ME juniorov konči stíhacími pretekmi, Baloga sa posunul o 15 miest

ME juniorov Sjusjoen 10. marca (Biatlon-Info.sk) Program európskeho šampionátu juniorov v nórskom Sjusjoene uzavreli stíhacie preteky, ktoré ovplyvnil silný vietor. Na strelnici sme tak videli streleckú lotériu a veľa chýb. Víťazom sa stal Julian Hollandt, nemecké strelecké eso. Z našich štartoval len Matej Baloga, ktorý sa dokázal posunúť o 15 miest.

Sivert Bakken a Tim Grotian, hviezdy včerajšieho zápolenia, sa dnes neprezentovali ako dobrí strelci. Zlato z ich krkov im odfúkol vietor, obaja urobili zhodne až šesť chýb a museli sa uspokojiť so striebrom, respektíve bronzom. Oveľa lepšie vycentroval svoje ruky Julian Hollandt, Nemec ich na konci dňa mohol doslova vybozkávať. Hlavne vďaka nim sa každou položkou približoval k vytúženému víťazstvu a nakoniec sa ho dočkal. Len dve hrúbky ho vyniesli na najvyšší stupienok a sezónu tak uzavrel najkrajšie ako mohol.

Matej Baloga bol jediným Slovákom, ktorý sa kvalifikoval do stíhacích pretekov. Keďže štartoval až z 52. pozície, nemal už čo stratiť, chcel sa iba posunúť. Prvé kolo šiel v skupine so štyrmi pretekármi, takže tempo bolo solídne, v prvom okruhu bol 35. a stratil iba 22 sekúnd. Keďže dosť fúkalo, v prípade nuly sa mohol posunúť až niekde k 35. miestu. No vôbec sa mu nedarilo, minul prvé tri rany a skolil iba dva terče. Veľmi sa zdržal v trestnom okruhu a klesol na 55. pozíciu. Ďalším problémom bolo, že pred sebou nemal nikoho a neskôr vytvoril iba skupinu s dvoma slabšími pretekármi. Strata už narastala. Konkrétne dostal pol minúty. No druhú položku už zvládol lepšie. Minul iba druhý terč a posunul sa na 49. pozíciu. Zasa nemal ideálnu situáciu, lebo pred ním ani za ním nebolo veľa pretekárov. No dnes mal chuť, aj napriek väčším rozdielom si v ďalšom kole poradil s dvomi pretekármi. No stojky boli dnes ešte problematickejšie. Niektorí tam nechávali aj štyri rany. Matej sa zaskvel nulou za 26 sekúnd. To s podarilo iba piatim ľuďom. Posunul sa už na bodovanú 40. pozíciu. No zasa nanešťastie nemal pred sebou žiadnych súperov, bolo to najhoršie osamotené kolo. Iba cestou zhltol Čecha Kociana. Stratil 26 sekúnd. V závere teda ešte mal šancu na posun. Opäť neváhal a už za 26 sekúnd to mal za sebou aj napriek silnému vetru. No urobil dve chyby. Škoda, Top 30 to byť nemohla, no vyrážal do posledného okruhu na 36. pozícii. Predbehnúť už nemohol nikoho, ale za ním ešte boli traja pretekári. Napokon jeden Nemec úplne vytuhol a zdolal ho, no zozadu ho prekonal synovec slávneho Björndalena aj ešte jeden Kazach, a tak ho v cieli registrovali na 37. pozícii (+4:38). Posunul sa o 15 miest. Na trati zaostal o 1:50. No mal ôsmu najrýchlejšiu streľbu. Vzhľadom na jeho tohtosezónne trampoty pekná bilancia.

Spolu so Šimonom BartkomMatejom LepeňomVeronikou Machyniakovou a Anetou Smerčiakovou ešte Matej nastúpi na IBU Cup v Martelli.

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB