ME juniorov záležitosťou Nemcov, zo Slovákov sa blysla Horniaková v individuále

Banská Bystrica 11. marca (Biatlon-Info.sk) Nórsky Sjusjeon minulý týždeň privítal európsky juniorsky šampionát. Na domácej pôde sa v dobrom svetle ukázali vychádzajúce hviezdičky z Nórska, ale aj juniori ostatných biatlonových veľmocí. Spomedzi našich prísnejšie kritéria zniesli len výkony Barbory Horniakovej a Mateja Balogu.

Európsky šampionát juniorov zvyknú vynechávať nemeckí a švédski reprezentanti, no v tomto roku urobili výnimku a nakoniec hlavne v nemeckom tábore mohli skákať od radosti. Ich ratolesti lovili jeden cenný kov za druhým, nakoniec sa zastavili na počte deväť. Stali sa tak najúspešnejším národom v tohtoročnej edícii ME. Až ďaleko za nimi boli druhí Francúzi, ktorí si z Nórska odniesli tri medaily, rovnakí počet mali tiež Rusi. Obe krajiny domov odchádzali s dvomi zlatými, Francúzi ďalej s jedným striebrom, Rusi s bronzom. Len jeden najjagavejší metál vylovili Nóri, preto im v poradí krajín patrilo štvrté miesto. Ich počet medailí bol však bohatší, mali štyri. S prázdnymi rukami zo Sjusjoenu neodišli ani výpravy ŠvédskaŠvajčiarskaTalianska a Slovinska.

Na chlapčenskej strane rolu zlatokopov na seba prevzali Tim Grotian, víťaz vytrvalostných pretekov a inak úspešný zberateľ, keďže každý svoj štart premenil na medailu, a Julian Hollandt, európsky kráľ stíhačky. Ďalší individuálny titul zostal doma, Sivert Bakken ovládol šprint. Na dievčenskej strane sa v žiari reflektorov predvádzala Camille Benedová, francúzska princezná. Bol to jej šampionát, veď Benedová triumfovala v dvoch disciplínach. V oboch prípadoch sa ku zlatu vystrieľala. Na záver, v stíhačke, víťazná radosť opäť explodovala v nemeckom tábore. Vo veternej lotérii obstála najlepšie Juliane Frühwirtová. Menoslov víťazov dopĺňajú dva ruské mixy, menovite Ksenia Dovgajová a Igor Malinovskij, ktorí vyhrali single mix a Anastasia Gorjevová, Alina KlevtsovováAlexander BektuganovSaid Chalili a Igor Malinovskij, ktorí zvíťazili v klasickom mixe.

Igor Malinovskij (© Jaroslav Maliňák, Biatlon-Info.sk)

Dievčatá zanechali lepší dojem ako chlapci

Na ME v nórskom Sjusjoene sa objavilo až osem slovenských nádejí, našli sa medzi nimi príjemné prekvapenia, ale aj väčšia sklamania. Objektívnejšie treba uznať, že slovenské devy viac namútili vodu v tamojšom rybníku. Na druhu stranu, nie všetci chlapci boli úplne fit a preto nemohli zo seba buď vydať všetko alebo sa na štart vôbec nepostavili. Keďže sme kvôli vyťaženosti a MS v Östersunde neboli v kontakte s trénermi, výkony našich sme okomentovali len v krátkosti.

Najlepšie umiestnenie na slovenskej strane vybojovala Barbora Horniaková, a to už pri svojej premiére, vo vytrvalostných pretekoch. Horniaková medzi staršími babami ukázala ohromnú bežeckú kapacitu. Nie nadarmo je to náš najväčší prísľub do budúcnosti, minimálne po stránke fyzickej výkonnosti. Vytrvalostné preteky jej vyšli aj po streleckej stránke, chybovala len dvakrát. Bolo z toho pekné 25. miesto. Ďalší jej štart v zápolení jednotlivcov už taký dobrý nebol. V klasickej miešanej štafete nič nepokazila, práve naopak, ako jediná dokázala náš tím posúvať smerom hore. Baša má za sebou dobrý týždeň a úplný záver sezóny jej vyšiel tak, že môže sa s chuťou pustiť do ďalšieho boja.

Barbora Horniaková (© Ján Melicher po Biatlon-Info.sk)

Veronika Machyniaková na ME bude chcieť čo najrýchlejšie zabudnúť. Sústredila sa na najdlhšiu disciplínu, kde mala najväčšiu šancu. Na trati bola slušne rýchla, vypľula tam dušu, ale na strelnici sa inak dobrá strelkyňa päťkrát zmýlila. Sobotňajší šprint už bol u nej slabší celkovo, nenašla tam svoj rytmus. Absencia v stíhačke bola preto veľkým sklamaním, minimálne ona sa do nej dostať mala. Machyniaková sa objavila ešte v single mixe, kde by sa jej výkon dal rozdeliť na dve polovice. Prvá výborná, druhá slabšia. Snažiť sa ešte bude na IBU Cupe v Martelli, no po tej dlhej ceste sa asi nedajú čakať zázraky.

Boj o priečky v strede výsledkovej listiny, to boli očakávania, ktoré mala naplniť Aneta Smerčiaková. Ale ani ju minulý týždeň neposlúchalo nič, čo by malo. Bežecky to v jej podaní nebolo úplne že hrozné, svoj štandard si udržala, lenže strelecky to bolo veľmi slabé. Hlavne stojky boli príčinou jej neúspešných výkonov a dôvodom, pre ktorý sa ešte nevie presadiť. V individuále na stojkách chybovala sedemkrát, v šprinte trikrát. Jej presné zásahy by sme spočítali na prstoch jednej ruky. No oproti úvodu sezóny a prvým štartom sú viditeľné jasné zlepšenia. Na ME mala už dve čisté položky, a to sme u nej ešte nevideli.

Aneta Smerčiaková (© Ján Melicher po Biatlon-Info.sk)

Zuzana Remeňová cestovala do Nórska s tým, aby si zasúťažila a zdokonalila sa v pretekárskej praxi medzi juniorkami. Keďže je to ešte kadetka, ktorá súťažila oproti oveľa starších dievčatám, je jasné, že v bežeckej časti nakupovala ako v obchodnom dome. Nikto ju zato nemôže ani kritizovať. Na strelnici Zuzana zažila lepší a horší deň. Ten druhý prišiel pri debute na ME, keď zápolila na pre ňu ešte stále veľmi dlhej trati a to sa odzrkadlilo na poslednej položke, na ktorej by netrafila asi ani slona. Lepší strelecký výkon podala v rýchlostných pretekoch, kde znova ukázala, že aj v nej drieme potenciál, no na konci sezóny a bez fyzioterapeuta v Sjusjoene to už neutiahla na trati.

Medzi chlapcami len Matej Baloga štartoval vo všetkých pretekoch. Najskúsenejší člen zo slovenskej osmičky sa v treťom kole IBU Cupu prezentoval viac ako solídne, takže očakávania boli veľké. Maťovi však akoby švihnutím čarovného prútika odišla dobrá muška, a ani na trati neoplýval ľahkosťou. Svoj najlepší výsledok vylovil v stíhačke, kde naplno nechal prehovoriť svoje zbrane. Polepšil si o 15 priečok a bolo z toho 37. miesto. Inak sme u neho sledovali mix nepresvedčivých výsledkov, takže s európskym šampionátom určite nebude spokojný. Ale to piate miesto z IBU Cupu juniorov jasne ukázalo, kam sa môže dostať. Keďže sa domov presunul už v nedeľu letecky, ešte by mohol po krátkom oddychu nájsť posledné sily a zabojovať na IBU Cupe, kde sa po dlhej dobe stretne so súputníkom z mládežníckych čias Bartkom a porovnajú sa.

Matej Baloga (© Igor Stančík / SZB)

Tiež Lukáš Ottinger odišiel z Nórska smutný. Individuál mu nevyšiel na strelnici, svoju šancu cítil v rýchlostných pretekoch, no v deň ich konania na trati nestretol zrovna pani šťastenu, ale jej rivalku, tetu smolu. Problémy s puškou mu zatarasili cestu za dobrým výsledkom a za účasťou v stíhačke. Inak Lukáš  bežecky nesklamal, vo vytrvalostných pretekoch bol 29. najrýchlejší. Na takéto dlhé preteky a jeho vek to bola paráda. Škoda, že sa mu vtedy nedarilo doladiť streľbu. Takto z toho bol dobrý beh, ale zlý výsledok, pretože 80. miesto sa inak ani hodnotiť nedá.

Matej Lepeň je pomalším bežcom a jeho slabosť ho limituje v dosahovaní lepších výsledkov, pretože na strelnici patrí k tomu lepšiemu, čo doma máme. Na ME v nórskom Sjusjoene Maťo svoj tieň neprekročil, na trati to z jeho strany bolo pomalé. Len málo chlapcov bežalo horšie ako on. Napriek tomu sa stal slovenským vlajkonosičom vo vytrvalostných pretekoch, pretože odmietol pokračovať v slovenskom trende. Namiesto ôsmich chýb urobil len štyri. Lepeň druhý individuálny štart ale úplne pokazil, pretože v šprinte sa pomýlil štyrikrát. Z jeho pohľadu ale šampionát nedopadol až tak zle.

Matej Lepeň (© Igor Stančík / SZB)

Tomáš Sklenárik štartoval len raz, vo vytrvalostných pretekoch, kde bolo vidieť, že jeho zdravotný stav má ďaleko od dobrého. Tomáš sa v najnáročnejšej disciplíne trápil bežecky a tiež strelecky. Zhodnotiť jeho vystúpenie na šampionáte sa preto nedá, jeden štart je veľmi málo na to, aby sme boli objektívni. Kvôli chorobe zrejme prišiel aj o IBU Cup v Martelli, kde pocestuje Lepeň.

Majstrovstvá Európy uzavreli sezónu pre väčšinu juniorov. Ak sa ešte nejaký pretekár tejto vekovej kategórie objaví na nejakom podujatí, už to bude len medzi dospelými a ich body sa nebudú zaratávať do bodovania národov u juniorov. Po šampionáte je tak jasné, že v sezóne 2018/19 obsadí Slovensko medzi juniormi 16. miesto so ziskom 2381 bodov. U dievčat to dopadlo trochu lepšie na 13. pozícii so ziskom 2671 bodov. Treba povedať, že v tejto sezóne sa do juniorských pretekov zapojilo až 45 krajín u chlapcov a 41 u dievčat. Z tohto pohľadu na tom náš biatlon nie je až tak zle.

V celkovom hodnotení IBU pohára junorov skončil z našich najvyššie Lukáš Ottinger na 44. priečke s 83 bodmi. Baloga so Sklenárikom skončili nízko, no treba povedať, že vynechali päť, resp. štyri preteky. Medzi juniorkami dosiahla najviac bodov, 71, Veronika Machyniaková, za čo jej patrila 53. pozícia, no aj ona vynechala až päť pretekov. Tento rebríček je preto pomerne nerelevantný. Preto ho ani my nezverejňujeme.

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB