Machyniaková v juniorskom IBU Cupe 15.

IBU Cup Sjusjoen 1. marca (Biatlon-Info.sk) Juniorská časť medzinárodnej sezóny vrcholí v nórskom Sjusjoene, kde je na programe najprv IBU Cup a na budúci týždeň Majstrovstvá Európy juniorov. IBU Cup bol preložený zo švédskeho Torsby. V prvom šprinte zvíťazila Švédka Amanda Lundströmová. Veronika Machyniaková 15.

Víťazkou rýchlostných pretekov junioriek sa stala Švédka Amanda Lundströmová, ktorá sa nepresadila na MS v Osrblí a ani dnes nebola z úplne najrýchlejších na trati, ale dokonale zvládla streľbu a nechala za sebou všetky súperky. O päť sekúnd zaostala Bulharka Milena Todorová so skúsenosťami zo SP. Minula jeden terč, a to ju stálo triumf. Rovnako ako tretiu Ukrajinku Annu Kryvonosovú. Veľmi rýchle Nemky s Ruskami sa na pódium kvôli chybám nedostali.

Výborné preteky pre Machyniakovú, ostatné Slovenky zažili veľmi zlý deň

Popoludní prišli na rad dievčatá a mali sme na trati veľmi zaujímavú kombináciu dvoch pretekárok, ktoré končia v kategórii junioriek, teda sú už blízko k preniknutiu na preteky SP a dve, ktoré sú ešte len kadetkami, teda predstavujú vzdialenejšiu budúcnosť.

Ako prvá nastúpila Barbora Horniaková, ktorá si účasť tu vybojovala na poslednú chvíľu cez ôsme miesto na EYOFe a vytlačila tak Máriu Remeňovú. Od úvodu jej to ale nešlo dobre. Bolo jasné, že tu sú aj o štyri roky staršie súperky, najlepšie z daných krajín. To ju odsúvalo veľmi dozadu a treba povedať, že nemala ani svoj deň. Už v prvom kole zaostala o 53 sekúnd. Ak chcela dnes uspieť, musela by výborne strieľať. Na ležke jej to šlo veľmi pekne. Hoci to nebola rýchla položka, terče sa sklápali. No posledný jej ostal. Strata sa tak prehĺbila na 1:25 a bola až v siedmej desiatke. V druhom kole to už bolo na trati mierne lepšie, ale aj tak zaostávala za svojím štandardom. Keď sa k tomu pridali tri chyby na stojke, patrila jej až pozícia v predposlednej desiatke. Už aj logicky zrejme v poslednom kole nešla naplno, bolo dobré šetriť sa na ďalšie štarty. V cieli ju klasifikovali na 77. pozícii (+4:06). Prvý štart medzi juniorkami jej teda vôbec nevyšiel.

Ako druhá nastúpila naša pretekárka s najväčšími skúsenosťami od ktorej sa čakali pekné výsledky. Veronika Machyniaková si mohla aj užiť tieto štarty, pretože už medzi mladými končí a často medzi nimi túto sezónu ani nenastupovala, keďže jazdila aj veľké IBU Cupy. V prvom kole zaostala o 35 sekúnd v 46. bežáku. To nebol ideálny štart. Aj na ležke si nepočínala celkom rýchlo, ale vyšlo jej to v presnosti. Nepomýlila sa. To ju hneď posunulo na 21. pozíciu so stratou iba 34 sekúnd. S tým sa dalo pracovať. V druhom kole prišiel jej veľký prerod, keď stíhala s rýchlymi dievčatami a stratila iba 25 sekúnd a mala 24. čas. Bolo to jedno z najlepších kôl v jej kariére. Aj na druhej položke si dávala veľký pozor, opäť bola na svoje pomery dosť pomalá, ale zostrelila všetky terče a s ideálnou bilanciou 0+0 sa v tom čase zaradila na piatu pozíciu, a to mala číslo v strede štartového poľa. Napokon to bola po druhej streľbe výborná deviata pozícia. V poslednom okruhu udržala rýchly štandard, stratila tam 33 sekúnd, no iba 25 pretekárok bolo rýchlejších. Bolo to dobré. No tak vysoko vo výsledkovej listine boli tie najrýchlejšie pretekárky a šesť dievčat ju predbehlo. Klasifikovali ju teda na 15. pozícii (+1:01). Podala veľmi dobrý výkon, možno v Top 3 kariéry. Znova ukázala, že je ženou číslo päť  našej hierarchii a chce zaujať miesto po Kuzminovej.

Zuzana Remeňová zaujala výbornými výkonmi na MS, no ešte posledný raz v kategórii kadetiek, teda tu bola konkurencia oveľa vyššia a bol to pre ňu prvý test, pretože ešte nikdy medzi juniorkami nebola. Začala slušne, keď bola z našich najrýchlejšia na úvodných 2500 metroch. Stratila 28 sekúnd v 37. bežáku. To bolo veľmi slušné. Na ležke minula jeden terč, takže ostala tam, kde bola. Patrila jej 35. pozícia. Aj v jej prípade platilo, že strata 50 sekúnd bola hrateľná pred ďalšou časťou pretekov. No v druhom kole sa už zdalo, že to v úvode asi prepálila a namerali jej až 52-sekundový odstup. Klesla mimo bodov, no ešte slušný výsledok nebol stratený. Stalo sa tak až po stojke, kde minula dve rany a znova padla nižšie, na 57. miesto so stratou 2:24. V poslednom kole vyslovene mlela z posledného a v cieli sa objavila s odstupom 3:27. Akoby zastavila dĺžka trate, na ktorú nie je v tejto disciplíne zvyknutá. V poslednom kole dostala až 1:18. Klasifikovali ju na 67. mieste.

V závere štartovej listiny sme mali Anetu Smerčiakovú, ktorá súťažila iba druhýkrát mimo Osrblia. V prvom kole zaostala o 37 sekúnd. Trochu viac ako sa čakalo, no pravá pohroma prišla až na ležke, kde sa jej vôbec nedarilo a musela ísť až do štyroch trestných kôl. Bola až na 90. pozícii a bolo to pre ňu len ďalšie utrpenie. Hneď jej klesla aj morálka s formou a v druhom kole už dostala 49 sekúnd. No nenapravila to ani na stojke. Opäť si poradila iba s jedným terčom a so stratou piatich minút bola až na 92. pozícii. V závere sa jej muselo ísť otrasne, veď mala v nohách o 1,2 kilometra viac ako Veronika či iné bezchybné pretekárky. Aj napriek tomu „nakúpila“ iba 46 sekúnd. To nebolo zlé, no, samozrejme, nevykúpilo ju to z úplného záveru výsledkovej listiny. Obsadila 89. miesto(+5:29).

V našom tíme sa krásne ukázal rozdiel v skúsenostiach jednotlivých pretekárok. Aj keď sú v domácom pohári dievčatá blízko k Veronike Machynaikovej, na medzinárodnom fóre sa vie veľmi dobre koncentrovať a strieľať. Určite aj vďaka nulám jej hlava trochu rýchlejšie pustila nohy a 28. bežák patrí medzi to najrýchlejšie, čo kedy predviedla. Pre ostatné dievčatá to boli nové skúsenosti v tejto konkurencii a tie mladé 2500-metrové kolo poriadne zastavovalo. Tiež nie sú zvyknuté tak dlho cestovať a zvykať si na novú strelnicu, teda i v tom im Veronika odskočila. Zlepšenie na strelnici z Majstrovstiev SR dnes nepotvrdila Aneta, ale musí to hodiť za hlavu. Dúfajme, že si naše pretekárky na Sjusjoen zvyknú a pôjde im to v ďalších štartoch lepšie.

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB