Cez víkend skončila sezóna v Osrblí, spoznali sme celkových víťazov Viessmann pohára

OSRBLIE 4. marca (Biatlon-Info.sk) V Osrblí tento víkend skončila sezóna. Všetky kategórie si v našom Národnom biatlonovom centre zmerali sily v rýchlostných pretekoch a hromadnom štarte, teda siedmom a ôsmom štarte domácej zimy. Spoznali sme tiež celkových víťazov Viessmann pohára v jednotlivých kategóriách.

V kategórii žien aj mužov to už bolo nez našich reprezentantov chystajúcich sa na svetový šampionát. Ešte cez víkend boli na Slovensku, ale už sa pripravovali na pondelňajšiu cestu do Švédska. Z A-tímu nastúpil iba Šimon Bartko, ktorý sa ako jediný na šampionát nedostal a ostáva doma pripravovať sa na záverečné kolo IBU pohára v Martelli. V šprinte poľahky zdolal Norberta Gröneho o tri minúty. Urobil iba dve chyby. V starších kategóriách Radovan Cienik ani Pavol Horniak žiadne prekvapenie nepripustili. V elitnej kategórii žien nenastúpila žiadna pretekárka. Stalo sa to prvý raz v sezóne. V kategórii 40+ šiesty triumf získala Katarína Kaliská.

Kategórie juniorov a kadetov utrpeli na to, že najlepší sú v Sjusjoene, kde ich čakajú MEa pätica študentov Alexandra Balogová, Laura Chovanová, Lucia Repková, Róbert Valenta a Pavol Štrba štartuje na Univerziáde v Krasnojarsku. Z tohto podujatia ako jediného medzinárodného v tejto sezóne nebudeme prinášať žiadne spravodajstvo. Junior v sobotu nastúpil iba jediný – Samuel Hubač, ktorý akosi ostal doma sám. U junioriek sa ale zišla známa trojica, kde sa z triumfu tešila Henrieta Horvátová pred Luciou MichaličkovouVeronikou Haidelmeierovou. Prvé dve delili iba necelé tri sekundy, Heňa urobila jednu chybu, Lucia tri. Veronika s jednou minelou už zaostala o 73 sekúnd.

Veronika Haidelmeierová počas MSJaK (© Ján Melicher pre Biatlon-Info.sk)

V kategórii kadetov sa predstavili aj zahraniční pretekári z Čiech a Poľska v rámci projektu Olympijských nádejí. Boli tu napríklad Česi, ktorí štartovali na EYOFe. Potešujúce je, že v sobotu ich u starších kadetov tesne porazil Matej Gregor. Druhý Slovák Dominik Petráň po troch chybách zaostal o 32 sekúnd, ale pred neho sa natlačili štyria zahraniční borci. Dievčatá boli v domácej réžii. Zlepšenie znova potvrdila Júlia Machyniaková, ktorej sa podarilo poraziť Máriu Remeňovú s Emou Kapustovou. Urobila jednu chybu a Máriu zdolala o šesť sekúnd. Tá sa pomýlila dvakrát. Mladučkej Eme Kapustovej už trošku dochádza para, keď s jednou chybou zaostala o 37 sekúnd. Zle to ale vyzerá s našimi mladými dorastencami. Prvý náš chlapec z ročníka 2003 Jakub Lešták skončil až na sidmej priečke s mankom dva a pol minúty na najrýchlejšieho Čecha. To je zlé. Podobne u dievčak, kde skončila Sára Pacerová až piata.

Aj žiaci jazdiaci bez pušky a strieľajúci so vzduchovkou na desať metrov šli v sobotu poslešný šprint. 14-15-roční chlapci na 4500 metrov. Zvíťazil tretí raz v sezóne Adam Černák. Vyťažil maximum z čistej streľby a o desať sekúnd zdolal Bruna Melichera, ktorý musel dvakrát krúžiť po stojke a stále sa ešte nedočkal triumfu. U stredných chlapcov sa radoval Michal Adamov, ktorý veľmi výrazne zdolal najlepšieho pretekára tejto sezóny Sebastiána Belicaja a priblížil sa k nemu v poradí VP. Medzi najmladšími sa žiadne prekvapenie nekonalo, vyhral Kristián Kostelník tesne pred Jánom Adamovom.

Piaty triumf v sezóne si pripísala vo svojej kategórii 15-ročná Kristína Makovínyová. Za ňou sa umiestnili dve české pretekárky, pre Slovenkami mala veľký náskok a už s predstihom si zabezpečila celkový triumf v pohári. Duel Elly Demianovej a Ley Mišunovej pokračoval aj tento víkend. V sobotu Ella vyhrala o 4,5 sekundy, ale Lea urobila dve chyby. Platí teda, že zatiaľ všetky súboje vyhrala Ella, minulý víkend nesúťažila. Na dvojkilometrovej trati bez streľby bola najrýchlejšia Sára Sedliaková.

Nedeľňajšie preteky s hromadným štartom boli pre mužov i ženy A zároveň majstrovstvami Slovenska. To by sa ale nejaká žena musela o titul uchádzať. Konkurencia sa zišla aspoň medzi mužmi, ale tam to bolo jednoznačné. Profík Šimon Bartko zdolal prvého hobby pretekára aj víťaza Viessmann pohára v tejto kategórii Norberta Grönehoo osem minút. Zaujímavé je, že Šimon mal v sobotu bilanciu 1+1 a v nedeľu 1+1+2+1. Zdá sa, že ak je bez tlaku, nestrieľa až tak zle. Medzi mužmi 40-49 rokov sa zo šiesteho triumfu a jasného víťazstva v pohári tešil Radovan Cienik. V najstaršej kategórii ale porazil suverénneho Pavla Horniaka Eduard Kostelník, keďže oveľa lepšie strieľal. Jediná žena v kategórii 40+ bola tradične Katarína Kaliská.

Osamote bol v kategórii aj junior Samuel Hubač. Dôvody sme spomínali vyššie. Juniorský triumf a vôbec prvý v biatlone si pripísala Lucia Michaličková, ktorá síce minula až deväť terčov, ale na trati bola jasne rýchlejšia ako duo Horvátová – Haidelmeierová. Lucia sa dokonca vďaka neúčasti tých najlepších junioriek prehrýzla aj k celkovému víťazstvu vo VP. Zdá sa, že jej bežecká forma je na slovenské pomery naozaj slušná a ak by sa naučila strieľať, mohla by byť nádejnou reprezentantkou.

Dorasteneckú kategóriu u chlapcov suverénne ovládli zahraniční pretekáru. Najlepší Slovák Dominik Petráň bol až na ôsmej pozícii s alarmujúcou stratou 4,5-minúty. Viessmann pohár vyhral aj celkovo. Kadetky ovládla Mária Remeňová, ktorej ostal v rukách Čierny Peter pre ME. V posledných pretekoch v tejto kategórii urobila päť chýb a zdolala jednu českú pretekárku i tretiu Emu Kapustovú, ktorá sa pomýlila iba trikrát, no jazdila tak konštantne a všetko, že sa stala celkovou víťazkou svojej kategórie.

Mária Remeňová počas MSJaK (© Ján Melicher pre Biatlon-Info.sk)

V mladšom doraste sa naši pretekári iba zďaleka pozerali na dominanciu Čechov a Poliakov. Prvý raz v sezóne bol z našich najlepší Dávid Brodňanský, ktorý najlepšie strieľal, ale bol až deviaty za všetkými zahraničnými borcami. Jakub Lešťák vyhral celkové poradie. U dievčat z ročníka 2003 bola z našich najlepšia Barbara Skačanová, no až na piatej pozícii. Zdolala víťazku VP Sáru Pacerovú a upravila ich vzájomnú bilanciu na 4:4.

V závere žiackej sezóny medzi najstaršími triumfoval Peter Fialka. Ťažil z presnej streľby a celkového víťaza Adama Černáka zdolal o 23 sekúnd. Záver sezóny ideálne nevyšiel Maximovi Mejtskému, ktorý viedol VP v úvode zimy. U 12 a 13-ročných sa podariloMichalovi Adamovi napokon vyrovnať bilanciu Sebastiána Belicaja. Už s ním na víťazstvá prehrával 1:4, ale v závere sa mu veľmi darilo a napokon to medzi nimi skončilo 4:4. Celkové víťazstvo bral Sebastián. Keďže sa u najmladších nestrieľa, priestor na prekvapenia je najmenší a Kristián Kostelník vyhral aj siedmu z ôsmich súťaží. V sezóne získal najviac triumfov spomedzi všetkých žiakov.

Šiesty triumf si zapísala jasná víťazka Viessmann pohára medzi najstašími žiačkami Kristína Makovínyová. Často súperila najmä s Češkami, ale bola lepšia. V kategórii dievčat narodených v rokoch 2006 a 2007 sme videli jedinú pretekárku, ktorá ani raz nebola zdolaná. Ella Demianová vyhrala aj šieste preteky. Dvoch sa nezúčastnila. Celkový triumf v tejto kategórii teda pripadol Ley Mišunovej, ktorá bola v drvivej väčšine prípadov druhá. Vyrovnané to bolo u najmladších žiačok. Sára Sedliaková vyhrala poslednú dvojicu pretekov, ale Xénia Uhliarová získala viac bodov.

Všetkým biatlonistom, ktorí sa v zime zúčastňovali pretekov domáceho pohára, sa dovolíme v mene fanúšikov poďakovať, že náš biatlon držia nad vodou, že mladí predstavujú nádej na dobrú budúcnosť tohto športu u nás a želáme im veľa šťastia v príprave na budúcu sezónu!

 
Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB