V šprinte slovenské sklamanie, do stíhačky sa dostal iba Baloga

ME juniorov Sjusjoen 9. marca (Biatlon-Info.sk) Sobotňajší program na ME juniorov patril rýchlostným pretekom. V chlapčensej časti sa Slovákom nedarilo podľa predstáv. Do stíhačky sa dostal len Matej Baloga. Lukáš Ottinger doplatil na problémy s puškou, Matej Lepeň na nepresnú mušku. Vyhral domáci Sivert Bakken.

Predposledný titul majstra Európy v chlapčenskej kategórii sa udeľoval v rýchlostných pretekoch. Ráznym krokom za ním vykročil Sivert Bakken, domáce eso, ktorý dokonale využil skutočnosť, že poznal nástrahy trate, a hlavne strelnice. Bakken si zlato v šprinte vystrieľal. Veľmi pozorný a presný bol aj strieborný Tim Grotian. Nemecky junior tiež mohol dnes vyučovať streľbu, nemýlil sa ani v ľahu, ani v stoji. Úplne rovnakú školu by si po šprinte mohol otvoriť tiež Tommaso Giacomel. Talian podobne ako prvý dvaja juniori zostrelil desať terčíkov. Všetky tri cenné kovy tak padli do rúk bezchybným biatlonistom.

V stíhačke len Baloga, Ottinger mal veľkú smolu, Sklenárik nenastúpil

Vytrvalostné preteky Mateja Balogu príliš nepotešili, osem chýb ho odsunulo do role štatistu. Jeho okamih mal prísť ale až dnes. Šprint je pre neho silnejšia disciplína. Matej sa do toho pustil pomalšie, v prvom kole bežal porovnateľne ako v tom čase najlepší biatlonisti, lenže tí úplne najlepší ešte stále boli na štarte. Na úvodnom kole jeho strata narástla na 36 sekúnd, čo bolo dosť. Nie celkom dobrý vstup mohol vyšperkovať čistou položkou, lenže to sa nepodarilo. Ušli mu dva výstrely. Baloga v nastolenom trende pokračoval aj naďalej. Druhé kolo utekal na vlas rovnako ako to prvé, čiže osem minút. Stojka v jeho podaní bola bezchybná, takže si mohol aspoň trošku vydýchnuť. Vďaka čistej položke sa posunul smerom hore. Na rad prišlo záverečné kolo, v ktorom Matej určite chcel zrýchliť, ale opak bol pravdou, spomalil o tri sekundy. V cieli preto z toho bolo až 52. miesto a už je takmer jasné, že mu ani ďalší šampionát nevyšiel.

Ani Lukášovi Ottingerovi to v individuále nestrieľalo podľa predstáv, ani jednu položku nevybielil. Bežecky na tom tak zle ale nebol a na výkon na trati chcel nadviazať aj dnes. Ottinger otvoril svoje predstavenie totožne ako Baloga. Úvodné kolo odbehol za 8:01, čo ho radilo niekde ku 50. miestu. Na úvodnej ležke strieľal v peknom tempe, a to napriek tomu, že už úvodný výstrel mu ušiel. Bol len jeden. Nasledovalo druhé kolo, v ktorom Lukáša postretla veľká smola. Jeho bežecký čas pol o pol minúty horší a na strelnici veľmi dlho čakal, kým vôbec začal strieľať. Je veľmi pravdepodobné, že spadol a poškodil si zbraň. Suma sumárum, druhú položku odstrieľal s dvomi chybami, ale až za dve minúty. Bola to veľká škoda, pretože Lukáš dnes mohol útočiť na dobrý výsledok. Ten bol nakoniec tabu, keďže v treťom kole zlepšenie na trati neprišlo, nemal už prečo bojovať. Po takom priebehu sa nie je ani čomu diviť. Ottinger sa musel uspokojiť s 94. miestom.

Posledným z družiny našich reprezentantov, ktorý dnes zasiahol do akcie, bol Matej Lepeň. Pomalší bežec sa snažil obhájiť pozíciu najlepšieho Slováka z individuálu, lenže pri jeho slabine to bola veľmi ťažká úloha. Lepeň už v úvodnom okruhu ukázal, že len v prípade čistej streľby môže pomýšľať na dobrý výsledok. Prvé kolo odbehol o 51 sekúnd horšie ako najlepší pretekár. V internom slovenskom súboji ťahal za kratší koniec lana o 15 sekúnd. Bohužiaľ, Matej sa do šprintu nevyspal dobre. Na ležke sa do toho pustil po hlave, minul prvé dve rany a bolo po stíhačke. Už v tejto dobre strácal na 60. miesto takmer minútu. Jeho manko narastalo naďalej. V druhom kole nakúpil 1:09 a na stojke sa opäť zmýlil dvakrát. Lepeň tak skončil na 96. mieste, čo znamená, že spomedzi troch Slovákov bol dnes najhorší. Prvé miesto si udržal len v rýchlosti streľby, obe položky odpálil za 57 sekúnd.

Štartovať mal aj Tomáš Sklenárik, lenže jeho zdravotný stav v posledných týždňoch nebol dobrý a nakoniec do dnešného šprintu nezasiahol. Pre Tomáša je to nešťastný koniec sezóny, ale keďže v tejto kategórii ešte ostáva dva roky, bude čas na nápravu.

U dievčat rýchlostné preteky ovládli juniorky z Francúzska. Zlato na krku zacinkalo Camille Benedovej, ktorá zviedla veľmi tesný súboj so svojou krajankou, v jej prospech hrala najmä rýchlosť na strelnici. Benedová nielenže bola nulová, čo sa týka chýb, ale obe položky vybielila pod minútu. To Gilonne Guigonnatová utekala akoby ju naháňali, ale na strelnici si dala načas. Veľmi dlhé mierenie jej síce vynieslo bezchybnú ležku a stojku, ale pripravilo ju aj o to najcennejšie. Bronz putoval do Nemecka vďaka Juliane Frühwirtovej, pretože Juliane zostal visieť jeden terčík. S jednou chybou sa dnes vyhrať nedalo.

Slovenky na šampionáte skončili sklamané, do stíhačky sa nedostali

Po sklamaní u chlapcov sa ešte mohli ukázať dievčatá. Na trati ale zaostávajú, takže cesta bola jediná, cez čisté položky. No boli iba dve, a to nestačilo.

Tréneri nasadili pretekárky podľa úspešnosti z vytrvalostných pretekov, takže ako prvá odštartovala Barbora Horniaková. Bola však už na nej znateľná únava z celej sezóny, v ktorej absolvovala viac medzinárodných štartov ako sa čakalo. V prvom kole zaostala o 41 sekúnd. No väčším problémom bolo, že pri streľbe v ľahu hneď prišli dve chyby a zosunula sa hlboko dozadu s mankom 1:43. Dobre vedela, že to už nebude dobré a v druhom kole dostala 49 sekúnd. Ideálna nebola ani stojka, kde dve chyby zopakovala. So skóre 2+2 sa dnes nedala mútiť voda a nebol to ani stíhačkový prístav. V záverečnom kole si ešte pripísala 42 sekúnd a klasifikovali ju na 83. mieste (+3:55). Na trati stratila dve minúty.

Veronika Machyniaková vie podať veľmi koncentrovaný výkon s minimom chýb na strelnici. Klasicky začala pomalšie, dostala v prvom kole až 43 sekúnd v 71. bežáku. Žiaľ, minula hneď prvý terč. Hoci ostatné padli, odstup predstavoval 74 sekúnd, a to bolo až umiestnenie v šiestej desiatke. V druhom kole to klasicky vykopla, zaostala o 39 sekúnd a posunula bežák do Top 50. No nepodarilo sa jej napraviť to malé zaváhanie na ležke. Opäť raz minula a už strácala vyše dve minúty. Jasné bolo, že dnes to už body nebudú a musí sa aj ponáhľať kvôli stíhačke. V poslednom kole ale vytuhla, zaostala až o 56 sekúnd, a tak skončila na 63. pozícii (+3:05). Nedostala sa do stíhačky napokon až o 11 sekúnd. Určite dúfala v lepší výsledok. Na trati šla rovnako ako o štyri roky mladšia Barbora. Pre Veroniku to boli posledné preteky medzi juniorkami.

Aneta Smerčiaková tu mala jasný cieľ, dostať sa do stíhačky. Vieme, že sa jej v prvej sezóne ešte nedarí dobre strieľať, takže už postup by bol skvelý. Úvodných 2500 metrov zvládla rovnako ako Barbora s Veronikou. No predstavte si, že nasledovala jej druhá čistá položka v medzinádorných pretekoch. Konečne! To ju vystrelilo blízko k Top 40. S radosťou sledovala súperky v tresnom kole a motivovaná šla ďalej. No teraz bolo potrebné nezblázniť sa a ostať v koncentrácii. Druhé kolo šla celkom rýchlo, zaostala o 40 sekúnd. Len aby to neprepálila. A tak to prišlo. Prvé dve rany mimo. Potom ďalšie dve padli, no a vyzeralo to tak, že o stíhačke rozhodne posledný výstrel. Nezdolala ho. Bohužiaľ. Už v tom čase bola mimo Top 60. Zachrániť to mohlo len expresne rýchle záverečné kolo. Snažila sa naozaj zo všetkých síl, stratila 49 sekúnd, menej ako Veronika, ale nestačilo to. Obsadila 70. pozíciu (+3:18). Ak by tú záverečnú ranu trafila, bolo by to o sekundičkách o Top 60. Z našich bola najrýchlejšia na trati, no aj tak sa do prvej polovice nezmestila. Kratučká mládežnícka kariéra sa pre ňu skončila.

Aj Zuzana Remeňová potvrdila vyrovnanosť nášho tímu aspoň v prvom okruhu. S mankom 45 sekúnd to bol takmer rovnaký výkon ako u ostatných. Iste sa chcela priblížiť k streleckému výkonu v tejto disciplíne z MS, kde mala dve nuly. Teraz hneď začala chybným výstrelom. Našťastie ostatné padli. No strávila na podložke až 41 sekúnd, takže s mankom 1:19 bola až v ôsmej desiatke. Nič príjemné. Zdalo sa, že v stíhačke neuvidíme nikoho. V druhom kole dostala až 53 sekúnd. To znamenalo, že už iba nula ju môže zachrániť, aj to nebude isté. Šla tomu naproti a zvládla to. No opäť jej to pomerne dlho trvalo a už ju klasifikovali na 56. pozícii so stratou 1:54. Vzhľadom na to, že mala skóre 1+0 to nevyzeralo ružovo. Zlá predtucha sa potvrdila a v poslednom kole to bolo obrovské utrpenie s mankom až 1:19 a umiestnila sa na 68. pozícii s finálnou stratou 3:13.

Veronika si určite inak predstavovala koniec mládežníckej kariéry. Na tomto ME sa jej výsledok nepodaril. Nedostať sa cez bránu stíhačky je veľkým sklamaním. Zrejme ešte bude budúci týždeň štartovať na IBU Cupe v Martelli. Aneta ešte nebola nikdy tak blízko stíhačky, netreba na ňu zanevrieť. Zrejme ešte tiež pocestuje do Martellu. Zuzana zistila, aké náročné to bude medzi juniorkami, jej bežecký výkon ešte nestačí na lepšie umiestnenie. Barbora má najviac času a pozitívne u nej iste je, že na šampionáte už nemala žiadny strelecký výbuch. Môže sa v dobrej nálade pustiť do ďalšej prípravy.


Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB