Mass korisťou Dahlmeierovej, Fialková na 16. mieste, Kuzminová 20.

Anterselva 27. januára (Biatlon-Info.sk) Posledné preteky, ktoré museli ženy absolvovať v druhom trimestri boli preteky s hromadným štartom. Na štart sa postavili dve Slovenky, ktoré chceli ukončiť druhú časť sezóny s dobrými výsledkami. Nakoniec sa im to nepodarilo. Paulína Fialková skončila na 16. mieste, Anastasia Kuzminová bola 20. Z víťazstva sa tešila Laura Dahlmeierová.

V posledných víkendových pretekoch bojovali proti sebe len tie najlepšie biatlonistky a po prvej streľbe udržalo čistý strelecký štít len jedenásť pretekárok. Najrýchlejšiu streľbu ukázala Braisazová a tesne za ňou vybehli na trať domáce Wiererová s Vittozziovou.Masový štart odštartovali v pozitívnom svetle aj Herrmannová, Mäkäräinenová alebo Davidová s Hauserovou. Jedným trestným kolom sa prepadli do druhej skupiny Eckhoffová, Öbergová a Dahlmeierová, no nemecká pretekárka zatiaľ predvádzala pomalší bežecký výkon a mierne zaostávala.

Po druhej streleckej položke trafilo všetkých desať terčov už len šesť biatlonistiek. Braisazová pôsobila sebavedome aj na druhej ležke a francúzska pretekárka musela prijať spoločnosť Mäkäräinenovej, Jurlovovej a Dávidovej, ktoré takisto strieľali čisto, a vo vedúcej skupine sa pohybovala aj Paulína Fialková s jedným trestným kolom. Presne strieľala aj Tandrevoldová, ale bola pomalšia ako spomínané biatlonistky, a spolu s ňou sa snažili dostať dopredu Wiererová, ktorá sa tu raz pomýlila, a ÖbergováHerrmannová alebo Dahmeierová. Vedúca pätica si pred nimi vybojovala 15-sekundový náskok.

Streľba v stoji zamiešala poradím na popredných miestach. Z uvedenej vedúcej skupinky všetky pretekárky urobili po jednej chybe, len Jurlovová vybehla na dve trestné kolá. To využila Dahlmeierová, ktorá nemala problémy s touto položkou, a za ňou sa vrátili na trať Kryuková s Hinzovu, ktoré takisto zvládli prvú stojku. Potom nasledovali Braisazová, MäkäräinenováFialková, Wiererová, líderka poradia minula ďalší výstrel, a s dvomi chybami bojovali aj Herrmannová s Öbergovou.

Na poslednú streľbu dorazili ako prvé Dahlmeierová s Kryukovou, ale na čele pretekov bola veľká tlačenica a až jedenásť pretekárok mohlo bojovať o stupne víťazov. Dahlmeierová predviedla výbornú streľbu aj na konci pretekov, ale rovnako sa darilo aj jej kolegyni Hinzovou, takže tieto dve nemecké reprezentantky bojovali v záverečnom bežeckom kole o víťazstvo. Potom vybehla na trať Davidová, ktorá si tu udržala nervy na uzde, a česká pretekárka musela ubrániť malý náskok pred Öbergovou, ktorá sa takisto nenechala rozhodiť na poslednej položke. Na svoju bežeckú formu sa musela spoliehať Wiererová, ktorá aj do tretice putovala na jedno trestné kolo, ak sa chcela dostať na stupne víťazov.

Laura Dahlmeierová bola na konci jasne silnejšia ako jej reprezentačná kolegyňa a Vanessa  Hinzová sa musela skloniť aj pred Markétou Davidovou, ktorá ju takisto predčila po bežeckej stránke.

Po náročnom období sa dočkala povzbudzujúceho triumfu Laura Dahlmeierová. Nemecká pretekárka v tomto ročníku vybojovala dve pódiá a na výhru čakala od olympijských hier, keď si podmanila stíhacie preteky. Dnes predviedla sústredený výkon najmä na strelnici, aj keď sa raz pomýlila hneď na prvej streľbe. Následne však už vybielila všetky terče, stupňovala svoj výkon a výborne zvládla aj rozhodujúcu streleckú položku, kde bola dôležitá mentálna sila. Dahlmeierová potvrdila svoje skúsenosti, keď sa maximálne sústredila na svoju streľbu, lebo po bežeckej stránke má ešte resty oproti najrýchlejším pretekárkam.

Skvelý pobyt v Anterselve zakončila druhým miestom na pódiu Markéta Davidová. Aj ona urobila len jednu streleckú chybu, v tomto smere patrila k tomu najlepšiemu, a bola opäť silná aj na lyžiach s tretím najlepším bežeckým časom. Toto kolo SP výrazne zdvihlo sebavedomie talentovanej českej biatlonistky. Prvé stupne víťazov v ročníku získala Vanessa Hinzová. Jej hlavnou zbraňou bola najmä veľmi dobrá streľba, ale ak by preteky trvali o čosi dlhšie, mala by problémy, aby sa pred ňu nedostala aj Hanna Öbergová. Švédska biatlonistka urobila o jednu chybu viac ako Vinzová a to bol ten kľúčový rozdiel, lebo na lyžiach bola od nej rýchlejšia.

Dorothea Wiererová nezopakovala výkon zo stíhačky, tri chyby jej nedovolili bojovať o najvyššie pozície. Zlepšenú formu potvrdila Kaisa Mäkäräinenová, putovala len na dve trestné kolá, a pred MS jej výkonnosť stúpa. Ako jediná dnes trafila všetkých dvadsať terčov Karolin Horchlerová a hneď bola odmenená prienikom do Top 10, a dobrý výkon predviedli aj Brorssonová, Kryuková a Olsbuová, no nórska pretekárka by si určite želala lepšiu streľbu.   

Slovenky doplatili na streľbu, Paulína urobila štyri chyby, Nasťa šesť

Do pretekov s hromadným štartom sa kvalifikovali slovenské stálice, Anastasia Kuzminová a Paulína Fialková, ktoré však v Anterselve hľadali predovšetkým svoju streleckú tvár. Ako Nasťa, tak aj Paulína chceli dnes nepodarené strelecké výkony zmazať kvalitným vystúpením v masáku.

Paulína Fialková nevstúpila najlepšou nohou do dnešných pretekov. Už na úvodnej ležke jej ušiel jeden výstrel, no jedno zaváhanie ju vôbec nezastavilo. Práve naopak, chyba akoby ju motivovala, v druhom kole dokázala v bežeckej časti stiahnuť skoro desať sekúnd a opäť sa vrátila do čela. Paulína následne na druhej ležke zložila reparát, dokázala zostreliť päť terčíkov. Prvú polovicu masáku preto mohla hodnotiť pozitívne, stále mohla pomýšľať aj na svoje premiérové víťazstvo vo Svetovom pohári. Na ceste za vytúženým snom ju však pribrzdila úvodná stojka, Fialková na nej urobila ďalšiu chybu, stratila tak kontakt s úplným čelom. Vo štvrtom kole sa však dokázala dotiahnuť do vedúcej skupiny. Rýchlejšie bežecké tempo si vyžiadalo svoju daň na poslednej položke. Paulína strieľala o pódium, na svoj prvý výstrel dlhšie čakala. Snažila sa postrážiť si streľbu, ale nepodarilo sa jej to. Do terča sa nezmestil tretí a ani posledný výstrel. Fialková sa preto porúčala z najlepšej desiatky. Nevrátila sa do nej ani v záverečnom okruhu, Paulíne úplne došli sily. Do cieľa prišla ako 16. v poradí, pričom jej strata bola 1:12. Fialková sa dnes prezentovala sympatickým bežeckým výkonom. Skoro celé preteky sa mohla na svoj beh spoľahnúť. Síce zaznamenala 11. bežecký čas, no rozhodlo o tom hlavne posledné kolo, kde Paulíne došla šťava. Čo sa streľby týka, štyri chyby boli dnes príliš.

Ani Anastasii Kuzminovej sa štart do pretekov nepodaril. Hneď na úvodnej položke Nasti zostali visieť dva terčíky.  Horší začiatok si určite ani nepredstavovala. V ďalšom priebehu pretekov musela predviesť jej silnú stránku, a dúfať, že ďalšie položky zvládne absolvovať o niečo lepšie. Už po druhej ležke však bolo jasné, že Kuzminová dnes miešať kartami v úplnom čele nebude. Až tri rany nenašli cieľ, a strata, ktorú v tom čase mala, už bola veľmi veľká. V druhej časti pretekov však prišlo veľké zlepšenie. Anastasia z ďalších desiatich terčov zostrelila deväť, najmä posledná stojka bola podľa jej predstáv. Bohužiaľ, v záverečnom kole už nemohla príliš vylepšiť svoje umiestnenie. Do cieľa nakoniec pribehla na 20. mieste, jej strata bola takmer dvojminútová. Presnejšie 1:51. Nasťa si masák pokazila v prvej polovici, kedy jej zostala visieť presná polovica terčov. Veľkým pozitívom na jej výkone je druhá časť. Práve na nej môže v treťom trimestri stavať. Kuzminovej sa v nedeľu nedarilo ani po bežeckej stránke. Inak raketovej biatlonistke v cieli jej patril až deviaty bežecký čas.

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB