá zatiaľ nezaváhala. Podobne aj Hinzová. Tretia položka vyšla podľa predstáv aj Tandrevoldovej a Brorssonová. Fialková už medzi bezchybnými ženami nezostala, Slovenka musela ísť na jedno trestné kolo. Horšie dopadla Jurlovová – Prechtová, ktorá netrafila tri terče.

V štvrtom kole sme videli rovnaký obrázok. Nezastaviteľná raketa menom Kuzminová prefrčala popri Wiererovej a Talianka nemala žiadnu šancu ju zachytiť. Na strelnicu prišla až 14 sekúnd za slovenskou reprezentantkou.  Kuzminovej však nevyšla stojka, urobila chybu už pri prvom výstrele, ale ďalšie štyri padli. Chyby sa dopustila aj Wiererová a Fialková. Záverečnú stojku z popredných žien zvládla bez chyby len Chevalierová. Na trestné kolo museli ísť všetky ostatné, Tandrevoldová a Hinzová dokonca na dve.

Tretia streľba (© Igor Stančík / SZB)

V záverečnom kole zviedli veľký súboj o víťazstvo Anastasia Kuzminová a Dorothea Wiererová, ktorých pri odchode zo strelnice delila ani nie sekunda. Nasťa ale so svojim pohonom nedala svojej súperke žiadnu šancu a v poslednom kole demonštrovala svoju bežeckú silu. Slovenská reprezentantka dnes zložila strelecký reparát a prišla si tak po prvé víťazstvo v tejto sezóne. Bojovať musela aj Paulína Fialková, najskôr sa zdalo, že o tretiu pozíciu. Paulína ale celé kolo držala očný kontakt s Wiererovou, Talianku dokázala stiahnuť, pričom na strelnici strácala 17 sekúnd a v poslednom stúpaní ju dokonca prešprintovala. Pre Wiererovú zostali len oči pre plač, na páske ju predbehla ešte Anais Chevalierová, ktorá vyskočila na stupne víťazov aj s tromi chybami. Piate miesto v cieli patrilo Mone Brorssonovej, ktorá urobila dve chyby, ale v bežeckej časti Švédka strácala. Až za ňou skončili Tandrevoldová, Preussová a Jurlovová – Prechtová, ktoré si v streleckej časti pripísali až tri hrúbky. Braisazová sa do Top 10 dostala aj napriek štyrom chybám, ťažila hlavne z bežeckej formy, ktorá ju zdobila už včera. Najlepšiu desiatku uzatvárala Hanna Öbergová.

Finiš Nasti Kuzminovej (© Igor Stančík / SZB)

Slovenská dominancia, Nasťa zlatá, Fialka strieborná

Dve slovenské ženy vyrazili do dnešných pretekov s hromadným štartom a obe bolo vidieť v tom najlepšom svetle. Anastasia Kuzminová a Paulína Fialková chceli zahodiť včerajší nepodarené strelecké predstavenia za hlavu a dokázať, že to bol len chvíľkový výpadok.

Anastasia Kuzminová vybehla do masáku veľmi hladná. Bolo to vidieť už v prvom kole, kde by sa určite urvala z reťaze nebyť pomalších súperiek. Úvodná položka jej trošku zvraštila čelo, pretože jej ušiel štvrtý výstrel a musela ísť na jedno trestné kolo. Stratila kontakt s najlepšími, ale už v druhom kole nechala prehovoriť svoju zbraň, rýchle nohy. Od druhého kola až do toho posledného bola spomedzi všetkých biatlonistiek najrýchlejšia. Na trati tak znovu nemala žiadnu konkurenciu. Nasti vyšli preteky aj po streleckej stránke. Druhú a tretiu položku dokázala vybieliť a o víťazstvo ju nepripravila ani posledná stojka, kde jej zostal visieť už prvý náboj. Celkovo však preteky prežila s dvoma trestnými kolami, čo bolo veľké zlepšenie oproti včerajšku. Splnila tak plán, s ktorým do dnešného masáku vybiehala.

Nasťa Kuzminová v cieli (© Igor Stančík / SZB)

Parádne divadlo predviedla aj Paulína Fialková. Trošku rozčarovaná včera ukončila nepodarenú stíhačku, ale cez noc sa z nej vyspala a už od prvého kola si išla za svojim snom. V ňom sa udržala v čele pelotónu a zostala vpredu aj po prvej ležke. Paulína zostrelila päť terčíkov a rovnaký počet terčov jej padol aj na druhej ležke. Prvá polovica pretekov jej vyšla náramne, preto nebolo žiadnym prekvapením, keď sa stále držala v najlepšej trojke. Potom prišli stojky a prvé menšie problémy. Fialková začala úvodnú streľbu v stoji strieľať výborne, no posledný výstrel nenašiel správny cieľ a prvé trestné kolo bolo na svete. Na trati sa však dostala do skupiny, ktorú ťahala Tandrevoldová a dopredu ju hnala vidina pódia. Stále bola v hre o tretie miesto, síce strelnicu opúšťala ako piata v poradí. Paulína však vedela, že rozhodne posledná stojka a posledné kolo. Záverečnú položku bez chyby neodstrieľala, ale jedna hrúbka ju o pódium nepripravila. Práve naopak. Paulínu našla v sebe ešte silu, v poslednom kole sa nenechala súperkami zozadu predbehnúť a zaútočila na druhú pozíciu Wiererovej. Tú predbehla na poslednom stúpaní a ukončila tak najlepšie preteky v histórii slovenského biatlonu. Paulína Fialková skončila druhá. 

Paulína Fialková pod pódiom (© Igor Stančík / SZB)

Pre slovenského fanúšika boli dnešné preteky s hromadným štartom ako z krásneho sna. Obe naše dievčatá sa dostali do čela v priebežnom hodnotení tejto disciplíny a Nasťa si polepšila aj v celkovom hodnotení SP. To Paulína sa síce o žiadne miesto smerom hore nepolepšila, stále je na výbornej druhej priečke, ale stiahla pár bodov na vedúcu Talianku. Konkrétne stráca 36 bodov. Po novom roku sa forma často mení, dúfajme, že dolu pôjde tá Wiererovej.

Asi sme si už nemysleli, že bude mať Nasťa niekedy na sebe ešte červené číslo vedúcej ženy niektorej z disciplín, no v Ruhpoldingu to bude práve v tejto, keď bude mať na sebe špeciálne číslo. Paulína stráca na to cennejšie žlté iba 36 bodov. Parádna pozvánka na druhý trimester, ktorý začne vo štvrtok 10. januára. Mimochodom, Paulína má už o päť bodov viac ako v celej minulej sezóne vrátane OH.

Naše dve pretekárky v cieli (© Igor Stančík / SZB)

Vyjadrenie Anastasie Kuzminovej pre RTVS (víťazstvo)

„Pocity sú neskutočné. Celé preteky som išla s tým, že strašne chcem dopriať fanúšikom na Slovensku i rodine v Rusku najkrajší darček na Vianoce. To bolo moje najväčšie želanie dnes a splnilo sa. Ako športovkyňa som nevedela dať ľuďom iný väčší darček ako víťazstvo. Neboli dnes síce štyri nuličky, ale predvianočnému víkendu teda patrí prvá priečka.Keď toľko veľa drieš, toľko času a obety venuješ tomu športu, pretekom, ale hlavne príprave, chcete byť šťastní, aby vám šport robil radosť. Dnes to tak je. Nálada a úsmev sú tu.Je to pre mňa aj nová motivácia, že si naozaj môžem veriť, aj keď tá strelnica je stále otázkou, musím počas vianočného tréningového procesu opraviť tie chyby, aby som bola istejšia na strelnici. Verím, že keď budú padať nuličky, budem vás tešiť čo najviac pódiovými umiestneniami.Videli ste, že Paulína bola dnes za mnou druhá, tak to je dobrý znak, lebo môj čas o chvíľu skončí, ale mám výbornú nástupkyňu. Paulína vlastne ani raz nevypadla z desiatky, takže jej výkony sú na vynikajúcej úrovni. Tešíme sa spolu.“

Vyjadrenie Anastasie Kuzminovej pre IBU (víťazstvo)

„Dnes je to pre mňa skvelý deň. Konečne sa mi podarilo dostať na pódium v tejto sezóne. Po minulej zime som sa snažila pracovať na tom, aby som zopakovala tie výsledky, ale nie je to jednoduché. Dnes ráno som si tak povedala, že už sú tu Vianoce a úspech by mohol byť dobrým darčekom pre fanúšikov i blízkych. Sen sa splnil (široký úsmev).Mala som tiež trochu v hlave zlatý masový štart na posledných OH, no stále som si vravela, aby som sa koncentrovala na strelnicu. Podarilo sa to. Rovnako ako lyže, veľmi ďakujem servisnému tímu za to, že naše lyže sú také rýchle. Tiež je moja forma taká, že som mohla ísť tie preteky s radosťou. Som rýchla aj vďaka fyzioterapeutovi a môjmu tímu, ktorý výborne pracuje. Od začiatku sezóny sme sa posunuli dopredu a forma rastie. Ešte sú tam občas menšie problémy na strelnici, pokúsim sa s tým robiť. Dúfam, že to bude s výsledkami takto pokračovať do konca sezóny.“    

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB