Aj Bechová obhájila víťazstvo zo šprintu, Machyniaková sa strelecky trápila

MSJaK Osrblie 3. februára (Biatlon-Info.sk) Svoju derniéru na svetovom šampionáte v Osrblí absolvovali aj juniorky. Podobne ako u ich chlapčenských predchodcoch sa niektoré dievčatá rozhodli stíhačku vynechať. Bola medzi nimi tiež favoritka Kamila Žuková, ktorá včera získala striebro. Chýbala aj Fanqi Mengová. Zo Sloveniek sa na štart postavila len Veronika Machyniaková. Aj medzi juniorkami obhájila včerajší triumf Jekaterina Bechová.

Veľkým prekvapením skončil šprint junioriek. Vyhrala Bechová hlavne vďaka bezchybnej streľbe. Mladá Ukrajinka chcela na svoj včerajší výkon nadviazať, ale už v prvom kole stratila celý svoj náskok. Bechovej nevyšla ani prvá položka, minula jeden terč. Do čela sa tak dostali bezchybné strelkyne. Nemka Kebingerová, Francúzka Chauveauová a Bulharka Todorová sa vpredu osamostatnili. Na jedno trestné kolo museli ísť Öbergová, Kazakevičová a tiež Kryvonosová. Jednu hrúbku spáchala aj Jeanmonnotová.

V druhom kole v čele nenastala žiadna zmena. Úvodné trio prišlo spolu na druhú položku. Ako Kebingerová, tak aj Chauveauová a Todorová nezostrelili jeden terč. Ich zaváhanie využila Bechová, Ukrajinka na druhej ležke zložila reparát. Podobne si viedli tiež Öbergová a Kryvonosová. Do popredia vystrelila aj Jeanmonnotová, Francúzka sa pripojila k pretekárkam, ktoré dokázali vybieliť záverečnú ležku. Ostatné biatlonistky vpredu museli do trestného kola. Bola medzi nimi Fosseová a LindováJohansenová a Kazakevičová dokonca na dve.

Ilustračný záber z pretekov (© Igor Stančík / SZB)

Ani na treťom úseku sa žiadne dievča neutrhlo do trháku. Jedinou juniorkou z vedúceho kvarteta, ktorá zvládla úvodnú stojku vybieliť, bola ChauveauováÖbergovej a Bechovej zostal visieť jeden terčík, Kryvonosovej dva. Zozadu tak zaútočili čisté Jeanmonnotová a Kebingerová, ktoré sa od prvej položky navzájom nespúšťali z očí. Jedinou bezchybnou pretekárkou v tejto časti pretekov bola už len Comolaová, Talianke vyšla aj tretia položka v rade a začala miešať kartami v úplnom čele.

Chauveauová v predposlednom kole prepla do raketového módu. Medzera medzi ňou a jej prenasledovateľkami sa zvýšila o dvadsať sekúnd. Francúzka však platila daň za rýchlosť na trati , na poslednej položke zlyhala. Dvakrát sa mýlila a skomplikovala si cestu za zlatom. Jej slabší výkon využili ako Bechová, tak aj Kebingerová. Nemka sa až teraz dokázala striasť Jeanmonnotovej, ktorej ušiel posledný výstrel. Do boja o cenné kovy sa vrátili ešte Moserová z Kanady, a bezchybné na poslednej stojke boli aj Johansenová a Fosseová. Veľkú tragédiu si v predposlednom okruhu prežila Öbergová, spadla a nevyšla jej ani streľba. Minula dva terče.

Ilustračný záber z pretekov (© Igor Stančík / SZB)

Posledná položka preto nerozhodla o víťazke. Po nej Jekaterinu Bechovú a Hannu Kebingerovú delila len sekunda. Ukrajinka však v poslednom kole ukázala svoje bežecké prednosti, od Nemky sa utrhla skoro okamžite a prišla si po druhú zlatú medailu. Bechová zvládla dnešné preteky po streleckej stránke, aj keď musela krúžiť dve trestné kolá, o najjagavejší cenný kov neprišla. V Osrblí zažila fantastický týždeň.

Hanna Kebingerová sa zmýlila len raz, ale ju jedna chyba stála zlato. Nemka sa dnes bežecky trápila, ukázala to tiež v záverečnom okruhu, no z posledných pretekov neodchádza z prázdnymi rukami. Striebro ju určite poteší. Na viac dnes nemala. Tretia prišla do cieľa Sophie Chauveauová, ktorej ešte pred poslednou položkou viedla, no potom zaúradovala hlava a dve chyby ju odsunuli až na bronzovú pozíciu. Francúzka určite bude ťažko zaspávať, veď bola tak blízko k veľkému úspechu, ale aj takéto situácie prináša šport.

Jekaterina Bechová v cieli (© Igor Stančík / SZB)

Machyniakovej sa posunúť nepodarilo, nevyšla jej streľba

Na štarte sme mali iba jednu Slovenku. Naša stálica tejto kategórie Veronika Machyniaková vybiehala s číslom 44. Štvorpoložkové preteky jej zvyknú vychádzať. Najmä vytrvalostné štarty zvláda výborne. No so stíhačkami má malé skúsenosti. V prvom kole prekvapila dosť slabým časom, keď stratila dve pretekárky z dohľadu a musela ísť celé kolo sama. Zaostala o 33 sekúnd. Horšie boli iba dve pretekárky. Chytiť sa mohla prvou položkou, kde sa mala šancu dostať do lepšej skupiny. No urobila jednu chybu a klesla na 47. miesto. Pred sebou ale mala Fínku so Slovinkou a ďalšie štyri pretekárky boli tesne za ňou. V tejto skupinke šla druhé kolo, to bolo v poriadku s mankom iba 25 sekúnd. No pokazila druhú ležku, keď prvé tri terče padli, ale posledné dva nie. Nasledovalo veľké zdržanie a 49. pozícia. Už to vyzeralo zle, nemala žiadnu skupinu pri sebe. Až v závere tretieho kola sa jej podarilo nájsť dve súperky. Nevyšla jej ani prvá stojka, kde nechala dva terče a spadla na 50. pozíciu so stratou 4:38. Ale potiahla sa s rýchlou Slovinkou a hoci bola päťdesiata, vo štvrtom kole mala najlepší bežák na 45. pozícii. Čistou položkou na záver sa mohla posunúť na 47. miesto, no dvadsiaty terč jej skrížil plány a ostala na päťdesiatej pozícii. Celé posledné kolo šla sama a v cieli jej namerali stratu 5:40.

Veronika Machyniaková na trati (© Igor Stančík / SZB)

Bilancia 1+2+2+1 nestačila na pekný výsledok. Ani na trati jej to nešlo, no treba povedať, že väčšinu pretekov šla sama vzadu a aj motivácia je tak nižšia. No 51. bežák nebol dobrý. To na tlačenie sa do svetového pohára nestačí. Vyšiel jej na MS iba jeden štart, a to vytrvalostné preteky, kde skončila na 22. pozícii.

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB