IBU Cup korisťou Babikova a Slivkovovej, Slováci sa v tejto sezóne takmer vytratili

BANSKÁ BYSTRICA 20. marca (Biatlon-Info.sk) Minulý týždeň sa definitívne uzavrela sezóna aj pre súťažiacich v rámci IBU Cupu. V ňom sa najviac darilo nórskym, ruským a švédskym menám. Tituly vyhrali Anton Babikov a Victoria Slivkovová.

Kontinentálny pohár sa stáva loviskom vychádzajúcich hviezd svetového biatlonu. Posledná sezóne len dokumentovala túto skutočnosť. Na mužskej strane až 16 jednotlivých pretekov z celkového počtu 23 vyhrali biatlonisti mladšej vekovej kategórie. Dominantní boli predovšetkým Nóri, ktorí na najvyšší stupienok vyskočili spolu osemkrát. U žien bola podobná situácia, len štyri vystúpenia ovládli ženy staršie ako 23 rokov. Pozíciu najúspešnejšej krajiny si udržalo Rusko, dámy spoza Uralu dokopy až desaťkrát preťali cieľovú čiaru ako prvé.

Nórske pušky nestačili na Babikova

Síce kurz IBU Cupu udávali mladíci z rozličných štátov, celkové víťazstvo pre seba urval jeden z najskúsenejších pretekárov. Anton Babikov má síce len 27 rokov, no už si medzi mladšími súpermi mohol pripadať ako ostrieľaný bojovník. Babikov počas celého roka vynechal len podujatie v Obertilliach, inak nechýbal ani v jednom kole IBU Cupu a pravidelne zbieral body. Hlavne preto si držal vedúcu priečku v celkovom hodnotení od 24. januára. Na európskom šampionáte prišlo v jeho prípade ku menšiemu vytriezveniu. Vrchol sezóny absolútne nezvládol, skončil bez medaily. Ruský biatlonista počas celého ročníka len dvakrát okúsil pocit víťazstva. Hneď v prvých pretekoch v Idre, kde ovládol šprint, a podľa predstáv sa mu darilo tiež v stíhačke v Arberi. Nakoniec pozbieral 703 bodov.

Najväčším vyzývateľom ruského víťaza bol prekvapivo nemecký reprezentant. Lucas Fratzscher sa už dlhšie obdobie nachádza vo veľmi ťažkej situácii. Miesto v A-tíme si nevie vybojovať, a možno sa mu to ani nikdy nepodarí, keďže nemeckí juniori majú za sebou impozantný rok a pravdepodobne to budú oni, ktorí sa začnú pomaly ukazovať aj vo Svetovom pohári. Fratzscher si aspoň v druhej lige plní svoje túžby. Práve skončený ročník mu vyniesol druhé miesto v celkovom hodnotení IBU Cupu, získal 639 bodov. Výhry sa však dočkal až na úplnom konci, v záverečnom kole zvíťazil v druhom šprinte. Na talianskej pôde triumfoval tiež tretí muž, Aristide Begue. Francúzsky talent sa ukázal vo veľkom masáku, no vyšli mu aj šprinty v Idre a Arberi. Bitku o druhú pozíciu prehral o jeden bod. Na rozdiel od vyššie uvedených z ME naprázdno neodišiel, bronz získal v single mixe.

Menoslov jednotlivých víťazov je však oveľa väčší. Na pôde IBU Cupu sa z výhier potešili ešte Philipp NawrathJohannes DaleSimon FourcadeSindre PettersenSivert BakkenAlexander PovarnicynPhilipp HornFabien ClaudeKrasimir AnevTarjei BöEndre Strömsheim a David Zobel. Všetci vyššie spomenutí budú sezónu hodnotiť určite pozitívne, aj keď najmä v nórskom tábore bude cítiť mierne sklamanie, pretože ani osem individuálnych víťazstiev nezakryje fakt, že najlepšiemu Nórovi v celkovom hodnotení patrilo až piate miesto. Johannes Dale v tesnom súboji pokoril krajana Frederika Gjesbakka, ktorý tak neobhájil vlaňajšiu druhú pozíciu. Gjesbakk sa počas celého roka nedokázal ani raz prebiť na stupne víťazov.

U žien ťahali lanom Švédky a Rusky

Slabší vstup do ročníka, silný stred a nevýrazný finiš. Takto by sa dal opísať posledný rok v živote Victorie Slivkovovej. Ruská biatlonistka sa v Idre hľadala, už v Ridnaun sa raz našla, ale naplno sa prejavila až v piatom kole v Arberi, kde si podmanila skoro všetky preteky, nevyhrala len v individuále. Ďalšie a posledné víťazstvo v sezóne pridala v šiestom kole, v Lenzerheide. Potom sa ujala priebežného vedenia, ktoré akoby jej zväzovalo ruky a nohy až do záverečného vystúpenia v Martelli. Veľký výkyv formy sa u nej prejavil tiež na európskom šampionáte, kde ako top favoritka nevybojovala ani jeden cenný kov, pričom len raz skončila v Top 10. Sklamanie z ME si však vynahradila suverénnym víťazstvom v IBU Cupu. Získala totiž 775 bodov, čo je o sto bodov viac ako mala vlaňajšia víťazka.

Vlajku nemeckého tímu a rodiny Horchlerovej v tomto roku v rámci kontinentálneho pohára držala vyššie Nadine. Je pravda, že jej sestra Karolin si po vlaňajších úspechoch vybojovala miestenku v A-tíme a štartovala tak iba vo Svetovom pohári, kam sa Nadine pozrela v Poklujke a Oberhofe. Boj na dvoch frontoch sa dá len horko-ťažko ustáť, o čom sa Nemci už viackrát presvedčili, a práve zato Nadine Horchlerová zaplatila daň v podobe víťazstva IBU Cupu. Druhá skončila o 147 bodov, pričom kvôli povinnostiam v elitnej lige vynechala podujatia v Idre a Duszniki-Zdrój, teda päť štartov. Na pôde IBU Cupu sa jej darilo viac ako dobre. Síce vyhrať tento rok zabudla, aspoň z ME neodchádzala naprázdno. Tretia v celkovom hodnotení kontinentálneho poháru skončila Ingela Anderssonová. Švédka má za sebou veľmi dobrý rok, prvý trimester valcovala a dokonca aj viedla IBU Cup. Potom však prišiel menší útlm, z ktorého sa už nedokázala dostať. 

Podobne ako u mužov, aj medzi ženami sa nachádzalo oveľa viac víťaziek. Na najvyšší stupienok v tomto roku vyskočilo až 17 dám, okrem vyššie spomenutých to boli ešte Elisabeth HögbergováSvetlana MironovováAnastasija MorozovováCaroline ColombováFelícia LindqvistováNadia MoserováNatalia GerbulovováJúlia ŽuravokováUliana KajševováHanna ÖbergováMona BrorssonováJekaterina Jurlová-PrechtováAnna WeidelováChloé Chevalierová a Oľga Abramovová. Menoslov víťaziek obsahuje okrem ruským prekvapivo veľké množstvo švédskym mien. Práve tieto tábory budú na konci roka najviac spokojné.

Slováci dramaticky znížili štarty, body aj vekový priemer

Vlani štartovalo v druhej lige štrnásť Slovákov, absolvovali spolu 107 pretekov a získali 572 bodov. Cestovali na všetky kolá. No kariéru ukončili dve stálice IBU pohára Alžbeta Majdišová s Michalom Kubaliakom, IBU predĺžila juniorskú kariéru ročníkom 1997 a na našom zväze sa rozhodli viac pozornosti venovať mládežníckemu programu. Rovnako sa Daniel Kuzmin rozhodol veľmi zľahka obsadiť kontinentálny šampionát. To všetko malo za následok dramatické zníženie počtu štartov či dosiahnutých výsledkov. Vynechali sa až štyri kolá, pretože na ne nemal kto cestovať. Vrátane ME sa na štart postavilo iba desať Slovákov a spolu nastúpili na 54 pretekov. Až šesť bolo juniorov, teda tomu zodpovedá aj chudobný zisk 117 bodov, čo je iba pätina oproti vlaňajšku. Zaujímavé je, že prvý raz v kariére nenastúpili v druhej lige ani raz P. Fialková, Hasilla ani Otčenáš.

Zo slovenského pohľadu teda takmer nie je čo hodnotiť. V tabuľke vidíte štarty aj najlepší výsledok. Najviac pretekov absolvoval Matej Baloga, a to deväť. K najlepšiemu výsledku sa prepracoval Michal Šima, ktorý finišoval osemnásty v stíhačke 2. kola v Ridanne. Získal aj najviac bodov, a to 57, no obsadil až 97. pozíciu v hodnotení. Nie je to príliš relevantné, pretože štartoval iba v ôsmich z 23 pretekov. No treba povedať, že až päťkrát bodoval a práve na tom môžeme vidieť jeho kariérny progres.

Faktom je, že v rebríčku národov IBU pohára skončili naši muži až na 25. a ženy 26. pozícii. Tým pádom sme stratili možnosť postaviť budúci rok štyroch mužov a štyri ženy na dané kolá. Cestovať budú môcť tri plus tri. U žien je to zanedbateľný problém, pretože vieme aký je tam stav nášho biatlonu, u chlapov je to trochu horšie, pretože mladí juniori pomaličky tlačia na brány A-tímu a ešte môže nastať čierny scenár, že nebudeme môcť jazdiť so štyrmi pretekármi ani na svetový pohár.

V budúcej sezóne sa opäť uskutoční osem kôl IBU Cupu plus Majstrovstvá Európy v Ötepää. Strediská sú veľmi tradičné, vráti sa naše Osrblie, ktoré privíta medzinárodné pole cez víkend 11. a 12. januára 2020, teda otvorí druhý trimester.

 
Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB