Ivona Fialková v stíhačke s ďalším výborným výsledkom, Otčenáš tiež bodoval

Štvorica slovenských mien nevynechala nedeľňajší program Majstrovstiev sveta v biatlone v Anterselve. Najlepší výsledok dosiahla Ivona Fialková, bodovali aj Paulína Fialková a Martin Otčenáš. Počas uplynulého týždňa boli v akcii aj dvaja účastníci IBU pohára.

Nedeľu sa na svetovom šampionáte predstavili aj ženy, aj muži. Najskôr do stíhačky nastúpili ženy, kde z dvojice našich reprezentantiek výhodnejšiu štartovú pozíciu mala Ivona Fialková. Mladšia zo sesterského dua vstupovala do pretekov z deviatej pozície. Na strelnici urobila dve chyby, obe na prvej položke, kde musela reagovať na vietor. Ďalšie tri položky však vybielila a prišla si po šieste miesto. Vylepšila si tak doposiaľ životné maximum, ktoré si vytvorila práve v rýchlostných pretekov a zaistila si účasť v pretekoch s hromadným štartom.

„Myslela som si, že budem úplne pokojná. Mala som deviate miesto, cieľ splnený, budem si to užívať, ale pred štartom som mala stres, teraz to už môžem povedať. No veľmi sa teším ako to dopadlo. Na prvej streľbe fúkol vietor, cvakla som dva doľava a asi to bolo málo, potom som už správne zareagovala a zvyšok išiel do čierneho. Hlavne sa teším zo stojok, pretože celú moju kariéru som ich kazila a teraz mám 25 rokov a niečo sa zmenilo,“ povedala Ivona po pretekoch.

Paulína Fialková v šprinte obsadila 16. priečku, ktorú sa snažila vylepšiť v nedeľňajšej stíhačke. Lenže ani pri druhom vystúpení na šampionáte nenašla potrebnú pohodu na strelnici, zo štyroch položiek vybielila iba jednu a nakoniec obsadila 17. miesto. Medzi mužmi štartovali Martin Otčenáš a Šimon Bartko. Prvý menovaný s tromi chybami obsadil 26. miesto, čiže si pohoršil o trinásť priečok oproti šprintu. Získal však ďalšie body, presnejšie 15 bodov. Bartko strieľal so všetkých slovenských zástupcov a zástupkýň v stíhacích pretekoch najhoršie. Visieť mu zostalo osem terčov, nakoniec obsadil 57. miesto.

Počas uplynulého týždňa súťažili ešte Matej Baloga a Aneta Smerčiaková, ktorí sa zúčastnili siedmeho kola kontinentálneho pohára v Martelli. Obaja sa predstavili v dvoch disciplínach, v superšprinte, kde skončili v kvalifikácii. Balogu však od postupu do finále delili iba sekundy. Sobotu už taký úspešný nebol. Matej v šprinte minul päť terčov a v cieli ho klasifikovali na 70. mieste. Smerčiaková minula štyri terče a jej v rýchlostných pretekoch patrila 69. priečka. Obaja sa teraz budú pripravovať na európsky šampionát, ktorý začína na konci februára.