Do Osrblia prichádzajú aj zaujímavé mená, aké šance majú šestnásti Slováci?

Do Osrblia prichádzajú aj zaujímavé mená, aké šance majú šestnásti Slováci?

Osrblie 23. januára (Biatlon-Info.sk) Už túto nedeľu sa v Osrblí začne svetový šampionát juniorov a kadetov. Postavenie najlepšej krajiny budú obhajovať mladí Rusi a Rusky, ktorí vlani v Otepää získali dokopy až 15 medailí, pričom osem z nich bolo zlatých. Slovensko postaví šestnásť reprezentantov, z ktorých viacerí majú šancu uspieť.

Silná konkurencia v chlapčenských kategóriách

Najväčšou hviezdou medzi chlapcami bude Sivert Bakken. Nórsky junior si po prvýkrát v sezóne zmeria sily s pretekármi vo svojej vekovej kategórii. Bakken od začiatku ročníka štartuje medzi dospelými v IBU pohári a vynechal preto oba juniorské IBU Cupy. Jeho výsledky však budia rešpekt, na podujatí v Ridnaun skončil na pódiu, v Obertilliachudokonca dvakrát vyhral. Tri z jeho štyroch úspešných vystúpení prišli v rýchlostných pretekoch. Bakken sa v prvej časti sezóny mohol oprieť o svoju streľbu, len v štyroch prípadoch bol jeho strelecký zápis poškvrnený viac ako jednou chybou.

Jeho najväčšími vyzývateľmi by mali byť Sebastian Stalder a Viačeslav Maljev. Švajčiarsky junior vedie poradie juniorského kontinentálneho pohára, zas Maljev v tejto sezóne pri každom svojom štarte skončil zakaždým v Top 10. Do boja o zlato medzi juniormi určite budú chcieť zasiahnuť aj ďalší ruský reprezentant Said Chalili a Martin Bourgeois z Francúzska. Obaja už v juniorskom IBU Cupe dokázali zvíťaziť. Medzi favoritov treba zaradiť aj Patricka Braunhofera a Jakuba Štvrteckého, často štartujúcich vo Svetovom pohári. Talian však v najelitnejšej kategórii ešte čaká na lepší výsledok, zato Čech už v jednom prípade nebol ďaleko od bodov. Ak ho podrží streľba, môže potrápiť aj Bakkena, lebo na svoj vek výborne beží.

Sivert Bakken počas tejto sezóny (© Igor Stančík / SZB)

Súboje kadetov každý rok prinesú niekoľko prekvapení. V tomto roku by okrem biatlonových veľmocí mali hrať prím predovšetkým tri mená. Jedným z najväčších favoritov bude Alex Cisar. Slovinec sa v juniorskom IBU Cupe prezentuje predovšetkým fantastickým behom, často má lepší bežecký čas aj ako juniori. Svoje veľké želiezko v ohni budú mať aj Česi v podobe Tomáša Mikysku. Mikyska zaujal nielen v juniorskom kontinentálnom pohári, ale aj medzi dospelými na podujatí v poľskom Duszniki-Zdrój. Rovnakú skúsenosť, čiže zápolenie s dospelými, má aj Otto Invenius. 19-ročný Fín už dal zbohom kadetským a juniorským súťažiam, celý prebiehajúci ročník strávil  v IBU Cupe a dokonca päťkrát už bodoval.

Bude to medzi juniorkami tradičný rusko-nemecký súboj?

Pôvodne mala byť najväčšou favoritkou v juniorskej kategórii Markéta Davidová, ktorá je na oficiálnom Entry liste a pred sezónou jej účasť u nás Česi avizovali, do Osrblia ale napokon nezavíta. O to väčšie šance budú mať nemecké, ruské, francúzske či talianske juniorky. Paula Botetová síce vo svojich posledných pretekoch minula až 12-krát, ale dovtedy ju zdobila dobrá muška a kvalitný beh. Suverénkou, aspoň čo sa týka juniorského IBU Cupu, je však Hanna Kebingerová. Nemecká reprezentantka bude chcieť v Osrblí nadviazať na výkony z Lenzerheide, kde ani raz nechýbala v Top 5. Samostatnou kapitolou sú Rusky, ktoré na Slovensko posielajú silný trojlístok. Viesť ho bude Irina Kazakevičová, ktorá ukázala svoje svetlé stránky v Oberhofe v štafete. Dobrý ročník prežívajú tiež Anastasia Gorjevová a Anastasia Kajševová. Medzi širší okruh favoritiek treba zaradiť tiež Ninu Zadravečovú zo Slovinska a aj Kamilu Žukovú z Poľska, ktorá v Otepää šokovala víťazstvom v šprinte a aj stíhačke. Švédsku školu bude reprezentovať predovšetkým Elvira Öbergová, ktorá v sezóne 2018/19 debutuje medzi juniorkami. Mladšia sestra olympijskej víťazky z Pjongčangu má nemenej talentu. Exotickým zjavom s veľkými šancami na medailu bude Číňanka Fanqi Meng, ktorá dokáže perfektne strieľať a už s dvakrát dostala do Top 10 vo veľkom IBU pohári. Naposledy pred týždňom.

Kvalitné zastúpenie nebude chýbať ani v zápolení kadetiek. Favoritkou favoritiek bude Hanna-Michelle Hermannová, ktorú v tejto sezóne zdobí veľká vyrovnanosť výkonov. Jej najväčšími vyzývateľkami budú Camilie Benedová a Heidi Nikkinenová. Posledné menovanú vo Fínsku prirovnávajú ku Kaise Mäkäräinenovej. Nikkinenová už vlani vybojovala jednu striebornú medailu a teraz bude chcieť svoju zbierku z juniorských šampionátov zveľadiť. Medailové ambície nebudú chýbať ani Tereze Voborníkovej a Patrycji Stanekovej. Prekvapiť však môžu aj ďalšie dievčatá, najmä Nórky a Švédky, ktoré ale posielajú do Osrblia neskúsené biatlonistky. Ani jedna Švédka ešte neštartovala na žiadnom šampionáte, rovnako ani Nórka. Vekovú hranicu už splňa aj dcéra legendárnej grónskej dvojice Ukaleq Slettemarková. Jej rodičia boli exotickým spestrením biatlonu bez výsledkov, no mladá Ukaleq ukazuje mimoriadny potenciál. Už vlani siahala na medailu, tento rok bola zatiaľ najlepšie desiata v Junior Cupe.

Areál v Osrblí (© Igor Stančík / SZB)

Slovensko posiela do boja plné stavy, teda štyroch pretekárov v každej kategórii. To sa už roky nestalo, pretože zvyčajne sme nemali dostatok junioriek. Rozšírením kategórie o 22-ročných pretekárov sa kvalita šampionátu zvýšila a bude aj veľmi dobre obsadený. V každej kategórii sa prihlásilo viac ako sto pretekárov. Dostať sa do prvej polovice výsledkovej listiny už nebude také jednoduché ako kedysi, do prvej tretiny ešte viac a k k Top 10 už ani nehovoríme. V konkurencii biatlonistov, ktorí štartujú aj v pretekoch SP, sa budú snažiť presadiť naše nádeje. Tento výber je určite najsilnejší za posledné roky.  V niektorých kategóriách sa môže presadiť prakticky ktokoľvek, čo nebývalo, pretože zvyčajne sme mali jedného-dva silnejšie kone, ostatní sa do výberu dostali vďaka minimálnej slovenskej konkurencii. Výhodou pre našich bude aj dokonalá znalosť tratí a domáce prostredie. Samozrejme, pre mladých a neskúsených pretekárov to môže pôsobiť aj kontraproduktívne a prítomnosť rodiny či priateľov ich dostane pod tlak. V tíme však máme viac ako polovicu biatlonistov, ktorí už takéto súťaže i tlak zažili. Stres si vyskúšali aj počas nominačných pretekov. Zvládli ich a sú tu. V jednotlivých kategóriách sú pretekári zoradení podľa veku.

Machyniaková so Smerčiakovou chcú ukázať, že nás ženský biatlon bude žiť

V kategórii junioriek máme veľmi zaujímavú zmes pretekárok. Každá je iná, niečim špecifická. Venuje sa jej veľká pozornosť, pretože už od budúcej sezóny budeme potrebovať niektorú z týchto dievčať do štafety a zrejme dostane aj šancu v pretekoch SP, ak bude mať vybehnutú kvótu.

Suverénne najviac skúseností má 21-ročná Veronika Machyniaková (1997, Valaská-Osrblie), ktorá má za sebou už 22 štartov vo veľkom IBU pohári. Často sa môže spoľahnúť na dobrý strelecký výkon. Šancu by mohla mať v pondelňajších vytrvalostných pretekoch. Pred Vianocami v Obertilliachu sa pomýlila iba raz a dostala sa k 42. pozícii. Otázna je jej bežecká forma. Medzi sezónami totiž nebadáme viditeľné zlepšenie. Ťažko sa to posudzuje, ukážu výsledky. Tým najlepším je pre Veroniku jedenásta pozícia z vytrvalostných pretekov vlaňajších MS. Dostala sa k nemu po jedinej chybe. V aktuálnej príprave však mala výpadok. Problémy jej narobila črevná viróza a opätovne trénovať začala až včera. Bude to jej štvrtý a posledný juniorský svetový šampionát. Ak sa dostane k výsledkom, SZB sľubuje, že sa jej bude ďalej venovať, pretože potrebujeme pretekárky.

Veľkou neznámou bude Aneta Smerčiaková (1997, VŠC Dukla). Bývalá bežkyňa na lyžiach si prechodom k biatlonu predĺžila mládežnícku kariéru. Bežanie s puškou jej však nejde tak ako by jeden čakal. Vzhľadom na slabšiu fyzickú pripravenosť našich dievčat oproti svetu v Anete blysla nádej, že sa to zmení. Zatiaľ to tak nevyzerá, hoci v posledných pretekoch pred šampionátom už bežecky kolegyne jasne porazila. Keďže sa však biatlonu venuje iba sedem mesiacov, veľkým problémom je u nej streľba. V súťažiach doteraz absolvovala štrnásť položiek a všetky terče zostrelila iba v dvoch prípadoch. Ak sa bude vo všetkom postupne zlepšovať (tipujeme, že na trati bude v budúcom týždni rýchlejšia ako Veronika), možno uvidíme vo veľkom biatlone už budúcu zimu ju. Dvere má dokorán otvorené.

Henrieta Horvátová na strelnici (© Igor Stančík / SZB)

Z dorasteneckej kategórie prichádza Henrieta Horvátová (1999, Brezno), ktorá je dlhšie považovaná za náš veľký talent. Tiež je to pre ňu už štvrtý šampionát, čo je vzhľadom na to, že má ešte iba 19 rokov úctyhodné. Čakajú ju ešte dva. Za sebou má už 35 medzinárodných štartov, teda množstvo skúseností, ktoré sa ale týkali iba mládežníckej sféry, teda vo veľkom IBU Cupe ešte nebola. Vlani sa na MS dostala k parádnemu 13. miestu v šprinte, keď sa ani raz nepomýlila. V stíhačke klesla na 23. pozíciu. Teraz až takéto výsledky nečakáme, pretože vlani to ešte bolo medzi kadetkami, teraz bude súťažiť aj s o dva roky staršími dievčatami. Tiež je u nej problematický bežecký výkon, ktorý zatiaľ zaostáva za špičkou. Dajú sa u nej čakať iba bežáky v strede poľa. Vynechala aj januárové kolo Viessmann pohára, takže zrejme nebola zdravotne v poriadku. Mohlo to pribrzdiť jej prípravu.

Do tímu sa dostala i Horvátovej celoživotná kamarátka a spolužiačka Veronika Haidelmeierová (1999, Brezno). Aj keď sa čoraz lepšie ukazovala Lucia Michaličková, jasne rýchlejšia ako Veronika, nepopasovala sa ešte so streľbou, a tak sa na šampionát dostala na strelnici často suverénna Haidelmeierová. Nielenže dokáže strieľať nuly, ešte jej aj „proklatě rychlá“, čo v tejto kategórii vie priniesť zaujímavú výhodu. No obrovským hendikepom je jej bežecký výkon, ktorý nedosahuje potrebné parametre. Už roky sa akoby nevedela dostať z miesta a ani nuly jej zrejme nedokážu priniesť výsledok v prvej tretine výsledkovej listiny. Pre porovnanie môžeme spomenúť preteky s hromadným štartom pred týždňom a pol, keď na desaťkilometrovej trati prišla do cieľa so Smerčiakovou. Veronika urobila tri chyby, Aneta jedenásť. Je to pre ňu tretí svetový šampionát. Výborne jej to šlo na domácich tratiach pred dvoma rokmi, no k výkonom v tretej desiatke sa odvtedy zďaleka nedostala.


Reprezentačným trénerom kategórie junioriek je Jaroslav Kamenský, ktorý roky vedie duo Horvátová – Haidelmeierová. Keďže sa v minulosti pre portál odmietol vyjadriť, jeho slová Vám neprinášame.

Machyniaková – Smerčiaková – Kamenský – Haidelmeierová – Horvátová (© Igor Stančík / SZB)

Papierové predpoklady predurčujú k výsledkom Balogu so Sklenárikom

Ani naši juniori nezaostávajú v množstve skúseností z medzinárodných súťaží a očakávajú sa od nich výsledky. Matej Baloga (1997, FoxTeam PO / Dukla BB) má už vyše štyri desiatky štartov pod hlavičkou IBU a chystá sa na piaty i posledný mládežnícky šampionát. Už opakovane splnil kvótu na štart v pretekoch SP. Druhú sezónu pravidelne nastupuje na IBU Cupe a zaujímavé je, že v juniorskej edícii (mimo MS a ME) nemá ešte ani jeden štart. Aj keď je v pozícii najväčšieho slovenského želiezka ako to bolo v posledných rokoch u sestier Fialkových i Bartka, nemá ešte z MS výraznejší výsledok. Môže za to najmä streľba, ktorú dosiaľ na vrchol sezóny nikdy nevyladil. Aj vlani urobil v šprinte až tri chyby, pred dvoma rokmi päť. Problém je, že v aktuálnej sezóne to nevyzerá ružovejšie. Mýli sa naďalej. Pozitívom je ale jeho bežecký výkon, ktorý medzi sezónami mierne porástol. Pred desiatimi dňami na poľskom IBU pohári už mal 44. bežák. Jednoznačne tu môže pomýšľať na umiestnenie v druhej desiatke, no bude sa musieť trafiť. Ak predvedie ešte jeden taký medzisezónny posun, o rok môže byť na úrovni Michala Šímu.

Mateja Lepeňa (1998, Vyhne) čaká tretí šampionát a účasť si vybojoval porazením kamarátov z klubu Valentu s Hubačom v nominačných pretekoch. Vzhľadom na to, že už má 20 rokov, SZB ho túto zimu postavilo aj na veľký IBU Cup. Dopadlo to ale dosť neslávne. Veľmi zaostáva na trati. V tejto konkurencii ešte aj s ročníkmi 1997 sa od neho asi nedajú čakať veľké výsledky. Budeme dúfať, že sa ideálne skoncentruje na streľbu a skúsi sa presadiť napríklad vo vytrvalostných pretekoch, kde pred dvoma rokmi ešte ako dorastenec obsadil 17. miesto. Ak bude výborne strieľať, môže sa dostať k prvej tretine výsledkov, ak dobre, do polovice. No keď sa mu dariť nebude, zrejme ostane veľmi vzadu. Ako vlani, keď skončil na 71. a 74. mieste.

Juniori Sklenárik, Baloga a Lepeň na tréningu (© Igor Stančík / SZB)

Spolu s Balogom je veľkou nádejou medzi juniormi Tomáš Sklenárik. Biatlonista ŠK Železiarne Podbrezová narodený v roku 1999 sa ešte len teraz dostal medzi juniorov, no už teraz má šancu na výsledky niekde v druhej desiatke. Jeho veľkou zbraňou je bežecký výkon. Vlani medzi dorastencami dokázal konkurovať bežákmi na hranici Top 10. Tu to zrejme až také ružové nebude, pretože narazí na starších konkurentov, no vnímame u neho medzisezónny výkonnostný posun. Na trati je na tom takmer rovnako ako Baloga. V tejto sezóne už má 24. miesto z juniorského IBU Cupu a v tom veľkom debutoval pred týždňom a pol a hneď v druhom štarte splnil kvótu na SP. Je už takmer isté, že v nasledujúcej sezóne bude rovnako ako Matej jazdiť iba veľké preteky. Ani on však nemá celkom stabilnú streleckú formu. Ak sa ale trafí, všetko je možné. Bude to pre neho iba druhý šampionát. Ešte si pamätáme, že pred dvoma rokmi sa do zostavy prekvapujúco nedostal. Vo svetovom biatlone debutoval až vlani, ale hneď parádnymi výsledkami, keď na MS skončil piaty, desiaty a deviaty. Ale ešte ako kadet. Teraz to bude ťažšie.

Partiu juniorov uzatvára Lukáš Ottinger (1999, ŠK Železiarne Podbrezová), ktorý sa tiež dostal do tímu napriek statusu prvoročáka v tejto kategórii. V medzinárodnom biatlone debutoval na osrblianskych MS pred dvoma rokmi a predviedol veľmi pekné výsledky v podobe 36., 22. a 29. miesta. No vlani sa absolútne nestretol s formou a v Otepää to bolo veľké trápenie. To, žiaľ, pokračovalo aj v tejto sezóne juniorských IBU pohárov v decembri. Nebežal ani nestrieľal dobre. No domáce stredisko mu sedí a na Viessmann pohároch mal lepšiu bilanciu, priemerne robil iba po jednej chybe. Pred pár dňami v poslednom súťažnom teste – pretekoch s hromadným štartom, minul hrateľné tri terče. Dúfajme, že stabilitu výkonnosti na domácej pôde potvrdí, lebo na trati to bude mať ako ročník 1999 proti pár jedincom zo SP veľmi ťažké. Snáď sa mu podarí jazdiť v strede poľa.

Juniorov má na starosti Milan Gašperčík, dlhoročný tréner rôznych našich častí A-tímov. Pôsobí zároveň aj ako šéftréner výpravy na MS. „Sú dni, kedy to chalanom padá a sú aj také, kedy nie. Je to dosť na hojdačke, nemáme vyslovene nulového strelca. Dôležité bude, aby to padlo v deň D. Na trati vidíme, že Matej a Tomáš majú dobrú formu a veľkú šancu presadiť sa. No ak by strieľali ako v Poľsku s tromi chybami, ani tu neuspejú. Konkurencia je vysoká. Problémy nám len robia hlboké mrazy, na trénovanie počas dňa nemáme veľké okno. Trochu sa bojím, aby tínedžerom nezamrzli trubky,“ povedal nám včera.

Lepeň – Ottinger – Gašperčík – Sklenárik – Baloga (© Igor Stančík / SZB)

Vyrovnaným kadetkám sa dá veriť aj na trati, a to vzbudzuje optimizmus

Najsilnejšou kategóriou zo slovenského pohľadu by mali byť kadetky. Večným problémom našich mladých pretekárov je slabá fyzická výkonnosť, ktorá aj pri nulovaní nedokáže pretekára dostať do poprednej časti výsledkov. U kadetiek by to ale malo byť iné. Ak by mali dobrý deň, všetky majú na to, aby sa dostali do prvej polovice bežeckej štatistiky, dve aj do Top 20. A potom sa stačí už len trafiť. Minimálne dve bežia lepšie ako naše juniorky.

Výkonnostne najstablnejšou Slovenkou v tejto kategórii je Mária Remeňová (2000, ŠK Železiarne Podbrezová). Vlani sa už na debutovom šampionáte dostala k 27. miestu a pozíciu číslo 26 už získala aj v tejto sezóne juniorských IBU pohárov, kde ale štartovali aj juniorky. Na domácej trati od nej čakáme bežecké výkony v prvej tretine štartového poľa a keďže býva na strelnici celkom stabilná, môže sa pokojne tlačiť k Top 10-15. Tieto mladé pretekárky sú ale nevyspytateľné, takže stať sa môže všetko. Určite sa bude snažiť vyťažiť maximum z dorasteneckej kategórie, kde už končí. V prvej polovici januára bola mierne chorá, dúfajme, že ju to neovplyvní.

Jej dvojča Zuzana Remeňová (2000, ŠK Železiarne Podbrezová) nie je až taká stabilná a nejakú tu položku vie aj poriadne pokaziť. Aj preto sa v decembri nedostala na juniorské IBU poháre, teda aktuálne medzinárodné porovnanie u nej nemáme. Neprešla nominačnými pretekmi. V slovenskom pohári jasne vyhrala rýchlostné preteky so štafetovou streľbou pri bilancii 0+0 a 0+1, no o dva týždne neskôr v klasickom šprinte nechala 3+4 a od sestry dostala štyri a pol minúty. Pri jej nevyspytateľnosti je veľmi ťažké odhadovať, čo od nej môžeme čakať. Vlani bola na MS najlepšie 35., no určite sa výkonnostne posunula. Čaká ju druhý šampionát.

Tréner kadetiek Peter Kazár (© Igor Stančík / SZB)

Najlepšiu bežeckú formu zo všetkých ôsmich slovenských dievčat by mala mať Barbora Horniaková (2001, Brezno). Aj ona máva slabšie chvílky, no v juniorskom IBU pohári pred sviatkami dosiahla v stíhacích pretekoch 18. bežák. Ak sa usilovne pripravovala, medzi kadetkami by mohla atakovať Top 10. Horšie to je s jej streľbou. Podobne ako kedysi Bartko, aj ona je viac-menej samoukom a nulovať je u nej problém. Nemá takú systematickú prípravu ako všetky tri jej kolegyne z tímu. Zaujímavosťou je, že ju pred MS nepripravoval repre tréner, ale klubový tréner Kamenský. Dúfajme, že sa jej podarilo ešte trochu zistieť na strelnici za tie necelé tri týždne, ktoré pred šampionátom strávila v Osrblí. Vlani ju aj napriek nespornej bežeckej forme na šampionát nevzali, premiéru na pretekoch IBU zažila až v tejto zime. Hneď sa dopracovala k spomínanej 17. pozícii v Premanone.

Za touto trojicou by mala predsa len na trati mierne zaostávať Ema Kapustová (2002, ŠK Železiarne Podbrezová). Je najmladšou Slovenkou bez akýchkoľvek skúseností s medzinárodným biatlonom. No SZB rozšíril kategóriu starších dorastencov aj na rok 2002 a zrazu dostala šancu zabojovať o šampionát. Chytila sa jej tak pevne, že v prvých nominačných pretekoch Viessmann pohára dala dve nuly a jasne vyhrala. Potom to už také suverénne nebolo, trošku bežecky šla dole, no až na jednu výnimku udržala vysoké strelecké čísla. Práve v tom je jej zbraň. Vie dobre strieľať. Kvalifikáciu na MS medzi kadetkami dokonca vyhrala. Rátali sa dva výsledky. Ak by sa rátali tri, vyhrala by suverénne. Bolo by obrovskou škodou, ak by sa kvôli vekovému kritériu nedostala na šampionát, tak ako vlani Horniaková a predvlani Remeňové. Konečne to už neplatí. A čo Ema na MS? V prvom z troch dorasteneckých rokov by už mohla atakovať Top 30. Ak bude presná.

Tak ako sme písali, trénerom kadetiek je Peter Kazár. Mladší brat nášho člena A-tímu pracuje s biatlonistami v ŽP Šport a má najviac zverencov na MS. „Boli sme po sviatkoch na komplexnú a kondičnú prípravu v Tatrách, teraz v Osrblí máme veľa priestoru na ladenie streľby. Šance na výsledok majú určite všetky. Mária s Barborou sú na trati trochu odskočené a vedia držať krok s konkurenciou. Mária je aj stabilná na strelnici, Barbora mala teraz optimálne podmienky na doladenie. Verím, že sa im podarí dostať k Top 10-15. U Zuzany sme robili menšie úpravy na puške, dúfam, že to klapne. No a Ema je typ športovca, ktorý vie rýchlo akceptovať rady, vždy je maximálne koncentrovaná a nastavená na úspešné preteky. Na svoj vek strieľa výborne. Aj keď to budú prvé MS, nie je dôvod jej neveriť. Cielime aj na štafetu. Dúfam, že sa dievčatám podarí dostať niekde ku 7. miestu, ktoré sa nám podarilo dosiahnuť s kadetmi pred dvoma rokmi.“

M. Remeňová – Horniaková – Kazár – Kapustová – Z. Remeňová (© Igor Stančík / SZB)

Kadetky majú za sebou spolu už 26 štartov na zimných podujatiach IBU a až na najmladšiu Kapustovú vieme jasne posudzovať ich šance, hoci aj ona sa na základe výsledkov ostatných dá papierovo niekam dosadiť. O kadetoch však máme minimum vedomostí. Ani jeden z nich, hoci sú až traja ročníky 2000, doteraz neštartoval na žiadnom medzinárodnom podujatí. Vôbec sa tedá nedá tušiť, ako na tom budú v porovnaní s medzinárodnou konkurenciou. Vlani boli ešte v ich kategórii Sklenárik s Ottingerom, teda nepresadili sa ani na domácej scéne. Teraz štartovali iba na novembrových našich nominačných pretekoch v Lenzerheide, po ktorých sa Milan Gašperčík rozhodol, že nemajú ešte dostatočnú výkonnosť a nepocestujú na juniorské IBU poháre, kam vzal juniorov Sklenárika, Ottingera a Hubača. Už to teda naznačuje, že chlapci zrejme nebudú siahať na svetovú špičku. Výsledky nominačiek máme k dispozícii a výkonnostný rozdiel medzi nimi a juniormi je tam jasne viditeľný.

Boj o šampionát na Slovenskom pohári bol veľmi vyrovnaný. Prvý nepostupujúci Damián Cesnek mal 194,4 bodu, teda najviac zo všetkých kategórií, dokonca cez hranicu 190 sa dostali až siedmi. Dva triumfy zaznamenal Peter Golian (2000, Brezno), ktorý slušne strieľa. Väčšinou odchádza z položky s jednou chybou. V tom je jeho výhoda oproti kolegom, ktorí tam vedia nechať aj tri. No na trati nie je Golian z najrýchlejších. Ešte má aj ten problém, že ho tento týždeň začalo škriabať v krku a aby nenakazil odstatných, poslali ho domov do Brezna. V týchto dňoch teda plnohodnotne netrénuje. Jakub Kolečár (2000, Valaská-Osrblie) nastúpil iba na decembrové kolá Viessmann pohára, teda má za sebou iba dva štarty. Dopadli ideálne. Prvý vyhral, o deň neskôr bol druhý s mankom siedmich sekúnd. Mohol by byť z našich najrýchlejší na trati. Veľmi podobnú bežeckú výkonnosť, možno trošku lepšiu, má Dominik Petráň (2000, ŠKP Banská Bystrica), no streľba mu často robí problémy. Paradoxne však vyhral posledné testovacie preteky pred MS, ktoré mali štyri položky, teda ukázal, že predsa len sa vie aj trafiť. Mohol by to byť náš čierny kôň tejto kategórie. No a najmladším z našich chlapcov bude Matej Gregor (2002, FAN TEAM), ktorého vedie v klube Jana Daubnerová a na šampionát sa dostal rozšírením kategórie smerom nadol, rovnako ako Kapustová. Z našich by mal byť najpomalší, má ešte dosť času na bežecký posun. Už to, že sa dostal na šampionát, musí byť pre neho úspech. Môže iba prekvapiť. Výsledok v prvej polovici výsledkovej listiny by bol skôr prekvapením, no ako sme písali, v tejto kategórii je to veštenie z gule.

Prekvapujúcim trénerom kadetov je Filip Kramla, teda bývalý pretekár, ktorý nás na tomto podujatí reprezentoval ešte pred troma rokmi. Aj on nám povedal pár slov pred MS: „Po minulej zime som ukončil kariéru športovca a uvoľnilo sa miesto trénera v Osrblí, tak som to vzal a potešilo ma, keď ma zväz vybral aj na pozíciu reprezentačného pre kadetov. Ťažko povedať ako sa im bude dariť, bol by som veľmi rád ak by sa im podarilo atakovať umiestnenie do 30. miesta, vo vytrvalostných pretekoch je podľa mňa reálna aj Top 20. Ak im vyjde streľba. Dominik zvláda ležky, no sem-tam zaváha na stojke, je teraz aj rýchly na trati. Ladíme to. Jakub sa potrebuje na preteky dobre naladiť a keď ide všetko ako má, je schopný podať skvelý výkon. Bol trochu chorý, snáď ho to neovplyvní. Práve v týchto dňoch má problémy Peter, no snáď sa z toho dostane. Je to stabilný strelec. Mladému Matejovi verím, je to šikovný chlapec, môže len prakvapiť.“

Kolečár – Kramla – Golian – Petráň (Gregor chýba) (© Igor Stančík / SZB)

Na šampionáte uvidíme najviac pretekárov zo ŠK Železiarne Podbrezová, teda gymnazistov so športovým zameraním v Podbrezovej, ktorí majú zrejme najsystematickejšiu možnosť prípravy, keďže biatlon je tam jedným z kmeňových športov. Na šampionáte nastúpia piati pretekári z klubu. Štyroch zástupcov má klub Jaroslava Kamenského z Brezna, dvoch domáce Valaská-Osrblie i VŠC Dukla. Po jednom KB VyhneFAN Team a ŠKP Banská Bystrica.

Naša redakcia Biatlon-Info.sk bude v dejisku prítomná každý deň okrem stredy 30. januára. Okrem tradičných rozsiahlych textov, štatistík a vyjadrení prinesieme aj fotografie od našich spolupracovníkov na cyklistickom Okolo Slovenska. Prvé dni bude fotografovať Ján Melicher, záverečné dni Igor Stančík.

Na záver dodajme, že zo súčasných slovenských reprezentantov sa juniorským majstrom sveta stal Matej Kazár v roku 2004, o rok na to ho napodobnila Anastasia Kuzminová. Tesne pod medailovým stupeniekom, teda na štvrtom mieste, skončila Paulína Fialková. V Top 10 sa na MSJaK objavili všetci naši súčasní reprezentanti okrem Otčenáša, no ten bol bežcom na lyžiach. Aj tu vidíme, že do veľkého biatlonu sa dokážu dostať iba ľudia v Top 10.

Dorastenci narodení v rokoch 2001 a 2002 už päť dní po šampionáte odcestujú na Európsky olympijský festival mládeže do Sarajeva. Tam by sme mali mať veľmi veľké šance v podaní Horniakovej s Kapustovou, doplnia ich Michaela Hubačová s Viktóriou Vozárovou. Z týchto chlapcov pocestuje do Bosny a Hercegoviny Gregor a s ním Adam KoštialDamián Cesnek a Juraj Vološin. Čakajú ich tam vytrvalostné i rýchlostné preteky a miešaná štafeta 2+2.

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZ