Invidivuál kadetiek ovládla Slettemarková, Horniaková s kvalitným behom

MSJaK Osrblie 27. januára (Biatlon-Info.sk) V nedeľu popoludní si sily vo vytrvalostných pretekoch zmerali kadetky. My sme našim dievčatám mohli veriť. Všetky dokážu bežecky konkurovať svetu. Išlo hlavne o to, ako sa vysporiadajú so streľbou. Z víťazstva sa tešila Ukaleq Astri Slettemarková, ktorá ako jedna z dvoch dokázala zostreliť všetkých 20 terčov.

Poobede svoju premiéru na svetovom šampionáte juniorov a kadetov zažili aj kadetky. Na štart vytrvalostných pretekov sa postavilo rovno sto dievčat. Už hneď medzi prvými štartovala jedna z najväčších favoritiek. Francúzka Botetová sa v juniorskom IBU Cupeprezentuje sympatickými výkonmi, ale v Osrblí sa jej na ne nepodarilo nadviazať. Zradila ju najmä streľba, urobila sedem chýb.

Oveľa lepšie si viedla Möllerová, ktorá vybiehala na trať ako druhá v poradí. Nórska kadetka sa v individuále mohla oprieť o svoju streleckú časť. Na svoj účet si pripísala len dve nepresnosti. Rovnako dve chyby dnes urobili tiež Shneiderová, reprezentantka Ruska, a Nemka Sparková. Obe sa však prezentovali rýchlejšou paľbou ako dovtedy vedúca Nórka, no na druhej strane ich výkon poznačil slabší beh.

Medzi prvými absolvovala preteky aj Nikkinenová. Fínska biatlonistka sa len ťažko dá kritizovať za beh, vo svojej vekovej kategórii patrí medzi najlepšie bežkyne. Rovnako aj dnes sa Heidi prezentovala kvalitnou bežeckou časťou, ale pridala k nej aj solídnu streleckú. Nikkinenovej zostali visieť len dva terče, a poriadne si zakričala v boji o zlato.

Češky na strelnici (© Ján Melicher pre Biatlon-Info.sk)

Jeden z troch dostupných metálov chceli získať aj ďalšie kadetky. Veľké ambície mala Nórka De Bescheová, ale musela na svoj sen zabudnúť, pretože jej strelecký výkon poznačili tri hrúbky. To Ivanovová zvládla svoju streleckú časť o dosť lepšie, z dvadsiatich terčíkov minula len jeden. Ruska však doplácala na pomalý beh. Drevenejšie nohy mala aj Trabucchiová, ktorá bola vôbec prvou pretekárkou, ktorá dnes nedostala žiadnu časovú penalizáciu.

Ďalšou nádejou francúzskej reprezentácie bola Benedová. Aj ona v juniorskom kontinentálnom pohári vie zajazdiť skvelé preteky, čo potvrdila aj na slovenskej pôde. Hneď jej prvý štart znamenal útok na medaily, keďže vybielila 18 z 20 terčíkov. Azda najväčším prekvapením dňa bol výkon Slettemarkovej z Grónska. Jej beh bol ohromujúci, a keď k tomu pridala nulu na všetkých štyroch položkách, bolo o víťazke rozhodnuté. Zosadiť ju z čela mohla Hermannová, ale po troch streleckých chybách bolo jasné, že sa jej to nepodarí.

Priaznivci sestier Remeňových (© Ján Melicher pre Biatlon-Info.sk)

 Záverečnú skupinu biatlonistiek s nádejami na zlato otvorila Vorobníková. Češka patrí medzi spoľahlivé strelkyne, a papierové predpoklady potvrdila už v nedeľu. Do terča sa jej nezmestil len jeden náboj. Úplne totožný zápis mala aj ďalšia česká reprezentantka. Jandová sa hrúbky dopustila na záver a skomplikovala si tak cestu za metálom. Miešať kartami na pódiových umiestneniach chceli tiež Owrenová a Bakkenová z Nórska. Prvá menovaná však nezvládla záverečnú stojku, kde si odpálila medailu. Celkovo tak mala na konte tri chyby, podobne ak aj Bakkenová.

Vytrvalostné preteky kadetiek ovládla Ukaleq Astri Slettemarková. Grónka dnes vytiahla svoje strelecké prednosti, veď trafila všetkých 20 terčov. Slettemarková však konkurenciu odrovnala tiež v bežeckej časti, kde dokázala držať krok s úplne najlepšími bežkyňami. Dosiahla štvrtý najlepší čas, pričom na najrýchlejšiu bežkyňu stratila len desať sekúnd. Potvrdila tak, že jej vlaňajšie štvrté miesto z Otepää nebola žiadna náhoda. Na vrchol sezóny sa dokáže výborne pripraviť. Veľkú radosť určite má aj jej mama, ktorá ju trénuje a dve desaťročia jazdila vo svetovom pohári, no bez akýchkoľvek úspechov ešte keď neexistoval systém kvót.

Šťastná Ukaleq Slettemarková (© Ján Melicher pre Biatlon-Info.sk)

Po individuále strieborný kov zacinkal na krku Terezy Vorobníkovej. Tá za to môže poďakovať hlavne svojej kvalitnej muške a správne zvolenej taktike. Mladá Češka v bežeckej časti neuháňala ako zmyslov zbavená a tiež na strelnici si dávala načas, no urobila dobre. Jedna chyba ju posunula na druhé miesto. Bez medaile nezostala ani Heidi Nikkinenová, ktorá by v prípade čistej streľby vyhrala. Fínka však nezostrelila dva terče a nakoniec môže byť rada aj s bronzom.

Veľký český deň podtrhla štvrtým miestom Jandová, ktorá ešte po poslednej položke okupovala bronzovú pozíciu, no nakoniec ju neudržala. Rozhodol o tom pomalší beh. Až za ňou skončila druhá a zároveň posledná bezchybná biatlonistka. Trabucchiová si tak či tak vylepšila kariérne maximum na svetových šampionátoch juniorov a kadetov. Do Top 10 sa dostali ešte BenedováBasergaováHermannová, Ivanová a Passlerová.

Najlepšie pretekárky dnešného dňa (© Ján Melicher pre Biatlon-Info.sk)

Slovenky ešte v nedeľu neukázali potenciál, neustáli tlak na strelnici

Do prvej skupiny sme nasadili Zuzanu Remeňovú. Čítali ste v našom úvode k MS, že mala tento týždeň menšie zdravotné problémy a podľa jej trénera ju to určite malo limitovať. V prvom kole to ale tak nevyzeralo. Stratila tam iba 22 sekúnd. Na prvej ležke mala všetky rany vpravo, jedna sa tesne do 4,5-centimetrového terča nevošla. Dostala teda pokyn cvaknúť hore a doľava. V druhom kole sa ukázalo, že trošku to tempo na úvod prepálila a dostala 37 sekúnd. Prišla rozhádzaná stojka, kde urobila dve chyby, jednu hore, druhú dole. Bola priebežne na 65. pozícii, a to nebolo v súhre s jej potenciálom. Aj v treťom kole dostala podobný zásek 36 sekúnd. No konečne jej vyšla položka, na tretej streľbe chybu neurobila a posunula sa už tesne do Top 50. Potom na trati trošku ožila, už dostala iba 29 sekúnd a dúfali sme, že napraví prvú stojku. No nestalo sa, opäť bola položka rozhádzaná a nezostrelila až tri terče. Opäť nasledoval pád dozadu, konkrétne siedmej desiatky. V poslednom kole ešte pridala pol minútky a klasifikovali ju na 63. pozícii s mankom 6:57 so skóre 1+2+0+3.

Zuzana Remeňová odchádza zo strelnice (© Ján Melicher pre Biatlon-Info.sk)

S číslom 58 sa na svoje prvé medzinárodné preteky vrhla Ema Kapustová. Je stabilnou strelkyňou, takže sa jej dalo veriť. Predsa len však podľahla veľkému tlaku a preteky jej nevyšli. V prvom okruhu ešte nakúpila hrateľných 36 sekúnd a zdalo sa, že sa chytí peknou nulou, no posledné dva výstrely vytiahla vľavo hore, štvrtý tesne padol, piaty nie. Pokračovala ďalej a takmer rovnakú stratu ako po minele si pripísala v druhom kole na trati – 42 sekúnd. A prišlo ďalších 45. Stojku pálila veľmi pekne, no štvrtú ranu skoro spustila a logicky šla dole. Potom ju to už fyzicky zlomilo. V treťom i štvrtom kole dostala už vyše minútu. No najmä pokazila streľbu. Druhá ležka bola rozhádzaná. Po prvej chybe cvakala, no ešte ani druhá so štvrtou ranou nepadli. Výsledok už bol v nedohľadne. Dobre si uvedomovala, že má na viac a určite chcela ešte predviesť peknú stojku. Stála tam iba 24 sekúnd vo štvrtom najrýchlejšom čase, no znova prišli tri chyby. Už to len nejako dobojovala a vo výsledkovej tabuli sa našla na 84. pozícii so stratou desiatich minút. S ôsmimi minelami na viac myslieť nemohla.

Ema Kapustová počas pretekov (© Ján Melicher pre Biatlon-Info.sk)

Od Márie Remeňovej sa očakával stabilný výkon. Vie dobre strieľať i bežať. To druhé potvrdila hneď v úvodnom okruhu, keď zaostala iba o osem sekúnd v jedenástom bežáku. Bola trochu premotivovaná, veľmi chcela pred výbornou kulisou rodiny, kamarátov i fanúšikov predviesť výborný výsledok. No začala 90-timi sekundami prirážky po prvej streľbe. Minula dve rany tesne dole, mohli padnúť. V druhom kole už trochu spomalila, nakúpila 18 sekúnd, no prišla výborná nula na stojke, dokonca bez nejakých hraničných rán. Posunula sa na 31. pozíciu a keďže sa na ňu na trati dalo spoľahnúť, mohla sa ešte dopracovať k výsledku. Nasledovalo kolo s 21 sekundami straty, no aj druhá veľmi zlá ležka. Minula tri rany, všetky šli vpravo. Okamžite padla hlboko dozadu a už nemala nárok na niečo zapamätateľné. Už jej to aj prestalo tak chutiť na trati, zapísala si ešte polminútové manko vo štvrtom i piatom kole. Na záver ešte prišla jedna chyba v stoji. Bolo z toho napokon 51. miesto so stratou šiestich minút. Zvládla stojky iba s jednou chybou, no ležky absolútne nevyšli s piatimi minelami. Mala ďaleko na viac.

Ema Kapustová počas pretekov (© Ján Melicher pre Biatlon-Info.sk)

V závere sme videli na trati Barboru Horniakovú. Tá vyniká bežeckým talentom a potvrdila to aj dnes. No opäť mala problémy na strelnici. V prvom kole zaostala iba o jedenásť sekúnd. No prišla hororová položka v ľahu, ktorú nechce nikto nikdy zažiť. Nezostrelila ani jeden terč. Prvá rana šla vľavo, ďalšie dve dole, štvrtá hore a piata ešte znova dole. Škoda-preškoda. Naskočilo jej tri a trištvrte minúty penalizácie a bola úplne na chvoste. Týmto veľmi poznačená šla ďalej, ale stále to mala v mysli. Stojka jej celkom vyšla, minula iba tretí terč. Aspoň sa už dostala z poslednej desiatky. Na trati ale pokračoval jej veľmi dobrý výkon. V treťom kole iba s jedenástimi sekundami straty. Keďže jej to na úvodnej ležke padalo najmä dolu, cvakala a chcela sa vyhnúť týmto chybám. Zrejme aj preto jej dve rany ušli hore. Bohužiaľ, bol to veľmi smolný výkon. No na trati znova bojovala príkladne a nakúpila iba trinásť sekúnd aj v takejto neskorej fáze pretekov. Na záverečnej stojke ešte prišli dve chyby. Spolu ich bolo desať a v cieli to preto bolo až 78. miesto (+8:42) s veľkým plačom. Bolo to pre ňu mimoriadne ťažké, chudinka sa s nami ani nedokázala rozprávať. Veľmi chcela ukázať, že na to má. No nevyšlo jej to.

Barbora Horniaková v cieli (© Ján Melicher pre Biatlon-Info.sk)

Aj keď našim dievčatám preteky vôbec nevyšli, nič sa nezmenilo na ich potenciáli aj očakávaniach, ktoré boli do tejto kategórie vkladané. Mária Remeňová vie dobre strieľať a konzistentnosť predviedla aspoň na trati. Jej potenciál nie je v strede poľa, ale vyššie. Ležky bežne zvláda, dnes urobila päť chýb, nebol to dobrý deň. Príde ďalší. Rovnako u jej sestry Zuzany. Tá nie je takou stabilnou strelkyňou, takže šesť chýb sa dalo čakať, škoda poslednej položky, kde to už vyslovene nezvládla. Aj kvôli chorobe výkonnostne odišla na trati. No v šprinte by to malo byť lepšie. Na našu najmladšiu pretekárku Emu Kapustovú bola táto trať pridlhá a v závere už nemala fyzických, ale najmä ani psychických síl. Vytrvalostné preteky dokáže strieľať s jednou až troma chybami. Dnes to bolo osem. Aj ona to potrebuje rýchlo hodiť za hlavu. Rovnako ako ďalšia debutantka na MS Barbora Horniaková, ktorá strelecký výbuch prežívala veľmi zle. Tak veľmi chcela ukázať, že nevie len bežať, ale už aj strieľať. Tvrdo trénovala, no absolútne jej to nevyšlo. Taký je biatlon. Spokojná nebola ani s behom, kde bola osemnásta najrýchlejšia. Potenciál je u nej veľmi veľký. Dievčatá potrebuju dostať čo najviac podpory od svojho okolia i od fanúšikov, pretože všetky majú šancu v budúcnosti zabojovať o veľký biatlon a ženy mimoriadne potrebujeme.

Vyhotovuje sa aj rebríček národov. Po veľmi slušnom vstupe do sezóny na juniorských IBU pohároch sa naše dievčatá udržali aj po dnešných horších výsledkoch na chvoste Top 10.

Budeme zvedaví, ako vyhodnotí tieto výkony Peter Kazár z pohľadu štafety. Kadetky bežia iba 3 x 6 kilometrov, teda jednu nechá stáť. Jasná je účasť Márie Remeňovej, Zuzany asi tiež. Na posledných dvoch miestach skončila jasne najrýchlejšia pretekárka a tiež biatlonistka s najlepšími dlhodobými streleckými štatistikami. Teda bude to mať náš reprezentačný tréner veľmi ťažké. Rovnako ako to, že ak by nechal mimo zostavy Horniakovú, ozvali by sa jeho neprajníci, že postavil iba svoje pretekárky z klubu. Nie je mu po dnešku čo závidieť. V každom prípade dúfajme, že bude mať šťastnú ruku a v utorok uvidíme pekný výsledok našich dievčat.

Vyjadrenie Márie Remeňovej (51. miesto)

„Atmosféra bola vynikajúca, ďakujem všetkým, ktorí prišli povzbudiť. Škoda tých trestných kôl, bez nich by to bol omnoho lepší výsledok, než je, aj keď bežecky sa mi šlo dobre. Ale myslím, že na šprinte to pôjde lepšie, lebo desať kilometrov je desať kilometrov. Chyby môžu byť spôsobené aj tým, že som nevedela skresať tie tepy, tým to môže byť, že šli tie rany dolu a mala som cvakať jeden hore. Stojky sa mi dnes dobre strieľali. Som spokojná s mojím výkonom, ale na trati som sa až tak dobre necítila, tak dúfam, že to bude lepšie. Cieľ v šprinte bude dostať sa do Top 20, teším sa aj na štafetu a dúfam, že urobíme dobrý výsledok.“

Vyjadrenie Zuzany Remeňovej (63. miesto)

„Trať bola výborne pripravená, organizátori sa snažili, šlo to výborne, aj bežky sme mali vynikajúco pripravené. U mňa bolo kritické asi druhé a tretie kolo. Na ležkách som si menej verila, ale stojky ma viac motivovali, ale urobila som tam viac chýb. Bežala som, ako som vedela. Na každý výstrel som sa snažila sa koncentrovať. Ďakujem fanúšikom, boli výborní. Pred pretekmi som bola chorá, vynechávala som tréningy, ale cítila som len chvíľku. Snažila som sa ísť to, na čo mám.“

Vyjadrenie Barbory Horniakovej (78. miesto)

„Posledné dva týždne som strieľala nuly na tréningoch, neviem, naozaj. Tú prvú ležku som mala dole celú, neviem, či som mala zlú polohu. Ani na trati to nebolo pekné. Absolútne nie som spokojná s ničím.“

Vyjadrenie Emy Kapustovej (84. miesto)

„Dnes to bolo hrozné, veľmi zle sa mi bežalo a ešte som k tomu dala tie trestné minúty. Neviem to zhodnotiť. Neviem vôbec, kde som urobila chybu a kam šli tie netrafené rany.“

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB