Suverénna Nasťa si v záverečnej a víťaznej stíhačke splnila aj posledný sen

Holmenkollen 23. marca (Biatlon-Info.sk) Pred predposledným štartom sezóny mali slovenské biatlonistky vytvorené vynikajúce pozície a mohli ich zúžitkovať vo svoj prospech. Kľúčová bola, samozrejme, streľba, pretože sa jazdí na veľmi krátkej dvojkilometrovej trati. Nasťa ju zvládla bravúrne, tentoraz to nevyšlo Paulíne.

Sobotňajší biatlonový program otvorili ženy, ktoré zviedli súboj v stíhacích pretekoch. Podobne ako v šprinte, aj dnes sa bojovalo nielen o víťazstvo, ale aj o malý krištáľový glóbus. Z obidvoch bitiek bola mimo hru Lisa Vittozziová, Talianka sa vo štvrtok pripravila o možnosť obohatiť svoju zbierku glóbusov na dva, respektíve tri. Dnes sme tak nevideli v akcii červené číslo, čo je veľká rarita.

Najvýhodnejšiu pozíciu si vyjazdila Kuzminová, ktorá už v štartovej bráne vedela, že si môže dovoliť urobiť o jedno trestné kolo viac ako jej prenasledovateľky. Nasťa vyrazila do pretekov o 21 sekúnd skôr ako Preussová a už na prvej ležke manipulovala s pol minútovou medzerou. Kuzminová na úvod nezaváhala, podobne ani Preussová a Aymonierová. Dopredu sa posunuli ďalšie čisté pretekárky. Nulu zaznamenali WiererováHögbergová a PerssonováRöiselandováHerrmannová a Eckhoffová sa raz zmýlili, Fialková chybovala dvakrát.

Nasťa Kuzminová pretekala s úsmevom (© Igor Stančík / SZB)

Kuzminová neubrala nohu z plynu ani v druhom kole. K dobru získala ďalšie kvantum času, presnejšie 18 sekúnd. Pred druhou ležkou už na ňu súperky strácali 53 sekúnd. Nasťa sa k tejto položke postavila rovnako ako k tej prvej, bola z toho ďalšia nula. Napodobniť ju dokázali až Perssonová a Högbergová, Švédky tiež vybielila desať terčíkov. Reparáty zložili RöiselandováEckhoffová a Herrmannová, naopak prvú chybu urobili Wiererová a Aymonierová. Druhá streľba totálne nevyšla Preussovej, ktorá sa už tu pripravila o dobrý výsledok. Dve trestné kola pri jej bežeckom potenciále boli príliš.  

Tretí okruh Kuzminová opäť krúžila sama, a zas ho preletela ako raketa. Jej náskok bol taký veľký, že už mohla netrafiť tri terče. Lenže Nasťa zostrelila ďalších päť terčíkov a o víťazke bolo už viac-menej rozhodnuté. Jej súperky boli v nezávideniahodnej situácii. Museli bieliť terčíky, inak by ich dobehla o kolo. Herrmannová to nechcela dopustiť, aj ona na prvej stojke nenechala visieť ani jeden terčík. Totožne sa darilo tiež PerssonovejÖbergovej. Do najlepšej päťky vystrelila Eganová, Američanka sa pridala k bezchybným ženám. K nim si to chceli namieriť tiež Eckhoffová a Röiselandová, Nórky však museli ísť do jedného trestného kola. S nimi krúžila aj Wiererová.

Nasťa Kuzminová na stojke (© Igor Stančík / SZB)

Už len veľký kolaps mohol pripraviť Kuzminovú o predĺženie víťaznej šnúry. Pred ňou však bola veľká výzva, štvrtá nula v jedných pretekoch. Sen sa stal skutočnosťou, Nasťa zostrelila aj dvadsiaty terčík a s úsmevom mohla letieť do cieľa. Bola jasná víťazka. Herrmannová tak už vedela, že môže len stratiť pozíciu. Po jednej chybe si cestu za druhým miestom trošku zdramatizovala. Lenže jej súperkám sa vôbec nedarilo. Perssonová a Öbergová až na poslednej položke chybovali, raz. Eckhoffová sa rozlúčila so stíhačkou dvomi hrúbkami, rovnako aj Eganová a Wiererová. Túto situáciu využila Röiselandová, ktorá konečne dokázala odstrieľať položku bez zaváhania.

Klobúk dole pred divadlom, ktoré odohrala Anastasia Kuzminová pri svojom poslednom štarte v stíhacích pretekoch. Za podobný výkon by sa nehanbil ani JT Bö. Na poslednom kole mohla vypustiť a aj tak finišovala akoby dnes súťažila len sama. Od začiatku až do konca nedovolila súperkám, aby ju čo i len videli. Splnil sa jej tiež sen o štyroch nulách, jej kariéra dostala krásnu bodku. Rozprávkovú. Dnes zlatá Nasťa vykráčala po schodoch medzi nesmrteľné.

Radosť Daniela Kuzmina po poslednom výstrele (© Igor Stančík / SZB)

Žiaden súboj sme nevideli ani v súboji o druhé miesto. Denise Herrmannová po poslednej položke síce musela ísť na trestné kolo, ale jej náskok bol aj tak pohodlný a preto už o striebro prísť nemohla. Drámu nedopustila ani bronzová Hanna Öbergová, ktorá strelnicu opúšťala tretia, ale s hladnými súperkami za chrbtom, lenže Hanna zapla svoje motory a v poslednom kole ešte o niečo odskočila. Stala sa tak skokankou dňa, mrzieť ju môže len posledný výstrel, ktorý jej ušiel mimo. Inak to bezchybná.

Marte Olsbu Röiselandová si prehrala preteky v prvej polovici, v tej druhej sa snažila stratu dohnať a nakoniec finišovala na štvrtej pozícii. Bola tak najlepšou domácou šťukou. Do Top 5 sa dostala ešte Linn Perssonová, ktorá prežila životné preteky. Nikdy v kariére tak vysoko neskončila. Až za ňou skončili EckhoffováPreussováMäkäräinenováEganová a Aymonierová. Malý krištáľový glóbus vyhrala Dorothea Wiererová, ktorej k tomu stačilo skončiť na dvanástom mieste.

Nasťa Kuzminová v cieli (© Igor Stančík / SZB)

Priebeh pretekov u Sloveniek v kocke

Nasťa mala už na štarte výhodu jedného trestného kola a vzhľadom na problémy z minulého týždňa ale aj všeobecne jej štatistiky pri streľbe v ležkách to bola dôležitá výhoda. V prvom kole šla narozdiel od súperok za ňou úplne sama a zvolila rýchle tempo, súperky sa zišli za ňou na pol minúty. Úvodnú položku zvládla bravúrne. Trvala jej iba 25 sekúnd, teda bola tretia najrýchlejšia, a ešte k tomu aj presná. Dve rany boli dole na šesť hodín tesnejšie, ale úplne v poriadku. Jej náskok sa tak zvýšil na 36 sekúnd pred Preussovou a 43 strácala Aymonierová. Ostatné už vyše minútu. V druhom kole si Nasťa ešte viac začala veriť a bola úplne najrýchlejšia zo všetkých. Náskok zvýšila už na dve tresné kolá a bola to paráda. No ďalšia prišla opäť na strelnici, kde chybu neurobila. Pred tretím výstrelom mierne zaváhala a potrebovala dva nádychy, ale všetko zvládla parádne. Náskok sa zvýšil už na neskutočných 1:14. No nasledovalo hneď päť súperiek, ktoré sa v ďalšom kole poriadne potiahli. No aj tak boli pomalšie ako Nasťa a náskok pred položkou č. 3 stúpol na 1:20. Aj prvú stojku opúšťala Nasťa so širokým úsmevom. Boli tam aj tesnejšie rany dole, ale padli a žil ešte aj jej sen o 20 z 20. Akoby jej dnes všetko prialo. Náskok ostával na hranici 1:20. Aj keď bola i vo štvrtom okruhu medzi najrýchlejšími, už to tak nehnala. Chcela tie štyri nuly. Aj keď pred posledným výstrelom opäť mierne zaváhala, prišlo to. Padli všetky terče a splnil sa jej aj posledný sen. Už nebolo podstatné ako ďaleko za ňou sú súperky. Posledné kolo si poriadne užila a druhý raz v kariére obhájila triumf zo šprintu aj v stíhačke. Druhú Herrmannovú napokon zdolala o 1:43. Získala ďalších 60 bodov a ešte možno zabojuje o druhú priečku celkového poradia SP.

Paulína rýchlo dobehla Preussovú, no zozadu k nim došla aj Herrmannová a ďalšie pretekárky, takže v prvom kole vytvorili skupinu piatich biatlonistiek. No Paulíne úvodná položka nevyšla. Minula hneď dvakrát pri prvom aj štvrtom výstrele. Jej manko tak rýchlo narástlo na 1:25. Klesla na štrnástu pozíciu. V druhom kole tiež vytvorila skupinku, ale už bolo zjavné, že to nie sú také rýchle pretekárky a zaostala o 13 sekúnd. Pozične sa dopredu neposunula. Zdalo sa, že jazda so súperkami jej pomôže pri streľbe, ale po troch bezproblémových výstreloch prišli znova dve chyby. S bilanciou 2+2 už padla na 22. pozíciu a strácala 2:26. To už bolo veľmi nepríjemné a súperky pred ňou začali mať väčšie odstupy. V ďalšom kole už bolo cítiť miernu frustráciu a možno aj myšlienky na šetrenie síl pred dôležitým masovým štartom. Takže už naberala väčšiu a väčšiu stratu. Určite chcela preteky ešte so cťou dokončiť a z tretej desiatky dostať do druhej, no aj na prvej stojke urobila dve chyby a nevyzeralo to nádejne. Mýlili sa aj súperky, takže stále bola na 25. pozícii. To nebolo až také zlé. No aj v závere ešte Paulína nechala stáť dva terče a bilancia 0+0+0+0 ju odsunula na 36. pozíciu. V záverečnom kole si poradila s jednou súperkou a finišovala na 35. pozícii so stratou 5:06. Potvrdili sa chýry z tímu, že je trochu chorá.

Paulína Fialková dnes na trati (© Igor Stančík / SZB)

Nasti sa týmto mohutným finišom sezóny pootvorili malé dvierka za veľkým krištáľovým glóbusom. Na Wiererovú po dnešku stráca 50 bodov, ale Talianke sa ešte minimálne 19 škrtne. Takže reálne je medzi nimi 31 bodov. To znamená, že ak by Nasťa zajtra zvíťazila, Wiererová by musela byť dvanásta a horšia. To nie je úplne nereálne. Paulíne sa naopak situácia zhoršila. Opäť padla z piatej na siedmu pozíciu a Öbergová jej už príliš ušla. Šanca ešte žije v boji s Mäkäräinenovou, kde je momentálne rozdiel ôsmich bodov. Či ale bude piata alebo siedma, pre Paulínu je ďaleko podstatnejší glóbus za masový štart. Stráca naň deväť bodov na Wiererovú a štyri na Öbergovú.

Nasťa Kuzminová v cieli (© Igor Stančík / SZB)

Vyjadrenie Anastasie Kuzminovej (víťazka)

„Prežívam veľa emócií. Zastrieľala som najlepšie z celej mojej kariéry. Tieto preteky sa vyvíjali perfektne od prvých metrov až po koniec. Na strelnici som mala veľké šťastie, lebo vždy keď som začala strieľať, nebol vietor. Lyže som mala bezchybné, od začiatku pretekov som bola zrelaxovaná, preto sa z toho vyvinul výborný výsledok. Skrátka som dnes mala výborný deň, a ktorý som tak dlho čakala a ešte dlho naň budem spomínať.

Na zajtrajšok a šancu zabojovať o veľký glóbus nemyslím, chcem sa ešte tešiť z dnešného úspechu. Zajtra budú nové výzvy, nové skúsenosti, budem sa snažiť čo najviac a predstaviť Anastasiu ako profesionálku, ako športovkyňu a nie ako ženu, ktorá končí kariéru a bude plakať. Ale neviem teraz povedať, že ako budem zajtra pretekať. Aj pre mňa samú to bude prekvapenie.“


Vyjadrenie Daniela Kuzmina pre RTVS (tréner Nasti Kuzminovej)


„Je to neskutočné, super, bomba. Bol trochu vietor doprava, doľava, ale dnes to Nasťa zvládla na sto percent. Aj beh, aj streľbu. Je to jeden z jej životných pretekov. Pred rokom v Pjongčangu to na tie štyri nuly nevyšlo, ale podľa mňa je teraz mentálne silnejšia. Zajtra snáď ešte znova ukáže, čo v nej je.“

Vyjadrenie Tomáša Kosa pre RTVS (tréner Nasti Kuzminovej)


„Anastasia dosiahla svoj ďalší míľnik. Dúfali sme, že raz tie štyri nuly prídu. Na nástrele bol celkom ostrý vietor, takže to mohlo trošku komplikovať. Musím však povedať, že šťastie dnes bolo na jej strane. Na strelnici mala skoro absolútny pokoj, vo všetkých štyroch položkách, a podarilo sa. Na tesných výstreloch dnes nezáleží, zvládla ako ležku, tak aj stojku. Dnes si to ustrážila, skoro všetky rany mala centrové a bez žiadnych problémov. Oslavy si necháme až na úplný koniec po zajtrajších pretekoch.“

Vyjadrenie Juraja Sanitru pre RTVS (bývalý tréner Kuzminovej)


„Mal som povinnosti, tak som preteky začal sledovať až po druhej streľbe, keď som videl, s akým veľkým náskokom Nasťa beží. Dnes to bolo vyplnenie jej ďalšieho sna a tá streľba dnes na také počasie, aké je teraz v Osle, je vynikajúcim výsledkom. Streľba bola sebavedomá a rytmická, niet čo dodať. Dnes to bola ukážka a veľká škola, ako má vyzerať šampión levelu Nasti Kuzminovej. Pokiaľ si spomínam na začiatok jej kariéry, jeden známy strelecký tréner povedal, že už ruskí tréneri tvrdili, že Nasťa nikdy nebude vedieť strieľať. A myslím si, že to bola aj taká výzva, že Nasťa sa dá pripraviť strelecky, nie je to typ pretekárky, ktorý by každé preteky strieľal nuly, ale keď sa koncentruje, keď je správne naladená a pripravená, tak ukáže, že vie strieľať a myslím si, že to niekoľkokrát vo svojej kariére potvrdila.“

Vyjadrenie Paulíny Fialkovej pre RTVS (35. miesto)


„Ani sama neviem, prečo toľko chýb. Snažila som sa, ale asi som skrátka dnes nemala svoj deň. Strelnicu som dnes nedokázala skoliť. Zobudila som sa so zachrípnutým hlasom a snažila som sa to odstrčiť nabok. Ešte spraviť dva kvalitné preteky. Keďže mi to dnes nevyšlo, dám do toho zajtra všetko a snáď sa mi to podarí. Nemyslím si, že chyby boli vetrom, ten bol dobrý. Na prvej ležke som mala chyby hore, dostala som potom o tom informáciu na trati. Snažila som sa skoncentrovať, ale nepodarilo sa.“

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB