Slováci v klasickom mixe obhájili priečku z Hochfilzenu, skončili 12., vyhrali Nóri

MS Östersund 7. marca (Biatlon-Info.sk) Svetový šampionát aj tento rok odštartoval miešanou štafetou dvoch žien aj mužov. V Östersunde celý štvrtok snežilo a pretekári si museli poradiť aj s nemalým vetrom. Aj Slováci sa chceli zapojiť do boja o vysoké priečky, no nastupovali bez Nasti Kuzminovej. Nakoniec z toho bolo 12. miesto. Z víťazstva sa tešili Nóri.

Úvodnú kapitolu svetového šampionátu v Östersunde písali pretekári a pretekárky v klasickej miešanej štafete. Zlato z Hochfilzenu obhajovali nemeckí zástupcovia, ktorí nastupovali v takmer identickej zostave ako pred dvoma rokmi. Zmena nastala len v pozícii finišmana. Svoje najväčšie hviezdy vyslali do boja už hneď na začiatku MS aj ostatné veľmoci. Dnes v akcií nechýbali JT BöMartin FourcadeLisa Vittozziováalebo Dorothea Wiererová

štart pretekov (© Igor Stančík / SZB)

Bola to práve Talianka Vittozziová, ktorá dnešné preteky rozbehla zo všetkých žien úplne najlepšie. Lisa už pri svojom prvom štarte demonštrovala svoju silu a tiež fakt, že dvojtýždňový oddych sa vyplatil. Vittozziová na strelnici nezaváhala ani raz. Nulu na oboch položkách zaznamenala ešte Perssonová, lenže ju brzdil pomalší beh. Naopak, nohy ozdobili výkon Röiselandovej, ktorá aj napriek dvom chybám útočila na prvé miesto. Úspešný vstup do pretekov mala tiež Merkušinová, ktorá musela použiť iba jeden náhradný náboj. Nemeckú štafetu rozbiehala Hinzová, nie celkom dobre. Pomalší beh v kombinácii s horšou muškou znamenal, že ostatní členovia tímu mali čo robiť, aby stratu stiahli.

Druhý úsek mal korunovať dominanciu talianskeho výberu, lenže Wiererovánepokračovala v šľapajach svojej krajanky. Už na prvej položke dvakrát dobíjala a rovnaký počet náhradných nábojov použila tiež v stoji. Jej zaváhania využili ako Herrmannová, ktorá na poslednú chvíľu nahradila Dahlmeierovú, a Eckhoffová. Vpredu tak boli tri krajiny. Zlý výkon nepodala ani domáca Öbergová, len jedna oprava stále držala Švédsko v hre o cenný kov. Dobrý výkon podala tiež Jurlová – Prechtová, ktorá vrátila do hry Rusko.

Tretí úsek už oddelil zrno od pliev a svojim spôsobom rozhodol o držiteľovi troch medailí. V boji o zlato súperom nedal žiadnu šancu JT Bö, ktorý od úplného začiatku išiel za prvým zlatom. Lenže ani nórsky fenomén neprežil bezchybné preteky, na stojke trošku pootvoril dvere súperom. Peiffer ponúknutú šancu naplno využiť nedokázal, aspoň sa trošku priblížil. Ďalšie krajiny už strácali viac ako dosť. Hofer sa pohrával s medailovými ambíciami Talianska, ale z ťažkej situácie vykorčuľoval ako krasokorčuliar. Dobré výkony mali za sebou tiež Moravec a Malyško, lenže medzera medzi nimi a bronzovým Hoferom bola na konci ich úsekov už pol minútová.

Finišmanom nórskeho výberu bol Christiansen, ktorý sa vo výbornom svetle ukázal na americkom kontinente. Vetle aj dnes potvrdil, že jeho forme prestávka neuškodila, práve naopak. Na všetkých desiatich terčoch ukázal, ako sa má strieľať. Nemýlil sa ani raz. Za ním bežiaci Doll sa snažil zo všetkých síl dobehnúť ho a ukradnúť mu zlatú medailu, lenže na oboch položkách ťahal za kratší koniec, najmä na stojke, kde v súboji nervov zlyhal a dvakrát dobíja. Ani Windisch svoju rolu nezvládal po psychickej stránke. Jeho strelecké hriechy dávali šancu aj ostatným súperom pomýšľať na bronz, lenže SamuelssonLoginov a ani Krčmář svoje úseky nezvládli bez chyby.

Držiteľmi prvej zlatej medaily zo svetového šampionátu sa stali nórski biatlonisti a biatlonistky. Treba povedať, že sila tohto výberu sa skrývala predovšetkým v tom, že skoro všetci štyria členovia dokázali rýchlo behať a eliminovať tak svoje chyby. JedineVetle Christiansen sa vymykal tomuto pravidlu. Marte Olsbu RöiselandováTiril Eckhoffová a Johannes Thingnes Bö nie a zaslúžene im na krku zacinká to, po čo tu všetci prišli.

Striebro putovalo do rúk nemeckého tímu, ktorý aj bez svojej najväčšej hviezdy dokázal vydolovať druhý najcennejší kov. Veľkú zásluhu na tom majú najmä Benedikt Doll a Arnd Peiffer, teda mužské pokolenie. To isté ale neplatí v prípade tretej reprezentácie. Taliansko ťažilo hlavne z Lisy Vittozziovej a aj Dorothey Wiererovej, ktoré nakopli svojich kolegov k dobrému výsledku. Treba ale dodať, že či Lukas Hofer, tak ajDominik Windisch mali čo robiť, aby medailu udržali.

 
Vyjadrenie nórskeho tímu na tlačovej konferencii:

Marte Olsbu: „Cítila som sa dobre, aj formu mám dobrú, ale na Lisu som stratila nejaké strelecké sekundy. V poslednom kole som sa tak veľmi snažila.“
Tirill Eckhoff: „Tieto preteky boli priam snové. Dalo sa mi veľmi dobre do toho zatlačiť, šla som s Dorotheou celý čas. Bolo to celkovo skvelé aj vďaka našim perfektným chlapcom.“
Johannes Thingnes Bö: „Dievčatá na mňa dnes urobili dojem. Pripravili pre mňa a Vetleho najlepšiu pozíciu. Boli veľmi sústredené a celkom dobre to s nimi po zvyšok šampionátu vyzerá. Za mňa, veľmi som bojoval s Arndtom a Lukasom, tiež sa zdali byť silnými, ale mal som dnes tých najlepších tímových kolegov.“
Velte Christiansen: „Moj tréneri sa asi zbláznili, že ma na mojom prvom šampionáte dali na poslednú pozíciu. Nebolo to ľahké, tieto preteky nie sú ako tie „normálne“. Pred štartom som bol veľmi nervózny a snažil som sa všetko vytesňovať. Úprimne, z pretekov si veľa nepamätám. Nesnažil som sa zameriavať na všetky veci, len som šiel pohodovo s prúdom.“
 

Pódium pretekov (© Igor Stančík / SZB)

Fialkové, a najmä Ivona, nakopli tím k výsledku, no muži pomalšie bežali

Slovenskí reprezentanti mali dnes veľké ambície. Do dnešného mixu nastúpili v zložení Ivona FialkováPaulína Fialková, Tomáš Hasilla a Martin Otčenáš. Oproti poslednému šampionátu tak prišlo len ku kozmetickým zmenám. Na rakúskej pôde sme mohli sledovať ešte Janku Gerekovú, ktorá však už ukončila kariéru. Namiesto nej sa do zostavy dostala práve Ivona, Paulína sa posunula na druhý úsek. Hochfilzen príliš veľa radosti do nášho tábora neprivial, vtedy sme skončili dvanásty. Dnes sme chceli mieriť o niečo vyššie, do Top 10.

Ivona Fialková už túto sezónu okúsila, aké je to rozbiehať tímové preteky. Na prvom úseku sa objavila v Oberhofe, v klasickej ženskej štafete. Vtedy naše dievčatá vybojovali skvelé šieste miesto, a základ k dobrému umiestneniu podala práve Ivona. Mladšia zo sesterského dua otvorila slovenské predstavenie na svetovom šampionáte rozumne. V prvom bežeckom kole sa nikam netlačila, schovávala sa za súperkami a šetrila sily. Lišiacka taktika jej priniesla vytúžené ovocie. Prvých päť výstrelov bolo úspešných a slovenský tím sa rázom objavil v najlepšej päťke. Až potom sa však začali skutočné preteky. V druhom kole Ivona nekrúžila sama, čo bola dobrá správa. Bola súčasťou silnej skupiny. Jej strata sa v druhom okruhu zväčšila len o dve sekundy. Potom však nasledovala časť, ktorá Ivone túto sezónu robí vrásky. Lenže Fialková bola dnes správne nabudená a odhodlaná, ani na stojke nezaváhala. Pred tretím výstrelom síce chvíľku čakala, ale v konečnom hodnotení urobila dobre. Strelnicu opúšťala na piatej pozícii, a na rovnakom mieste prišla na prvú odovzdávku. Manko slovenského tímu po prvej časti bolo len 24 sekúnd. Ivona milo prekvapila.

Ivona Fialková v cieli (© Igor Stančík / SZB)

Na druhom úseku bola Paulína Fialková, ktorá je pravidelnou členkou niektorej z našich štafiet. Paulína okamžite ako prevzala štafetový kolík bojovala o to, aby zmenšila medzeru, ktorá bola medzi ňou a vedúcou pretekárkou. Staršia zo sestier Fialkových opticky vyzerala na trati výborne, nebol na nej badať ani náznak únavy. Možno aj preto, že Paulína letela, v úvodnom kole skresala náskok o tri sekundy, prišiel trošku slabší výkon na ležke. Trápila sa hlavne na treťom terčíku, kvôli ktorému musela dvakrát dobíjať. Prvé zaváhania jej vietor z plachiet nezobrali, aj v ďalšom okruhu Paulína dobre bežala. Tentokrát stratila na najrýchlejšiu bežkyňu, Davidovú, desať sekúnd. Pred Slovenkou bola ťažšia streľba v stoji, možno mohla trošku poľaviť na trati, ale na možno sa šport nerobí. Na stojke Fialková strieľala obozretne. Dobíjala dvakrát, rovnako ako súperky pred ňou. Štyri chyby v tak ťažkých podmienkach neboli zlé. Po polovici pretekov nášmu tímu patrilo siedme miesto. Manko bolo minútové. Paulína tak na svojom úseku čo-to stratila, ale stále sme boli v hre o výborný výsledok. Ženy svoju časť zvládli výborne.  

Paulína Fialková na nástrele (© Igor Stančík / SZB)

Tomáš Hasilla na treťom úseku nemal ľahkú situáciu. Prvé kolo musel krúžiť úplne sám, pretože pred ním a za ním sa nenachádzala žiadna živá duša. Prvý slovenský muž sa s ťažkou chvíľkou popasoval dobre, aj keď strata nášho kvarteta narástla o 27 sekúnd. Hasilla tiež na ležke ukázal pozitívnu tvár, zostrelil päť terčíkov pomocou piatich nábojov. Najmä rýchlosť, ktorou sa prezentoval, bola obdivuhodná. Potom sa ale Tomášovi niečo stalo, rozprávkový a bezproblémový priebeh sa skončil. Na trati sa úplne zastavil. Jeho bežecký čas v druhom okruhu bol spomedzi všetkých biatlonistov druhý najhorší. Až 39 sekúnd nakúpil a nechal sa zozadu dobehnúť svojimi súpermi. Hasilla slabší beh dokázal kompenzovať, na stoji raz dobíjal. Lenže aj to jedno zaváhanie znamenalo, že sa slovenský tím prepadol na ôsmu pozíciu. Tomáš na poslednom okruhu robil, čo vedel. Snažil sa odraziť útoky hladných psov, ale aj teraz stratil jednu priečku. Po troch úsekoch boli naši na deviatom mieste so stratou 2:29.

Tomáš Hasilla na strelnici (© Igor Stančík / SZB)

Osud slovenského sna mal v rukách Martin Otčenáš. Azda jeden z najskúsenejších členov našej reprezentácie vstupoval do pretekov v nezávideniahodnej situácii. Hneď za ním totiž vybehol na trať Martin Fourcade a slovenský Martin preto nemal núdzu o motiváciu, lenže bolo dôležité, aby sa na trati nezbláznil. Nestalo sa. Otčenáš v prvom kole stratil 17 sekúnd, znamenalo to, že si išiel svojim tempo. Prepadol sa kvôli tomu o jednu pozíciu. Posun smerom dole nezastavil ani po streľbe v ľahu, kde len tak-tak ušiel hrobárovi z lopaty. Tri náhradné náboje ho na trestné kolo neposlali. Otčenáš aj naďalej pokračoval v rovnakom trende, bolo zaujímavé, že v druhom kole dosiahol skoro totožný čas ako v prvom. Veľmi podobne vyzeral aj jeho výkon na stojke, teraz však použil len dva náhradné náboje. Martin Otčenáš finišoval ako 12. v poradí, čo znamená, že naša miešaná štafeta si oproti vlaňajšiemu šampionátu nepolepšila. Obsadila totiž úplne rovnakú pozíciu.

Martin Otčenáš na trati (© Igor Stančík / SZB)

Miešaná štafeta ukázala realitu slovenského biatlonu. Naše dievčatá dokázali mútiť vodu s tými najlepšími, za čo môžeme byť veľmi radi. Je to dobrý prísľub do blízkej budúcnosti. Ivona Fialková by dnes trafila aj muchu, Paulína Fialková zas ukázala, že forma sa pomaličky vracia na správnu cestu aj keď s behom nebola spokojná. Bohužiaľ, u slovenských mužov to také dobré nebolo. Streleckú časť ako Tomáš Hasilla, tak aj Martin Otčenáš ešte ako-tak zvládli. Treba povedať, že vietor a husté sneženie robilo problémy aj lepším strelcom. Lenže v podaní slovenských mužov sme videli slabší beh. Na jednej strane je dôležité povedať, že v takýchto podmienkach sa len ťažko behá, na druhej strane všetci mali rovnaké podmienky. Ani lyže dnes neboli ideálne. Dnešná štafeta tak skončila miernym neúspechom, aj preto, že poľský výber skončil pred nami, ale aj preto, že na Top 10 sme mali.

Záverečné slovo šéfredaktora:

Dnes sme postavili mix, v ktorom neboli pretekári končiaci kariéru, teda takto by mal vyzerať na vrcholných podujatiach v najbližších rokoch. Ivona sa skvelo pustila do pretekov, z nezávidenia hodnej 20. štartovej pozície si v prvom kole poradila s jedenástimi pretekárkami a predviedla výborné položky, aj keď na stojke akoby raz dobíjala, pretože zle prebila náboj a stratila tam čas. Výborný odraz do šampionátu. Paulína nebola spokojná s ničím, predsa len, šiesta žena SP má vysoké ambície. Klesla o dve pozície, musela ísť často sama, nešli jej ani lyže. Rovnako to bolo s mužmi, ktorí nakupovali veľké straty. Tomáš šiel dve kolá úplne sám, ešte aj zlomil palicu a takmer spadol hneď po štarte. Prvé dve kolá boli očistcom. Ale vzhľadom na jeho minulosť strieľal obdivuhodne. Paradoxne posledný Martin mal možnosť zapretekať si viac ako Paja s Haskym. Žila šanca na Top 10, ale streľba mu nevyšla, bežecky sa v skupinách držal, no záver už vypustil, nemohol sa posunúť. V hlbokom snehu a mraze sa naši veľmi trápili a predviedli výkony pod svojimi možnosťami. Ani servis nemal deň, kedy by sme unikali súperom. Na trati to bol až v troch prípadoch deň blbec.

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB