Juniorky v štafete dobíjali iba štyrikrát, no pomaly bežali a končili 15. Zvíťazili Francúzsky

MSJaK Osrblie 30. januára (Biatlon-Info.sk) Juniorky šli v štafete tri úseky, rovnako ako dorastenci. Po prekvapujúcom triumfe Číňanky Mengovej tak prišiel na rad súboj tradičných krajín o zlato. My sme vstupovali do pretekov s dobrými strelkyňami.

Najcennejší metál z Estónka obhajovali juniorky z Francúzska. Ich tréneri do dnešnej štafety poslali takmer totožnú zostavu, urobili len jednu zmenu. Rovnako ako v Otepää, aj v Osrblí francúzsky tím rozbiehala Benedová. Camille nesklamala, strieľala výborne a kvalitne bežala. Už na úvodnom úseku sa vpredu osamostatnilo päť tímov. Ani Pfnuerová, ani Lundströmová nemuseli použiť náhradný náboj, položili tak základ k úspešnému výsledku. O niečo horšie strieľala Camolaová, ktorá raz opravovala. Dvakrát dobíjať musela Watterhusová, kontakt s úplným čelom však stratila na trati. 

Na druhom úseku sa najlepším výkonom prezentovala Chauveauová. Nová členka francúzskej štafety pokračovala vo výbornom predstavení, navrch mala ako na trati, tak aj na strelnici. Ani Sophie nepoškvrnila strelecký účet svojho tímu, desať terčov zostrelila pomocou desiatich nábojov. Svoju časť na výbornú zvládla tiež Moserová. Kanaďanka raz dobíjala. Kontakt s čelom udržala ešte Kebingerová. Nemecká reprezentantka však strácala na trati, najmä v poslednom kole jej nohy vypovedali službu. Rovnaký problém ako ona mala ešte Lardschneiderová, ktorá ale musela dvakrát dobíjať. O jeden výstrel naviac ako Talianka použila Fosseová. Nórka svoje chyby dokázala ako-tak odčiniť behom.

Podobne ako vlani, aj na tohtoročnom šampionáte plnila rolu finišmanky vo francúzskom tíme Jeanmonnotová. Začala dobre. V úvodnom kole zvýšila svoj náskok, nasledovala bezchybná ležka a upevnenie si vedúcej priečky. Excelentne vstúpila do pretekov tiež Arnekleivová, bežalo jej to lepšie ako Francúzke, a po čistej streľbe prišiel posun na striebornú pozíciu. Darilo sa aj Öbergovej, ďalšej pretekárke, ktorá v ľahu nepoužila náhradný náboj. Dve opravy na ležke musela urobiť  Fruehwirtová, Nemecko kvôli tomu vypadlo z pódiových umiestnení. Rovnaký zápis mala aj Carraraová na piatom mieste.

Predposledné kolo predznamenalo, kto dnes vybojuje zlatú medailu. Medzera medzi Lou Jeanmonnotovou a ostatnými juniorkami sa zväčšila. Na záverečnej stojke si preto mohla Francúzka dovoliť aj jedno zaváhanie, a bolo rozhodnuté. Francúzky tak po vzore ruských juniorov dokázali obhájiť víťazstvo v štafetových pretekoch. Po roku boli zas tie najlepšie, tentokrát ich výkon zdobila predovšetkým presná muška. Ak v Otepää museli použiť osem náhradných nábojov, v Osrblí len jeden.

Záverečná položka rozlúštila tajničku ohľadom striebornej medaily. Juliane Fruehwirtová stojku odpálila veľmi rýchlo, no hlavne bez chyby. Už pri odchode zo strelnice bolo jasné, že z toho bude druhé miesto. To boj o bronz bol dramatický až do posledných metrov. Najlepšiu východiskovú pozíciu po záverečnej streľbe mala Juni Arnekleivová, ale v pätách jej boli Michela Carrarová a Elvira Öbergová. Nakoniec si to všetky tri rozdali v záverečných metroch, kde ukázala svoju silu posledné menovaná. Bronz tak putoval do Švédska.

V Osrblí sme sledovali korunováciu starých šampiónok, no ostatné dve pódiové umiestnenia vybojovali nové krajiny. Nórky a Rusky dnes sklamali svojich fanúšikov. Severanky síce neboli ďaleko od metálu, nebyť jednej chyby naviac, ktorú urobili v súboji s Talianskom, boli by bronzové. Rusky museli dobíjať až osemkrát, a v cieli im patrilo šieste miesto. Veľkým sklamaním dopadlo tiež vystúpenie českých dievčat. Bežeckú katastrofu nezachránila ani strelecká časť. Češky dobíjali len trikrát, lepší zápis ako ony mali už len víťazky.

Machyniaková nás udržala v boji o Top 10, ale potom sme zaostali na trati

Náš tréner Jaroslav Kamenský dnes stavil na dobrú streľbu, vynechal zo zostavy v pondelok najrýchlejšiu Anetu Smerčiakovú, ktorá však minula najviac terčov. Bolo otázkou, či to vynahradí veľmi pomalá Haidelmeierová, no možno má Aneta zdravotné problémy. Žiaľ, naša redakcia nemohla byť tento deň v Osrblí.


S heslom „to najlepšie na začiatok“ vstupovala do štafety Veronika Machyniaková. Štartovala až s číslom 21, takže to mala v prvom kole veľmi ťažké a nevedno, či sa jej aj niečo nepríjemné stalo, no v polovici prvého okruhu uzatvárala štartové pole s mankom šestnástich sekúnd. Táto strata jej ostala aj pri príchode na strelnicu. Tam to za 29 vybavila bez chyby a pokračovala do druhého kola na dvanástej pozícii. Dúfali sme, že v úvode trochu síl pošetrila a dostane sa cez pár slabších pretekárok. Bolo to tak, v úvode kola predbehla Američanku aj Grékyňu a snažila sa stíhať čelo, na ktoré strácala po streľbe dvadsať sekúnd. No tam sa nešlo úplne naplno. V závere kola ešte predbehla Bielorusku (v tomto kole dostala iba päť sekúnd) a prišla na stojku deviata s mankom iba 17 sekúnd. Škoda, že nenasledovala druhá nula, lebo by sa posunula na šiestu priečku, no aj tak to nebolo zle. Ostávala na deviatej priečke. Pred sebou videla Američanku, Kanaďanku i Bulharku. Tá jej ušla, ale ešte so Slovinkou a Češkou vytvorili partiu od siedmej po jedenástu priečku. Odovzdala desiata so stratou 41 sekúnd. Iba päť sekúnd zaostala za šiestou priečkou. Na svojom úseku s najmejšími rozdielmi bežecky stratila hrateľných 28 sekúnd. Mohla tak byť spokojná.

Veronika Haidelmeierová vyrážala na trať s dobrou východiskovou pozíciou, ale juniorkám na trati nestačí a už v prvom kole sa prepadla o tri pozície. Ešte podstatnejšia ale bola strata až 51 sekúnd, strašne veľa. Horšia bola len Estónka, Austrálčanka a Grékyňa. Neprišla síce očakávaná nula, ale jedno dobíjanie bolo v poriadku. Pokračovala na trinástej pozícii už so stratou 1:22. V ďalšom kole si s ňou poradili dve pretekárky a strata narástla na 2:04. Opäť trochu prekvapujúco neprišla suverénna – presná aj rýchla položka, Veronika asi cítila zodpovednosť, bola ešte na slušnej pozícii. Raz dobíjala. Znova sa posunula na trinástu priečku. V poslednom kole ešte prišiel nákup 48 sekúnd a opäť padla na pätnáste miesto. Odovzdala so stratou 3:06 na vedúce Francúzsko. Škoda, že na svojom úseku mala až 21. bežák s odstupom 2:22.

Uzatvárala to Henrieta Horvátová, ktorá bola papierovo rýchlejšia ako jej celoživotná kamarátka a máva aj slušnú streľbu, takže ambícia udržať to aspoň niekde okolo tej pätnástej pozície bola reálna. V prvom kole sa ale neudržala Kazašky a z dohľadu stratila aj Japonku. Dobehla ju Ukrajinka. Zaostala až o 57 sekúnd, viac ako sme čakali. Tiež mala až 21. bežák, teda posledný z normálnych krajín. Pokračovala aj v tradícii jedneho dobíjania a so stratou štyroch minút pokračovala na 15. mieste. Problémom bolo, že do minúty za ňou bolo ešte šesť štafiet a mohlo to ešte dopadnúť aj veľmi neslávne. Viaceré sa k nej v druhom kole aj približovali. Dostala opäť veľa, až 54 sekúnd, ale je pravdou, že od veľmi rýchlej Žukovej, ktorá jazdí svetového poháre. Podstatné bolo, že za pol minúty to uzavrela nulou a poistila si pätnástu priečku. V cieli sa teda objavila na pätnástom mieste so stratou 4:40.

Pohľad na štatistiky jasne hovorí, kde zaostávame za svetom. Dobíjali sme iba štyrikrát, takže streľba to nebude. Tú mali lepšiu iba tri výbery. Na trati ešte krok udržala Machyniaková a môžeme jej vďačiť za to, že sme nevypadli hádam aj z Top 20, no dve nové juniorky z breznianskeho klubu, ktoré prešli do tejto kategórie pred toutu zimou, ešte majú čo robiť, aby sa priblížili k svetu. Heňa bežala lepšie ako Veronika, lebo mala na trati rýchlejšie súperky, no nie o veľa. Škoda, že sme to dnes neskúsili so Smerčiakovou. V pondelok bola na dlhočíznej trati rovnako rýchla ako Machyniaková.

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB