V single mixe slovenské duo do cieľa neprišlo, zlato pre hviezdnych Nórov

MS Östersund 14. marca (Biatlon-Info.sk) Vo štvrtok sa po biatlonovom areáli v Östersunde naháňali miešané štafety jednotlivcov. Slovenskí tréneri do boja poslali Teréziu Poliakovú a Tomáša Hasillu, teda stavili nádeje do streleckej karty.

V dynamickej disciplíne sa predstavili silné dvojice. Po úvodnej odovzdávke sa ukázali v najlepšom svetle WiererováSimonová a Merkušinová, v tesnom závese sa držala za nimi Hauserová. Menšiu stratu po dvoch dobíjaniach mala Öbergová, tri chyby už urobili Olsbuová s Herrmannovou. Nemecká pretekárka však bola pomalšia a strácala dvadsať sekúnd.
    
Prvý mužský úsek videl výborný výkon Pidhručného, ktorý rovnako ako jeho kolegyňa trafil všetkých desať terčov a na čele pretekov si vybudoval menší náskok. Potom nasledovali Guigonnat, Eder a Lesser. Všetci traja zvládli bez problémov streľbu v stoji a to bolo kľúčové. Zaostával Hofer, ktorý urobil dve chyby na stojke, a JT Bö s Jelisejevom minuli dokonca tri výstrely na tejto položke.

Na druhom ženskom úseku sa už kopili strelecké chyby, ale šancu na stupne víťazov stále držalo šesť reprezentácii, ktoré delilo dvadsať sekúnd. Na čele sa pohybovali Olsbuová a Wiererová, ktoré výborne zvládli predovšetkým streľbu v stoji, a stíhala ich Öbergová. Herrmannová opäť zaostala na stojke, rakúsku zostavu posnula dopredu Hauserová a pódium mala na dosah aj Simonová. Merkušinová neudržala čistú streľbu a na svojom úseku minul až päť terčov.

O titul bojovali nórsky, taliansky a švédsky tím. JT Bö s Hoferom sa nepomýlili na ležke a jedenkrát musel dobíjať Samuelsson, ktorý však ustál tretiu priečku a mohol jazdiť s pekným náskokom pred Lesserom a Ederom. Na záverečnej stojke sa ukázal v najlepšom prevedení JT Bö, ktorý strieľal rýchlo a presne a vybudoval si rozhodujúci náskok. Hofer raz dobíjal a nórsky borec mu ušiel. Jednu chybu urobil aj Samuelsson,ale zostával na tretej pozícii, aj keď Lesser tu bol bezchybný.
            
Zaujímavú disciplínu si podmanili nórsky pretekári, keď Marte Olsubová a JT Böpredviedli vynikajúce výkony v druhej časti pretekov. Obaja zvládli rozhodujúce streľby a pridali k tomu aj svoj silný beh, preto mohli spoločne oslavovať majstrovský titul. Nórska zostava si podmanila single mix štafetu aj na začiatku sezóny v Pokljuke, ale ani jeden z majstrov sveta v nej nefiguroval.

Talianska zostava vybojovala strieborné medaily, keď JT Bö bol nad sily Lukasa Hofera. Síce predviedli jeden z najlepších streleckých výkonov, ale Hofer raz minul na poslednej položke, a to bolo rozhodujúce. Na stupne víťazov sa dostali aj domáci pretekári, ktorí síce dobíjali až osemkrát, ale boli rýchli nielen na lyžiach, ale aj strelnici. Nemeckej zostave chýbalo desať sekúnd na cenný kov a spôsobila to najmä pomalšia streľba Herrmannovej na stojke. Výborne rozohrané preteky nedotiahli do úspešného konca ukrajinskí biatlonisti, keď im nevyšiel tretí  úsek, kde spravila Merkušinová päť chýb.

Slovenské duo bolo stiahnuté z trate, ich púť skončila po troch úsekoch

Posledný deň druhého pretekárskeho bloku nevynechali ani slovenskí reprezentanti. Do single mixu nastúpili Terézia Poliaková a Tomáš Hasilla, ktorý včera chýbal v individuále, takže dnes mohol byť oddýchnutejší ako niektorí ďalší biatlonisti. Inak po prvýkrát v aktuálnej sezóne sa stalo, že náš výber nastúpil do miešanej štafety jednotlivcov, teda na pôde Svetového poháru. Na podujatiach v Pokljuke a Salt Lake City naši tréneri nikoho nepostavili, v druhom prípade aj kvôli tomu, že muži do Ameriky necestovali. Do dnešného dňa najlepším slovenským umiestnením v tejto disciplíne bolo 11. miesto, a bol pri ňom práve Hasilla spolu s Martinou Chrapáňovou. Na švédskej pôde v Östersunde je slovenským maximom 13. priečka.

Na svetovom šampionáte už IBU nešpekulovala a na prvom úseku sme mohli obdivovať nežnejšie pokolenie. Za slovenský tím rozbiehala single mix Terézia Poliaková, teda jedna z našich najskúsenejších pretekárok čo sa týka tejto disciplíny. Terka totiž už dvakrát v Östersunde miešanú štafetu jednotlivcov absolvovala. Povzbudená dobrým nástrelom, všetky jej rany padli do centru, túžila rozbehnúť slovenský tím čo najlepšie. Dnes však mala veľmi nevýhodnú pozíciu už na štarte, keďže štartovala z 27. miesta, čiže pred sebou mala veľkú stenu. Poliakovej sa v úvodnom kole nedarilo zle, dostala 26 sekúnd, no posunula sa o jednu priečku. Na úvodnej ležke začala dobre, prvé dve rany boli do stredu, potom prišla tretia na dvanástu hodinu. Bola to hrana, mohla padnúť. Ďalšie dve boli trošku viac rozlietané, ale terčíky zatvoriť dokázali. Druhé kolo bolo v podaní našej reprezentantky o niečo lepšie, jej manko narástlo o 21 sekúnd, stratila ale dve pozície už na trati. Na stojke potom prišla prvá kríza. Druhá, tretia a piata rana sa nezmestila do terčíka, ale dokázala ich opraviť. Na prvú odovzdávku prišla na 23. pozícii, strata slovenského tímu po prvom úseku bola 1:16.

Tomáš Hasilla prevzal pomyselný štafetový kolík a snažil sa stratu dohnať už na trati. Ani Tomáš nie je žiadny nováčik ohľadom single mixu. Síce vo SP štartoval v tejto disciplíne len raz, hneď pri premiére v Novom Měste, už veľmi dobre vedel, na čo presne si musí dávať pozor. Úvodné kolo v jeho podaní bolo pomalšie, stratil 13 sekúnd a už na trati sa prepadol o štyri pozície. Ležku však bielil v peknom tempe, teda až do tretej rany, ktorá mu tesne uletela k desiatej hodine. Ostatné štyri však boli do čierneho terčíka, a jeden náhradný náboj tiež. Posun smerom hore ale nenastal. Ďalší bežecký okruh bol Tomáš ešte o niečo pomalší a opäť sa nechal predbehnúť pretekármi zozadu. Tentokrát bežal o sekundu pomalšie ako predtým. Na stojke sa opakoval príbeh z predchádzajúcej časti štafety. Haskymu to lietalo kade-tade, druhý výstrel na dvanástu hodinu, tretí na siedmu a štvrtý na jednu hodinu, ale našťastie po troch opravách nemusel ísť na trestné kolo. Na druhú odovzdávku prišiel na 23. mieste, čiže na rovnakej pozícii. Iba strata sa zväčšila. Už to bolo 2:03.

Terézia Poliaková pri druhej účasti musela prepnúť na iný strelecký stupeň. Jej strata na trati sa opäť zväčšila, slovenský tím inkasoval ďalších 33 sekúnd. Už iba čisté položky nás mohli udržať v hre, lenže Terka po štyroch centroch minula jeden terč k ôsmej hodine. Zlou správou bol tiež fakt, že na zostrelenie jedného terčíka musela použiť dva náhradné náboje. Prepad smerom dole tak ďalej pokračoval a zozadu sa už blížili krajiny, ktoré bojovali o zlato. Možno aj táto skutočnosť prinútila Poliakovú pridať, lenže oveľa rýchlejšia nebola. Ďalšie kolo stratila len o dve sekundy menej ako predtým, čiže 31 sekúnd. Potom nasledovala stojka, ktorá bola skoro identická ako predchádzajúce dve. Tri rany po sebe jej uleteli a bohužiaľ  ani tri náhradné náboje jej tentokrát nestačili. Terka musela ísť na jedno trestné kolo a bolo po akýchkoľvek ambíciách. O pár sekúnd natobola stiahnutá z trate a púť našich sa tak skončila po troch úsekoch. Škoda. Opäť sa nášmu duu stalo, že nevidelo cieľovú bránu. Hold, single mix je veľmi krutý. 

Terézia a Tomáš dnes svoj tieň neprekročili. Pomalšie bežecké časy a takmer totožné strelecké položky rozhodli o tom, že sa do cieľa nedostali. Terézia nenadviazala na výborný nástrel, na ktorom strieľala samé stredy. Dnes ani jednu položku nedokázala vybieliť pomocou piatich nábojov, čo sa v tejto disciplíne kruto trestá. Je pravda, že mala aj kúsok smoly, keďže na úvodnej ležke trafila hranu, ale terčík sa jej nezatvoril a musela dobíjať. Jej záverečné vystúpenie na strelnici bolo najhoršie. Trestné kolo rozhodlo o tom, že sa Hasky mohol vyzuť z lyží. Ani on však neabsolvoval výborné strelecké preteky. Pri štyroch dobíjaniach stratil kopec času. Obaja nakupovali tiež na trati, a to dosť výrazne. Bohužiaľ, premiéra slovenského single mixu na svetovom šampionáte nedopadla podľa predstáv.

V rebríčku národov mužov, kde nutne potrebujeme skončiť na 17. pozícii, sme už druhý raz mali šťastie na poľskú chybu. Tentoraz Kinga Zbylutová neodkrúžila jedno trestné kolo a dostala dvojminútovú penalizáciu. Keďže neboli stiahnutí z trate, lebo reálne ich o kolo nepredbehli, skončili iba jednu pozíciu pred nami, teda získali o päť bodov viac. Veľká naťahovačka teda hovorí o tom, že aktuálne máme k dispozícii náskok 14 bodov. Sobota bude zrejme kľúčová. Tam sa rozdeľuje veľmi veľa bodov. V konečnom poradí miešanej štafety sme obsadili 25. pozíciu, pretože sme štartovali iba na troch zo šiestich, takže na viac sme myslieť nemohli.

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB