Davidová sa konečne trafila a vyhrala šprint, Kuzminová 10., P. Fialková 30.

Anterselva 24. januára (Biatlon-Info.sk) Na záver druhého trimestra tradične prichádzajú súťaže do Anterselvy, kde sú doma dve najlepšie pretekárky v sezóny. Wiererovú s Vittozziovou sa snažili zdolať Francúzky, Nemky či Švédky, ale aj naše pretekárky. Napokon to bola Markéta Davidová, ktorá sa konečne trafila a vyšlo jej to aj na trati.

V slnečnom počasí, ale na pomerne náročnej trati, si chcela užiť domáce prostredie Dorothea Wiererová. Na ležke nemala problémy, ale na druhej položke vybehla na jedno trestné kolo. Preteky odštartovala veľmi dobre Mäkäräinenová a po dlhom čase trafila všetkých päť terčov na ležke. Potom aj ona minula jeden výstrel na druhej položke a spoločne so svojou talianskou súperkou museli na trati dobiehať Markétu Davidovú, ktorá bola na strelnici neomylná a aj rýchlo bežala. Česká pretekárka v cieli dokonca udržala 7-sekundový náskok pred Wiererovou a Mäkäräinenovou a okamžite sa jej museli vynoriť spomienky na Pokljuku, kde skončila vo vytrvalostných pretekoch na tretej pozícii.

Potom aj ďalšie favoritky chybovali na stojke, jedno trestné kolo absolvovali Chevalierová a Vittozziová. Kým francúzska biatlonistka bežala pomalšie a v cieli sa dostali pred ňu Simonová s Bescondovou, ktoré raz chybovali na ležke, Vittozziovámohla v prípade silného výkonu v záverečnom kole zosadiť z vedúcej pozície Davidovú. Ale ani ona nedokázala zmazať svoje manko na českú biatlonistku a musela prijať priebežnú tretiu priečku, keď sa dostala pred kolegyňu Wiererovú. Všetkých desať terčov vybielila Hauserová, ale po bežeckej stránke sa nevyrovnala najlepším a nedosiahla na stupne víťazov. Čisto strieľali aj Starykchová, Jurlovová a Mironovová. Ruské pretekárky však neboli dostatočne rýchle na lyžiach a na najvyššiu priečku sa dostala v cieli posledná menovaná, ktorej patrilo šieste miesto.              
                               
Eckhoffová predviedla po jednej chybe na oboch položkách a neobhájila svoj minuloročný triumf z tejto disciplíny. Jej tímová kolegyňa Olsbuová zaváhala len raz na ležke a mohla atakovať pretekárky na pódiu. Hojniszová dokonca vybielila všetky terče a aj ona sa chcela dostať medzi trojicu najlepších. Výborný finiš predviedla Olsbuová a vybojovala si priebežnú tretiu priečku, Hojniszová skončila o dve miesta za ňou. Šprint nevyšiel Öbergovej, s tromi chybami nepotvrdila svoje strelecké kvality.

Potom mohla zamiešať poradím na predných pozíciách už len Dahmeierová, ktorá vybehla na trať ako úplne posledná. Nemecká pretekárka si postrážila obe streľby, najmä na stojke bola veľmi koncentrovaná, a do záverečného kola vybehla so 7-sekundovým náskokom na Davidovú. Napínavý bežecký súboj napokon skončil lepšie pre českú biatlonistku, pretože Dahlmeierová priletela do cieľa totálne vyčerpaná.

Po životnom výkone sa tešila z prvého triumfu vo svetovom pohári Markéta Davidová. 21-ročná česká pretekárka ako jedna z mála trafila všetkých desať terčov, keď bolo vidno, ako si stráži strelecké položky, ale parádny výkon podala aj v bežeckej časti. Najmä v poslednom kole išla vynikajúco a na najrýchlejšiu Herrmannovú stratila v celkovom meradle len devätnásť sekúnd, takže úplne zaslúžene porazila celú biatlonovú špičku. V tomto roku sa už dostala raz na pódium, v spomínanej Pokljuke, ale dnešný triumf môžeme považovať za senzáciu a zároveň za potvrdenie jej veľkého talentu. Zaujímavosťou je, že minulý týždeň sa ani nedostala na štart pretekov s hromadným štartom a ešte nedávno Český zväz plánoval jej štart na juniorských MS v Osrblí, no tímu sa ideálne nedarí a teraz je už jasné, že jej budú veriť hlavne na veľkých MS.

Kaisa Mäkäräinenová konečne predviedla potrebný strelecký výkon a po šiestich týždňoch sa znovu objavila na stupňoch víťazov. Minula síce úplne posledný výstrel, ale po predchádzajúcich výkonoch na strelnici ju určite povzbudí aj takýto výsledok. V bežeckej časti bola druhá najsilnejšia, preto sa môžeme tešiť na jej  predstavenie v jej obľúbenej stíhačke. Výbornú formu z posledných kôl potvrdila Marte Olsbuová. Podobne ako v Ruhpoldingu minula v šprinte jeden terč, ale dnes jej to vydalo na stupne víťazov. Po bežeckej stránke patrí medzi najsilnejšie pretekárky a strieľa sebavedome, takže v tomto ročníku právom finišuje na vysokých priečkach.

 
Napokon na štvrtom mieste finišovala Laura Dahlmeierová, ktorej ešte chýba kondícia, aby sa dostala na stupne víťazov. Jej forma však rastie a dnes jej k tomu chýbal len kúsok. Povzbudila ju výborná streľba a predpoklad, že v každých ďalších pretekoch bude silnejšia. Pred talianskymi fanúšikmi sa nedostala na stupne víťazov Lisa Vittozziová, ktorá doplatila na jednu chybu, a Dorothea Wiererová zase predĺžila čakanie na stupne víťazov. Aj ona putovala na jedno trestné kolo a zdalo sa, že na konci pretekov je už dochádzali fyzické sily. Na svoje najlepšie tohtoročné výkony nadviazala Monika Hojniszová, keď si pomohla veľmi dobrým behom, a čistá streľba dostali do Top 10 Mironovú s Hauserovou. Pre obe to bol tiež jeden z najlepších výkonov v ročníku.

Slovenky dnes s okrúhlymi umiestneniami, nedarilo sa im na strelnici

Aj pre naše pretekárky boli tieto preteky mimoriadne dôležité, pretože podľa nich sa určovali štartové intervaly sobotňajších stíhacích pretekov a pre Ivonu sa rátali aj body do pretekov s hromadným štartom. Jej sestra s Kuzminovéou zasa bojujú o vysoké priečky v celkovom poradí SP.

Naši tréneri vyhodnotili, že najlepšie podmienky budú mať pretekárky štartujcúce skoro a Ivonu Fialkovú preto Anna Murínová nominovala do prvej skupiny. S číslom tri teda ukrajovala kilometre medzi prvými a ťažko sa vedela porovnať. No v prvom kole šla výborne, pretože od Kuzminovej dostala iba štrnásť sekúnd. Zdalo sa, že bežecká forma je výborná. Prišla aj čistá ležka, a tak jej odstup na Wiererovú predstavoval iba štrnásť sekúnd. V druhom kole už bola trošku pomalšia, ale stále to bolo úplne v poriadku so spoločným mankom iba niečo vyše pol minúty na trati. Stojka jej ale znova nevyšla. Druhý, tretí ani štvrtý terč nepadli. Pofukoval vietor, natrápila sa tam. 450 metrov v trestnom okruhu znamenalo veľkú stratu a šance na výsledok boli výrazne naštrbené. Strata presiahla minútu a pol. V poslednom kole, ktoré ale bolo najdlhšie, nakúpila 33 sekúnd a napokon to bola 50. pozícia so stratou 1:59. Bohužiaľ, Ivka nevyužila šancu na ďalší pekný výsledok a šance na účasť v masovom štarte sa rozplynuli.

Paulína Fialková hneď od úvodu potvrdzovala, že je na tom fyzicky opäť skvelo. V prvom okruhu stratila iba deväť sekúnd na suverénnu Eckhoffovú. Bol to deviaty bežák, výborný výkon. No ležka jej ideálne nevyšla. Strieľala rýchlejšie ako väčšina súperiek, ale minula druhý terč. Na medzičase teda strácala 25 sekúnd a nachádzala sa v druhej desiatke. V druhom kole zaznamenala trošku vyššiu stratu štrnástich sekúnd. No stále to bol vysoký štandard so šancou na popredné umiestnenie, veď bola virtuálne v druhej desiatke a pred ňou iba štyri pretekárky s jednou chybou. No potrebovala vynulovať stojku, a to sa nestalo. Práve naopak, urobila až dve chyby. Spolu s troma nemohla pomýšľať na dobrý výsledok. Bola až vo štvrtej desiatke s mankom minúty aj siedmich sekúnd. V záverečnom kole ešte pridala pätnásť a so stratou 1:15 ju klasifikovali na 30. pozícii. Dnes to Paulína vo vysokej nadmorskej výške neudýchala ideálne.

Nasťa Kuzminová bola znova suverénna na trati. V prvom kole ju zdolala iba Eckhoffová. Ostatným súperkám už ale nadelila peknú stratu. Tá, žiaľ, Nasti rástla kvôli návšteve trestného kola, keď minula druhý terč. No po prvej položke strácala iba dvadsať sekúnd. V druhom kole to bol jej ďalší úžasný výkon s najrýchlejším časom a stratu znížila na 17 sekúnd. Keďže sa viaceré súperky pomýlili, mala veľkú šancu ešte aj zabojovať o triumf. Snažila sa tam neváhať a zvládnuť to rýchlo, no štvrtý terč ostal stáť. S bilanciou 1+1 jej po streľbe patrilo desiate miesto so stratou iba 21 sekúnd. To bola úžasná bežecká vizitka. V poslednom kole sa jej to však zrátalo a už neudržala ten obrovský štandard. Trinásť pretekárok bolo rýchlejších. V cieli sa objavila paradoxne s rovnakým mankom 21 sekúnd a počkala si, či vydrží v Top 10. Stalo sa. Ostala jej po streľbe nie len strata, ale aj desiate miesto.

Naše kvarteto tradične uzatvárala Terézia Poliaková, no bol to pre ňu ďalší nevydarený deň. Pred dlhou pauzou si chcela ešte raz zapretekať, no zdravotne jednoznačne nie je v poriadku. Už na prvých 2500 metroch dostala 64 sekúnd. Strieľala dobre, no posledný terč na ležke jej uletel. Ostávala teda úplne vzadu. V druhom kole zaostala o rovnakých 64 sekúnd. Hoci sa jej podarilo stojku zvládnuť bez chyby, strata 2:23 ju len tak-tak dostávala preč z poslednej desiatky. V najťažšom poslednom okruhu ešte dostala 77 sekúnd. Obsadila 85. miesto (+3:27). Bohužiaľ, Terézii to vôbec nejde na trati, jej trápenie sa prehĺbuje. Na trati zaostala až o vyše tri minúty. To sme u nej nevideli dlhé roky. Takto zle jednoducho nejazdila. Štvortýždňová pauza od pretekania jej príde veľmi vhod.

Nasťa opäť jednoznačne potvrdila bežeckú fazónu a na väčšinu súperiek získa pár sekúnd aj na strelnici. No dve chyby sú pre ňu v rýchlostných pretekoch bežné a dnes sa zasa pripravila kvôli jednej navyše pripravila o triumf a mala veľkú šancu priblížiť sa Wiererovej s Vittozziovou, lebo dnes skončili na piatej a ôsmej pozícii. No nepodarilo sa jej to, bojovať bude ďalej. 21 sekúnd je minimálna strata. Paulínu určite nepotešila 43-sekundová strata na trati. V Anterselve bývajú rozdiely väčšie. No stále to bol vysoko nadpriemerný pätnásty bežák, s ktorým sa dalo útočiť na vysoké priečky. No tri chyby sú priveľa. Navyše, 75 sekundové manko je pre stíhačku dosť vysoké. Ivona zažila rovnaké preteky ako v Hochfilzene. Po ležke atak Top 10, v stoji tri chyby a pád dozadu. Aspoň nevypadla z Top 60. Na trati šla v slušnom 27. bežáku, teda jasne v prvej tretine štartového poľa. Tak ako sme písali, Terézia potrebuje pauzu, nevyzerá to s ňou dobre. V šprintoch ale jasne ukazuje, že vie strieľať.

celkovom hodnotení SP to nebol pre Slovenky dobrý deň. Ostali na svojich pozíciách, no už sa k nim nebezpečne približuje piata Olsbuová. Medzi treťou Paulínou a štvrtou Nasťou je iba pätnásťbodový rozdiel, takže možno sa cez víkend udeje výmena. Dnes sa im vzdialili prvé dve ženy a možno sa schyľuje aj tam k výmene. V rebríčku národovsme dnes tesne ostali na siedmej pozícii. To je aj finálna hodnota druhého trimestra. Ako sme už písali, nasledovať budú vytrvalostné preteky, kde budeme mať iba dve pretekárky, šprint iba s jednou a tri ďalšie preteky bez účasti, takže padneme určite mimo desiatku.

Vyjadrenie Anastasie Kuzminovej (10. miesto)

S bežeckým výkonom som celkom spokojná, nebol najhorší, hoci som mala zvláštne pocity na trati. Začala som rýchlejšie, než som mala, a potom v poslednom kole som to asi prehrala bežecky, nevládala som ani pohnúť nohami. Asi mi už chýbal kyslík.

Na strelnici som urobila dve chyby, jednu na ležke a druhú na stojke, v ležke to bol svalový impulz, keď som tú ranu ramenom vyhodila úplne hore. Na stojke som trochu nezodpovedne rýchlo vypracovala tú ranu, nepodarilo sa mi sústrediť sa rovnako na všetkých päť rán. Na streľbe mi robil problém aj príchod na strelnicu. Veľmi ma to mrzí, lebo dnes sa dalo dostať aj do najlepšej trojky.

Potrebujem veľmi ten zajtrajší deň regenerácie a oddychu tak, aby som zvládla aj stíhačku, aj mass. Strata do tridsiatich sekúnd sa dá na stíhačke dobehnúť, takže ak budem môcť a všetko pôjde dobre, všetko je reálne.“

Vyjadrenie Paulíny Fialkovej pre RTVS (30. miesto)

„V ležke bola asi nejaká chyba spôsobená mojou nepozornosťou, asi to nevyplývalo z náročnosti trate, a v stojke boli zbytočne unáhlené rany, pretože som chcela dobehnúť tú ležku a bohužiaľ, čím viac som chcela, tým viac som to pokazila. Takže ma mrzí, že dnešné preteky nevyšli.

V stíhačke bude nová šanca a aj zo zadných pozícií sa dá pekne posunúť dopredu, no určite to nebude také, ako štartovať vpredu. Takže v stíhačke si môžem aspoň napraviť náladu a pripraviť sa na masák.

Anterselvská trať je jedna z najťažších, stúpania sú tu tiahle, nie strmé, čo možno nesedí tak veľmi, ale dá sa s tým pekne popasovať. Lyže sme mali výborné a bola som prekvapená, ako dobre sa dajú namazať na takéto chladné podmienky, takže tam nebol problém, a možno na tej trati som sa asi nevytrápila tak, ako som tu v Anterselve čakala.“

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB