Ďalší suverénny triumf Böa, vo vytrvalostných pretekoch Kazár 33.

Canmore 7. februára (Biatlon-Info.sk) Kolotoč svetového pohára sa presunul do ďalekej Kanady, kde sa v provincii Alberta nachádza mestečko Canmore. To je mäkkou tunajšieho biatlonu a tretí raz víta svetovú elitu. Po veľkých problémoch s počasím sa dnes odohrali vytrvalostné preteky, ktoré ale skrátili na 15 kilometrov.

Biatlonová elita sa vrátila do kanadského strediska po troch rokoch. Doslova drsné podmienky skomplikovali prácu nielen organizátorom, ale aj samotným biatlonistom. Kvôli arktickým teplotám bol program v Canmore upravený, ako prvé prišli na rad skrátené vytrvalostné preteky. K úplnosti informácií treba dodať, že na štarte chýbal Martin Fourcade, druhý muž v priebežnom hodnotení Svetového poháru. 

Dnes mohli mať výhodu pretekári, ktorí sú na nízke teploty zvyknutí. Napríklad taký Garaničev. Ruský reprezentant trávi veľa času na Sibíri, mínusové teploty mu preto nemohli zväzovať ruky a nohy. Garaničev však pokazil prvú polovicu pretekov, po jednej chybe urobil na úvodnej ležke a stojke. Prevahu na začiatku štartovej listiny mali Nóri. Hneď traja štartovali medzi prvými desiatimi. Christiansen pošpinil svoj zápis dvomi zárezmi, rovnako aj Bjöntegaard. To JT Bö bol bezchybný. Líder SP tak položil základ k ďalšiemu víťazstvu.

Medzi širší okruh favoritov patrili aj talianski biatlonisti. Windisch v bežeckej časti čo-to strácal, očividne mu nesedel mráz. Keď k tomu pridal dve chyby, bolo jasné, že na stupni víťazov nebude. Jeho krajan, Hofer, nechal visieť úplne totožný počet terčov, už na úvodnej ležke. Potom ale vybieliť ďalšie tri položky. Ani prvý Francúz na strelnici neexceloval. Fillon Maillet prežil veľké strelecké trápenie pri streľbe v ľahu. Na oboch ležkách mu ušiel jeden výstrel. Celkovo urobil tri chyby. To isté konštatovanie platilo aj v prípade Guigonnata.

Veľké strelecké trápenie ukončili až pretekári z Nemecka. Rees síce minul jeden terč už na úvodnej položke, následne si však vstúpil do svedomia, vzchopil sa a hlavne si upravil mušku. Úplne opačný prípad bol Lesser. Po troch čistých streľbách prišla záverečná stojka a posledná rana, ktorá nenašla cieľ. Väčšie starosti na strelnici mal Loginov. Rus prvú polovicu pretekov zabil dvomi hrúbkami, druhú polovicu ale zvládol bez zakopnutia. Loginova mohla tešiť aspoň bežecká forma.

Ďalšiu zaujímavú skupinu pretekárov otvoril Peiffer. Arnd zaostal za krajanmi čo sa týka streleckého výkonu. Zostali mu visieť dva terče, jeden pri úvodnom predstavení na strelnici, druhý pri záverečnom. Rovnako dvoch chýb sa nevyvarovali ani Desthieux, ktorého môže mrzieť posledná položka, a Eder, ktorý si nepostrážil ležky. Pri stojkách bol výborný. V náročných podmienkach sa nestratil ani Birkeland. Pretekár zo severu Európy nadviazal na výkony svojich kolegov z reprezentácie, zaváhal len raz a rázom bol v hre o pódium.

Medzi troch najlepších sa chcel dostať tiež Doll, ale Benedikt si totálne pokazil preteky v ich závere. Nielenže v bežeckej časti prežíval akúsi krízu, keď k tomu urobil dve hrúbky na štvrtej položke, bolo vymaľované. Životné preteky absolvoval Femling. Nohy ho síce trochu neposlúchali, štyri nuly ho však vystrelili medzi najlepších. Kvalitné strelecké predstavenie mal za sebou tiež Latypov, ktorý zostrelil 19 terčíkov. O jednu chybu viac urobil Nawrath. Šancu ukázať sa dostal v Canmore Dale, talentovaný biatlonista úplne vyhorel v streleckej časti. Päť chýb bola menšia športová tragédia. 

Ani zlé podmienky na trati, ani silný vietor a po dnešnom dni ani veľké mrazy nedokázali zastaviť fenoména tejto sezóny. Johannes Thingnes Bö je jednoducho nezastaviteľný. Arktické teploty mu úplne vyhovovali, cítil sa v nich ako ryba vo vode. Dnes bol jedným slovom fantastický, bezchybný. Na strelnici nenechal visieť ani jeden terč, v bežeckej časti letel ako víchor. Nór tak aj v Kanade potvrdil, že mu veľký krištáľový glóbus jednoducho patrí. Dnešné víťazstvo bolo už jeho 12. v tejto sezóne.  

Veľkú radosť v cieli neskrýval ani druhý Vetle Christiansen. Pretekár, ktorý v kontinentálnom pohári vedel miešať kartami v popredí, medzi elitou nikdy tak vysoko neskončil. Vďačiť za to môže hlavne svojej muške. Aj Christiansen potvrdil, že Nórom mrazivé podmienky vyhovujú. Tretie miesto putovalo do Ruska zásluhou Alexandra Loginova, ktorý skoro na sto percent využil absenciu Martina Fourcada. Loginova vyniesla na debnu kombinácia kvalitného bežeckého a tiež streleckého výkonu.

Nórsku dominanciu podtrhol na štvrtom mieste Lars-Hegle Birkeland. Oproti svojim krajanom zažil mierne trápenie na trati, čo bolo nakoniec v jeho prípade rozhodujúce. V Top 10 mali zastúpenie aj ďalšie biatlonové veľmoci. Taliansko zásluhou Windischa, ktorému ušli dva výstrely. Rakúsko v najlepšej desiatke reprezentoval Eder, aj on urobil dve chyby. Simon Fourcade a Lesser minuli len jeden terč, no museli sa uspokojiť so siedmym, respektíve ôsmym miestom. Preteky svojich kariér prežili deviaty Femling zo Švédska a desiaty Gow z Kanady. Domáci borec tak využil znalosť areálu k tomu, aby si vytvoril kariérne maximum. 

Preteky strelecky vyšli iba Kazárovi, ostatní nevyužili šancu na výsledok

Naši chlapi nečakane dostali možnosť súťažiť až v troch štartoch, takže ich ďaleká cesta do Kanady sa oplatila viac ako čakali. Tiež zažili debut v disciplíne skrátených vytrvalostných pretekov, ktoré mali pôvodne skúšať iba v IBU pohári, ale kvôli veľkej zime sa tak stalo práve dnes.

Tomáš Hasilla v Anterselve získal prvé body, a tak hneď využil možnosť štartu v prvých štartových skupinách. Dokonca mu vyžrebovali číslo jeden. Keďže však mal JT Bö šestku, hneď dobre vedel ako na tom je na medzičasoch. V prvom trojkilometrovom kole dostal 37 sekúnd, trochu viac ako by bolo vhodné. Prišla aj chyba pri druhom výstrele, a tak sa na jeho konto zapísalo prvých 45 trestných sekúnd. Nebol to ideálny štart. Tobôž keď v druhom kole zaostal až o 43 sekúnd. Johannes znova školil súperov, no určite chcel bežať Tomáš rýchlejšie. Aj na prvej stojke prišla jedna chybička pri treťom výstrele. Mal teda bilanciu 1+1, no strácal už dosť hrozivé tri minúty na lídra SP. Pred sebou mal ešte viac ako polovicu pretekov. V treťom kole pribudlo  46 sekúnd na jeho konto a bohužiaľ aj dve chyby na druhej ležke. To už vyzeralo vyslovene zle. Strata narástla na 5:19. V predposlednom kole zrýchlil a už dostal iba 33 sekúnd, no príliš mu to nepomohlo, pretože na záverečnej položke nechal stáť dva terče a celkovo so šiestimi chybami nemal nárok na dobrý výsledok. V cieli ho so stratou 8:23 klasifikovali na 80. mieste.

Martina Otčenáša po dlhej ceste trápila bolesť hrdla, nenastupoval v stopercentnom stave. No bol odhodlaný zabojovať a nevyzeral úplne zle, v prvom kole stratil iba 32 sekúnd. Aj na tejto strelnici, kde súťažil prvý raz rýchlo strieľal, úvodnú položku za necelých 25 sekúnd, no minul hneď prvý terč. Škoda-preškoda. Manko mu narástlo na 1:12. Aj on v druhom kole spomalil, zaostal o 40 sekúnd. A opäť sa opakovala chyba pri prvom výstrele. Jeho odstup sa teda zvýšil na 2:42. Celkom ale dobre bežal, v prostrednom kole iba s mankom 31 sekúnd. Z našich bol bežecky na tom jasne najlepšie. No Tomášovu zlú streľbu potvrdil na tretej položke, kde nechal posledné dva terče stáť, a to bol veľký problém. Strata vyskočila na 4:42 a šancu na body už stratil. Pomerne dobre mu to ale naďalej šlo na trati. Rovnako ako Tomáš zrýchľoval a vo štvrtom kole stratil už iba 24 sekúnd. Škoda, že to ešte nezlepšil na strelnici, kde urobil ešte jednu chybu. Skóre 1+1+2+1 nebolo priaznivé. Dobre vedel, že to už body nebudú, a tak to už v poslednom kole nebolo ono, zaostal ešte o 40 sekúnd. Konečná strata bola 6:34, a to stačilo na 53. pozíciu.

Matej Kazár bol z našich na tom zdravotne najhoršie, no bolo by veľkým luxusom, ak by nenastúpil, takže bežecky sme neočakávali žiadny zázrak, ale mohol sa ukázať na strelnici. Na prvej položke sa to stalo. V úvodnom kole nakúpil 43 sekúnd, ale po 25 sekundách odchádzal zo strelnice bez penalizácie. To ho dostalo dokonca na priebežné 24. miesto, takže to bolo dobré. Strácal iba 38 sekúnd. V druhom kole ale pokračovalo jeho bežecké trápenie s mankom 51 sekúnd. Na strelnici si ale chcel ďalej počínať suverénne a vystrieľal stojku za 23 sekúnd, čo je na vytrvalostné preteky veľmi odvážne. Bohužiaľ, prostredný terč nezdolal. Ostával ale niekde okolo tridsiatky, šancu na body rozhodne mal. Len keby sa lepšie cítil na trati. Tam mu súperi nakladali a v treťom kole to bolo 44 sekúnd. Na druhej ležke spravil chybu pri treťom výstrele a trošku sa to snažil predýchať. Spomalil a našťastie ostatné dve rany padli. Virtuálne sa ale dostal mimo Top 40. Zachrániť to potreboval na stojke, lebo narozdiel od krajanov na trati veľmi nezrýchľoval. Riskol to ale za 23 sekúnd a podarilo sa. Vybielil všetkých päť terčov a s bilanciou 0+1+1+0 mal šancu na pekný výsledok. Aj preto to ešte ako-tak nakopol a v záverečnom kole zaostal iba o 37 sekúnd. Obsadil 33. miesto (+5:03) a aspoň on bodoval. Bolo to osem bodov, druhý výsledok v Top 40 počas tejto zimy.

Ako posledný z našich vybehol na tvrdú kanadskú podložku Michal Šima, takže debata o nevýhode prameniacej zo zlého stavu trate neexistovala. Samozrejme, riedil sa mu počet súperov na trati, takže v závere sa nemal za kým potiahnuť. Začal ale až prekvapujúco dobre. V prvom kole bol z našich najrýchlejší. Zaostal iba o pol minúty. To bolo zaujímavé. No nádej na prekvapenie zahodil hneď pri druhom aj štvrtom výstrele. Do čierneho nešli a z hranice Top 30 padol na 84. miesto. V druhom kole sa mu už začala zrátavať iniciatíva prvého, zaostal o 44 sekúnd. Urobil aj ďalšiu chybu, takže spolu s troma sa nemohol dostať príliš vyššie. Aj v treťom kole bežecky zdolal napríklad Kazára a ukazoval, že sa naozaj zlepšuje. Stratil 42 sekúnd. No alfou a omegou bola streľba, ktorú kazil ďalej. Na tretej položke s dvoma chybami. To už bolo päť, takže veľmi veľa na túto disciplínu. Na trati však jeho výkon naďalej neprepadával a vo štvrtom kole sa zmestil do Top 50. No prišla hrôza na poslednej stojke, kde trikrát chyboval a skončil v poslednej desiatke. V cieli mal stratu 9:37, a to bolo 87. miesto.

Vo vytravalostných pretekoch nesmiete robiť chyby, pretože vám to strata v cieli poriadne zráta. Naši sa o tom presvedčili. Zo šestnástich položiek sme mali iba dve čisté, a to je veľmi-preveľmi zlé, traja nevybielili päť terčov ani raz. Aspoň u Mateja sa strelecký výkon podaril, dve chyby sú na tieto podmienky dobré, lepších bolo iba 18 pretekárov. Na trati si vybral z tých lepších dní tejto sezóny a bol aj rýchly na strelnici, takže osem bodov nie je na zahodenie.

Ostatní Slováci ostali absolútne sklamaní. Aj napriek menšej chorobe zabehol 36. čas na trati Martin. Znova sa mu to ale nepotvrdilo skombinovať so strelnicou, kde mu ušlo až päť rán. Tomáš síce nepotvrdil bežecké zlepšenie, hoci to nebola ani žiadna katastrofa na trati, no v konečnom dôsledku to bolo celkom jedno, pretože so šiestimi chybami bol bez šance. Rovnako ako Michal, ktorý prvý raz v kariére dostal svoj bežecký výkon do prvej polovice štartového poľa. Toto zlepšenie je veľmi pekné, no bolo dnes kvôli ôsmim chybám úplne zbytočné. Ak ale tento trend uchová, nemusí to byť márne v štafetách či na ME.

rebríčku národov je boj o sedemnástu priečku poriadne zamotaný, pretože do Kanady neprišli Fíni, ktorí boli na šestnástej pozícii, teda ak nebudú ani o týždeň v Salt Lake City, určite vypadnú z boja o túto pozíciu. Ak pricestujú, bude to ešte napínavejšie. Nám sa nepodarilo zveľadiť náskok pred Poliakmi, lebo Gruzik šiel výborne. Snáď sa presadíme v štafete i šprinte, tam by sme na ich určite mali mať, lebo sú veľmi pomalí na trati. Aby toho nebolo málo, nebezpečne vyzerajú ešte aj Estónci, ktorí veľmi ožívajú a približujú sa. Ak pôjdu do USA, aj oni nás pred MS možno predbehnú.

Vyjadrenie Mateja Kazára (33. miesto)

„Dnes boli pekné preteky vo veľkom mraze. Dali mi zabrať. Trať bola rovnaká ako pred troma rokmi na masovom štarte, kde som si urobil svoje osobné výsledkové maximum. Tešil som sa na to. No dnes to nebolo najlepšie bežecky. Streľba bola slušná. Veril som si na nuly, včera po mojom prvom tréningu po viróze boli všetky položky za nulu. Tých položiek bolo desať. Takže som bol dobre naladený na strelnicu. Naopak, na trati som sa cítil menej silný.

Mojím cieľom bolo skončiť niekde okolo 20. miesta, ale aj tento výsledok si vážim vzhľadom na to, čo sa odohralo po príchode do Canmore, teda, že som ochorel. Verím, že do zajtra ešte trochu zregenerujem a už zasa zdravší vyrazím na druhý úsek štafetových pretekov.“

Vyjadrenie Martina Otčenáša (53. miesto)

„Bežecky to bolo na tie všetky problémy okolo celkom fajn. Necítil som sa až tak zle. Druhú ležku som určite potreboval zvládnuť čisto. Aj poslednú stojku… Boli to úplne zbytočné chyby. Som rád, že mi nezamrzli ruky a ako tak som ten chlad prežil. Uvidíme čo bude z toho zajtra.“

Vyjadrenie Tomáša Hasillu (80. miesto)

„Od začiatku som sa necítil dobre na trati, nejako mi to neodchádzalo, takže po bežeckej stránke to nebolo dobré. No ani streľba nebola dobrá. Na prvých dvoch položkách som urobil chyby, ktoré nemuseli byť, mal som skrehnuté ruky atď. a na posledné dve položky som sa akoby vôbec nevedel skoncentrovať. Dnes by som ťažko hľadal pozitíva. Radšej sa pokúsim čo najlepšie pripraviť na ďalšie dva dni.“

Vyjadrenie Michala Šímu (87. miesto)

„Na trati to bolo celkom fajn. S tým som spokojný. Ešte na rozjazdení som sa cítil dosť zle, takže keď som odštartoval, bol som celkom prekvapený, že ako sa mi ide. Na strelnici to ale bolo horšie. Aspoň v prvých dvoch položkách som vedel, kde som urobil chyby, bol som si toho vedomý, ale na tretej a štvrtej položke som bol voľajako mimo. Vôbec som nerobil to, čo by som mal a preto prišlo toľko chýb.“

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB