V mixe naši na 17. mieste, no Horniaková bola najlepšia zo všetkých dievčat

EYOF Sarajevo 15. februára (Biatlon-Info.sk) Piatok bol v Sarajeve posledným dňom pre biatlonistov. V miešanej štafete zabojovalo devätnásť krajín a sily museli spojiť dievčatá s chlapcami. Výhodu mali krajiny, ktoré disponovali aspoň dvomi dobrými pretekármi z každého pohlavia.

Organizátori v Sarajeve mali v disciplínach poriadny chaos, pretože dlhé mesiace až do pondelka uvádzali, že vytrvalostné preteky sa pôjdu na iné vzdialenosti, ako sa napokon šli, a iba deň pred štartom miešanej štafety vymenili poradie úsekov, teda najprv šli dievčatá a až potom chlapci tak, ako to je štandardom.

Zlaté medaily si vybojovala štafeta Nórska, ktorá vyhrala prvý úsek, ale v druhom Boerveová trochu zaváhala a pustila pred seba dve dievčatá. No chlapci ukázali dominanciu tejto severskej krajiny a vyhrali jasne. 70 sekúnd zaostali Francúzi, bronz si vybojovali Fíni, ktorým sa črtá silná generácia. Dokonca museli ísť na trestný okruh. Dobre bežali.

My sme nasadili na úvod Emu Kapustovú, ktorej prvé dve disciplíny nevyšli, nestretla sa so svojou najlepšou formou na strelnici ani na trati. Ukázať sa mohla ešte dnes. Prvé kolo zvládla bez najmenších problémov v kontakte s najrýchlejšími, no znova jej nevyšla ležka, musela použiť všetky náhradné náboje. Do trestného kola ale ísť nemusela a strata bola polminútová na dvanástej pozícii. Stojku ale zvládla bezchyby a posunula sa na ôsmu pozíciu, do straty pripísala iba desať sekúnd. V poslednom kole sa ukázali väčšie rozdiely a s mankom 1:19 odovzdala deviata.

V druhom úseku sme mali na trati Barboru Horniakovú, a tá od začiatku letela. Prišla aj senzácia na ležke, ktorú zvládla bez jedinej chybičky a pokračovala plná entuziazmu ďalej. Posúvala sa dopredu a už bola aj na dostrel najlepšej štvorky. Pri streľbe v stoji mala problémy, potrebovala všetky náhradné náboje, ale nemusela ísť do trestného kola a v ďalšom vynikajúcom poslednom okruhu to dotiahla na štvrtú pozíciu. Odovzdala s mankom 29 sekúnd, hoci štafetu preberala s odstupom 1:19. To všetko aj napriek trom dobíjaniam. 17-ročná pretekárka predviedla úžasný výkon, najlepší v jej krátkej biatlonovej kariére. Bola najrýchlejšia na trati zo všetkých pretekárok, ktoré dnes súťažili, a to každá krajina pochopiteľne nasadila tie dve najlepšie dievčatá.

Chlapci však takúto úžasnú pozíciu zďaleka nedokázali udržať. Výrazne zaostávali na pre nich veľmi dlhej 7,5-kilometrovej trati a ani nestrieľali dobre. Matej Gregor musel hneď po ležke odbehnúť dve trestné kolá a všetky náhradné náboje mu nepomohli ani na stojke, kde mu ešte ostal jeden terč. S bilanciami 2+3 a 1+3 klesol na trinástu pozíciuso stratou 4:54Damián Cesnek bol rýchlejší, no ani on to neustál na strelnici. Tiež potreboval všetky náhradné náboje a hoci ešte po ležke do tresntého kola nešiel, v stoji sa nevyhol dvom. Tam ho predbehlo pár pretekárov a napokon finišoval na sedemnástej pozícii s odstupom až 8:33. Naše finálne skóre bolo 5+18, teda potrebovali sme až 18 z 24 možných náhradných nábojov.

Hoci tento týždeň nemala Ema najlepšiu formu, dnes to zvládla dobre, úžasne sa s traťou, ale aj ležkou vysporiadala Barbora a konečne ukázala, čoho je schopná. Snáď ju to navnadí pred ďalšou prácou. Chlapci však nemali nárok na boj s najlepšími dvoma mužmi každej krajiny a na základe posledného mesiaca vidíme, že s generáciou 2000-2002 to nevyzerá dobre.

Vyjadrenie Petra Kazára (tréner reprezentácie kadetiek)

„Dnešné preteky boli špecifické hustou hmlou počas nástrelu, rýchlym snehom a opäť aj nepríjemným vetrom na strelnici. Dievčatá dnes predviedli výborné výkony. Emka udržala kontakt a Barborka svoj fantastický beh podporila aj kvalitnou streľbou. Výsledkom bolo výborné štvrté miesto a len minimálna strata na zlato.

Chlapčenská polovica pretekov sa nám vôbec nevyvíjala podľa predstáv a postupne sme padali až na výsledné 17. miesto. Žiaľ, naši chlapci nedokázali zlepšiť svoje výkony počas tohto týždňa.

Dievčatám gratulujem k veľmi pekne zvládnutým štafetovým úsekom.“

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB